Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ma ktoś Radmor Ls-10

Jac

Rekomendowane odpowiedzi

Lancaster, nie mam ochoty na kolejne słowne przepychanki i czepianie się słówek które czasem z upodobaniem uprawiasz strojąc sobie przy okazji kpiny . Chodziło mi jedynie o to, że sposób pokazywania fazy przez SW jest mało czytelny, i prędzej sie można zorientować w sfazowaniu na podstawie wykresu SPL niż na podstawie samego wykresu fazy. Czyli pośrednio. To tyle.

A kolega Beerfan już kilkakrotnie pisał że NIE MA zestawu pomiarowego, wiec namawianie go na dokonanie pomiarów ma ograniczony sens. Przypuszczam ponadto że gdyby kolega Beerfan dysponował wolną gotówką którą mógłby przeznaczyć na zestaw pomiarowy, to raczej kupiłby Vify M18WH zamiast czechów i wykonał do nich dobrze udokumentowane zwrotnice od Ostinato 2000, które równie dobrze pracują zarówno z kopułkami D27, PL27 (ESA stosowała wymiennie oba modele) jak również i z D26. Niech mnie kolega Beerfan poprawi jeżeli moje przypuszczenia są błędne.

Oj różnią się niektóre szesnastki Tesli nawet bardzo. ARN-165-05 mniej nadaje się do BR niż ARN5614 czyli wersja 4 omowa z nie powlekaną membraną. Powinna działaś dobrze w BR o objętości większej niż 20 litrów (ale raczej niewiele większej, stawiam że 22-24 litry). Myślę że także w takiej podstawkowej około 18 litrów zagra przyzwoicie. Średni bas będzie jednak chyba podkreślony, ale to można rozwiązać odpowiednim wytłumieniem. Kiedyś znalazłem go w necie za całe 36zł. :) Na podobnych głośnikach robiła swoje kolumny (R6 chyba) AuRa Vos. A był to sprzęt bardziej przygotowany na Austrię i Niemcy.

Niskie odcięcie jak najbardziej wskazane bo z Tesli słychać prawie zawsze nosowość (w LS-10 jej nie było), to stawia wyższe wymagania głośnikowi wysokotonowemu.

Lancaster, a contrario ci się jeszcze bardziej spodoba niż per analogiam :)))

porlick, 20 Gru 2006, 11:53

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>Co Wy na to?

Kupowałem od nich głośniki. Wszystko OK, polecam.

Ukryta Zawartość

porlick, 20 Gru 2006, 11:53

>

Ukryta Zawartość

>Co Wy na to?

Kupowałem od nich głośniki. Wszystko OK, polecam.

Ukryta Zawartość

MG, ja też nie ma ochoty na przepychanki słowne, kolega ma problem, ja akurat chwile czasu to piszę co wiem.

Wiadomo, ze boisz się tych pomiarów jak diabeł świeconej wody, ale czy to ma być jakis wzór do naśladowania?

Koszt pomiarówki to 100zł, kupię od Ciebie komplet glośników o ktorych piszesz w tej cenie jezeli masz na zbyciu.

I nawet sie nie upieram, ze nie mozna tej zwrotki zrobić bez pomiarówki o czym w moich poprzednich postach.

To Ty masz jakas jazdę, ze pomiarówka nic nie daje, bo wszystko można zrobić na ucho. Moze i można, ale kolega Beerfan nie ma doswiadczenia z tymi głośnikami.

Jezeli sie myle to niech mnie kolega Beerfan poprawi.

Czego oczekujesz? Przecież nie pisze, ze nie masz racji, Twój pomysł strojenia na ucho jest całkowicie bez sensu itp., tylko, ze można inaczej i moim zdaniem bedzie lepiej. Jeżeli bym tak nie uwazał, to bym nie pisał, bo rybka mi żeby pisać tylko dlatego, zeby się dowalać itp.

Beerfan, nie wiem gdzie mieszkasz, ale moze w okolicy znajdzie sie ktoś kto ten zestaw uczciwie Ci pomierzy, a potem sobie dostroisz pod ucho/gust.

Proponuje to, bo moze sie okazać(ale nie musi), ze zarowno w polaryzacji zgodnej, jak i odwrotnej zgranie głosników nie bedzie za dobre(w jednej bedzie "lepsze').

Co Ci szkodzi?

