Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa systemu audio opartego o gramofon.

chmiel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie fanów naturalnego brzmienia!

Jestem nowy na forum, a to mój pierwszy post.

Na wstępnie napiszę, że prześledziłem wiele tematów związanych z gramofonami i to nie tylko na tym forum. Sięgałem również porad jednego z miesięczników hi fi (nazwy nie mogę wymienić, żeby reklamy nie było), jednak wciąż mam wiele wątpliwości, które mam nadzieje wspólnie rozwiejemy.

Na samym początku warto wspomnieć, że nie dysponuje zbyt dużymi funduszami, więc prosiłbym o powstrzymanie się od komentarza typu ''dołóż 2000 i kup Clearaudio concept'', oraz o zachowanie rozmowę na wysokim poziomie bez zbędnych kłótni.

Swój pierwszy gramofon wylicytowałem 4 lata temu. Mowa o Onkyo CP-1046F. Przez dłuższy czas większej wagi do jakości gramofonu nie przykładałem. Od roku winyle stały się moją pasją i głównym hobby :) więc idąc za ciosem przyszły chęci na zmianę drapaka na coś lepszego.

Cały system audio będę opierał na gramofonie. Obecnie wygląda to tak:

Onkyo CP-1046F → Cambridge Audio 640p → Onkyo TX-NR414 → Monitor Audio Bronze BX2.

Zanim dojdziemy do gramofonu zastanawiam się nad tym amplitunerem, czy jest potrzeba jego upgradu poprzez jakąś dodatkową końcówkę mocy...jakiś wzmacniacz lub przetwornik DAC. Nigdzie nie piszę się nic o wzmacniaczach tylko o PRE tak jak by to one odwalały całą ciężką robotę. Jeśli tak jest to nawet nie będę kombinował. Zresztą nawet teraz, choć gramofon najwyższych lotów nie jest to brzmienie jest ładne, czego nie można powiedzieć np. o odtwarzanej płyty cd z Blu Raya, który jest podpięty pod ten sam ampli.

Gramofon...

Przeczytałem naprawdę sporo testów i opinii użytkowników.

Jeśli chodzi o nowy to zastanawiałem się między Rega RP3 lub Pro-Ject 1 Expression III classic.

Rega podobno to naprawdę przyzwoity gramiak z bardzo dobrym ramieniem RB303, ale nie ma niestety regulacji VTA, Pro-ject za to ową regulacje wysokości ramienia posiada, ale za to same ramię jest średnie, żeby nie powiedzieć, że słabe. Myślałem też nad Thorens TD 295 IV (choć już trochę przy drogi), ale brak w sieci jakichkolwiek testów na jego temat lub opinii.

Zacząłem się również zastanawiać nad używanymi. Tak jak polecacie w wielu wątkach, że stare Thorensy są dobre np. TD 160. Czy taki Thorens da lepsze brzmienie niż nowy gramiak z półki cenowej Regi? Bo może warto było by jednak zainwestować w jakąś używkę 800-1000zł plus ewentualne naprawy z drugie 800zł to i tak by taniej wyszło, tylko pytanie czy są dostępni ludzie, którzy są wstanie naprawić takie vintagi?

Trochę się rozpisałem...ale mam nadzieję, że doradzicie mi jakie dalsze kroki poczynić w rozbudowie systemu audio.

Pozdrawiam!

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

http://winyle.pl/gramofony-pro-ject/887-gramofon-rpm-51-2m-red.html

Tylko po co ci niezły gramofon jak reszta systemu będzie go ograniczała? Rozumiem,że to przyczynek do wymiany reszty toru?

Amplituner i głośniki są świeżo zakupione, więc raczej nie podlegają wymianie tylko tak jak napisałem wcześniej można pomyśleć nad upragadem amplitunera. Gdybym miał pieniądze to wiadomo, że bym kupił osobny wzmak plus kolumny BX5 zamiast podstawek BX2.

Podobno pojęcie "za mocny gramofon" nie istnieje, jest to źródło i powinno być możliwie jak najlepsze.

Chce kupić gramofon, który będzie na lata, jeśli będzie trzeba to się dołoży (tak jak napisałem wyżej) dodatkowo wzmak lub przetwornik DAC, pod warunkiem, że poprawią dźwięk. Amplitunera nie mogę pominąć, gdyż nie mam dwóch par głośników...:/ Dla ścisłości od razu powiem, że nie staram się robić niczego uniwersalnego, wynika to tylko ze zbyt wysokich kosztów utworzenia zupełnie osobnego systemu audio (przynajmniej na dzień dzisiejszy).

Gramofon, który podałeś, myślałem nad nim tylko fakt braku pokrywy jakoś zniechęca...wieczna walka z kurzem. Chyba, że znaleźć jakiegoś szklarza i dorobić na wymiar pokrywę...

