Skocz do zawartości
IGNORED

Zestawy głośnikowe idealne dla wzmacniaczy lampowych

Sounddeco

Rekomendowane odpowiedzi

Gość wieslaw119

(Konto usunięte)

O tak.... zgadzam się!!! p.Kisiel to fuzji w testach Audio dostawał jak kłamią wszyscy producenci z impedancją aby przyciągnąć klientów. Czytam jego poematy od 1999 r. i nie znalazłem lepszego technicznego eksperta od Kolumn. Podobno z impedancją to tylko "Duńczycy tylko nie kłamią" :-)

Pozdrawiam

Tylko gdzie sa jego pomiary kolumn Tannoya?

Co łączy więc SB Acoustics z Danią?

Produkty SB Acoustics są dziełem zespołu duńskich inżynierów z Danesian Audio pod kierownictwem Pana Ulrik-a Schmidt-a.

Firma zarejestrowana jest w USA a produkcja zlecona zaawansowanej technologicznie fabryce Sinar Baja Electric znajdującej się w Indonezji.

W dzisiejszym świecie tego rodzaju międzynarodowa współpraca jest zjawiskiem powszechnym.

Czyżbyś mówienie prawdy i przytaczanie faktów niekorzystnych dla ciebie nazywał negatywnymi emocjami, złośliwością i pogardą? Nie widzę tu ani złośliwości, ani pogardy. No, może nieco pogardy za kłamanie.

Negatywne emocje o których wspominałem są widoczne w przytoczonych wcześniej cytatach. Postawiłeś zarzut kłamstwa, nie udowadniając go. Wymieniłem już za pomocą jakich środków udało nam się osiągnąć zamierzony efekt konstrukcyjny. Masz prawo ich nie rozumieć, nie daje Ci to jednak prawa do nazywania kogoś kłamcą. Wiele odpowiedzi na zadane wcześniej pytania znajduje się w przytoczonych źródłach zewnętrznych, literaturze lub normach. Ich lektura ze strony osób zaintresowanych, może poszerzyć zarówno zakres wiedzy merytorycznej jak i horyzonty myślowe.

"Normalni" ludzie (np. A. Kisiel) podają efektywność przy przyłożeniu 2,83V RMS i wartość impedancji (choćby tą totalnie skompromitowaną znamionową, która zaciemnia obraz, zamiast go rozjaśniać). Wy wykombinowaliście sobie własną definicję.

Podajemy wartości liczbowe parametrów zgodnie z literaturą przedmiotu. Nie tworzyliśmy przy tym własnych definicji.

>>>Najistotniejszą różnicą pomiędzy wyrażoną w decybelach sprawnością, a efektywnością jest to, że efektywność uwzględnia efekty kierunkowe.

A jakie to są efekty? Chętnie przeczytam..

Sprawność to stosunek całkowitej mocy akustycznej, wypromieniowanej przez głośnik lub urządzenie głośnikowe w pełen kąt bryłowy do dostarczonej mocy elektrycznej. Efektywność natomiast bazuje na poziomie ciśnienia akustycznego, wytworzonego na osi głośnika lub urządzenia głośnikowego. Na podstawie sprawności można obliczyć efektywność przy uwzględnieniu tzw. charakterystyki kierunkowości. Liczbowo w decybelach efektywność jest większa od sprawności, o tzw. zysk kierunkowości (wyrażony również w decybelach) a związany ze wspomnianą charakterystyką kierunkowości. Wszystkim zainteresowanym polecamy literaturę przedmiotu.

Skończyłem akustykę na Politechnice Wrocławskiej, nie zrobiłem doktoratu, wykonałem dziesiątki prac badawczych, dziesiątki godzin siedziałem w komorze bezechowej przy sprzęcie pomiarowym, nie zdobyłem żadnej nagrody, ale jeszcze ani razu nikt nie wyraził niezadowolenia z kolumn, które buduję na zamówienie od ośmiu czy czy dziesięciu lat.

