Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli dyskutujesz na tym forum to musisz brać poprawkę, że większość wypowiedzi na tematy polityczne, społeczne i historyczne pochodzi od gimnazjalnych matołów i patologicznych nastolatków, piszących podczas przerw miedzy lekcją religii, a lekcją wychowania fizycznego.

I jeszcze od chamów i prostaków którzy na każdą próbę polemiki reagują stekiem wyzwisk.

Do prowadzenia polemiki muszą najpierw mieć coś w tym miejscu, które gimbusom służy do noszenia czapki.

Edytowane przez Kubri

Ty też masz przerwę w lekcjach? Tym razem z mediów mosadu będziesz ciągnął ?

Napisali wyraźnie przecież ze chodzi im o unikniecie "fałszywek".

W Polsce przyznano jakieś odznaczenie publicznie oszustowi, który stawiał się w mundurze na różne parady. I nadal by się stawiał gdyby nie pomylił szarży. Potem smród sie zrobił do najwyższych wojskowych, bo czym można uzasadnić jakikolwiek brak kontroli osobowej w wojsku i służbach mundurowych ?

To, co wypisujesz jest głupsze nawet od kremlowskiej propagandy. Najszczersze gratulacje!

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

odpowiedź na zadane w tytule wątku pytanie brzmi : zdecydowanie nie

I o to chodziło autorom: wzbudzić u odbiorców przekonanie, że Putin jest największą świnią świata a większość Rosjan to kretyni-niewolnicy.

Spróbuj (oczywiście jeżeli masz ochotę) popatrzyć na to z innego punktu widzenia.

Większość Rosjan po przejściu "burzliwych 90-tych" (upadek komunizmu, rozpad ZSRR, grabież majątku narodowego, bieda, mafia, кryzys konstytucyjny, wojna w Czeczenii, ...) zmądrzała, pozbyła się idealistycznych iluzji i zrozumiała, że po upadku modelu socjalistycznego jedynym modelem systemu ekonomiczno-społecznego został zachodni system oligarchicznego kapitalizmu. Oraz, że jeżeli maja wpływ na coś, to tylko na wybór rządzącej grupy oligarchów ("dobrego cara").

Co mieli do wyboru (w dużym uproszczeniu):

- "liberalnych" oligarchów jelcynowskich (byłych działaczy partyjnych i komsomolskich) posiadających na własność zagrabiony majątek narodowy, transferujących zyski na Zachód, niepłacących praktycznie żadnych podatków, pozwalające firmom zachodnim na grabież tego, czego nie mieli możliwości grabić samodzielnie (np. koncesje wydobywcze nie dające żadnych wpływów podatkowych);

- "patriotycznych" oligarchów putinowskich (byłych KGB-istów i wojskowych) chcących reprywatyzować chociażby część zagrabionego majątku i zmusić oligarchów do płacenia podatków (Chodorkowski), chcących zmienić warunki koncesji dla firm zachodnich, głoszących hasła patriotyczne i konserwatywne, mówiących o wprowadzeniu zakazu transferu zysków do offshorów.

Oczywiście, że wybrali tych drugich. Chociaż raczej trzeba powiedzieć, że zaakceptowali. Czy stało lepiej? Oczywiście. Przede wszystkim dochody federalnego budżetu FR wyrosły z ok. 3500 mld rubli w 2004 r. do ok. 15000 mld rubli w 2014 r. Spowodowane to było nie tylko większymi wpływami podatkowymi, ale i rozwojem gospodarki (nie tylko związanej z wydobyciem surowców). Większe dochody budżetowe (przy minimalnym deficycie lub proficycie) to nie tylko większe płace w sferze budżetowej i emerytury, ale też rozwój infrastruktury. Została też zakończona wojna czeczeńska. M.in. stąd większość Rosjan jest zadowolona ze stabilnego i w miarę dostatniego życia. I nie chce zmiany "dobrego cara".

Oczywiście, ze część budżetu rozkradają. Czy tego nie ma w Polsce? Oczywiście, że urzędnicy państwowi starają się wykorzystać środki publiczne do załatwienia sobie różnych luksusów. Czy tego nie ma w Polsce? ...

