Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Turcy są terrorystami?

Szkolą, uzbrajają, leczą, podtrzymują ogniem terrorystów z daisz, kupują od nich kradzioną ropę. Czyż nie są terrorystami?

Oprócz tego w Turcji jest niezliczona ilość radykalnych sekt i partii islamistycznych ze swoimi bojówkami, które walczą po stronie daisz w Syrji i Iraku. Uważasz, że trzeba ułatwiać im życie m.in. znosząc wizy, co bardzo popiera pisowskij minister?

Pamiętać też trzeba o panturkistkich zapędach wielkiego demokraty Erdogana. Książki pisuje coś na podobieństwo Mein Kampf-a.

Edytowane przez JuG
Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

Dla mnie zadziwiającym jest nie tradycyjne polskie rusofobstwo, a modne ostatnio turkofilstwo. Nie dziwi mnie też, że durna Unia daje się szantażować niezrównoważonemu niedoszłemu sułtanowi. Ale żeby rydzykowy minister mu w d.pę właził?!

Niektórym polskim politykom ciągle chodzi po głowie budowa bloku antyrosyjskiego od Bałtyku po Morze Czarne, a nawet Kaspijskie. W tym układzie Litwa, Ukraina, Gruzja i Turcja widziani są, jako idealni sojusznicy. Z tego powodu GW może się rozpaść, na razie istnieje, bo Polsce, Słowacji, Czechom i Węgrom razem jest łatwiej jest przeciwstawiać się idiotyzmom UE.

Gość

(Konto usunięte)

w Turcji jest niezliczona ilość radykalnych sekt i partii islamistycznych

W Rosji wykorzystują konflikt z Turcją powstały po zestrzeleniu przez Turków rosyjskiego samolotu i m.in. do likwidacji licznych szkół świeckich i uczelni religijnych utworzonych i sponsorowanych prze tureckie sekty religijne, które są wielkim zagrożeniem dla Rosji z powodu tureckich wpływów na rzesze muzułmanów rosyjskich.

Znam trochę środowisko muzułmanów w Polsce - Turcy bardzo aktywnie w nim działają.

Edytowane przez JuG

No proszę, ilu tu specjalistów od pomagania Rosji. Jakaś sekcja zagraniczna?

Gdybyś był chociaż raz w Turcji to byś wiedział że to Państwo Pasuje do Twojej Wizji Europy jak pięść do nosa....

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

Bawi mnie i jednocześnie zastanawia promoskiewska propaganda którą tu uprawiacie.

Europa do dupy, zboczenia, ucisk i zniewolenie, w Rosji za to jest fajnie.

Amerykanie to imperialiści, wszystkich okradają, nie to co Rosja.

Teraz ni z gruszki, ni z pietruszki pojawiła sie Turcja. Skąd ta Turcja, u nas prawie się o niej nie mówi, jeżeli to w kontekście demonstracji przeciw Erdoganowi i uchodźców.

Ale wystarczy sie zastanowić, i skojarzyć to z nagonką na Turcję w mediach Rosyjskich i eskalacją wzajemnego napięcia i już wszystko jasne.

Ale drodzy Koledzy, kogo to u nas paprawdę obchodzi? Przestrzeliliście z tym mocno, może w Rosji to jest temat, w Polsce nie bardzo.

Jestem Europejczykiem.

Teraz ni z gruszki, ni z pietruszki pojawiła sie Turcja.

Słuchałeś wczoraj co pierd...ł Waszczykowski?

Słuchałeś wczoraj co pierd...ł Waszczykowski?

A niby po co? Przeglądam strony internetowe i ostatnio o Turcji cicho.

O Waszczykowskim też cicho, bo co może niby interesującego powiedzieć, jeżeli akurat niczego nie chlapnie.

Jeżeli Moskwa traktuje go poważnie, to chyba tylko dla celów propagandowych, czyli do straszenia.

Jestem Europejczykiem.

Przeglądam strony internetowe i ostatnio o Turcji cicho.

Cisza przed burzą..

Jednak Antoni i Co jest skuteczny.

Miałem cię pochwalić już wcześniej, ale teraz nadrobię zaległości - twój polski bardzo się poprawił. Już nie sadzisz takich rusycyzmów jak kiedyś - szczere gratulacje!

Jestem Europejczykiem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Raczej "Psychoza Maniakalna"....

