Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RX-V10 i PC

mich_nicki

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Uprzejmie proszę o radę co do prawidłowego podłączenia ew. konieczności rozbudowy następującego zestawu:

1. Amplituner Yamaha Rx-V10,

2. Głośniki Tannoy Fx 5.1

3. PC z kartą muzyczną Realtek ALC882M High Definition Audio 8-channel CODEC

Support Multi-streaming, Jack-sensing and Jack-retasking functions

Anti Pop Function

Coaxial, Optical S/PDIF out on back I/O port

Features Dolby Master Studio technology

- Dolby Prologic IIX

- Dolby Headphone

- Dolby Virtual Speaker

- Dolby Digital Live

Obecnie Yamaha jest podłączona zwykłym kablem z końcówką "jack" do karty muzycznej. Jednak mam wrażenie, że przez takie (prymitywne) podłączenie nie ma mowy o dźwięku przestrzennym.

Czy podłączenie za pośrednictwem kabla optycznego załatwi sprawę i amplituner prawidłowo będzie otrzymywać i dystrybuować dźwięk na głośniki, aby w filmach w końcu usłyszeć efekty audio, czy muszę amplituner rozbudować o dodatkowe urządzenie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-54146-0-63201700-1395078309_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/110481-yamaha-rx-v10-i-pc/

Połącz SPDIF optycznie , ustaw w kompie to co trzeba , zarzuć film z DD , ustaw w amplitunerze dla wejścia optycznego input mode Auto ( lub cyfrowe , jeśli jest takie ustawienie ) .

A on ma wogole wejscie optyczne?? Jeduna możliwość do podłączenie z wykorzystaniem wejścia analogowego 5.1 i wyjść w kolorach zielony, czarny i pomarańczowy jako wyjscia dla wszystkich kanałów z karty dźwiękowej. 3 przewody dżek 2x chinch

A on ma wogole wejscie optyczne??

, a grom wie , spojrzałem i pomyślałem , że to zaślepki od wejść . Pytający niech napisze jaki ma amplituner , bo mu nie wyszło .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć,

realkrys - Masz rację. Spojrzałem i amplituner który opisałem Yamaha RX-V10 nie ma wejścia optycznego. Podobnie jak czester15.30, wziąłem wejscie antenowe za zaślepki do SPDIF.

Czyli tak jak pisał realkrys - podłączenie analogowe. Kable z jakimi końcówkami? 3 przewody "jack" mają przejść w 2x "chinch"?

A jeszcze zapytam - może z uwagi na wiek i możliwości Yamahy RX-V10 powinienem rozważyć zmianę amplitunera i przy nowszym modelu otrzymałbym coś więcej, jeśli chodzi o efekty przestrzenne? Czy to nie zależy od amplitunera?

A jeszcze zapytam - może z uwagi na wiek i możliwości Yamahy RX-V10 powinienem rozważyć zmianę amplitunera i przy nowszym modelu otrzymałbym coś więcej, jeśli chodzi o efekty przestrzenne? Czy to nie zależy od amplitunera?

Ja mam Cambridge audio 640r i jest świetny. Głeboki, przestrzenny dźwięk.

Pytanie jakie możesz przeznaczyć fundusze na nowy sprzęt? Z twoim zestawem głośników tak naprawdę powinien dobrze zagrać każdy ampli kina domowego. Szukaj czegoś z wejściem cyfrowym i obsługą DD i DTS. Ja kiedyś miałem pioneera vsx 418. pewnie teraz idzie coś takiego kupić za jakieś 150-250 zeta.

Co do efektu przestrzenności wszystko ma wpływ. Od ampli po głośniki i Sub-a

realkrys i czester15.30 - dzięki za rady. W pierwszej kolejności podłączę obecny sprzęt analogowo i posłucham jak to gra. Jeśli efekt będzie miły dla ucha, to zostawię na chwilę tak jak jest - niemniej i tak pomyślę nad Cambridge audio 640r :)

Czy na koniec mogę Was poprosić o radę jak podłączyć moją Yamahę do PC - 3 przewody "jack" mają przejść w 2x "chinch"??

Dokładnie

A później tylko w ustawieniach karty dźwiękowej odpowiednio to ustawić

Dokładnie

A później tylko w ustawieniach karty dźwiękowej odpowiednio to ustawić

Najlepiej jakby to były przewody dedykowane do PC gdyż wyjścia z karty dźwiękowej są inaczej lutowane od tradycyjnych. Ja takie przewody zamawiałem w sklepie elektronicznym i robili na zamówienie na miejscu. Koszt śmieszny,

Czy na koniec mogę Was poprosić o radę jak podłączyć moją Yamahę do PC - 3 przewody "jack" mają przejść w 2x "chinch"??

Przejściówka jack- 1 RCA Mono . Patrz na kolory ( w sumie na tych wyjściach w kartach nie znam się ) .

Ukryta Zawartość

W twoim ampli nie ma wejścia dla suba i zdaje się wyjścia .

post-35801-0-10340000-1395779162_thumb.jpg

post-35801-0-45443900-1395779463_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.