Chmiel

A ogarnąłeś przypiety 2 temat od góry w zakładce? Masz tam za i przeciw nowym i urzymanym sprzętom z podobnej półki.

W cenie do +-3kzł poiwnieneś znaleźć Thorensa z SME w perfekcyjnym stanie. Na germańskim ebay jest chyba TD320 z ramieniem Acosa.

Wzmak musi poprawnie współpracować z kolumnami. Wzmocni to czym zostanie nakarmiony - w Twoim przypadku ma to być źródło analogowe czyli gramofon/wkładka/preamp. Jak dobrze zgrasz wkładkę z ramieniem to trzeba pomyśleć nad preampem - czy i ew. na jaki zmienić.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Witam serdecznie fanów naturalnego brzmienia!

Jestem nowy na forum, a to mój pierwszy post.

Swój pierwszy gramofon wylicytowałem 4 lata temu. Mowa o Onkyo CP-1046F. Przez dłuższy czas większej wagi do jakości gramofonu nie przykładałem. Od roku winyle stały się moją pasją i głównym hobby :) więc idąc za ciosem przyszły chęci na zmianę drapaka na coś lepszego.

Onkyo CP-1046F → Cambridge Audio 640p → Onkyo TX-NR414 → Monitor Audio Bronze BX2.

Przeczytałem naprawdę sporo testów i opinii użytkowników

Pozdrawiam!

TU ZAWIERA SIĘ CAŁA KWINTESENCJA ANALOGU...................BĘDZIE OPIERAŁ BO PRZECZYTAŁ I WIE!!!!!!!!!!

RATUJ SIE KTO MOŻE!!!

PAN PIWOSZ W NATARCIU!!!

• Redaktorzy

Niechaj chmielu kupi Technicsa SL-1700 MKIV z wkladka MC LO Denon DL-160, do tego dobre pre i rozwalcowuje wiekszosc sprzetu stojacego na drodze.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Ahaja tak czytałem, dlatego pytałem czy jest problem z serwisowaniem takich gramofonów. Myślałem, że PRE 640p jest przyzwoitym urządzeniem, a większy problem stanowi amplituner...

Stary audiofilu pisząc, że będę opierał miałem na myśli, że mam zamiar w większości słuchać muzykę z winyli a nie cd. Nie rozumiem Twojej wypowiedzi "przeczytał i wie" -> a jak mam zdobyć wiedzę na ten temat? Sporo przeczytałem i zatoczyłem błędne koło.

Excel naczytałem się opinii, że automatyczne gramofony nie należą do zbyt dobrych ze względu na to, że automatyka zakłóca brzmienie... po za tym posiadam podstawową wkładkę z igłą sferyczną, miałem ją wymieniać na jakiegoś ortofona z eliptycznym szlifem, aż doszedłem do zmiany gramofonu. Myślałem, że taka Rega RP3 lub np Thorens TD160 jest lepszym sprzętem od mojego Onkyo...

PS: MOJE POSTY MOGĄ DOCHODZIĆ Z OPÓŹNIENIEM, GDYŻ JESTEM NOWY I MODERATOR JE SPRAWDZA I ZATWIERDZA.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Jak patrzę na:

- automat, to powoduje, że pusta obudowa robi za pudło rezonansowe.

- plastik, jak wiadomo świetnie "tłumi"

- transformator i elektronikę pod talerzem...

to wszystko we mnie krzyczy, że to nie ma prawa grać.

Acz nie słuchałem go i mogę się mylić. Być może rzeczywiście pomimo tych wszystkich uchybień audiofilskich gra, a nawet walcuje większość na swojej drodze :)

Jak Zagra?

:)

P.S. Direct Drive z kwarcem wcale nie musi stanowić o stabilności dowodów, czego dowodem są filmiki Excela. Pływa mu, że ho ho.

post-32153-0-45560100-1393176672_thumb.jpg

• Redaktorzy

Frywolny Truchcie, nie pisalbym tego gdyby niedawno nie byl u mnie Sławek (4321) wlasnie z tym Techniksem i Denonem. To bardzo dobry duet. Z LAR LPS-1 zagral zawodowo!

Gość vasa

(Konto usunięte)

Jak brzmi Twoje pytanie? Czy jest to pytanie o to jaki gramofon kupić czy jak poprawić dźwięk?

Nie napisałeś nic konkretnego o swojej wkładce a to przecież ona generuje sygnał.

Wszyscy tutaj zastanawiają się nad preampami bo to one "robią robotę" i wzmacniają sygnał o 50dB podczas gdy wzmacniacz ma tej roboty znacznie mniej.