Ukryta Zawartość

Obecnie raczej nie używa sie tego terminu. No, może w Rosji, tego nie wiem.

Wyraźnie Kolega nie zna się na tym i zmyśla bzdury.

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Obecnie raczej nie używa sie tego terminu. No, może w Rosji, tego nie wiem.

Wyraźnie Kolega nie zna się na tym i zmyśla bzdury.

Jaro liznąłeś trochę psychologii???, .....

A i owszem, to u mnie rodzinne :-).

No to już wiesz co zawdzięczamy Rosyjskim naukowcom z tej dziedziny.........

Większość współczesnej wiedzy na temat psychologii zawdzięczamy Żydom.

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

szczere gratulacje!

Спасибо большое.

Tylko co mój polski ma do merytoryki wypowiedzi? Rzadko się odzywam bo rozmowa z rusofobami takimi jak Ty (a na forum niestety jest więcej jeszcze większych) nie ma sensu. To jak spór z wierzącymi w zamach smoleński, którzy nie wiele wiedzą ale mają przekonanie/wiarę, ze posiadają prawdę ostateczną. Na wierzących szkoda mi czasu.

Mogłeś (a może i nie) zauważyć, że nigdy nie napisałem, że "w Rosji za to jest fajnie". Udowadniam tylko, że nie jest tam tak źle jak prezentuje to polska i zachodnia propaganda. Uważam Rosję za mniej więcej taką półkolonię/neokolonię jaką jest Polska. Zależy mi na losie obu tych krajów i tylko w ich wspólnym działaniu dostrzegam szansę na pozbycie się statusu kolonii. Razem z pozostałymi krajami europejskimi. Ale będąc realistą zdaję sobie niestety sprawę z utopijności tego rozwoju wydarzeń. Jak z powody rusofobii w Polsce tak i bezjajowości pozostałej Europy.

Warto przeczytać ostatni artykuł jednego z głównych ideologów rusofobii Zbiga B. http://www.the-american-interest.com/2016/04/17/toward-a-global-realignment/ Ale nie w kontekście rusofobii a w kontekście jego oceny statusu i roli Europy:

The fourth verity is that Europe is not now and is not likely to become a global power. But it can play a constructive role in taking the lead in regard to transnational threats to global wellbeing and even human survival. Additionally, Europe is politically and culturally aligned with and supportive of core U.S. interests in the Middle East, and European steadfastness within NATO is essential to an eventually constructive resolution of the Russia-Ukraine crisis.

".. Europa nie jest i nie będzie siłą globalną". W odróżnieniu od USA, Chin i Rosji. Rola Europy według Zbiga - robić laskę USA "wspierać główne interesy USA". Moim skromnym zdaniem Europa razem z Rosją mogła by jednak taką globalną siłą stać. Uważam, że jest to w interesie i Europy (w tym Polski) i Rosji. Ale na to nie pozwala zaoceański pan...

Uprzedzając zarzuty amerykanofobii - Amerykanie tak samo są zniewoleni przez "właścicieli pieniądza" jak Europa i Rosja. Wroga mamy wspólnego ale ofiary skutecznej trzeba przyznać propagandy tego nie zauważają.

Edytowane przez JuG

Hihihi...

Skoro uważasz mnie za rusofoba to znaczy, że prawdziwego rusofoba jeszcze nie spotkałeś.

A niewątpliwie tacy tu są, specjalnie nie trzeba szukać.

Ja jestem zwolennikiem liberalnej demokracji (mimo jej wad, które dostrzegam) i dlatego zwalczam Kaczyńskiego, Orbana i Putina.

Jeżeli ktoś uważa, że jestem rusofobem, to powinien też stwierdzić, że jestem antypolski czy antywęgierski, co oczywiście jest bzdurą. Ale ten sposób myślenia działa, wielu wielbicieli PiS pisało, że nie jestem Polakiem. Zwolennicy Orbana na razie milczą ;-).

Jestem Europejczykiem.

Wroga mamy wspólnego ale ofiary skutecznej trzeba przyznać propagandy tego nie zauważają.

Nie wstydź się JuG pisz otwarcie to zamknięte forum............

Bucholc już od dziś oficjalnie w rządzie Ukrainy..............

Gość

(Konto usunięte)

Bucholc już od dziś oficjalnie w rządzie Ukrainy....