Szczerze gratuluje dotychczasowych osiągnięć i pasji, której z pewnością Ci nie brakuje. Zapewniam jednak, że załoga Sounddeco to doświadczona grupa ludzi, z bogatym dorobkiem zawodowym oraz naukowym, która wie co robi. Licytowanie się na osiągnięcia czy doświadczenie nie ma tutaj większego sensu. Wszystkie osoby, które zdecydowały się na zakup naszych zestawów głośnikowych, dokonywały świadomego wyboru na podstawie odsłuchów i porównań brzmienia z produktami konkurencji.

W takim razie dobór przetworników mogę nazwać tylko w jeden sposób: kuriozalny.

W celach instruktażowych załączam zdjęcie zespołów głośnikowych zbudowanych z myślą o wysokiej efektywności.

Alpha F3 była projektowana z myślą o uzyskaniu możliwie wysokiej efektywności w ramach nakreślonych przez linię głośnikową Alpha. Założenie to zostało spełnione. W przypadku bardzo drogiej, high endowej konstrukcji o bardzo wysokiej efektywności, projekt ten wyglądałby inaczej. Nie należałby on wówczas do linii Alpha.

Kończąc tym samym naszą sympatyczną wymianę zdań, chciałbym zachęcić wszystkich zainteresowanych do odsłuchu (np. w towarzystwie wzmacniacza lampowego) i samodzielnego wyciągnięcia wniosków.

Chciałbym tym samym oficjalnie zaprosić użytkownika Father_PiO (mówię poważnie) na kawę i odsłuch naszej konstrukcji Alpha F3 w naszym studiu odsłuchowym, znajdującym się w Poznaniu na ul. Obornickiej 229 w Galerii Arkada. Będzie okazja by ocenić produkt, podzielić się swoim spostrzeżeniami oraz osobiście porozmawiać z konstruktorem Alpha F3, który będzie mógł rozwiać wszystkie pojawiające się z Twojej strony wątpliwości.

Pozdrawiam,

Paweł

Gość rochu

(Konto usunięte)

Produkty SB Acoustics są dziełem zespołu duńskich inżynierów z Danesian Audio pod kierownictwem Pana Ulrik-a Schmidt-a.

Firma zarejestrowana jest w USA a produkcja zlecona zaawansowanej technologicznie fabryce Sinar Baja Electric znajdującej się w Indonezji.

Mylisz się.

Produkty SB Acoustics są dziełem indonezyjskiego pracownika, zatrudnionego w fabryce wykonującej na zlecenie amerykańskiej firmy to co (rzekomo) mieli zaprojektować duńscy inżynierowe. .

Jedyny ślad Danesian Audio to pusta strona na Facebooku i ogólnikowa wzmianka na stronie SB Acoustics.

Sam przyznasz, że to niewiele a pustą stronę na Facebooku może stworzyć każdy.

Zaraz, zaraz.

A co to?

http://trademarks.justia.com/851/95/danesian-audio-85195277.html

I proszę - zagadka sama się rozwiązała.

DANESIAN AUDIO jest własnością, no kogo?

Tadam!

Current Trademark Owners: SB ACOUSTICS / SINAR BAJA ELECTRIC C.V.

I to od samego początku.

Adres DANESIAN AUDIO to Sandgaardsvej 31, 7400 Herning, Dania

Można sobie to nawet zobaczyć na zdjeciach:

https://www.google.p...0!6m1!1e1?hl=pl

Fajny wiejski domek.

Szanowny Panie,

Nie ma chyba żadnego zespołu duńskich inżynierów.

Może jestem w błędzie?

Nie ma chyba żadnego zespołu duńskich inżynierów.

Może jestem w błędzie?

Ciężko mi się do tego ustosunkować, ponieważ nie jestem dziennikarzem śledczym ani przedstawicielem firm SB Acoustics czy Danesian Audio. Opieram się na informacjach, przekazanych nam przez Pana Davida Stephensa (właścicela firmy) oraz oficjalnych dostępnych materiałach informacyjnych.

Wybierając przetworniki z dostarczonych nam próbek różnych producentów, ocenialiśmy ich walory brzmieniowe oraz solidność wykonania a nie szczegółowy skład osobowy zespołu inżynierów, projektujących dany model :)

Pozdrawiam,

Paweł

Gość rochu

(Konto usunięte)

Bardzo sprawne obrócenie kota ogonem - że tak się wyrażę.