Pozdrawiam

tdrozd, przecież ja o niczym innym jak o odczytywaniu fazy z spl nie pisałem :)

Nawet jeżeli to nie bedzie te 6dB, tylko np 4 dające wypadkowo ładny spl, to chyba nie zaszkodzi?

Mam pytanie, całkiem serio, bo jestem ciekaw Twojego zdania.

Robileś kiedyś zestaw całkowicie "na ucho"?

I jak to zagralo przy zestawach, które mialeś pomierzone (klony R2.5 są zdaje sie Twoje?)

Pozdrawiam

Qubric, no bez przesady z tą przeciwnościa :)

Strojenie pod ucho/system jest niezbedne na finał.

Jak dla mnie zrobienie swietnie brzmiacej kolumny w oparciu wyłącznie o pomiarówke jest tak samo prawdopodobne jak zrobienie jej przez kogoś doświadczonego jak MG na "ucho".

Czyli do zrobienia, ale nie jest to proste.

A tu masz kolege, ktory nie robil czegos takiego.

Pozdrawiam

lancaster, 20 Gru 2006, 12:01

>MG, ja też nie ma ochoty na przepychanki słowne, kolega ma problem, ja akurat chwile czasu to piszę

>co wiem.

Toż właśnie widzę że piszesz co wiesz.

>Wiadomo, ze boisz się tych pomiarów jak diabeł świeconej wody, ale czy to ma być jakis wzór do

>naśladowania?

Bzdury kolega wypisuje. Nie boje się pomiarów, tylko nie robię z nich fetysza. SW jest systemem typowo amatorskim, już samo wykonanie prawidłowych pomiarów za jego pomocą nie jest proste (choć jak najbardziej możliwe), jednak nawet uzyskanie znakomicie wykonanych pomiarów nie jest panaceum na wszystko i nie załatwi automatycznie całej sprawy za użytkownika, nie zwalnia z myślenia.

>Koszt pomiarówki to 100zł, kupię od Ciebie komplet glośników o ktorych piszesz w tej cenie jezeli

>masz na zbyciu.

>I nawet sie nie upieram, ze nie mozna tej zwrotki zrobić bez pomiarówki o czym w moich poprzednich

>postach.

>To Ty masz jakas jazdę, ze pomiarówka nic nie daje, bo wszystko można zrobić na ucho.

Poraz kolejny szanowny kolega bzdury wypisuje przypisując mi twierdzenia z którymi nie mam nic wspólnego. Patrz mój wpis powyżej. Nigdy nie twierdziłem że pomiarówka NIC nie daje. Twierdzę natomiast że opieranie się JEDYNIE na pomiarówce takiej jak SW jest o kant dupyn rozbić, co zapewne kolega Tdrozd potwierdzi. SW byłby o wiele użyteczniejszy gdyby pokazywał wykresy wodospadowe.Niestety tak nie jest, w związku z czym SW nie pokazuje wielu rzeczy które są słyszalne.

>Moze i można, ale kolega Beerfan nie ma doswiadczenia z tymi głośnikami.Jezeli sie myle to niech mnie kolega >Beerfan poprawi.

Toż właśnie dlatego że kolega Beerfan nie ma doswiadczenia z tymi głośnikami zadaje pytania tu na forum licząc na konkretne odpowiedzi a nie na jałowe teoretyzowanie. Jezeli sie myle to niech mnie kolega Beerfan poprawi.

>Czego oczekujesz? Przecież nie pisze, ze nie masz racji, Twój pomysł strojenia na ucho jest

>całkowicie bez sensu itp., tylko, ze można inaczej i moim zdaniem bedzie lepiej. Jeżeli bym tak nie

>uwazał, to bym nie pisał, bo rybka mi żeby pisać tylko dlatego, zeby się dowalać itp.

Czego oczekuję, to akurat w tym wątku jest nieistotne. Istotne jest to, o co pytał kolega Beerfan, oraz to jakich odpowiedzi on oczekuje. A odnoszę wrażenie że oczekuje w miarę jasnych podpowiedzi co i jak konkretnie zrobić, a nie rad w stylu "kup se pomiarówkę i sam se zaprojektuj". Jezeli sie myle to niech mnie kolega Beerfan poprawi.

