Skocz do zawartości
IGNORED

Proszę o pomoc mój CD szaleje...

kolep25

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanowne Forum.

Proszę o pomoc w zlokalizowaniu i usunięciu problemu z mojego odtwarzacz CD marki Sherwood CD-3020R. Laser jaki mam w odtwarzaczu to KSS 210a, czy wymiana pomoże w moich problemach...

1) nie odtwarza wszystkich płyt CDr tzn odczytuje z nich informacje o ilości utworów i długości płyty ale nie odtwarza,

2) gdy odtwarza CDr to trzeszczy... słuchać w głośnikach szumy i trzaski które nasilają się gdy kładę lub zbliżam rękę do obudowy(zaznaczam że przy płytach oryginalnych i piratach nie występuje ten efekt, można kłaść rekę na odtwarzaczu i nic nie trzeszczy)

3) w niektóch CDr jak już je czyta to nie odtwarza pierwszego i drugiego utworu ale jak wciśnie się np. ósmy utwór to czytnik go odnajdzie i odczyta

4) jak już zacznie czytać to nie ma kłopotu z czytaniem i nic nie szarpie, nie przerywa ani inne takie historie

5) mam wrażenie że jak CD pogra trochę i się "rozgrzeje" to ma mniejsze kłopoty z odczytywaniem płytek, łyka wszystko nawet takie w których wcześniej pokazywał ilość utworów 99...

6) orginały i piraty czyta bez problemu

7) przy przełączeniu z wysokiego utworu na jedynkę, czasami dwójkę wyraźnie słychać jest trzeszczenie głowicy na trybach...jakby chciał ją jeszcze silniczek pchnąć na siłe...

Co o tym Myślicie? Czy wymiana lasera coś pomoże? Użyte układy to CXA 1082BS oraz CXA 1081S czy możnaby je zamienić na lepsze...jakoś z tuningować odtwarzacz?

Z góry dziękuję za pomoc.

Kolep25

witam objawy wskazywały by na rozregulowany i brudny mechanizm ,przypuszczam ze wystarczyło by go dobrze wyczyscic i przesmarowac +czyszczenie styków mikroprzełączników

Jestem tej samej myśli. Dokładne i delikatne czyszczenie może wiele pomóc. Bardzo możliwe,że poza konserwacją optyki,mechaniki (mniej) i elektroniki może być konieczna regulacja lub wymiana w późniejszym czasie lasera. Wydaje mi się,że może już nieco dogorywać. Mniejsza prędkość obrotowa płyty wymaga mniejszych nakładów pracy lasera i ułatwia prace korekcji błędów.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Dzięki. Mimo że jestem technikiem elektronikiem tak jak przedmówca dalsze życie poświęciłem biotechnologii i elektronikę nieco zaniedbałem...Mam pytanie czym czyścić(mam mieszane uczucia np do WD jak ktoś mi już proponował w pozbyciu się starego smaru i brudu), a następnie czym nasmarować? Może jakieś wskazówki, kilka rzeczy udało mi się w życiu naprawić ale zawsze wolałem robotę od podstaw...a coś takiego jak CD robię poraz pierwszy...

Sam robiłem zawsze najprościej. Demontowałem napęd,prowadnice pod wode z mydłem potem ją dobrze wysuszyć,zmontować dodać kapkę oliwy technicznej (nie z oliwek) i po robocie. Soczewkę dobrze jest wyczyścić płynem do mycia głowić albo co też dobre płynem do okien najlepiej chroniącym przed tworzeniem się pary na soczewce. Od spodu można psiknąć sprężonym powietrzem bo inna metoda jest ryzykowna chociaż lepsza wg. mnie. (czyszczenie całej optyki)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Zrobiłem...Zaczął wszystko łykać tylko...zaczął szarpać kawałki, to sekundę do przodu to do końca poprzedniego utworu to zaczyna grać utwór i po paru sekundach znowu zaczyna grać od nowa...Co jest?Coś z laserem...Może coś spaprałem...???

raczej jest to problem natury mechanicznej, może wyrobione łożyska silników ew.wytarte zebatki przesuwu głowicy laserowej .jeżeli byłby to laser to objawy były by następujące: wogóle niewykrywał by płyty, trzeszczał na każdej i na byle pyłku przeskakiwał,popewnym czasie przestałby cokolwiek odtwarzać i najpierw przestałby czytać cdr

Nie do końca. Informacje z płyty może przeczytać bo i tak nie wiadomo czy skacze,czy nie ale z korekcją dane uzupełni. Z audio już gorzej bo są trzaski. Co do normalnego czytania powyżej 3 kawałka. Tak jak pisałem wczesniej płyta się wtedy wolniej obraca i umożliwia lepszą pracę lasera odciążając korekcję. Niestety jestem zdania,że bez wymiany lub dalszej regulacji lasera dużo już nie zrobisz.

Wielkie dzięki. Cóż zamówiłem już laser, naszczęście jest niedrogi tylko 40 zł.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam.

Dziękuję za wyrozumiałość, jestem nowy i jakieś dwa miesiące temu porzuciłem słuchanie z miniwieży... a teraz reaktywuję stare sprzęty i na nich słucham...

Tak jak kolega dreamer_1 powiedział laser tak też było. Wszystkie usterki jakie obserwowałem zniknęły jak ręką odjąć...Wszystko działa i jestem zadowolony...Mam pytanie dodatkowe co można by w nim zmienić aby grał jeszcze lepiej czy można zmienić układy typu CXA na jakieś lepsze...jestem laikiem w tej dziedzinie, wymienic mogę tylko co mam wymienić powiedzcie.

Zaraz dziękuję za dotychczasową pomoć.

Pozdrawiam

Tych układów to nie wymienisz, bo są one "związane" z laserem. Przynajmniej CXA 1082BS jest scalaczkiem od obsługi servo, więc musi zostać na swoim miejscu. Ten drugi nie wiem do czego służy :-(

Co tu można doradzić? Poprawa zasilania,zmiana OPamów,wszystko to co sie standardowo robi w CD aby lepiej grały:) Poszperaj na forum (wyszukiwarka).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.