Skocz do zawartości
IGNORED

gdzie umieścić głośniki sufitowe?

langosito

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

piszę w sprawie porady wyboru miejsca montaż głośników sufitowych. Otrzymałem w "spadku" głośniki SpeakerCraft CRS Two. W załączniku przesłałem schemat salonu z otwartą kuchnią, jadalnią. Całość ma 60m2 i 3 m wysokości. Proszę o poradę gdzie umieścić głośniki. Główny cel montażu słuchanie muzyki, czasami dźwięk z tv. Muzyka zazwyczaj w tle. Nie zamierzam ustawiać fotela w jednym miejscu do słuchania stereo. Czy w tym przypadku 2glosniki wystarczą czy sugerujecie więcej?

Z góry dziękuję za odpowiedź i poradę.

Pozdrawiam

Norbert

Proponuję przejść się wcześniej do pobliskiego supermarketu na odsłuch, w szczególności polecam dział- ubrania gdzie odpowiedz akustyczna pomieszczenia będzie najmniejsza, a tak na poważnie pozbądź się tych głośniczków, troszkę dozbieraj lub dołóż i kup normalne kolumny podłogowe, będzie to grac o wiele lepiej niż "to coś" sufitowe, co może do łazienki nie było by aż takie złe.

Pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedzi,

doceniam też to, że chcecie jak najlepiej dla moich uszu i doznań muzycznych, ale musicie się też pogodzić z tym, że został stworzony multiroom, który jak to opisujecie brzęczy w sklepach. Wbrew pozorom głośniki te grają dość dobrze i dlatego chce z nich uzyskać jak najwięcej. A miejsce usytuowania jak zawsze ma znaczenie. Tym bardziej, że wzmacniacz je napędzający nie należy do najtańszych. Miejsce na podłogówki też mam przewidziane i kiedyś tam wpadną.

Moje pytanie pojawia się tu dlatego, że skoro już są i będą zamontowane to chciałbym je umieścić w najbardziej dogodnym miejscu.

nie dołączył się rzut pomieszczenia. próbuję wrzucić raz jeszcze.

Dziękuję za sugestie i wszelką pomoc.

Dziękuję

Norbert

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

langosito ile masz tych głośników? Poprawnej "sceny" Stereo z tego nie usłyszysz ale możesz np. podłączyć kilka głośników (po jednym w okolicach narożników pomieszczenia) tak aby grało to przyjemnie w całym pomieszczeniu.

w sumie zostały mi jeszcze 4 szt.. W pierwszym rzucie chce zamontować 2 sztuki i poźniej jak będą faktycznie potrzebne dorzucić kolejne 2. Jak wystarczy, to dwa pójdą do innego pokoju. Pomieszczenie jak widzicie nie ma konkretnej centralnej części. Z jednej strony stół i tv, w innej sofa, w trzeciej kuchnia. Wszystko otwarte i stąd problem. Siedząc na sofie chciałoby się posłuchać muzyki i mieć z tego jakąś przyjemność. Z drugiej strony jak się przełączy na telewizor to głos z niego będzie w innej części niż obraz itd. przykłady można mnożyć. Tak źle i tak nie dobrze. Szukam optymalnego miejsca. Opisy na skanie po angielsku bo próbowałem uderzać do producenta, ale odpowiedź taka, że wsparcie techniczne nie zajmuję się projektowaniem przestrzeni tylko instalatorzy. Ale namiaru nie dali :)

Dziękuję za zainteresowanie tematem.

Pozdrawiam

Norbert

Panie Norbercie mam pytanie, pisze Pan-

"Siedząc na sofie chciałoby się posłuchać muzyki i mieć z tego jakąś przyjemność"

Czy słyszał Pan kiedykolwiek/jakikolwiek średniej półki system stereo? Z tego co wnioskuję raczej nie, choć mogę się mylić. Głośniki sufitowe nie są przeznaczone do odsłuchu przestrzennego jakim jest np. stereo, jeżeli już to- "sieją" na lewo i prawo i tak naprawdę jest to tylko 10% (lub mniej) przekazu muzycznego który wyszedł ze studia/reżyserki. Czy można czerpać z tego przyjemność to już kwestia gustu (osłuchania) bardziej bym powiedział, ja osobiście wolałbym w ich miejsce powiesić jakieś lampy lub oświetlenie LED.

Mając takie warunki, pierwsze co bym zrobił to PRZEMEBLOWANIE, plazma centralnie, stół także, amplituner kina domowego 5.1 lub 7.1, pełnowymiarowe kolumny z min.17cm. przetwornikami porozstawiane po całym pomieszczeniu, oczywiście wiąże się to z kosztami (ja na samą adaptacje małego studia wydałem ok.7.000zł)...ale włączając film lub muzykę nawet druga polówka powinna być zadowolona.

Ja nikogo nie przekonam, ale... podsumowując to szkoda Niszczyc sufit dla głośników grających jak samochodowe w przednich drzwiach (tu można polemizować, ale ja mówię o większości montowanych, zwłaszcza w standardzie :)).

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.