Widać prościej powtórzyć jakieś informacje (tutaj co do duńskiego pochodzenia przetworników) aniżeli samemu to sprawdzić.

A sprawdzenie podanych przez ciebie informacji zajęło mi może 2-3 minuty.

Powiedz mi, czy ktoś kto bez żadnego zastanowienia się, nie mówię już o refleksji, podaje informację mogącą wprowadzić w błąd potencjalnych klientów, może ich tak naprawdę traktować z szacunkiem i na poważnie?

Dlatego też wydaje mi się, że reszta podawanych przez ciebie informacji może mieć ten sam walor co ta o duńskim rodowodzie.

Po prostu nie można być tylko częściowo wiarygodnym.

Tu obowiązuje logika zero-jedynkowa.

Zastanów się nad swoim zachowaniem i podejściem do potencjalnych klientów, bo może jest coś co warto tutaj zmienić.

Tak jak warto zakładać wątki sponsorowane a nie tematy mające reklamować jakiś produkt pod pozorem tematu czysto merytorycznego.

To ja coś w temacie napiszę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jakieś 99% na rynku kolumn się nadaje :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Znaczy temat czy mój wpis ? Mój wpis jest ironią do tego tematu bo reklamę już dziś umieściłem w nowościach :)

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Powiedz mi, czy ktoś kto bez żadnego zastanowienia się, nie mówię już o refleksji, podaje informację mogącą wprowadzić w błąd potencjalnych klientów, może ich tak naprawdę traktować z szacunkiem i na poważnie?

W procesie tworzenia urządzeń głośnikowych, bierze pośrednio udział wiele firm dostarczających poszczególne komponenty. Każda z tych firm posiada na swojej stronie internetowej dział "about us" lub podobny. Firmy te umieszczają tam różnego rodzaju informacje dot. rodowodu firmy, dat, osób tworzących produkty, procesów technologicznych etc. Weryfikowanie i sprawdzanie wszystkich zamieszczanych tam informacji nie miałoby żadnego sensu i celu. Skupiamy się na jakości poszczególnych produktów, ponieważ tak naprawdę jedynie to jest istotne. Jeżeli ktoś pyta nas z jakiego komponentu korzystamy i jaki rodowód ma dana korporacja to udzielamy informacji zgodnych z oficjalnymi komunikatami danego dostawcy. Nie mogę oceniać co oznacza umiejscowienie skrzynki pocztowej Danesian Audio w domu jednorodzinnym a nie drapaczu chmur czy innym budynku, ponieważ musiałbym się opierać na przypuszczeniach i domysłach. Nie taka jest moja rola.

warto zakładać wątki sponsorowane a nie tematy mające reklamować jakiś produkt pod pozorem tematu czysto merytorycznego.

Co za prymitywna reklama - do Kosza z tym.

Chciałbym przypomnieć, że głównym tematem wątku było pytanie:

"Z jakich zestawów głośnikowych korzystacie w połączeniu z Waszymi wzmacniaczami lampowymi? Na co zwracacie szczególną uwagę przy doborze kolumn? Jedynie efektywność a może coś jeszcze? Są jakieś konstrukcje, które wyjątkowo was urzekły?".

Przy okazji zadałem pytanie o opinię na temat naszego produktu, który jest pozytywnie oceniany właśnie pod kątem współpracy z wzmacniaczami lampowymi. Każda merytoryczna opinia jest dla nas bardzo cenna. Pytania były otwarte i zachęcające wszystkich forumowiczów do wzięcia udziału w dyskusji. Pojawiły się pytania dot. naszej konstrukcji, więc zacząłem na nie odpowiadać. Im więcej pytań się pojawiało, tym więcej odpowiedzi udzielałem. Jeżeli wtrącenie dot. naszego produktu kogoś uraziło - to mogę za to przeprosić. Nie mogłem jednak nie reagować w momencie, w którym pojawiły się pytania/nieścisłości, na które było trzeba odpowiedzieć/wyjaśnić.

Proponuje tym samym powrót do głównego tematu wątku, z którego siłą rzeczy mocno zboczyliśmy.