>Pozdrawiam

Ja również.

r 2,5 nie mierzylem

nie robilem calkowicie na ucho

moj sposob

1)pomiar wybranych glosnikow bez jakiekolwiek zwrotki w wybranej budzie

2) wstepne symulacje w SW

3)wykonanie testoej zwroty w oparciu o symulacje

4)odsluch i pomiar calej kolumny i osobnych glosnikow w SW

5)kolejna wersja zwrotki ale tu juz wg sluchu

6)pkt 5 powtarza sie kilka razy

7) ponowny pomiar calosci i poszczegulnych glosnikow

czesto to kilka kilkanascie zwrotek ,niektore glosniki wymagaja nietypowego podejscia i jesli sie on tym nie wiem trudno odrazu do tego dojsc

np morel mdt29 zachowuje sie fazowo dziwnie z wiekszoscia chodzi odwrotnie niz inne gwizdki ja dla niego stosuje kondzirek kolo 4-5 uF,a dla seasa metalowego zeby efekty byly jakies trzeba dac 5-6 uf a nawet wiecej

c

Nie no MG, teraz to mnie oslabileś.

Masz jakaś uniwersalna zwrotkę na swoje ucho robioną, w której wystarczy w zalezności od głośników tylko pozamieniać fazy i dopasować tlumik? :)))

"odnoszę wrażenie że oczekuje w miarę jasnych podpowiedzi co i jak konkretnie zrobić, a nie rad w stylu "kup se pomiarówkę i sam se zaprojektuj""

hehehe, no i Ty mu te rady dajesz?

MG, sorki, ale zwrotkę z kapelusza ma wszędzie. I nawet bym mu takiej nie proponował.

za to proponuję< zeby sie umowil z kimś kto tą pomiarówke ma

tak ze po raz kolejny bzdury szanowny pan kolega wypisuje ale i tak chętnie poczytam:)

Pozdrawiam

tdrozd, 20 Gru 2006, 12:27

>niektore glosniki wymagaja nietypowego podejscia i jesli sie

>on tym nie wiem trudno odrazu do tego dojsc

przerabiałem to ostatnio podczas "walki" ze wstęgą.

no i wyszło - III rząd- kondy po 5uF i cewka 0,27mH

dziwne czy nie?

:-)

pozdrawiam

lancaster, 20 Gru 2006, 12:32

>Nie no MG, teraz to mnie oslabileś.

>Masz jakaś uniwersalna zwrotkę na swoje ucho robioną, w której wystarczy w zalezności od głośników

>tylko pozamieniać fazy i dopasować tlumik? :)))

Szanowny kolego, gdzieżeś to wyczytał że proponuję uniwersalną zwrotkę? Po raz kolejny imputujesz mi jakieś wydumane twierdzenia.

>"odnoszę wrażenie że oczekuje w miarę jasnych podpowiedzi co i jak konkretnie zrobić, a nie rad w

>stylu "kup se pomiarówkę i sam se zaprojektuj""

>hehehe, no i Ty mu te rady dajesz?

Tak. Ja mu te rady daję, bo aplikowałem zarówno czechy, jak i Vify D26, tyle że nie w takiej konfiguracji jak chce Beerfan. Dlatego też musi sobie to trochę skorygować i dopracować.

>MG, sorki, ale zwrotkę z kapelusza ma wszędzie. I nawet bym mu takiej nie proponował.

No i znowu stwierdzenie w Twoim stylu. A niby na jakiej podstawie zakładasz że moje propozycje to zwrotki z kapelusza? Widzę że za wszelką cenę dążysz do uzyskania przewagi w dyskusji, nawet jeżeli tą ceną będzie przeinaczanie faktów i cudzych wypowiedzi. A skąd się wzięła propozycja mojej zwrotki, to patrz parę linijek wyżej. Tylko postaraj się tym razem czytać ze zrozumieniem, to może zrozumiesz że nie z kapelusza. Zresztą kapelusz i tak mi w Giżycku ukradli :-)))

Mam działającą pomiarówkę, zresztą wykonaną przez tdrozda. I podobnie jak tdrozd uważam że jest dobra głównie do prac wstępnych, oraz do ostatecznego sprawdzenia wyników. Podobnie jak tdrozd twierdzę że znacząca większość prac to żmudne kombinowanie z wieloma konfiguracjami zwrotnic, oraz odsłuchy.

>za to proponuję zeby sie umowil z kimś kto tą pomiarówke ma

>tak ze po raz kolejny bzdury szanowny pan kolega wypisuje ale i tak chętnie poczytam

A ja nie wiem czy poczytam bo mi się już chyba nie chce.