Na razie jest tylko przedstawicielem prezydenta Ukrainy w kabinecie ministrów. A to jest inny Polak - został dyrektorem Ukrzaliznycy (ukraiński PKP):

385390445.jpg

Edytowane przez JuG
Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

Nie wstydź się JuG pisz otwarcie to zamknięte forum............

Bucholc już od dziś oficjalnie w rządzie Ukrainy..............

Jest już wspólny batalion, prawie wspólny rząd - tylko patrzeć jak wspólne państwo będzie. Siła na Rosję.

Najpierw jednak wypadałoby, aby Balcerowicz załatwił ten problem na Ukrainie, który mocno szkodzi Polsce: http://www.konserwatyzm.pl/artykul/13636/daj-im-bug

no patrz jeden buholc a tu wstali z kolan wyprostowali sie i rusza na rosje.My tez tak zrobimy ..niebawem.

jeszcze Balcerowicza trzeba sklonic zeby zaczał czytac internetowe idiotyzmy i koniec z rosja,

i tak zostanie im tylko kalasznikow i miliony u wrot czekajacych na wize rosyjska.

WSJ": pierwszy transport gazu LNG z USA w drodze do Europy

Z amerykańskiej Luizjany wyruszył prawie 300-metrowy zbiornikowiec, który wiezie skroplony gaz LNG do Portugalii; to pierwszy taki transport do Europy – informuje "Wall Street Journal". Dziennik ocenia, że wydarzenie to może wstrząsnąć europejskim rynkiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez muls
Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

(...)

Z amerykańskiej Luizjany wyruszył prawie 300-metrowy zbiornikowiec, który wiezie skroplony gaz LNG do Portugalii; to pierwszy taki transport do Europy – informuje "Wall Street Journal". Dziennik ocenia, że wydarzenie to może wstrząsnąć europejskim rynkiem.

http://biznes.onet.pl/wiadomosci/swiat/wsj-pierwszy-transport-gazu-lng-z-usa-w-drodze-do-europy/lf99dw

Jak wybuchnie z pomocą miejscowych terrorystów.

rurociagi rosjan caly czas wybuchaja jak maja kierunek niewlasciwy...nieznani sprawcy glosi komunikat pytina.

naprawa nieoplacalna.Wide Litwa.

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

I tory kolejowe do Możejków: http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/geoffrey-roberts-moja-opinia-wzbudzi-kontrowersje-wsrod-polakow/9n28n

A podobno Litwa jest też w NATO i UE. Wilno - Warszawa wspólna sprawa? Na razie tylko wspólny batalion, żeby drażnić Ruskich.

tory to nie moja domena.To domena lecha kaczynskiego ktory koniecznie chcial miec rafinerie tam gdzie go nie chcieli.Nato ani Europa nie nakazuje kochac polakow.Nawet im sie nie dziwie.

to nie litwa w swojej historii zdominowala polske i uksztaltowała ich stosunek do nas.

ale nasze magnackie postrzeganie swiata.

Edytowane przez muls
Gość

(Konto usunięte)

tory to nie moja domena

Nie tylko tory, łupki też.

Gazprom już w gacie robi. :)

http://independenttrader.pl/gaz-naturalny-na-tle-banki-w-gazie-lupkowym.html

Wydobycie gazu łupkowego wygląda zupełnie inaczej. W pierwszej kolejności musimy wykonać odwiert pionowy. Po osiągnięciu pożądanej głębokości wierci się już poziomo. Następnie, pod bardzo wysokim ciśnieniem wpompowuje się mieszankę wody, piasku oraz chemikaliów mających za zadanie doprowadzić do uwolnienia gazu z łupków. Od 5 do 15% chemikaliów pozostaje w ziemi.

Poza toksycznością dużym problemem jest krótka żywotność szybów. W pierwszej fazie ilości pozyskiwanego gazu są imponujące. W trakcie pierwszego roku jednak efektywność odwiertu spada od 30% do 50% Po trzech latach z szybu pozyskuje się już tylko od 5% do 21% wyjściowej ilości gazu.

Technologia szczelinowania wymaga zatem wiercenia ogromnej ilości odwiertów jak i chemikaliów zawierających substancje toksyczne i promieniotwórcze. Jak pokazują dane z USA w regionach, w których intensywnie wydobywa się gaz metodą łupkową ilość trzęsień ziemi wzrosła do 20 razy. Co jednak gorsze wielokrotnie doszło do skażenia wód gruntowych. Mimo silnego oporu społecznego odsetek gazu wydobywanego w USA metodą szczelinową wzrósł z 2 do 40%.