Pozdrawiam,

Paweł

Gość wieslaw119

(Konto usunięte)

"Mieliście okazję słyszeć (na Audio Show lub w jednym z naszych sklepów partnerskich) konstruckję Sounddeco Alpha F3?"

To jest pytanie z pierwszego wpisu w zalozonym przez Ciebie watku.

To moze jednak nie strugaj tata-wariata, majac forumowiczow za osoby malo inteligentne.

Do Kosza z tym watkiem!

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

>>> Postawiłeś zarzut kłamstwa, nie udowadniając go.

Podałem nawet obliczenia. Każdy rozsądny czytelnik tego forum, który nie obrażał się na matematykę w szkole już wie, że podana efektywność 92 dB jest bzdurą. Opisałem też, w jaki sposób robicie przekręt, zawyżając efektywność przez użycie pokrętnych metod i własnych "definicji".

>>>Wymieniłem już za pomocą jakich środków udało nam się osiągnąć zamierzony efekt konstrukcyjny.

Wypisałeś audiofilską poezję, którą pisze każdy marketingowiec i za którą nic nie stoi.

>>>Efektywność natomiast bazuje na poziomie ciśnienia akustycznego, wytworzonego na osi głośnika lub urządzenia głośnikowego.

Ok, zapraszam do komory bezechowej, udowodnię ci ostatecznie, że podana przez was efektywność jest kłamstwem. A to, że jest to kłamstwo powszechne, nie rozgrzesza was w żaden sposób. Wiem, że za propagowanie tego kłamstwa ci płacą, zastanawiam się tylko, czy robisz to wyłącznie za kasę, czy autentycznie wierzysz w to, co piszesz. Bo jeśli masz świadomość, że to bzdura, to po prostu to napisz (może być na PW, nie musi być in public), wtedy się odczepię.

>>>Wszystkie osoby, które zdecydowały się na zakup naszych zestawów głośnikowych, dokonywały świadomego wyboru na podstawie odsłuchów i porównań brzmienia z produktami konkurencji.

Ja nie neguję brzmienia. Ja tylko wykazuję, że fałszujecie parametry techniczne.

>>>Alpha F3 była projektowana z myślą o uzyskaniu możliwie wysokiej efektywności w ramach nakreślonych przez linię głośnikową Alpha.

Nie raczyłeś tego dodać. Napisałeś, że miały mieć jak najwyższą efektywność. Przy użyciu 88,5-decybelowych głośników :-)

>>>Chciałbym tym samym oficjalnie zaprosić użytkownika Father_PiO (mówię poważnie) na kawę i odsłuch naszej konstrukcji Alpha F3 w naszym studiu odsłuchowym, znajdującym się w Poznaniu na ul. Obornickiej 229 w Galerii Arkada. Będzie okazja by ocenić produkt, podzielić się swoim spostrzeżeniami oraz osobiście porozmawiać z konstruktorem Alpha F3, który będzie mógł rozwiać wszystkie pojawiające się z Twojej strony wątpliwości.

Pisałem to już, ale powtórzę, bo jestem, po kilku latach na tym forum, osobą dość cierpliwą. Nie roztrząsam brzmienia tej konstrukcji. Szczerze mówiąc, to kompletnie mnie ono nie interesuje. Pudełkowe obudowy i szmaciane tweetery to już dla mnie przeszłość, życie jest zbyt krótkie, żeby zajmować się przeciętnością.

Jedyne, co mogłoby rozwiać jakiekolwiek "wątpliwości" - umyślnie używam cudzysłowu, bo ja żadnych wątpliwości nie mam - to pomiary. Niezależne. Rzetelne. Macie blisko do Warszawy, wystarczy wskoczyć na autostradę A2 i już po dwóch godzinach będziecie u R. Łabanowskiego i A. Kisiela na pomiarach. W stronę Politechniki Wrocławskiej też macie dobry dojazd.

"Mieliście okazję słyszeć (na Audio Show lub w jednym z naszych sklepów partnerskich) konstruckję Sounddeco Alpha F3?"

To jest pytanie z pierwszego wpisu w zalozonym przez Ciebie watku.

