Skocz do zawartości
IGNORED

Jak znaleźć zbyt na swoje wyroby??

górek

Rekomendowane odpowiedzi

ale dokładnie jakbym słyszał znajomego z drugiej kapeli:)

Przecież na naszych koncertach ludzie się dobrze bawią, płytę mamy oryginalnie wydaną, stronę www mamy ładną, menadżera mamy, samochód służbowy nam kupił, dojście do radia ma załatwić...żeby było więcej koncertów za konkretną kasę....

starasz się na pewno! spoko - ładne są, a nawet bardzo. stronka www by ci się jednak przydała. za ok 100zł rocznie masz domenę .com i miejsce na serwerze. czy to dużo?

caly czas myślę o stronce, nie chodzi o miejsce bo miejsce to ja moge mieć na swoim serwerze... poprostu muszę się nauczyć robic stronki...

Myślalem też o produkcji stolików, mam kilka projektów, drewno + granit, granit + metal, metal + szkolo, granit + szkło... Nie wiem tylko czy to opłacalny interes... Stolik z granitu waży ok 100 kg więc ciężko go przesłać a odbiór osobisty nie zawsze wchodzi w grę

Jeżeli te standy są naprawdę ładnie wykonane (szczerze mówiąc to oglądałem, ale ciemnawo było i się nie przyglądałem) to jakimś pomysłem jest zaproponowanie układu polskim producentom głośników podstawkowych. Rozmiar dopasowany do modelu, być może nawet mocowanie do kolumn i nabywca ma ładne standy w odpowiedniej (do kolumn) okleinie za dopłatą +350 czy ile tam..

I oczywiście allegro, chociaż ja na twoim miejscu przyłożyłbym się do szczegółów (dokładne wykonczenie, krawędzie etc.) i sprzedawał za 700, 800, bo jak za tanie to od razu podejrzenia że badziewie :)

Starasz się jak najbardziej.

Tylko że to, ze Twoje standy są dobre, to jest oczywiste. Nie musisz nikogo przekonywac - tym bardziej, że jako producent zawsze będziesz chwalił swoje, jakie by nie było.

Musisz tylko dotrzeć ze szczegółową informacją o wyrobach do jak największej liczby potencjalnych klientów.

I tu zdecydowanie nie wystarczą Twoje działania... To za mała skala.

Potrzebujesz albo wykupienia pół strony na reklamę w każdym piśmie HiFi, a jak nie możesz sobie na to pozwolić - to potrzebujesz rekomendacji setek użytkowników Twoich podstawek. Ludzi, którzy na hasło "podstawki" zawsze i wszędzie skojarzą Twoje, a nie żadne inne.

Na hasło "dobre małe kolumny" - mi przychodzi na myśl Monitor 2 :)

Na hasło "najlepiej słyszalny kabel" - mi się natychmiast kojarzy Monster 400 mk2

A na hasło "podstawki" - do niedawna byłem przekonany, że muszę wybierać pomiędzy tymi spawanymi, a takimi z plastikową rurą w środku. Nawet by mi na mysl nie przyszło, że w podobnej cenie można kupić takie solidne jak Twoje.

myślalem o tym, ale czy nie sądzisz, że bardzo szybko mogł bym zostac wydudtkany?? No bo po co niby im ktoś z zewnątrz, mogli by skożystac z mojego pomysłu i we własnej stajni po kosztach sprzedawac podstawki razem z kolumnami...

Myślałem o reklamach w gazetach itp, ale tu się zaczynają schody. Sęk w tym, że nie chciał bym, aby zgarnoł mnie urząd skarbowy, bo moja działalność jest przecież nie zarejestrowana itp. Na otwieranie firmy, chyba jeszcze troche za wczesnie...

Audiofile lubią nie tylko drogi sprzęt, ale i znaną markę, a te standy żadnej marki jeszcze sobie nie wyrobiły. Dlatego nie zgadzam się z ta wyższą ceną. Na takie ceny przyjdzie czas w momencie, gdy standy te będa recenzowane w pismach równo z innymi, uznanymi markami.

och, albo robisz podstawki pod głośniki jakich słuchamy na tym forum albo jakieś druty na satelitki do kina domowego. Dla tanich głośników (koda, tannoy m1/m2 etc) możesz wymyślić tańszą wersję, nawet jeżeli z twojego punktu widzenia będzie to cenowo to samo. Trochę brzydsze i tańsze.