Na Zachodzie system oligarchiczny rozwijał się przez dziesiątki a nawet setki lat. Doszedł do jakiejś równowagi pomiędzy oligarchiami. Nauczył się maskować przed obywatelami. Potrafią też wykorzystywać państwo w skryty dla obywateli sposób. Oligarchowie nie uczestniczą bezpośrednio w wyborach - mają swoich przedstawicieli. Jest też stabilny system polityczny z fikcyjnym wyborem z dwóch prawie jednakowych partii. ...

W Rosji rewolucja przerwała rozwój oligarchii narodowych - teraz są młode i agresywne. Nie mają też umiejętności chowania się za fasadą "liberalnej demokracji" - oligarchowie są bardziej widoczni w polityce. Jest też specyfika narodowa: miłość do przepychu. Ale zasadniczych różnic w systemach oligarchicznych Rosji i Zachodu ja nie widzę. Teraz mamy kolejną wojnę oligarchów o wielkość koryta: starych zachodnich z nowymi wschodnimi. Młodzi na razie się nie poddają. Tłuką się też pomiędzy sobą.

Co do pałaców i zegarków. Czy widziałeś jakikolwiek film o pałacach, jachtach i samolotach np. członków rodziny Rockefellerów czy Rothschildów? Czy myślisz, że nie ma co oglądać bo w blokowiskach mieszkają? ))) Czy uważasz, że oni dorobiły się majątków w uczciwej walce konkurencyjnej? Czy to Putin wykupił wszystkie cholernie drogie luksusowe zegarki, których co roku produkuje się tysiące sztuk? :)

Edytowane przez JuG

O to chodzi wszystkim od dawna. Mały człowieczek w ten sposób się dowartościowuje że obsika wycieraczkę sąsiada.

Czymś trzeba robić politykę, kiedy brak sukcesów mógłby za bardzo zwrócić uwagę wyborców. Najlepiej pokazać palcem złego.

Czy to Putin wykupił wszystkie cholernie drogie luksusowe zegarki, których co roku produkuje się tysiące sztuk? :)

Mnie by wystarczył dobry Poliot. Skromny jestem :)

To, co wypisujesz jest głupsze nawet od kremlowskiej propagandy. Najszczersze gratulacje!

oryg333460.jpg

A masz papiery, żeby ciągle cenzurować innych?

Czy to Putin wykupił wszystkie cholernie drogie luksusowe zegarki

Ależ ja nigdzie nie powiedziałem, że Putin jest "be", a np. nasza klasa polityczna jest "cacy" :-) Kradnie się wszędzie na świecie :-)

Smuga cienia spowija..;-)

Ciąg dalszy obrzydliwej, antyrosyjskiej propagandy:

"Rząd Szwecji zaprotestował przeciwko nieostrożności pilotów rosyjskich samolotów, które latają nad Bałtykiem z wyłączonymi transponderami, przez co stanowią zagrożenie dla innych maszyn.

POLUB NAS

Armia szwedzka w wydanym tego dnia komunikacie potwierdziła, że ustaliła położenie w międzynarodowej przestrzeni powietrznej czterech rosyjskich maszyn lecących bez transponderów - dwóch bombowców Tu-22M i dwóch myśliwców Su-27.

Jesteśmy zmęczeni, to zagrożenie dla lotów cywilnych

- Już wcześniej zgłaszaliśmy Rosji uwagi, że zachowanie rosyjskich pilotów jest niewłaściwe - powiedział agencji TT szwedzki minister obrony Peter Hultqvist.

Transpondery to urządzenia elektroniczne stosowane do retransmisji sygnałów telekomunikacyjnych; umożliwiają one lokalizację i identyfikację maszyn i są używane w systemach zarządzania ruchem lotniczym.

- Jesteśmy już zmęczeni koniecznością nieustannego protestowania przeciwko naruszeniom przepisów. Musimy domagać się od Rosjan przestrzegania obowiązujących zasad i musimy położyć kres temu, co jest bezprecedensową prowokacją i stanowi zagrożenie dla lotnictwa cywilnego - powiedziała szefowa szwedzkiej dyplomacji Margot Wallstroem.

Rosyjski myśliwiec tuż obok samolotu pasażerskiego

W grudniu ubiegłego roku Szwecja i Dania zaprotestowały przeciwko incydentowi z rosyjskim odrzutowcem wojskowym, który - jak podał Sztokholm - lecąc z wyłączonym transponderem, znalazł się za blisko szwedzkiego samolotu pasażerskiego linii Cimber z grupy SAS. Samolot lecący z Kopenhagi do Poznania musiał zmienić kurs.

