Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmak do kolumy Acoustic Energy Aelite 3.

zulv

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jest to mój pierwszy post, wiec z tej okazji się przedstawie. Mam na imię Patryk, muzyka w moim życiu odgrywa bardzo dużą rolę. Od jakiegoś czasu zajmuję się muzyką od kuchni strony, czyli tworzeniem. Home recording na własne potrzeby a właściwie zespołu, rejestracja pomysłów, do których potem się wraca i je rozwija. Myślę o rozwinięciu tych umiejętności, żeby móc w niedalekiej przyszłości miksować numery i już jako demo wypuścić w świat ale to jeszcze pewnie trochę potrwa.

Jeżeli chodzi o tę drugą stronę muzyki czyli odsłuch, to tak naprawdę jak u większości, od tego się zaczęła wielka zajawka na muzykę (szukanie emocji, która powodowały ciary na całym ciele i ta euforia - coś pięknego, wręcz uzależniającego). Hmmmm i właśnie o ten odsłuch się teraz rozchodzi.

Zawsze marzyłem o super sprzęcie, tylko nie było kasy, studia, brak pracy, wiadomo. Teraz sytuacja się trochę zmieniła i postanowiłem zainwestować w sprzęt bo ile można katować muzę na słabych kolumnach, które ledwo pierdzą.

Dużo czytam od jakiegoś czasu Waszych wypowiedzi na forum, różnych testów, rozglądam sie na allegro i mam 1 wniosek:

Im więcej się rozglądam i dowiaduje, tym mniej wiem.

Na początku miałem już wybrany zestaw:

Wzmak: Denon PMA-900V

Kolumny: Tonsil Maestro II

Potem dalej czytałem, i generalnie natrafiłem na wątek w którym Maestro zostały tak zjechane, że już nic nie wiedziałem ;).

Poczytałem jeszcze więcej i wyszukałem, że kolumny:

Acoustic Energy Aelite 3

Są świetne, tylko teraz nie wiem jaki do tego wzmacniacz.

Finalnie chciałbym się zmieścic w 3000 zł na wzmacniacz i kolumny. Odchylenia mogą jakies być +500 zł max.

Co byście polecali bo już sam nie wiem co wybrać. Cały sprzet będzie miał służyć do słuchania płyt Winylowych.

Tutaj z kolei szukam jakiegoś Thorensa. Marzy mi się TD 320 ale strasznie drogie więc pewnie zatrzymam się na używanym TD 190.

Podajcie mi proszę jakieś swoje typy na których mógłbym się oprzeć.

Z góry dziękuje Wam za wszelką pomoc.

Acha muzyka, jakiej słucham to Rock - od Grunge po Thrash, muzyka instrumentalna - filmowa, rzadziej Jazz.

Pozdrawiam

z tonsilami - dobrze ze nie kupiłeś.

Acoustic Energy Aelite 3 - popatrzyłem na ch-ki - i z takimi jakie ma powiem że to jest głośnik zrobiony do pokoju 12-20m2. Ten zakres basu który taki pokój tłumi ta kolumna wzmacnia i vice wersa. Pokoje takie mają dziurę w zakresie 5-100hz, i podbity zakres poniżej 50.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

test.

Wszakże brzmienie metalowych bębran jest bardzo charakterystyczne i trzeba to lubić, zanim kupisz posłuchaj dłuższy czas czy nie męczą.

Ukryta Zawartość

z tonsilami - dobrze ze nie kupiłeś.

Acoustic Energy Aelite 3 - popatrzyłem na ch-ki - i z takimi jakie ma powiem że to jest głośnik zrobiony do pokoju 12-20m2. Ten zakres basu który taki pokój tłumi ta kolumna wzmacnia i vice wersa. Pokoje takie mają dziurę w zakresie 5-100hz, i podbity zakres poniżej 50.

Ukryta Zawartość

test.

Wszakże brzmienie metalowych bębran jest bardzo charakterystyczne i trzeba to lubić, zanim kupisz posłuchaj dłuższy czas czy nie męczą.

A jaki ewentualnie wzmacniacz dobrac do tych kolumn zeby w pelni wykorzystac ich potencjal ?

Ukryta Zawartość

A jaki ewentualnie wzmacniacz dobrac do tych kolumn zeby w pelni wykorzystac ich potencjal ?

Z budżetem wynoszącym 3000 zł na kolumny + wzmak będzie bardzo ciężko wykożystać potencjał tych kolumn.

Zakładając, że będziesz miał farta to może używki uda ci się kupić za 2k, więc na wzmak zostanie ci 1k zł.

Z takim wzmakiem będzie to oczywiście grało fajnie, ale pełnego potencjału nie wykożystasz.

Generalnie ponieważ przerabiałem praktycznie identyczny scenariusz mogę ci powiedzieć, że z nowych wzmacniaczy adekwatne dla tych kolumn są wzmakie kosztujące po około 4k zł, jak dorwiesz używany to wydasz ze 2k zł. Możesz się zagłębibić w jakiś starsze konstrukcje wtedy wyjdzie taniej, ale wtedy nikt ci nic nie doradzi sensownego i każdy będzie mówił co innego.