>Pozdrawiam

Ja również

BTW, --->>Tdrozd, mam fajne statywy na mikrofon pomiarowy. Akurat mam dwa, moge sie podzielić. Będziesz mógł przestać używać buta narciarskiego :-)))

k..wa znowu sie zaczyna... McGyver powrócił. Zaraz coś wpisze nam Grafton :)))

Trochę gotowych konstrukcji i projektów zwrotnic na teslach jest tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie sa idealne ale jakas pozycja wyjściowa już jest.

Ukryta Zawartość

MG, widzę, ze zebrało Ci sie na elaboraty :)

"No i znowu stwierdzenie w Twoim stylu. A niby na jakiej podstawie zakładasz że moje propozycje to zwrotki z kapelusza?"

No i znowu stwierdzenie w Twoim stylu. Przecież sam pisałeś, ze nie łączyleś tych głośników.

"Widzę że za wszelką cenę dążysz do uzyskania przewagi w dyskusji, nawet jeżeli tą ceną będzie przeinaczanie faktów i cudzych wypowiedzi."

MG, autopsja?

Poczytaj sobie ten wątek od początku, ale ze zrozumieniem. Jedynymi przeinaczeniem faktów było Twoje upieranie sie przy tym, ze pisałem o pomiarze fazy samej z siebie w SW. Czego oczywiście nigdzie nie pisałem

Druga rzecz, ze Beerfan ma sobie zbudować wg mnie pomiarówkę.

A pisałem, ze można odczytać zgodnosć fazowa za pomocą pomiaru spl, oraz że można zestaw pomierzyc u kogoś kto takową pomiarówke posiada.

" skąd się wzięła propozycja mojej zwrotki, to patrz parę linijek wyżej. Tylko postaraj się tym razem czytać ze zrozumieniem, to może zrozumiesz że nie z kapelusza. "

Czytam i widzę, ze to musiało byc z tego kapelusza, który dałes sobie podprowadzic w Giżycku :)))

Pozdrawiam

qubric, jak masz znowu robić se wycieczki osobiste, to lepiej udaj sie do wychodka, może Ci wystarczająco ulży.

A co do tych czeskich zwrotnic, to przeczytaj dokładnie jaki tweeter ma i chce zastosować kolega Beerfan, i powiedz na ile użyteczne do tego będą te czeskie projekty?

tdrozd, 100 się zgadzam - tylko ucho jest sędzią podczas strojenia.

Ale reguly gry okresla właśnie pomiar. Tak to widzę przynajmniej.

Tak swoja drogą to chyba jednak sie zbiorę i podjadę gdzieś pomierzyc McGyverowe konstrukcje(za pozwoleniem właścicieli), bo może marudzę, a tam wszystko faktycznie tiptop.

Pozdrawiam

MG, jesteś bossski

"A co do tych czeskich zwrotnic, to przeczytaj dokładnie jaki tweeter ma i chce zastosować kolega Beerfan, i powiedz na ile użyteczne do tego będą te czeskie projekty?"

Twój projekt zwrotnicy w kontekście tego co napisałeś wydaje mi się jeszcze bardziej czeski :)))

Nic nie mam oczywiście do Czechów, a czeskie piwo bardzo lubie;)

Pozdrawiam

McGyver, twój wychodek nosi nazwę >napisz na privcudowne ucho< mu dostroił.

Napisałem wyraźnie, że schematy ampliona to jest jakaś podstawa wyjściowa.

A deliberowanie o linearyzacji na ucho sobie w buty włóżcie. Jeśli charakterystyka ciśnienia jest wyrównana i nie ma spadków przebiegu zastawu głośników względem pasm poszczególnych przetworników, to niema co dalej pieprzyć andronów o słuchowym dobieraniu fazy.

Na ucho dalej można dobierać miłe dla siebie brzmienie, co zwłaszcza ma uzasadnienie kiedy się pasma głosników nie chcą dobrze zintegrować. Kombinować pomiędzy brzmieniem gównianym bardziej a trochę mniej akurat każdy może bez pomiarów. Ale przedtem warto choćby zrobić pomiary przetworników i zobaczyć w symulacji czy powinny się dobrze integrować. Dopiero potem słuchać i mierzyć całość w celu zweryfikowania efektu.

Qubric, teraz Ciebie widzę ponioslo w drugą stronę :)))

Dobranie idealnie nachyleń zboczy filtrów, tak by faza w puncie podzialu, oraz w jak najszerszym zakresie wokól niego dla obu głośników wraz z możliwie plaskim(nawet +/- 1dB)spl byla zgodna nie oznacza sukcesu końcowego.

