Skocz do zawartości
IGNORED

M2Tech Hiface Two - problem z oprogramowaniem

Zydek

Rekomendowane odpowiedzi

Zwracam się z prośbą o pomoc od użytkowników tego forum ws sprawie urządzenia M2Tech Hiface Two. Urządzenie pracowało dobrze, stabilnie, pewnego niefortunnego dnia przyszedł w gości małoletni syn od ciotki, któremu dla zabicia czasu zaoferowałem surfowanie po sieci. Kłopot w tym, że w czasie jego zabawy pod komputer podłączony był Hiface, chłopak pod nieobecność zaczął się bawić i wgrał w konwerter oprogramowanie - jak później ustaliłem - ze strony MSB Technology. Aktualnie urządzenie nie jest wykrywane przez komputer, próbowałem na kilku urządzeniach i kilku systemach, bezskutecznie. Czy wobec takiej sytuacji jest możliwość wgrania pierwotnego oprogramowania M2Tech? Instalacje dedykowanego sterownika ze strony M2tech są niemożliwe, oprogramowanie nie wykrywa konwertera. Chciałbym tez nadmienić, że urządzenie zdaje się pracować gdy jest podpięte pod komputer, ponieważ nagrzewa się jak przy normalnej pracy. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Sproboj usunac zarowno sterownik MSB i M2Tech w managerze urzadzen przy wlaczonej opcji managera - wyswietl ukryte sterowniki. Uruchom Windows w trybie awaryjnym.

Na przyszlosc polecam zadnie sobie trudu ustawienie hasla na swoim koncie i utworzenie konta typu 'gosc'w systemie i udostepnianie go przelaczajac sie ze swojego konta na konto 'goscia'. Wtedy jaki by nie byl spryciarz to nie bedzie majstrowal. Nawiasem mowiac to ciekawe, ze maloletni wie o MSB :-)

Mam pewna niejasność, czy zostało wgrane firmware czy driver.

Firmware - oprogramowanie w konwererze. Driver - oprogramowanie w systemie, tu Windows

Jeśli to tyko driver to nie powinno być żadnych kłopotów, wgrane kilkanaście driverów i żadnych kłopotów.

Sposób postępowania: odłączyć konwerter (na 10 sekund) i podłączyć ponownie, poczekać minutę lub dwie, Windows powinien znaleźć driver i w oknie Dźwięk (prawym przyciskiem na ikoną głośnika i lewym wybrać urządzenia do odtwarzania) powinna być pozycja Głośniki-hiFace TWO Audio.

Czasami za pierwszym razem Windows nie rozpozna, wtedy powtórzyć operację.

Jeśli to nie pomoże to można ponownie zainstalować Driver (przy odłączonym konwerterze). Niektórzy zalecają odinstalować stary Driver przed instalacją nowego.

Jeśli to faktycznie firmware i instalacja przebiegła prawidłowo do końca (ciekawe), to istnieje 50% szans że teraz konwerter jest rozpoznawany jako urządzenie MSB i powinien wystartować na driverach MSB. Można spróbować zainstalować drivery od MSB (przy odłączonym konwertery próbować jak powyżej (jest to na 99.9% bezpieczne).

Dalej jeśli nie będzie pracować poprawnie, to można znaleźć w systemie znaki rozpoznawcze konwertera, dopisać je do piku konfiguracyjnego drivera hiFace, w nowej linii przy użyciu edytora czysto tekstowego (wystarczy Notepad), następnie odinstalować drivery MSB (jeśli są). Teraz przeinstalować drivery hiFace, podłączyć konwerter i spróbować, jak powyżej.

Jeśli to wszystko nie pomoże znaczy że nowe firmware nie pracuje poprawnie z sprzętem lub instalacja firmware nie przebiegła do końca. Co teraz, nie widzę żeby M2tech udostępniało możliwość instalacji firmware, można napisać problem do M2tech suport.

Może też polski dystrybutor ma takie możliwości.

Ewentualnie, ale na własne ryzyko (mało bezpieczne, tylko jeśli jest się 100% pewnym że było grzebane w firmware sprzętu) próbować jeszcze raz instalować firmware MSB lub inne i doprowadzić instalację do końca.

(strasznie ciężko się tu pisze, litery się gubią)

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Na 100% został wgrany firmware przez dedykowany program USB Audio Class Driver Control Panel firmy Thesycon. Wczoraj usunąłem sterowniki M2Tech poprzez menadżer urządzeń, sterowniki MSB nie były widoczne. Kłopot w tym, że urządzenie przez panel programu Thesycon jest niewidoczne, nie mogę zrobić żadnych ruchów. Dziś zapytałem chłopaka od tego pechowego zajścia i mówił, że wydawało mu się, że oprogramowanie MSB zostało wgrane prawidłowo. Powyższe propozycje poradzenia sobie z problemem spełzły jednak na niczym, mimo wszystko dziękuję za nie. Pozostaje napisanie do M2Tech, kontakt z dystrybutorem GFmod lub prośba o kogoś z forum, by fizycznie zajął się problemem, oczywiście nie bezinteresownie, bo za uporanie się z kłopotem chętnie to wynagrodzę. Dobrze, że w miarę szybko wyposażyłem się w konwerter Musical'a V-Link 192, który zdaje się grać lepiej niż po M2Tech.

Sprawdź w menagerze urządzeń jak jest teraz rozpoznawane i jaki ma VID i PID.

Możesz też użyć programu Thesycon USB Descriptor Dumper TDD.exe z ich strony.

Na podstawie VID i PID dowiesz się czy masz M2TEch czy MSB czy może czyste urządzenie w klasie DFU.

Pozdrawiam

JarekC

Z lego co pamiętam to ten program nie rozpozna jeśli nie ma driver.

Ale powinno się zobaczyć w Menadżer urządzeń, Kontroler hosta USB2, Właściwości, Szczegóły, Identyfikator

Tak z pamięci, mogę się mylić.

Widziałem w sieci że M2tech Support nie robi problemu, trzeba opłacić przesyłki.

Nie wiem co mu jest, ale jeśli to zepsute fimware (nie bardzo w to wierzę) to wystarczy wysłać sam konwerter wielkości 1/2 paczki papierosów (firmware - oprogramowanie konwertera a nie komputera). Widziałem na kilku forach że ludzie wysyłają da aktualizacji.

Kurde, znajdź kogoś z linuksem i wszystko się wyjaśni. Sterownik do m2tech jest juz w standardowym jądrze.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Już podłączałem pod Kubuntu i efekt ten sam. GFmod nie odpowiedział, w takim razie pytanie. Ktoś fizycznie się tym zajmie, jest ktoś taki na forum (proszę o priv)? Sam nie jestem w stanie, a ktoś prócz satysfakcji uporania się z problemem zyska skrzynkę dobrego piwa.

Ale działało ci na kubuntu kiedyś? Podaj wynik polecenia "uname -a". Obsługa m2tech to nowość a w wielu dystrybucjach są dość konserwatywni i nie używają

najnowszych jąder.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Zawsze słuchałem pod Windows, dopiero gdy pojawił się problem odpaliłem Kubuntu z Live Cd i system urządzenia nie widział. Radzisz to sprawdzić z pozycji Linuxa, jeśli tak to jak? Nie mam obycia z tym systemem.

Jeśli to jest kubuntu 13.10 to powinno działać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.