W końcu listopada sekretarz generalny NATO Jens Stoltenberg podał, że w przestrzeni Unii Europejskiej samoloty NATO przechwyciły w 2014 roku 400 rosyjskich maszyn, czyli o 50 proc. więcej niż w 2013 r. Zwrócił uwagę, że samoloty rosyjskie zbliżają się do granic i okrętów NATO bez zgłaszania planów lotu, bez włączania transponderów i komunikowania się z cywilną kontrolą lotów."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Gość

(Konto usunięte)

- Jesteśmy już zmęczeni koniecznością nieustannego protestowania przeciwko naruszeniom przepisów.

Jakich? NATO? UE? USA? Międzynarodowych?

Zwrócił uwagę, że samoloty rosyjskie zbliżają się do granic i okrętów NATO bez zgłaszania planów lotu, bez włączania transponderów i komunikowania się z cywilną kontrolą lotów

Jeżeli samoloty te naruszają prawo międzynarodowe to dlaczego tym się nie zajmuje żadna organizacja międzynarodowa lub sąd? Jeżeli nie - to o co ten nieustający krzyk?

Jeżeli samoloty rosyjskie naruszają przestrzeń powietrzną innych krajów to dla czego ich nie strącają? Prawo międzynarodowe na to pozwala.

Transponder tylko identyfikuje samolot. Z wyłączanym transponderom samolot nadal jest widoczny na radarze. Rosjanie nie mają samolotów niewidzialnych (myśliwiec T-50 jest w fazie testów).

Jakich? NATO? UE? USA? Międzynarodowych?

Jeżeli samoloty te naruszają prawo międzynarodowe to dlaczego tym się nie zajmuje żadna organizacja międzynarodowa lub sąd? Jeżeli nie - to o co ten nieustający krzyk?

Jeżeli samoloty rosyjskie naruszają przestrzeń powietrzną innych krajów to dla czego ich nie strącają? Prawo międzynarodowe na to pozwala.

Transponder tylko identyfikuje samolot. Z wyłączanym transponderom samolot nadal jest widoczny na radarze. Rosjanie nie mają samolotów niewidzialnych (myśliwiec T-50 jest w fazie testów).

Jesteś Kolego straszliwie niedouczony w tym temacie a madrzysz się po raz kolejny przedstawiając jako własne stanowisko Kremla.

Kim ty jesteś JuG? Rosjaninem piszącym po polsku? Pożytecznym idiotą na usługach Kremla? Opłaconym internetrowym trollem?

Jestem Europejczykiem.

Kim ty jesteś Jaro-747? To też twoje?

"Posts by Jaro_747

1 post • joined 12 Apr 2014

How Brit computer maker beat IBM's S/360 - and Soviet spies

13 Apr 2014 Jaro_747

From the other side of the Iron Courtain"

Masz jakąś fobię, która cię męczy? A może działasz na rzecz czerwono-czarnej diaspory?

Tych ruskich szpionów można jeszcze zrozumieć, ale z ta druga strona żelaznej kurtyny to jakiś żart? Chyba.

Kim ty jesteś JuG? Rosjaninem piszącym po polsku? Pożytecznym idiotą na usługach Kremla? Opłaconym internetrowym trollem?

Albo tym, który przyjdzie ci zrobić samobójstwo. Wiec uważaj :-)

"Posts by Jaro_747

13 Apr 2014 Jaro_747

Masz jakąś fobię, która cię męczy? A może działasz na rzecz czerwono-czarnej diaspory?

Tych ruskich szpionów można jeszcze zrozumieć, ale z ta druga strona żelaznej kurtyny to jakiś żart? Chyba.

Na 99.9% to też jego dzieła.

te jedną dziesiąta pozostawiam ze względu na ogólny margines cierpiących na fobie społeczne. Możliwe, że kto inny z bardziej zoranym beretem się pod niego podszył.

Gość

(Konto usunięte)

Kim ty jesteś JuG?

Skąd ta ciekawość do mojej skromnej osoby, Jaro_747? Wywołuję u Ciebie dysonans kognitywny? :)

Chyba mamy coś wspólnego: jesteśmy obywatelami RP (jesteś?) i znamy się na RIAD-ach (znasz się?). )))

Ale i znacznie się różnimy: ja zadaję pytania w celu weryfikacji oczywistych oczywistości, Ty bezkrytycznie łykasz wszystko co jest zgodne z Twoimi modelami myślowymi.