Niestety...

Jest jeszcze coś takiego jak całkowita moc wypromieniowywana przez głośnik. I to ona wlasnie w znacznej mierze daje poczucie wyrównania częstotliwościowego.

Gdyby głośniki na wzór naturalnych źrodeł dźwieku promieniowały we wszystkich kierunkach możliwie równomiernie to takie (plaskie spl na osi) strojenie powinno gwarantować idealne zestrojenie kolumny.

Niestety tak to już jest, ze glośniki wraz ze wzrostem odtwarzanej przez siebie f tracą cisnienie poza osią główną.

I tak np. 19mm kopułka wysokotonowa na skraju pasma (powiedzmy przy 20KHz) ma dużo lepsze ch-ki kierunkowe niż 28mm. Z tego też powodu bardzo często skraj pasma jest lekko uniesiony ku górze na osi, by w ten sposób subiektywna "masa" wysokich tonów była równoważna z wyższym zakresem średnicy, gdzie glosniki wysokotonowe świetnie sobie radzxą.

Podobnie jeżeli chodzi o midbasy. Nie znajdziesz 18-ki, która przy 2KHz ma takie ch-ki kierunkowe jak wysokotonówka. A moze to skutkowac właśnie subiektywnym cofnięciem/złagodzeniem srednicy z kolei.

Nie jestem narazie w stanie powiedzieć pomiar pod jakim kątem jest bliższy poczuciu wyrównania pasma, ale rzadko jest to 0st.

Przynajmniej z tego co słyszałem.

Nie są to zmiany w zwrotnicy o charakterze rewolucyjnym, a raczej kosmetycznym(w zależnosci od użytych glośników), ale są pozadane.

Przynajmniej tak to widze.

Nie ma chyba sensu katowac się zestawem z np. cofnięta średnica(już widzę kto sie zaśmieje jeżeli to przeczyta;)),

jeżeli jest to skutkiem osłabienia wypromieniowywanej mocy poza osią główną.

Poza tym, zestawy o ladnej kierunkowości brzmią jak dla mnie dużo uniwersalniej, poprostu nie trzeba sie katować siedzeniem w 1 konkretnie miejscu, chociaż i w tym wypadku takie miejsce się znajdzie;)

W kazdym razie z 9900 revelatora wygląda to tak, ze na osi masz bajer, a poza osia tak jak widać.

Mam ten glośnik i wiem co jest grane.

"Lepszy" wykres to 19mm SS.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-3044-100001318 1170307427_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lancaster, 20 Gru 2006, 13:28

>MG, jesteś bossski

>"A co do tych czeskich zwrotnic, to przeczytaj dokładnie jaki tweeter ma i chce zastosować kolega

>Beerfan, i powiedz na ile użyteczne do tego będą te czeskie projekty?"

>Twój projekt zwrotnicy w kontekście tego co napisałeś wydaje mi się jeszcze bardziej czeski :)))

>Nic nie mam oczywiście do Czechów, a czeskie piwo bardzo lubie;)

>

>Pozdrawiam

Tak Lancaster, jasne. Masz rację że Ci się wydaje. Bardzo często przedstawiasz tu na forum to, co Ci się wydaje jako oczywisty i niepodlegający dyskusji fakt, podobnie jak to było z Minasami gdzie upierałeś się że ich pochylenie na pewno wynosi 7 stopni. I to na podstawie tego co Ci się wydawało i jakichś odręcznych rysunków. I co się okazało? 4 stopnie a nie 7, aby to sprawdzić wystarczy zwykły centymetr krawiecki i tablice trygonometryczne dostępne w sieci.

Dlatego nie będę dalej polemizował. Nie zamierzam brać udziału w jałowej dyskusji gdzie gdybania używa się jako argumentów.

A moje kolumny mierz sobie do woli. Tylko opanuj najpierw system SW, bo wykonanie za jego pomocą prawidłowego pomiaru nie jest takie proste i oczywiste jakby się mogło wydawać.

Acha i wypada jeszcze wziąć pod uwage moim zdaniem(wolę podkreslić:)) brzmienie samych przetwornikow w poszczególnych podzakresach(np. ze względu na materiał membrany).