Do przedmówcy - z tą wyrobioną marką. Zgadzam się, dlatego 700-800 a nie 1600, a tyle zażyczyłby sobie producent troszkę bardziej znany (i działający oficajalnie i legalnie) za coś, co tak wygląda. Ale zaznaczam, nie wiem jak wyglada w szczegółach, z bliska. Na taką kasę MUSI być ładnie.

kazik, ale nie bardzo rozumiem to stwierdzenie ,,albo robisz podstawki... (...) albo..." Spoko, od dzisiaj moge brac za pare 800 zl i beda dopieszczone w każdym szczególe, ale moge się założyć, że moje zamowienia spadna conajmniej o połowę... No chyba, że na bieżąco bedziesz mi dostarczał klientow. A co o tych Tannoy m1/2 to walsnie zrobiłem niedawno pewnemu Panu 4 sztuki standow na łaczną kwotę 900 zl wlasnie pod komplet m1 i m2 :)))

gorek

no juz Ci pisalem ze stendy za polowe ceny sklepowej, f-y plastform sprzedawalem rok, taki po prostu jest rynek, poogladac , pomarudzic owszem, ale kupic?, w koncu wzial gosciu z mojego miasta bo przesylka odpada itd., bedziesz probowal wstawic do sklepu to tylko w komis i cena do gory o 17 % (nie wiem jak w wa-wie) po prostu masz male szanse na zwiekszenie liczby zamowien przy takim podejsciu , zeby wyjac trzeba wlozyc:)

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

nie zgadzam się ze zdaniem, że trzeba dotrzeć z produktem do jak największej grupy ludzi. po prostu trzeba dotrzeć do grupy ludzi najbardziej zainteresowanej (chociażby potencjalnie) zakupem podstawek, stolików, cokołów. kto jest tym targetem (uff..ble) chyba wiadomo. ale wniosek był dobry. bez reklamy w prasie się nie obejdzie. no chyba że chcesz dłubać w warsztacie 1 szt. na miesiąc lub dwa.

>gorek666 musisz się zdecydować : albo robisz prywatnie po dwie-trzy sztuki w miesiącu bez rachunków itp. albo zakładasz działalność i nawiązujesz kontakty z kilkoma producentami i wtedy miesięcznie robisz 50-100 kompletów .

Cudów nie ma jak chce się zarobić to trzeba zainwestować , na twoim miejscu dałbym te standy w komis do kilku dużych renomowanych sklepów audio , jeśli są ładne w co nie wątpię to zbyt będziesz miał zapewniony !

CZONKIN, pewnie wiadomosc do mnie nie doszla, ja odpisuje na wszystkie maile i wiadomości. Dlatego tez na forum daje posty ,,w razie czego".

Odezwij sie jeszcze do mnie a napewno sie dogadamy.

gorek, nawiązanie wspolpracy z podwykonawcą będzie się wiązać z podniesieniem kosztow. Poza tym musisz pamiętać o podpisaniu stosownej umowy, bo jeżeli interes okaże się rentowny(czego Ci życzę) to może się okazać, że kontrahent zaczyna to sprzedawać pod własną flagą. Ja na Twoim miejscu zainwesowałbym ile bym mógl, tak by wykonać możliwie dużą ilość podstawek(samodzielnie) i poustawiać je tak jak koledzy radzą w kilku salonach. Jak znam życie w większości będą to komisy(płatność po sprzedaży), więc odpalenie dużej produkcji i zaplacenie dużego vatu w kolejnym miesiącu nie będzie Ci na rękę. Zrób własnorecznie z 10 kpl. i niech się pojawią w sprzedaży. Potem zobaczysz, jak rynek zareaguje możesz np. pójść do kamieniarza i dogadać się na umowę o dzieło z jakimś pracownikiem, albo dać ogłoszenie. Nie będzie na początku lekko, ale z tego co widzę dasz radę. Jeżeli zlecisz robotę jakiejś firmie, to będziesz miał zrobione np 50 kpl., za które będziesz musiał wyłożyć gotówę, bo nikt(żaden zaklad) Ci nie da terminu za pierwszym razem. Sztuka będzie Cię kosztowała pewnie tyle, ile teraz sobie za nią życzysz a nie wiadomo, czy zrobią to równie solidnie. Potem rozwieziesz to po salonach audio, daj Bóg, żeby poszło Ci w tydzień, kasa w kieszeni, bo pamiętaj, że do 20-go przyszłego miesiąca musisz odprowadzić vat od sprzedaży. No i nie zapomnij zapłacić 700zł< zusu(za pierwszy miesiąc trochę mniej, bo może będzie niepelny). Jako nowo powstała firma możesz się ubiegać o ok 700zł/mc przez pól roku dotacji, żona mi czytała, ale nie wiem gdzie to bylo, najlepiej jak zwykle sprawdzić samemu.

oczywiście vat za całą sprzedaż musisz odprowadzić nieezależnie od tego, czy dostaniesz pieniądze. Jak pracujesz to odprowadzasz na zus tylko skladkę zdrowotną-ok150zł

nie pisałem, tego, żeby Cię zniechęcać. Wręcz przeciwnie, tyle, że pisanie wprost jest nielegalne:)) A jak już będziesz mial biznes pełną gębą to oddaj Cezarowi co do Cezara należy.

pozdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.