Jesteś Kolego straszliwie niedouczony w tym temacie

Tu masz rację. Nie znam się na prawie międzynarodowym dotyczącym wykonywania lotów wojskowych samolotów. Dlatego pytam. Ty się znasz?

stanowisko Kremla

Jeden z Twoich błędnych modeli myślowych: Kreml nigdy nie ma racji.

Edytowane przez JuG

"Posts by Jaro_747

13 Apr 2014 Jaro_747

A przeczytałeś ze zrozumieniem to, co tam napisałem? Nie ma tam niczego o szpiegach.

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Robi się gorąco.............

Jaro z którym szpiegiem się identyfikujesz ?

93987822773623818869.jpeg

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

Skąd ta ciekawość do mojej skromnej osoby, Jaro_747? Wywołuję u Ciebie dysonans kognitywny? :)

Chyba mamy coś wspólnego: jesteśmy obywatelami RP (jesteś?) i znamy się na RIAD-ach (znasz się?). )))

Ale i znacznie się różnimy: ja zadaję pytania w celu weryfikacji oczywistych oczywistości, Ty bezkrytycznie łykasz wszystko co jest zgodne z Twoimi modelami myślowymi.

Tu masz rację. Nie znam się na prawie międzynarodowym dotyczącym wykonywania lotów wojskowych samolotów. Dlatego pytam. Ty się znasz?

Jeden z Twoich błędnych modeli myślowych: Kreml nigdy nie ma racji.

Taaa...

Zadawanie pytań w twoim stylu ma świadczyć o ciekawości???

Gdybyś był rzeczywiście ciekaw to już dawno znalazłbyś odpowiedzi na swoje pytania.

Cywilny system kontroli lotów opiera się głównie na pracy transponderów. Jeżeli samolot wyłącza transponder i zbliża się lub leci korytarzem w którym lecą inne samoloty to stwarza realne zagrożenie dla bezpieczeństwa.

Nie znika z radarów systemów wojskowych ale kontrolerzy cywilni albo go nie widzą, albo mają zagadkę co to do cholery jest.

Jakim cudem ktoś miałby stwierdzić, że Kreml ma rację systematycznie postępując w ten sposób???

Jestem Europejczykiem.

Taaa...

Zadawanie pytań w twoim stylu ma świadczyć o ciekawości???

Gdybyś był rzeczywiście ciekaw to już dawno znalazłbyś odpowiedzi na swoje pytania.

Cywilny system kontroli lotów opiera się głównie na pracy transponderów. Jeżeli samolot wyłącza transponder i zbliża się lub leci korytarzem w którym lecą inne samoloty to stwarza realne zagrożenie dla bezpieczeństwa.

Nie znika z radarów systemów wojskowych ale kontrolerzy cywilni albo go nie widzą, albo mają zagadkę co to do cholery jest.

Jakim cudem ktoś miałby stwierdzić, że Kreml ma rację systematycznie postępując w ten sposób??

No i co z tego?

To chyba jest oczywiste!

Jeśli Rosjanin uzna za stosowne to "włączy ten transponder" jeśli nie to "nie"

Koniec z pytaniami czy wolno czy nie wolno!

Nie można pluć na Rosję i oczekiwać że ta cały czas będzie się nadstawiać!

Edytowane przez Tommiashi

Gość

(Konto usunięte)

To co piszesz jest mi znane, ale są to informacje z gazet. Mi chodzi o przepisy prawa międzynarodowego dot. np. włączania/wyłączania transponderów na samolotach wojskowych. Znasz te przepisy? Czy Rosjanie je łamią? Czy samoloty wojskowe NATO nie wykonują operacji wywiadowczych z wyłączonymi transponderami?

Jakim cudem ktoś miałby stwierdzić, że Kreml ma rację systematycznie postępując w ten sposób???

Naprawdę masz problem z odróżnieniem "w ten sposób" od "nigdy"?

Offtop: czy z Jantar-em miałeś kontakt?