Jest to druga część wypowiedzi z mojego pierwszego wpisu. Nawiązałem już do niej w swoim poprzednim wpisie. Przepraszam, jeżeli poczułeś się urażony wyłuszczoną przez Ciebie częścią wypowiedzi. Zapewniam Cię, że nie taki był mój cel. Zachęcam tym samym do aktywnego udziału w dyskusji, w zakresie głównego tematu wątku oraz pierwszego, zadanego przeze mnie pytania.

Opisałem też, w jaki sposób robicie przekręt, zawyżając efektywność przez użycie pokrętnych metod i własnych "definicji".

Tak jak już wspominałem - nigdy nie tworzyliśmy własnych definicji a wszystkie tu wymienione są zgodne z literaturą przedmiotu.

Mam na myśli publikacje zapoczątkowane po roku 2000, a rozwinięte po 2010-tym. Wprowadzono w nich min. pojęcie tzw. prawdziwej efektywności ("True Efficiency"), która określa efektywność faktyczną.

Temat uznaje za wyczerpany.

Wiem, że za propagowanie tego kłamstwa ci płacą, zastanawiam się tylko, czy robisz to wyłącznie za kasę, czy autentycznie wierzysz w to, co piszesz.

Bardzo proszę o powstrzymanie się od pośredniego określania mnie w taki sposób. Docinki personalne są w tym momencie naprawdę zbędne. Fakt, że reprezentuje jakąś firmę nie zwalnia mnie z obowiązku posiadania kręgosłupa moralnego oraz własnego systemu wartości.

Pudełkowe obudowy i szmaciane tweetery to już dla mnie przeszłość, życie jest zbyt krótkie, żeby zajmować się przeciętnością.

Rozumiem, że należysz do grona miłośników niekonwencjonalnych konstrukcji głośnikowych. Super. Nasza branża jest na tyle szeroka i interesująca, że każdy odnajdzie w niej coś ciekawego dla siebie. Seria Alpha ma być nieprzeciętna w swojej konwencjonalnej formie - słuchacze oceniają czy cel ten został osiągnięty.

Ciebie również zachęcam do udziału w dyskusji dot. tematu głównego założonego wątku.

Pozdrawiam,

Paweł

Gość wieslaw119

(Konto usunięte)

Jest to druga część wypowiedzi z mojego pierwszego wpisu. Nawiązałem już do niej w swoim poprzednim wpisie. Przepraszam, jeżeli poczułeś się urażony wyłuszczoną przez Ciebie częścią wypowiedzi. Zapewniam Cię, że nie taki był mój cel. Zachęcam tym samym do aktywnego udziału w dyskusji, w zakresie głównego tematu wątku oraz pierwszego, zadanego przeze mnie pytania.

Nie, Kolega zadal "pytanie":

"Z jakich zestawów głośnikowych korzystacie w połączeniu z Waszymi wzmacniaczami lampowymi? Na co zwracacie szczególną uwagę przy doborze kolumn? Jedynie efektywność a może coś jeszcze? Są jakieś konstrukcje, które wyjątkowo was urzekły?"

I Kolega sam odpowiedzial na nie pytaniem retorycznym i kryptoreklama:

"Mieliście okazję słyszeć (na Audio Show lub w jednym z naszych sklepów partnerskich) konstruckję Sounddeco Alpha F3?

Poprzez swoją konstrukcję jest ona bardzo przyjazna dla wzmacniaczy lampowych (efektywność 92 dB oraz stałe w funkcji częstotliwości obciążenie wzmacniacza mocy).

Jeżeli tak to jakie są wasze spostrzeżenia na jej temat?

Graliśmy Alpha F3 na Audio Show 2012 i udało nam się przy jej pomocy zdobyć nagrodę "Best Sound Audio Show 2012" magazynu High Fidelity."

To moze jeszcze Kolega zalozy "Klub Sounddeco Alpha F3"? ;)

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

>>>Tak jak już wspominałem - nigdy nie tworzyliśmy własnych definicji a wszystkie tu wymienione są zgodne z literaturą przedmiotu.

Podaj numery i nazwy norm, żebym mógł łatwo znaleźć. Temat istotnie jest wyczerpany. Wszystkie "wątpliwości" zostawiłeś niewyjaśnione, sprawa jest ogólnie jasna - ta wasza efektywność to audiopoezja.

