Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  183 członków

Focal Klub
IGNORED

klub miłosników kolumn Focal'a

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

zwrotnica jest przykręcona do panelu z gniazdami głośnikowymi. ale aby ją wydostać musisz odkleić pierścień ozdobny z głośnika basowego a potem go odkręcić od obudowy.

następnie naciśnąć z boku wystające uchwyty aby zwolinić zaczep i wypychasz zwrotnice na zewnątrz.

panowie szanowni milosnicy focala :),powie ktos jak wymontowac glosnik wyskotonowy w chorusach

to za niski model żeby się bawić w wymianę tweetera - kupowało się po prostu nową parę kolumn ;)

to za niski model żeby się bawić w wymianę tweetera - kupowało się po prostu nową parę kolumn ;)

k**wa co za odpowiedz,wlasnie takiej oczekiwalem,mandek ja wiem ze to nie sa utopie i nie pytam po to zeby wymienic,chce wiedziec jak wymontowac glosnik wyskotonowy w chorusach i czy wogole sie da,jak nie wiesz to wy...uciekaj :)

w chorusach, najpierw musisz odkleić ta nakładkę srebrna. ona jest przyklejona na dwustronną tasmę do obudowy. odsłonisz w ten sposób dostep do głośnika wysokotonowego

k**wa co za odpowiedz,wlasnie takiej oczekiwalem,mandek ja wiem ze to nie sa utopie i nie pytam po to zeby wymienic,chce wiedziec jak wymontowac glosnik wyskotonowy w chorusach i czy wogole sie da,jak nie wiesz to wy...uciekaj :)

I po co te nerwy - na żartach się nie znasz?

BTW - sam zaczynałem swoją audiofilską przygodę od Chorusów 706s, by dotrzeć właśnie do... Utopii ;))

Czego i Tobie życzę!

U mnie zamiast taśmy dwustronnej był klej.

Ale oderwałem bez dewastacji.

Można też zdjąć maskownicę. Ona jest na wcisk. Zachaczasz np. haczykiem ze spinacza biurowego.

Sam głośnik jest na taki niby bagnet jak w obiektywach w aparatach foto.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Czy ktoś miał okazję porównać brzmienie Focali chorus 816v z chorus 716 w muzyce metalowej i rockowej?

Słuchałem 816v i są całkiem niezłe, niestety to ostatnia dostepna para i kolor mi nie pasuje. 716 wyglądają bardzo podobnie i są tańsze, czy są zauważalnie gorsze lub inne?

Pozdrawiam

Arie potrzebuja pradu, na byle czym nie zagraja. Swoj caly potencjal pokazuja dopiero po upgrade. Nie, to jest udana konstrukcja, ale cena powinna byc nizsza.

Pierwsze co warto zrobic po kupnie to wygluszyc kolumne i wymienic kable w srodku. Juz to spowoduje duza zmiane na plus.

Uważam, że Arie się nie udały.

Nie chcę wszczynać awantur.

Każdy ma swoje uszy.

Dlaczego tak uważasz? Arie to bardzo fajne kolumny, o ciepłej średnicy i mocnym basie.

Dziękuję za odpowiedzi. Wygląda na to, że odpuszczę sobie Focale.

Zanim sobie odpuścisz, idź do salonu i posłuchaj Arii. Można je kupić w dobrej cenie, w której trudno będzie znaleźć lepsze kolumny. Pytanie jeszcze jaką dysponujesz elektroniką?

panerai_47,

rozmawiajmy o gotowym produkcie.

Po poprawkach, w zależności co i jeszcze jak kto to coś zrobił, to są inne jakości.

Ja lubię swoje focale 714, mocno poprawiane, ale w Ariach coś mi doskwiera.

tomter, dobrze radzisz Dragonowi, niech pójdzie do sklepu i posłucha.

Gdyby one były tańsze, to może bym powiedział, że są fajne.

Jeśli będę miał możliwość to napewno posłucham Arii, a także serii 700. W moim mieście są tylko 816.

Testowałem je z moim Marantzem PM6005. Grało lepiej niż z NADem 356 (krzykliwe brzmienie) i minimalnie gorzej niż z Cambridgem 651.