Faktem jest, ze tak jak wcześniej koledzy pisali, ciężko zrobić dobrze brzmiący zestaw i chyba faktycznie jest to najcieższy do wykonania element toru.

Pozdrawiam

MG, aleś wywlókł sprawe nie na temat. Erystyka niesamowita:)))

No i co? Przyznałem Ci wtedy rację.

Ciekawe, czy teraz Ty się na to zdobedziesz, czy poprostu się obrazisz?

Wierzę Ci na słowo, ze pomiary SW nie są dla Ciebie proste.

Tyle, ze innym kolegom wychodzą dość czytelne.

Pozdrawiam

MG, a o gdybaniach jakich mówisz, ze tak(podpucha) zapytam?:)

Na temat wartości elementów w zwrotnicy?

Bo ja bym chcial naprawdę pogadać rzeczowo.

Żałuję, ze nie mam opanowanego SW.

Wtedy Beerfan podesłalby mi głośniki w obudowie...i dalej tak jak tdrozd:)

Pliki wsadowe do programów symulacyjnych dałyby kilka możliwości zwrotnic o ladnym przebiegu spl.

A dalej kolega wybrałby sobie najbardziej mu odpowiadajacą z korektami o których pisałem w moim przydługim wpisie.

I to by były konkrety.

Może ktoryś z kolegów ma na stanie SW i zrobi pomiary tych glośników?

Pozdrawiam

lancaster, 20 Gru 2006, 15:05

>MG, aleś wywlókł sprawe nie na temat. Erystyka niesamowita:)))

>No i co? Przyznałem Ci wtedy rację.

>Ciekawe, czy teraz Ty się na to zdobedziesz, czy poprostu się obrazisz?

Nie obrażę się. A rację Ci przyznam tylko wtedy gdy ją rzeczywiście będziesz mieć.

>Wierzę Ci na słowo, ze pomiary SW nie są dla Ciebie proste.

Jakie słowo? Gdzie napisałem że pomiary na SW nie są dla mnie proste? Cytaty proszę. Jak zwykle nadinterpretujesz lub wręcz przeinaczasz. SW nie jest systemem o intuicyjnej obsłudze, na jego opanowanie trzeba poswiecić nieco czasu. Spytaj tdrozda czy pierwsze pomiary wychodziły mu czytelne? A Ty początkującemu mówisz "kup pomiarówkę i zrób pomiary". Zanim Beerfan uzyskałby prawidłowe i czytelne wyniki pomiarów, to już dawno zastałby go nowy rok. Może właśnie dlatego woli skorzystać z podpowiedzi? owszem, chce pójść na skróty, ale to jego sprawa.

>Tyle, ze innym kolegom wychodzą dość czytelne.

Tak od razu? Od pierwszego kopa? To skąd tyle pytań na forum na temat SW? Skąd te wszystkie "pomóżcie, nie wychodzi i nie wiem co robię źle"? Owszem, SW może dać czytelne pomiary, ale wymaga to umiejętnej obsługi. A żeby się tego nauczyć potrzebne jest trochę czasu. Zrób sobie tego jiga, sam się przekonasz.

>Pozdrawiam

Ja również.

Panowie,

Napiszcie raz, jaki macie pogląd na sprawę. Obecnie mniej niż ćwierć wpisów jest związana z LS-10. Przy szukaniu potrzebnych info, trzeba się przekopać przez masę wpisów nie wnoszących nic poza ogólna irytacją. Może pora wziąć na wstrzymanie?

Kolega McG pomógł mi do tej pory w kilku problemach z DIY i modyfikacjami - wszystkie Jego zalecenia były bardziej niż trafne. Bardzo cenię sobie Jego rady i na ten szacunek Kolega McG w pełni zapracował. I nie wycieczkami pod cudzym adresem, ale konkretnymi rozwiązaniami.

Nikogo nie będę poprawiał, bo nie ma to sensu.

M18WH kupiłbym już dawno gdyby nie moja wrodzona żyłowatość. Dlatego właśnie z bólem wydam w ciemno 60zł, ale 300 juz na pewno nie - bez względu na cudze opinie o danym projekcie. Każdy ma inne odczucia jeśli chodzi o dźwięk - dopóki nie posłuchasz, dopóty tak naprawdę nie wiesz jak to gra.

Pozostaje wybrać głosniki - arn5614,arn5684 a może arn165/04 - a może wersje 8 ohm? A może wziąć gdn16/40/1, bo takie akurat mam? Licho by to...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.