A może zamiast kupować mebel zainwestowałbyś w dobry przedwzmacniacz i wkładkę? Tym bardziej że będzie jak znalazł w razie przesiadki na inny napęd.

Jestem przekonany że różnica w dźwięku będzie znacznie większa niż w przypadku zmiany napędu z dotychczasową wkładką i pre.

Kangie zaproponował fajną wkładkę a Frywolny jak zwykle niezbyt poważny ale prawdę samą napisał:

Jeżeli masz dwie prawe ręce to można:

- automatykę wyłączyć

- pudło wykleić matami bitumicznymi (chyba Ryszard_pp sporo o tym pisał)

- trafo wywalić na zewnątrz

Po takiej kuracji pacjent albo będzie pięknie śpiewał albo ...... :'(

Jak patrzę na:

to wszystko we mnie krzyczy, że to nie ma prawa grać.

Acz nie słuchałem go i mogę się mylić. Być może rzeczywiście pomimo tych wszystkich uchybień audiofilskich gra, a nawet walcuje większość na swojej drodze :)

Jak Zagra?

:)

P.S. Direct Drive z kwarcem wcale nie musi stanowić o stabilności dowodów, czego dowodem są filmiki Excela. Pływa mu, że ho ho.

Tak Frywolny patrząc na to zdjęcie można się ostro pomylić i napisać coś takiego jak Ty.

Akurat w tym modelu plastiku jest tyle, co ta czarna listwa z nadrukami widoczna na fotce.

Jest to półautomat, winda sterowana silnikiem , powrót ramienia na widełki automatyczny z możliwością całkowitego jego wyłączenia. Pole magnetyczne transformatora jest tak małe i dodatkowo tłumione przez odpowiednio wykonanie obudowy i samego talerza. Stabilność obrotów wymusza moc silnika wspomagana kwarcem. Chcąc zmusić kręcący się talerz do zgubienia stabilizacji obrotów trzeba trochę siły w to włożyć. Polecam pomacanie i posłuchanie takiego sprzętu a na pewno zmienisz zdanie i nabierzesz trochę szacunku do starych rozwiązań technicznych.

<br /> to można:<br />- automatykę wyłączyć<br />
- przypomniał mi się taki dowcip:

- stary, ale zrobiłem kolej w konia !~

- jak to ?

- kupiłem bilet i nie pojechałem... :))

excelvinyl winylmania blog szukaj

Cały system audio będę opierał na gramofonie.

Ani mi się waż.

O gramofon nie można niczego opierać, ma być "stand alone" bo się drgania przenoszą. :)

Lepiej oprzyj go np. o ścianę.

Vasa napisałem w ostatnim poście, że posiadam podstawową (pewnie seryjnie montowaną w Onkyo) wkładkę z igłą o szlifie sferycznym...

W pierwszym poście wszystko dokładnie opisałem, może poza wkładką.

Napisałem również, że mam obawy czy amplituner kina domowego nie psuje jakości dźwięku, jak dobrze zrozumiałem wzmacniacz nie jest tak istotny jak PRE AMP i nie ma konieczności dokupowania kolejnej końcówki mocy.

Napisałem, że rozmyślam nad takimi gramofonami jak Rega RP3, Pro - ject 1 expression III classic, Thorens TD 295 mk IV (choć nic prawie o nim w sieci nie ma) oraz używanymi Thorensami, które polecaliście na tych forach.

Technicsy jakoś nie podchodzą mi wizualnie do gustu, wolę coś klasycznego.

Jeśli Regę bym brał to z myślą o wkładce elys 2 a Projecta z orofonem m2red lub blue.

Ale może faktycznie skoro wkładka i przedwzmacniacz najważniejsze to lepiej wybrać Pro-jecta rpm 1.3 dokupić mu talerz akrylowy oraz np wkładkę 2m bronze a z czasem jakiegoś mocniejszego preampa niż tego, którego posiadam (CA 640p) ?

Jeśli chodzi o upgrade mojego gramofonu, to mogę spróbować się pobawić, ale to jako wypełnienie czasu w trakcie zbierania kasy na nowy sprzęt :)...

Ps: Jakiej jakości te gramofony Onkyo są na tle innym gramofonów ? Bo jeżeli np ramię mają słabe to i tak nie opłaca się wrzucać drogiej wkładki bo nie będą razem dobrze współgrały...

• Redaktorzy

(...) a z czasem jakiegoś mocniejszego preampa niż tego, którego posiadam (CA 640p) ?