>>>Bardzo proszę o powstrzymanie się (...) wartości.

Odpowiedz wprost na pytania, twoja retoryka nie sprawi, że zapomnę, o co pytałem.

Rozumiem, że do niezależnych pomiarów nawet nie masz zamiaru się odnosić.

Fakt, że reprezentuje jakąś firmę nie zwalnia mnie z obowiązku posiadania kręgosłupa moralnego oraz własnego systemu wartości.

Pragnę zwrócić uwagę, że zasady uczciwość nakazuje nie uprawiać kryptoreklamy na forum, które przewiduje przecież płatne formy reklamowania się. Inne firmy - stanowiące konkurencję dla firmy S., dla których zasady uczciwej rywalizacji rynkowejsą oczywiste, są w ten sposób stawiane w gorszej sytuacji. Przez Pana nieetyczne zachowanie ich pozycja konkurencyjna jest słabsza. Trudno to przełożyć na liczby (głównie z uwagi na medium internetowe), ale bezprzecznie tak się dzieje. Za przyczyną świadomego działania.

Wobec powyższego należy uznać, że dopuszcza się Pan czynu nieuczciwej konkurencji.

A to - zgodnie z obowiązującym prawem - podlega karze.

Pozostawiam pod rozwagę, czy moralnie właściwym wyborem jest dalsze wypowiadanie się w wątku założonym wyłącznie w celu reklamowania produktu firmy, której jest Pan pracownikiem.

Podaj numery i nazwy norm, żebym mógł łatwo znaleźć. Temat istotnie jest wyczerpany. Wszystkie "wątpliwości" zostawiłeś niewyjaśnione, sprawa jest ogólnie jasna - ta wasza efektywność to audiopoezja.

Wymieniłem już w moich poprzednich wpisach publikacje naukowe, po lekturze których możesz zapoznać się z współczesną wiedzą na temat elektroakustyki a nie wiedzą z lat 70 XX wieku. Dodatkowo warto zapoznać się z pozycjami:

[1]D. B. Keele, Jr.: Comparison of Direct-Radiator Loudspeaker System Nominal Power Efficiency vs. True Efficiency with High-Bl Drivers, AES115Conv.,New York,Oct.2003,No.5887.

[2]D. B. Keele, Jr.: Maximum Efficiency of Compression Drivers AES 117Conv., San Francisco, Oct. 2004, No. 6193.

[3]C. Zuccatti: Direct-Radiator Loudspeaker Efficiency at Fundamental Resonance, JAES, vol.53/4, 307-313, Apr.2005.

Są tam szeroko opisywane zagadnienia związane min. z efektywnością, które mogą poszerzyć Twój sposób postrzegania rzeczywistości.

Określenia typu "bzdura" lub "audioflilska poezja" bez odpowiedniej argumentacji i literatury - uznaje za bezpodstawne.

Obawiam się jednak, że jakiekolwiek argumenty nie zostałyby użyte, to i tak okażą się one niewystarczające dla Ciebie, co już kilkukrotnie udowodniłeś. Kontynuowanie tej dyskusji na forum nie ma więc sensu.

Wiem, że za propagowanie tego kłamstwa ci płacą, zastanawiam się tylko, czy robisz to wyłącznie za kasę, czy autentycznie wierzysz w to, co piszesz.

Nigdy nie zaangażowałbym się w projekt co do którego sam nie byłbym wewnętrznie przekonany. Mam komfort współpracowania z ludźmi, którym ufam i których szanuje za ich dorobek zawodowy i naukowy. Z pełnym przekonaniem nie zgadzam się więc z postawionymi przez Ciebie zarzutami.

Pozostawiam pod rozwagę, czy moralnie właściwym wyborem jest dalsze wypowiadanie się w wątku założonym wyłącznie w celu reklamowania produktu firmy, której jest Pan pracownikiem.