Ewentualna modyfikacja kolumn nie wchodzi w rachubę.

Co do ceny to zawsze zakładam, że kupię wyraźnie niżej niż w katalogu. Ostatnio ceny tak poszly w górę, że napewno jest z czego schodzić.

Jeśli będę miał możliwość to napewno posłucham Arii, a także serii 700. W moim mieście są tylko 816.

Testowałem je z moim Marantzem PM6005. Grało lepiej niż z NADem 356 (krzykliwe brzmienie) i minimalnie gorzej niż z Cambridgem 651.

Ewentualna modyfikacja kolumn nie wchodzi w rachubę.

Co do ceny to zawsze zakładam, że kupię wyraźnie niżej niż w katalogu. Ostatnio ceny tak poszly w górę, że napewno jest z czego schodzić.

Miałem przez chwilę Marantza PM8005 i faktycznie ma leciuto przymulone brzmienie, więc potrzebowałbyś jaśnieszych kolumn. Nada nie słyszałem. Focal Aria to przede wszystkim niesamowita muzykalność. Ja też nie zamierzam ich przerabiać, szczególnie, że mają pięć lat gwarancji.

ale w Ariach coś mi doskwiera.

Doczepiłbym się do stereofoni....może bas mógłby być bardziej zwarty momentami, ale w tej cenie jest git:)

Na moje skromne uszy, to wszystkie focale potrzebują kilkudziesięciogodzinnego docierania, żeby przestały jazgotać.

Na moje skromne uszy, to wszystkie focale potrzebują kilkudziesięciogodzinnego docierania, żeby przestały jazgotać.

Zgadza się, ogólnie kolumny Focala potrzebują i kilkaset godzin aby osiągnąć pełne wygrzanie.

Co do Arii i różnic w stosunku do Chorusów 800. Według mnie Aria gra precyzyjniej w każdym zakresie pasma. Góra jest subtelniejsza, mniej wyeksponowana, ale wybrzmiewa dłużej. Środek bardziej szczegółowy i mam wrażenie, że lekko wypchnięty do przodu w stosunku. Dół bardziej punktowy i dokładny, mam wrażenie,że jest go trochę więcej ( choć osobiście wolę ten w Chorusach). Barwa na plus dla Arii. Przyczepić się mogę do tego iż dźwięk w Arii wydaję się być nieznacznie cofnięty to tyłu, "siedzący" w kolumnie. Dynamika też na minus ( w stosunku do Chorusów 800). Chorusy nie są tak dokładne, ale w moim odczuciu grają bardziej spontanicznie, z polotem, generują więcej powietrza...także co kto lubi. Polecam posłuchać koniecznie ze swoją elektroniką, zwłaszcza że Chorusy 800 można teraz nabyć w naprawdę okazyjnych cenach.

Zgadza się, ogólnie kolumny Focala potrzebują i kilkaset godzin aby osiągnąć pełne wygrzanie.

W sklepie, w którym je testowałem, stoją chyba od 5 lat, powinny być już wygrzane :). Z drugiej strony kilkaset godzin (załóżmy 200) to średnio przy słuchaniu 1h dziennie (w moim przypadku i tak nierealne) to 7 miesięcy. Po takim czasie trudno stwierdzić, czy kolumny się wygrzały, czy słuch się przyzwyczaił :)

Polecam posłuchać koniecznie ze swoją elektroniką, zwłaszcza że Chorusy 800 można teraz nabyć w naprawdę okazyjnych cenach

Mi w miejscowym sklepie zaproponowano za 816V cenę 6000zł, uważam, że mało atrakcyjna. Może trzeba poszukać gdzieś indziej?

Według mnie z 816v cena na poziomie 5-5,5k była by ok. Może przycisnij sklep aby zrobili jakaś lepsza cenę. W przeciwnym wypadku lepiej dołożyć do Arii bo suma sumarum jest przyjemniejsza w odsłuchu.

chorusy graja lepiej od arii,zdecydowanie brakuje w ariach ognistej srednicy z chorusow,jakies takie suchotniki te arie,a moze to tylko przyzwyczajenie do chorusow,ja bym arii nie kupil

Edytowane przez caleb66
  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.