Ja rozwiązałem ten problem chińskim lampowcem - sprzęt o genialnej relacji ceny do jakości. Moim zdaniem nowy xindak mt-3 kosztujący 2,5-3k gra właśnie jak wzmaki tranzystorowe popularnych marek za 4-5k zł, używanego można dorwać przy odrobinie szczęścia za 1,8k, niestety to trochę ponad twój budrzet, ale możesz pokombinować z innymi chińczykami jak - yaqina'ami i ming-da'mi i zmieścić się chociąż w 1500 zł z całkiem niezłym efektem.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Dziękuję Wam za odpowiedzi. Powoli już porządkuję sobie w głowie zestaw stereo.

A co sądzicie o wzmacniaczu Onkyo Integra A9911 do Aelite 3 ?

Powiem, tak ;) Miałem do czynienia z tańszymi produktami onkyo i była to ta szkoła brzmienia za którą cenię sobie produkty acoustic energy, więc jeśli jest jakiś wspólny mianownik wszystkich ich produktów to może być dobrze.

Samej 9911 nie znam, ale generalnie jest to już tej klasy produkt że nie będzie mezaliansu z aelite three.

A co będzie panie źródłem w tym zestawie?

ja bym z onkyo nie ryzykował do AE, raz słuchałem onkyo integry i jesli te wzmaki graja podobną szkołą dzwieku to zdecydowanie nie moj gust, troche surowe granie i do AE bedzie nie przyjemnie

Źródłem dźwięku będą winyle. Także, chciałbym w tym zestawie stereo obrać kurs jak najbardziej zbliżony do analogowego.

Oczywiście, potem dokupię jakis odtwarzacz CD a na końcu jakiegoś daca.

Ale na pierwszy rzut idzie gramofon z jakąś porządną wkładką.

Czy jest ktoś w stanie mi wyjaśnić co oznacza 'Dual Mono' w przypadku wzmacniacza Musical Fidelity A3 ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Acoustic Energy Aelite 3 - popatrzyłem na ch-ki - i z takimi jakie ma powiem że to jest głośnik zrobiony do pokoju 12-20m2.

Nie bardzo rozumiem dlaczego do pokoju 12-20m2. Te kolumny najlepiej odsunąć sporo od ściany. W tak małym pomieszczeniu musiałyby stać na środku pokoju. U kumpla stoją w ponad 40m salonie i dopiero pokazują na co je stać. One muszą mieć czym oddychać.

Nie bardzo rozumiem dlaczego do pokoju 12-20m2. Te kolumny najlepiej odsunąć sporo od ściany. W tak małym pomieszczeniu musiałyby stać na środku pokoju. U kumpla stoją w ponad 40m salonie i dopiero pokazują na co je stać. One muszą mieć czym oddychać.

Rozumiem. To powiedz jakie kolumny byś polecał w takim razie ? Jestem otwarty na sugestie ;)

I umnie stoją w 18 m2 pokoju i jest ok, a na odsłuchach graly w spoooooro większym pomieszczeniu i było równie dobrze. Jak miałem pokój 12m2 to mi się w nim dusiły monitory aelite 2.

Rozumiem. To powiedz jakie kolumny byś polecał w takim razie ? Jestem otwarty na sugestie ;)

Od polecania czegokolwiek to ja raczej nie jestem. Mogę wypowiadać się o kolumnach, które dobrze znam i których trochę słuchałem. Ktoś wcześniej napisał, że AE Aelite 3 są zrobione się do pomieszczeń 12-20m2. Te 20m2 to nie jest dla nich granica bo fajnie zagrają nawet w dwukrotnie większym pomieszczeniu. Nie twierdzę też że nie nadają się do mniejszy pomieszczeń ale granie na większych poziomach głośności będzie dyskusyjne. Reasumując są to bardzo dobre kolumny i zagrają świetnie w dużych pomieszczeniach a i w małych nie przesadzając z głośnością bo one naprawdę potrafią zagrać potężnym dźwiękiem.

A cha co do metalowych membran to nie ma co się bać. W Aelite 3 jak i w moich Neo 4v2 zupełnie nie słychać, że w głośnikach zastosowano aluminium. A już na pewno nic nie będzie męczyć. Zauważyłem, że na forum dużo powtarza się takich utartych sloganów.

• 2 miesiące później...

Hej, odświeżam temat bo cały czas jestem na etapie szukania sprzętu.

Zwiększyłem budżet na sprzęt i na wzmacniacz chcialbym przeznaczyc ok 2500 do 3000 zl.

Czytałem o świetnym połączeniu właśnie tych kolumn Acoustc Energy Aelite 3 ze wzmacniaczem Musical Fidelity A3 lub A300. Co o tym połączeniu sądzicie ?

Ciężko ostatnio znaleźć używane Aelite 3, więc rozglądam się dalej i znalazłem Acoustic Energy Radiance 3 jakie są Wasze opinie o tych kolumnach, z czym najlepiej je łączyć ?

Pozdrawiam

Czytałem o świetnym połączeniu właśnie tych kolumn Acoustc Energy Aelite 3 ze wzmacniaczem Musical Fidelity A3 lub A300. Co o tym połączeniu sądzicie ?

AE A3 czy Radiance 3 nie są jakoś bardzo wybrednymi kolumnami do sparowania ze wzmacniaczem podobnie jak moje Neo4. U mnie dogadały się bez problemu z Audiolabem 8200a. Grały dobrze także z Onkyo a 5vl jak i CA 651. Jeśli wzmacniacz będzie dobrze kontrolował bas i nie będzie zanadto przyciemniał brzmienia to dobrze zgra się z AE. Za taką kasę to wybór ogromny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.