Skocz do zawartości
IGNORED

czym zasilić JMLab 816se

buberro

Rekomendowane odpowiedzi

zaraz cię ktoś opieprzy ze nie podaleś przynajmniej

- wielkości pokoju (może mniej ważne skoro już kupileś kolumny)

- rodzaju słuchanej muzyki

- przedziełu cenowego

- źródła (CD)

tylko uprzedzam ale niestety nie mogeę pomóc bo kolumienek nie znam za dobrze ale kiedyś słyszałem z nad c372 i było ok.

telefonu dystrybutora w polenladzie nie posiadam, to jakaś firma z Babic koło Warszawy, może ktoś będzie miał namiary niech poda koledze, po nitce do kłębka będziesz miał namiry, jeżeli takowy w Szczecinie istnieje.

...a z czym grasz w tej chwili i czego Ci brakuje?

Ile płaciłeś za kolumienki? Może masz jakieś dobre źródło?

Pytam, bo sam zastanawiam się nad ich zakupem.

Wrazie czego daj znać na priva.

Pozdrawiam

grip

Dlaczego zaraz wraża lampa, w dodatku droga? Skoro słuchasz bluesa i rocka to tranzystora by warto spróbować, może z drugiej ręki, żeby nie przepłacić. Jakbyś się do miasta stołecznego wybierał, to w Hi-Fi Clubie stoi używany Exposure do wyjęcia, wzmak plus końcówka. Do muzyki z prądem jak znalazł, bo i wydajność prądową ma, więc Cobalty uciągnie, i rytm fajnie trzyma. Bardzo zacny zestaw - słuchałem, i jestem jak najlepszego zdania.

Pzdr.

Tak. Z Exposurem może być dobrze. Lampka rzeczywiście może być za słaba, tzn. może być za mało dynamicznie. Exposure jest przejrzysty, muzykalny i ma wiele dobrych cech lampy przy bardzo dobrej dynamice. A dodatkowo w Bi-amplingu powinno być jeszcze zdecydowanie lepiej.

Pzdr.

Odsłuchiwałem kilka razy rzeczone kolumny z wzmacniaczem Delta Studio EL 34 i CD MF A3.2. Dźwięk był co najmniej bardzo dobry. Żadnych wyostrzeń, wzorowa dynamika i bas. Polecam sprawdzić ten wzmacniacz konecznie. Do tych kolumn to faworyt.

Co do rodzaju muzyki to jest bardzo uniwersalny - zarówno rock, jazz i klasyka brzmiały z Cobaltami świetnie.

Testowałem też ten wzmacniacz kilka dni u siebie w domu i spokojnie napędzał dużo większe kolumny (także na głośnikach Focal) Jedyna rzecz, która mi nie odpowiadała to nieco "przyciemniona" średnica ale to rzecz gustu i pewnie sprzętu tow./pomieszczenia. Do tego jest solidnie wykonany co nie jest bez znaczenia.

[obrazekLUKASZ-170856_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 3 miesiące później...

Brzmienie Jm&Lab a brzmienie Zoller'a to dwie różne rzeczy i stosowanie przez obie firmy Focali nie oznacza ze to takie same charaktery dźwięku.

Do 816 bardziej pasuje mocna lampa a jeśli już tranzystor to końcówka mocy w klasie A

AVM 2 słuchałem w Szczecinie w OPAL-u (?) i bardzo mi się to spodobało. Grało to z MF 3 CD I B&W 603 S3. Kultura na najwyższym poziomie. Szczerze zdiwiło mnie jak dobrze grały bowersy. Wzmacniacz grał na niskim poziomie głośności ale muzyka była wszechobecna, bardzo muzykalna z "tą ciszą" w głębi. Tego zestawu aż chciało się słuchać.

Mam ciut niższy model Cobaltów (810) prawie od dwóch lat, więc moge powiedziec co mi sie w nich podoba, a co nie. Chociaz nie do końca, bo 816SE podobno maja inne już głosniki średnio-nisko.

W 810 podoba mi sie bas - twardy, krótki, nie dominujący. 816 maja dwa głośnuiki, więc basu zapewne będzie więcej.

Średnica ładnie wyeksponowana, chociaz nieco osuszona, brak takiej "miodopłynności", cokolwiek to znaczy. Góra raczje jasna, dźwięczna. Tanim wzmakiem trudno uzyskać dobrą stereofonię.

Ogólnie dźięk jasny, czysty szybki, z niektórymi wzmacniaczami jałowy i zbyt jasny.

Jak się zastrzegłem, 816 maja inne głosniki więc moga zagrac inaczej, ale zapewne ogólny charakter zostanie zachowany. (wysokotonowiec chyba ten sam - tytan pokryty tioxidem, z korektorem).