Nie chodzi o mocniejszego preampa. Chodzi o dobry preamp. Solidnie skonstruowany i wykonany. Preamp z porządną sekcją zasilania. Taki z dobrą wkładką zagra. Słaby preamp tylko odtworzy dźwięk. Grania z niego nie będzie. Już lepiej puszczać muzykę z taniego napędu DVD.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Ale może faktycznie skoro wkładka i przedwzmacniacz najważniejsze to lepiej wybrać Pro-jecta rpm 1.3 dokupić mu talerz akrylowy

Coś mi się wydaje, że to jednak o nowy mebel bardziej chodzi a nie o dźwięk.

• Redaktorzy

Coś mi się wydaje, że to jednak o nowy mebel bardziej chodzi a nie o dźwięk.

No to trzeba kupić Pro-Jecta. Ładnie wygląda, zwłaszcza z akrylową podstawą ;)

Vasa...gdybyś odniósł się do całego tekstu a nie wyciął pół zdania to byś wiedział, że nie chodzi o mebel...jak masz się popisywać przed kolegami z forum i drwić ze mnie to proszę nie wypowiadaj się w tym temacie...

Na pewno odpuść nowe thorensy, są fatalne i drogie. Z nowych bierz pod uwagę tylko Rege od modelu P3, Pro-jecta RPM 1.3 i RPM 5.1, Ad fontesa (gramofon robiony przez forumowicza). Właściwie nie ma dużego wyboru...

CA 640 nie jest słabym przedwzmacniaczem jak Ci tu wszyscy piszą. Jest OK, do wkładek MM ze średniego pułapu starczy.

Wszystko powinno być na jednakowym poziomie. Kupowanie ortofona 2m bronze do najtańśzego pro-jecta nie da dobrych efektów.

Jeżeli jesteś z okolic Katowic to mogę Ci pożyczyć do odsłuchu zmodyfikowanego Thorensa 160 z ramieniem Rega 250. Tylko nie mam wolnej wkładki...

• Redaktorzy

Vasa...gdybyś odniósł się do całego tekstu a nie wyciął pół zdania to byś wiedział, że nie chodzi o mebel...jak masz się popisywać przed kolegami z forum i drwić ze mnie to proszę nie wypowiadaj się w tym temacie...

Uwierz mi, że vasa nie musi się przed nikim popisywać. Zwłaszcza na forum.

Gość vasa

(Konto usunięte)

jak masz się popisywać przed kolegami z forum i drwić ze mnie to proszę nie wypowiadaj się w tym temacie...

Przestań, nie wypada.

Tomasz zaoferował że pożyczy napęd. Zorientuj się kto mieszka w Twojej okolicy i może pożyczyć preamp. Towarzystwo z tego forum może jest wredne i uszczypliwe ale też uczynne i pomocne.

Posłuchaj tego i owego u siebie.

Kasę zawsze zdążysz wydać, najpierw zbierz odrobinę doświadczeń.

A tak na marginesie to gdzie mieszkasz?

Tomasz, dziękuje za poważne podejście do tematu. Jestem z Warszawy, ale dziękuję za propozycje. Posłucham Twoich wskazówek.

Dobra Vasa było minęło... Taki właśnie mam plan, że zanim zakupie gramofon to się czegoś dowiem. Kupno gramofonu planuje na jesieni dlatego odpowiednio wcześniej interesuje się sprawą.

Przez ten czas nie pozostaje nic innego jak zbieranie wiedzy w tym temacie.

Skoro masz czas na decyzję to zapoznaj się z wątkiem o Ad fontesie, to najlepszy gramofon cena/jakość. Na pewno jest jakiś właściciel z Warszawy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pzdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
<br />Excel naczytałem się opinii, że automatyczne gramofony nie należą do zbyt dobrych ze względu na to, że automatyka zakłóca brzmienie... <br />
- to dosyć rozpowszechniona wśród forumowiczów opinia, spowodowana zapewne tym, że zaawansowanych technicznie gramofonów z napędem DD, kwarcem i pełną automatyką już się nie robi i niewielu je posiada - łatwiej zrobić gramofon z napędem na gumkę i zaepatować klienta designem, akrylem czy wagą i grubością talerza - mniejsze koszty i też się sprzeda - życzę Ci powodzenia, ale radzę zachować stary sprzęt przynajmniej do momentu gdy okaże się, że nowy rzeczywiście gra lepiej /co wcale nie musi być takie oczywiste/ - zostaw sobie drogę odwrotu..:)

excelvinyl winylmania blog szukaj

• Redaktorzy

Excelu, fakt, kto dzisiaj potrafilby skonstruowac naped Direct Drive taki jak w Dualu 701 czy Technicsie SL-1700 MKIV? Naped paskowy byle pasan skonstruuje. Direct Drive kosztowalby dzisiaj pewnie nie mniej niz 15 000zl. Nie produkuje sie dzisiaj, bo to skomplikowane i mniej firma zarobi. Dadza paseczek i klient zadowolony. Taki naped Dual to solidna inzynierska robota!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.