Edytowane przez JuG

To co piszesz jest mi znane, ale są to informacje z gazet. Mi chodzi o przepisy prawa międzynarodowego dot. np. włączania/wyłączania transponderów na samolotach wojskowych. Znasz te przepisy? Czy Rosjanie je łamią? Czy samoloty wojskowe NATO nie wykonują operacji wywiadowczych z wyłączonymi transponderami?

Naprawdę masz problem z odróżnieniem "w ten sposób" od "nigdy"?

Offtop: czy z Jantar-em miałeś kontakt?

Problem w tym, że Ruscy latają w pobliżu lub w cywilnych korytarzach powietrznych stwarzając realne zagrożenie.

W sumie sami sobie strzelają w stopę bo ocena tego rodzaju działań na Zachodzie jest jednoznaczna.

Jantar? Pierwsze słyszę.

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

Problem w tym, że Ruscy latają w pobliżu lub w cywilnych korytarzach powietrznych stwarzając realne zagrożenie.

Dla niektórych Ryscy stwarzają zagrożenie już tym, że w ogóle istnieją. :) Pytam czy i jakie przepisy prawa międzynarodowego łamią? Jeżeli np. jest zakaz latania w cywilnych korytarzach (z jakich przepisów to wynika?) to czy są dowody, że Ruscy łamią ten zakaz? "W pobliżu" to ile? 500 mil? :)

Dla mnie cały ten krzyk jest jednym z elementów tworzenia poczucia zagrożenia pośród mniej dociekliwych obywateli UE. Nic po za tym.

Dla niektórych Ryscy stwarzają zagrożenie już tym, że w ogóle istnieją. :) Pytam czy i jakie przepisy prawa międzynarodowego łamią? Jeżeli np. jest zakaz latania w cywilnych korytarzach (z jakich przepisów to wynika?) to czy są dowody, że Ruscy łamią ten zakaz? "W pobliżu" to ile? 500 mil? :)

Dla mnie cały ten krzyk jest jednym z elementów tworzenia poczucia zagrożenia pośród mniej dociekliwych obywateli UE. Nic po za tym.

Dla mnie twoja pisanina jest próbą wybielania bandyckiego reżimu Putina.

Mówiąc wprost - rżniecie z Kubrim głupów, bo informacje na ten temat są ogólnie dostępne.

Osobiście cieszy mnie rosyjskie wymachiwanie szabelką, bo dzięki niemu część zachodnich społeczeństw obudzi się z letargu i zrozumie, z kim ma do czynienia.

Z tych samych powodów cieszy mnie wasza robota propagandowa tu, na forum bo sądzę, że ze względu na swoją nachalność odnosi skutek przeciwny do zamierzonego.

Jestem Europejczykiem.

Osobiście cieszy mnie rosyjskie wymachiwanie szabelką, bo dzięki niemu część zachodnich społeczeństw obudzi się z letargu i zrozumie, z kim ma do czynienia.

Już się budzi !! i wcale w Rosji nie widzi wroga tylko partnera.

A co do wroga.......... to trzeba go szukać za oceanem :)

Już się budzi !! i wcale w Rosji nie widzi wroga tylko partnera.

A co do wroga.......... to trzeba go szukać za oceanem :)

A kto inny ma widzieć w Rosji sojusznika jak nie wschodnioniemieccy komuniści?

Strasznie ch...wy przykład sobie znalazłeś :-).

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

A kto inny ma widzieć w Rosji sojusznika jak nie wschodnioniemieccy komuniści?

Strasznie ch...wy przykład sobie znalazłeś :-).

Dlaczego ? Oni zwyczajnie mówią "na głos" to o czym reszta Niemców myśli ale boi się powiedzieć...........

Tylko w PL mamy takie uwielbienie dla Wujka Sama Czy ty Jaro odnajdziesz się na filmiku ?

Gość

(Konto usunięte)

Dla mnie twoja pisanina jest próbą wybielania bandyckiego reżimu Putina.

Dla mnie Twoja pisanina jest potwierdzeniem, że propaganda skutecznie wyłącza mózg nawet u ludzi niegłupich.

Nie napisałem ani słowa wybielającego kogokolwiek. Wskazuję tylko na kłamstwa propagandy.

informacje na ten temat są ogólnie dostępne

Oczywista oczywistość. Wiem. :) Tylko, że płytkość myślenia oraz bezkrytyczna wiara w to co piszą w gazetach i pokazują w TV moim zdaniem nie najlepiej świadczy o człowieku.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.