Słuchałem je z różnymi wzmacniaczami, więc kilka zdań:

-Copland CSA28 (preamp na lampie, 6500zł) - tak sobie, nieco mdły, słabe stereo,

- CREEK serii50 - ładne stereo, bardzo ostry bas (powala gwałtownośicą), nieco ostry (zresztą CD też był zbyt jasny, stąd obólne wrażenie nieco drażniące)

-Cambridge -P500 (końcówka) dośc zrównoważony, ładne stereo (chociaz wzmak tani)

- Harman PM665- spokój i kultura, chciaż nieco przymglony, stereo takie sobie,

- lampka PP EL84 - ładnie klarowny, czysty dźwięk, dobre stereo, dość dobrze zrównoważony. Mimo z wzmak słaby (10W) dobrze sobie radzi z kolumnami (89 dB), jeżeli nie potrzebujemy potęgi dźwięku.

Konkluzja

Słucham jazzu, dość spokojnego popu, lubie wokal. Z rockowych szaleństrwo to najwyżej Dire Str.

Dla tego rodzaju muzyki najbardziej podoba mi sie lampa. Mimo że ten wzmak nie brzmi zbyt lampowo, nieco złagodził jasne brzmienie kolumn. No i ta sterefonia...

Moim zdaniem do JMLabow zdecydowanie nada sie lampka; mozna ewentualnie sprobowac jakis dobrej klasy, cieplo grajacy tranzystor - przychodzi mi od razu na mysl cos z Musicala. Tani tranzystor + JMLab zwykle niestety = krew z uszu przy dluzszym sluchaniu :-( Wiem, bo sam przerabialem.

Tak sie zastanawiam jak moglyby brzmiec Cobalty z Baltalbem. Bardzo przejrzysty wzmacniacz + jasne, szczegolowe i dokladne kolumny. Przy bardzo starannym doborze pozostalych elementow, mogloby byc ciekawie... Sluchal ktos?

->zildjian

"...miałem oba modele w domu i nie ma między nimi przepastnych różnic brzmieniowych jak np. Dynaudio/ProAc vs JMLab" czy możesz rozwinąć swoją myśl? uwazasz ze jmlab jest dużo lepszy? hmm napisz jesli mozesz na podstawie jakich dokladnie modeli doszles do takiego wniosku?

De gustibus....

Tak,dla mnie JMLab stanowi bliższą prawdzie szkołę grania. Twierdzę to na podstawie odsłuchów JMLab Electra 905 w porównaniu z ProAc Studio 125 i Dynaudio Contour 1.coś tam jeszcze.

Zaprzeczam kategorycznie obiegowej opinii nt znakomitej synergii lampa + JMLab. Są jej wielbiciele ("samozwańczy szef klubu wielbiciele 905-tek) a i (może nie do końca) przeciwnicy - Jolida 502B u mnie nie zagrała.......

->zildjian

studio 125 to dużoooooo nizszy poziom szkoda ze nie sluchales czegos wyzszego z proaca :( bylo by lepsze porównanie. Nawiasem mówiąc tioxid to najlepsza wysokotonówka na ziemi wiec nie ma cos sie dziwic. Cholender zbieralbym na jmlaba juz dawno ale jak tu powiedziec hmm o moze tak :). W Jmlabie polączonym z czystą klasową lampą nie żadnym tam push pulem niestety to góra tioxida to jest POTĘGA, klasa wszystko gra tak jak trzeba cudnie ale reszta hmmmm no najwyzej dobrze... musze posluchac zollera cos czuję ze tamten dzwięk by mnie zachwycil. Wielu ludzi to mówi i przekonalem sie ze to prawda focal robi najlepsze na swiecie glosniki i kolumny(ale te co róż czytajac lub sluchając wypowiedzi takie jak zawsze powiny byly byc i keidys byly zaczynają się od utopi). Ehh a kiedys bylo tak pięknie dwie marki robily tanie i dobre glosniczki i do tego jeszcze je tanio sprzedawaly :)

Zenek pyrka

Słuchałem tez D15(?) a także Studio 150-lepsze głosniki niż w 125,ale model wycofano ,bo robił lkonkurencję dla droższych modeli. Porównywałem przed ówczesnym zakupem 150 i Zoller Imagination. Wybrałem po wielu godzinach odsłuchów w końcu Zollera Imagination i nigdy nie byłem pewny czy był to dobry wybór. Zollera oddałem z uwagi na fizyczna wadę głosnika kevlarowego a 150-tka już poszła...... wtedy poznałem Electrę po teście kilkunastu innych.....

Polecam amplifikację Naima, Musicala (choc niedawno słuchałem wraz z 3.2 i nie było najlepiej, zupełnie inna bajka to A300). Aktualnie używam pre TagMcLaren klasa A i power LFD,

na marginesie - węglowy Scanspeak i Tioxid to by było to...... chyba,

• 3 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.