Przyznaje, że wątek ten obyłby się bez przytaczanego wcześniej wtrącenia dot. naszego produktu. Był to błąd... Błędów nie popełnia jednak tylko ten kto nic nie robi. Jest to mój pierwszy założony wątek na forum audiostereo dlatego proszę o wyrozumiałość. Całość korespondencji prowadzę z oficjalnego konta oznaczonego jako "Branża" właśnie po to, by nikt nie miał wątpliwości co do tego którą część świata audio reprezentuję. Temat założyłem głównie po to by poznać Wasze oczekiwania dot. konstrukcji głośnikowych, przyjaznych wzmacniaczom lampowym. Tego rodzaju wiedza jest cenna, a forum jest odpowiednim miejscem do dzielenia się nią. Obecna dyskusja znacznie odbiegła od głównego tematu wątku (to minus), z drugiej zaś strony zostało podane sporo źródeł wartościowej merytoryki, której na forach branżowych nigdy za wiele.

Po raz kolejny zachęcam jednak do skupienia się na głównym temacie założonego wątku

Pozdrawiam,

Paweł

Gość rochu

(Konto usunięte)

Nie taka jest moja rola.

Wybacz, ale nie traktuj mnie jak półgłówka.

I ty i ja wiemy jaka jest rola marketingowca - zwiększyć sprzedaż, zminimalizować koszty.

Czyli w tym wypadku założyć reklamowy wątek nie płacąc za to właścicielowi portalu.

O to chodzi, prawda?

[1]D. B. Keele, Jr.: Comparison of Direct-Radiator Loudspeaker System Nominal Power Efficiency vs. True Efficiency with High-Bl Drivers, AES115Conv.,New York,Oct.2003,No.5887.

[2]D. B. Keele, Jr.: Maximum Efficiency of Compression Drivers AES 117Conv., San Francisco, Oct. 2004, No. 6193.

[3]C. Zuccatti: Direct-Radiator Loudspeaker Efficiency at Fundamental Resonance, JAES, vol.53/4, 307-313, Apr.2005.

Fajnie.

Przeczytałeś którąś z powyższych pozycji czy tylko przekleiłeś ich tytuły z Internetu?

Pytam bo w tym pierwszym przypadku, jako osoba znająca treść książki, zapewne inaczej byś powołał literaturę.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

>>>Wymieniłem już w moich poprzednich wpisach publikacje naukowe

Nie publikacje. Normy. Na to, o czym piszesz, są normy. Aby wyniki był porównywalne, wszyscy mierzą tak samo. Wy nie - więc nie pisz więcej o publikacjach, proszę.

>>>Kontynuowanie tej dyskusji na forum nie ma więc sensu.

Jakakolwiek "dyskusja" z tobą od początku nie miała żadnego sensu, skoro jesteś tu tylko po to, żeby reklamować swoją firmę.

>>>Nigdy nie zaangażowałbym się w projekt co do którego sam nie byłbym wewnętrznie przekonany.

Co cię "wewnętrznie" przekonuje, poza pensją?

>>>postawionymi przez Ciebie zarzutami.

Gdzie widzisz zarzuty? Ja widzę trochę fizyki i odrobinę matematyki.

>>>Przyznaje, że wątek ten obyłby się bez przytaczanego wcześniej wtrącenia dot. naszego produktu.

Wow, co za samokrytyka. Gadane to ty masz. Szkoda, że za retoryką jest pustka. Nie przeczytałem ani jednego rzeczowego argumentu, żadnych obliczeń, poza prawem Ohma, wszystkie istotne pytania zbyłeś milczeniem.

>>>Całość korespondencji prowadzę z oficjalnego konta oznaczonego jako "Branża" właśnie po to, by nikt nie miał wątpliwości co do tego którą część świata audio reprezentuję.

Słuchaj, jak nie szanujesz innych ludzi, to chociaż szanuj samego siebie. Wiem, że szacunek do siebie u dobrego marketingowca powinien być zrównany z poziomem chodnika, bo tego oczekuje od was pracodawca, ale mimo wszystko apeluję. Starasz się zrobić z ludzi idiotów - okej, to twoja praca, ale robienie z siebie niepełnosprytnego "bo nie wiedziałem, że do reklamowania zakłada się wątki sponsorowane"- to już jest brak szacunku do samego siebie.