Odpowiada za to wyjątkowo silny lobbing zarówno firm związanych z wierceniami (Haliburton) jak i Wall Street, które zarabia krocie na organizacji finansowania przedsięwzięć.

Obecne finansowanie wydobycia gazu przypomina trochę finansowanie spółek z sektora informatycznego sprzed 15 lat. Inwestorzy ślepo wierzą w nową ekonomię zapominając o twardych faktach. Finansowanie odbywa się poprzez firmy z Wall Street, które zarabiają krocie na podtrzymywaniu typowego schematu Pozniego. Praktycznie każda firma z sektora generuje obecnie poważne straty. Aby podtrzymać produkcję wyprzedaje aktywa oraz zwiększa zadłużenie.

Skalę manii wokół łupków doskonale pokazuje przykład firmy Rice Energy. Agencja ratingowa przyznała obligacjom spółki ocenę CCC+. Jest to poziom nieznacznie powyżej obligacji śmieciowych definiowany jako „Obligacje znacznie narażone na niewypłacalność i przy niekorzystnych warunkach obligacje mogą zostać niespłacone.” Mimo tak niskiej oceny firma była w stanie sprzedać obligacje warte 900 mln USD w zaledwie 3 dni i to oferując odsetki na poziomie 6%. Dla porównania podobnie oceniane obligacje firm z innych sektorów muszą zaoferować inwestorom odsetki powyżej 9,5%.

Sytuacja całego sektora także nie różni się od Rice Energy. Na 97 firm notowanych na NYSE zajmujących się wydobyciem gazu łupkowego aż 75 znajduje się poniżej poziomu inwestycyjnego. Co dziwne odsetki od obligacji uznawanych za śmieciowe (sektor wydobywczy) spadły z 8,1% pod koniec 2009 roku do 5,4% obecnie. Jest to efekt ślepiej wiary w łupki i nie ma znaczenia fakt, że firmy wydobywające gaz łupkowy w USA wydały średnio 2,11 USD na każdy dolar przychodów.

W ciągu ostatnich 10 lat rynek zadłużenia śmieciowego (obligacje poniżej poziomu inwestycyjnego) w USA wzrósł dwukrotnie. W tym samym czasie zadłużenie spółek wydobywczych wzrosło ponad 9 razy. Realne zadłużenie jest jeszcze większe gdyż wiele kompanii w zamian za finansowanie zgodziło się odsprzedawać wydobyty gaz po z góry ustalonej cenie niższej niż spot. Są to tzw. rozliczenia typu Royalties.

Obecnie w USA, które produkuje zdecydowanie najwięcej gazu łupkowego mamy do czynienia z istną bańką. Deficytowa produkcja utrzymywana jest wyłącznie dzięki nieracjonalności inwestorów, którzy godzą się finansować wydobycie bazując na założeniach nie mających odbicia w rzeczywistości.

Jak w przypadku każdej bańki ostateczny skutek jest zawsze taki sam. Kilka kompanii ogłasza bankructwo. Posiadacze obligacji tracą cały kapitał. Informacja powoli zniechęca nowych do pożyczania kompaniom z sektora co szybko doprowadza do braku płynności. Brak kapitału wstrzymuje nowe inwestycje co przekłada się na spadek wydobycia oraz ogólny spadek podaży gazu. Bez finansowania lub dużo wyższych cen mit gazu łupkowego upadnie równie szybko jak powstał.

Każda piramida finansowa/bańka giełdowa pada/pęka - jest to tylko kwestia czasu.

Litwa już na złość babci odmroziła sobie uszy wydzierżawiła pływający terminal LNG i kupuje skroplony gaz z Norwegii (zauważ - nie łupkowy). Jest on min. 30% droższy od nienawistnego rosyjskiego. Litwa planowała być dostawcą tego gazu do Łotwy i Estonii. Ale nikt tego drogiego gazu od Litwy nie chce kupować. No to litewskie firmy państwowe zostały zmuszone ustawowo do zakupu tego droższego gazu.

Rusofobia - straszna rzecz, nie tylko mózg niszczy no i kieszeń rujnuje.

Edytowane przez JuG
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.