>>>Temat założyłem głównie po to by poznać Wasze oczekiwania dot. konstrukcji głośnikowych, przyjaznych wzmacniaczom lampowym.

...a świstak siedzi i zawija w sreberka.

Skoro bardzo nalegasz, podpowiem ci, jakie powinny być kolumny do współpracy z lampą, a jakie wasze nie są: ośmioohmowe. Najlepiej, żeby wartość minimalna modułu impedancji powyżej piku(ów) rezonansowego(ych) nie spadła poniżej 7 ohm. Nie pytaj, dlaczego. Powinieneś to wiedzieć.

Fajnie.

Przeczytałeś którąś z powyższych pozycji czy tylko przekleiłeś ich tytuły z Internetu?

Pytam bo w tym pierwszym przypadku, jako osoba znająca treść książki, zapewne inaczej byś powołał literaturę.

Stanowie część zespołu. W zespole tym nie odpowiadam za projektowanie urządzeń głośnikowych, ponieważ odpowiedzialny za to jest nasz konstruktor. To z nim konsultowałem przedstawioną tu wiedzę merytoryczną oraz dobór publikacji naukowych, które są mu doskonale znane. Opisują one wyczerpująco omawiane tu zagadnienia.

Skoro bardzo nalegasz, podpowiem ci, jakie powinny być kolumny do współpracy z lampą, a jakie wasze nie są: ośmioohmowe. Najlepiej, żeby wartość minimalna modułu impedancji powyżej piku(ów) rezonansowego(ych) nie spadła poniżej 7 ohm.

Bardzo dziękuję za pierwszą wypowiedź, nawiązującą do głównego tematu wątku i zachęcam do kolejnych.

4 Ohmowe konstrukcje o odpowiednio wysokiej efektywności, również potrafią być przyjazne dla wzmacniaczy lampowych, o czym przekonało się już szerokie gronu słuchaczy.

Jakie są doświadczenia innych użytkowników w tym zakresie? Słyszeliście kiedyś konstrukcje o impedancji innej niż 8 Ohm, które w połączeniu z wzmacniaczem lapmpowym, wywarły na was pozytywne wrażenie?

Pozdrawiam,

Paweł

Gość rochu

(Konto usunięte)

Bardzo przysłużyłeś się swojej firmie.

Najlepiej będzie jeżeli zamkniesz ten żenujący wątek i ładnie poprosisz Moderację o jego ciche "znikniecie" z forum.

Za jakiś czas powrócisz tutaj pod nowym nickiem i - mam nadzieję - pomny na doświadczenie niniejszego wątku, będziesz umiał prawidłowo się zachować jako reprezentant swojej firmy na forum.

Może wtedy ludzie nie będą pamiętać tego - wybacz ten kolokwializm - "smrodku", jaki wywołałeś swoim zachowaniem na forum.

Autor watku się po prostu zadekował w tym wątku jak stonka w kartoflach.........w/g mnie porównanie adekwatne do jakości zadekowania Sounddeco.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Specjalnie dla autora watku.

To są właśnie zestawy głośnikowe idealne dla wzmacniaczy lampowych a nie produkt marketingowy na indonezyjskich przetwornikach.

http://www.youtube.com/watch?v=RaCEufA7RDs

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

4 Ohmowe konstrukcje o odpowiednio wysokiej efektywności (...)

A ty dalej swoje. Kolumny, które reklamujesz, nie mają "odpowiednio wysokiej" efektywności, a niskie minimum modułu impedancji działa na ich niekorzyść. Podpowiem, że chodzi m.in. o konstrukcję OPTów. Przestań już z tą wysoką efektywnością i przypomnij sobie, że jest wysoka tylko i wyłącznie "w ramach nakreślonych przez linię głośnikową Alpha". Do wysokiej to jej sporo brakuje.

Najlepiej będzie jeżeli zamkniesz ten żenujący wątek i ładnie poprosisz Moderację o jego ciche "znikniecie" z forum.

Ja żem jest za. Tytułem wątku zostałem tu podstępnie zwabiony i mam wrażenie, że ktoś tu nawet nie chce użyć mydła.

Moderacja sama powinna zareagować.

Najlepiej nie pisać, żeby zdechło śmiercią naturalną.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.