Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ma ktoś Radmor Ls-10

Jac

Rekomendowane odpowiedzi

Qubric

>Sonaty w nieco zmniejszonej wersji były produkowane pod marką DENON

Owszem, ale była to zmniejszona Sonata100, na głośnikach 13 cm, a ja wyrwałem pudła po Sonatach 120,

na 16-kach, po spaleniu głośników.

(Nazewnictwo z początku produkcji, bo póżniej "podwyższyli moce" i były odpowiednio Sonaty 120 i 200)

Pojemność to ok. 50l, winisd podaje dla TVM-ów nawet ładne charakterystyki.

Qubric napisz coś więcej o tej AU/RA :))

Podoba mi się to: AU/RA D7Z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

1200 zł za coś w typie Placette to nie jest tak źle... :)

Ukryta Zawartość

Porlick to chyba trochę nie tak było z tym podwyższaniem mocy. To Sonata 100 zrobił się 120 a z sonaty 160 czy 140 zrobiła się 200. Była również jej wersja Denon na głośnikach 16cm. Był tez podstawkowiec pod marka Denon na takim głośniku. Ten zadziwiający wzrost mocy mógł wynikać ze zmian w zwrotnicy.

Wersja z mniejszymi głośnikami brzmiała jednak nieco lepiej.

Wcześniej przed Sonatami produkowane były na takich samych głośnikach kolumny nieco wyższe i bardziej kanciate z trochę innym układem głośników – głośniki były ustawione symetrycznie względem wysoko tonowego ale układ był 2.5 drożny, w jeszcze innym modelu głośnik basowy znajdował się niżej (cos jak w niektórych modelach Heco). Nazw nie pamiętam, pewnie jakaś fantazja czy finezja ;)

PS. Bachsebastian;) AuRa chyba już niczego nie produkuje. Starsze wyroby wyglądały trochę jak DiY

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Poszukaj wyrobów RiAudio (nie wiem czy maja coś wspólnego nazwy są podobne). Obecnie Voice z Cieszyna ma ich jeden preamp gramofonowy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wygladający bardzo biednie w porównaniu z ich produktami sprzedz 6-8 lat. Firma produkowała przedwzmacniacz pasywny PP100 i aktywny PA100 i do tego jeszcze kilka rodzajów końcówek mocy od 25 do 75 W

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Qubric, 23 Gru 2006, 10:03

>Porlick to chyba trochę nie tak było z tym podwyższaniem mocy. To Sonata 100 zrobił się 120 a z

>sonaty 160 czy 140 zrobiła się 200. Była również jej wersja Denon na głośnikach 16cm.

Niestety, mylisz się. Na początku wyszła seria sonat o oznaczeniach Sonata 80, 100, oraz 120.

80-ka była na głośn. 19mm kopułka i 130mm bas, 100 miała zdwojony bas (130mm) i to właśnie ten model, a raczej flaki z niego zapakowano do nieco innej obudowy dla Denona. Na koniec 120-ka, ta miała kopułkę 25mm i 2 gł. 160mm. Podstawkowiec dla Denona wtedy produkowany nie miał wiele wspólnego z sonatami, bo był na głośnikach 25mm i 160mm.

Zapomniałem dodać, że po "podwyższeniu" mocy okazało się, że to nic innego, jak tylko podstawienie zamiast mocy muzycznej, mocy szczytowej, czyli typowy chwyt marketingowy nie poparty żadnymi zmianami technicznymi.

Witam Szanowne Forum, od kilku miesięcy używam kolumn opartych o zwrotnicę zaproponowaną przez McGyvera i oczywiście woofer 4 ohm (ARN 165/05/04). Muszę przyznać że jestem b. mile zaskoczony brzmieniem uzyskanym z tak tanich przetworników. Jednak ja zastosowałem głosnik wysokotonowy ARV 104/08 w miejsce WA-10 , pod który była projektowana zwrotnica i myślę że właśnie to jest przyczyną że wysokie tony nie są mocną stroną tego zestawu. W związku z tym mam pytanie, szczególnie do autora projektu, co zmienić w tej zwrotnicy , aby poprawnie zadziałała z ARV - ką 8 ohm.

porlick, 1 Sty 2007, 21:14

Według moich informacji i tego co pisał AHFC Sonaty powstały na bazie Denonów (nie odwrotnie) Pamiętam że były Denony na 2 x 13 GDN i na 2 x 16 GDN oraz podstawkowiec Denon na 1 x 16 GDN. W Sonatach w jego miejsce była ta z 1 x 13 GDN.

Sonaty miały większe od Denonów obudowy. Ale najciekawsze jest że słyszałem (co prawda krótko) obie wersje i Denony (te na 2 x 13 GDN) wydawały się brzmieć lepiej od Sonat. Roznice były nie tylko na basie, który był twardszy i lepiej kontrolowany (z mniejszej obudowy). Wysokie jakby też były czytelniejsze.

Później się już nimi nie interesowałem, więc całkiem możliwe że nagły wzrost mocy wynikał ze zmiany w nazwie. Tonsil miał taką manierę, że podawał w nazwach głośników cyfrę oznaczającą >moc muzyczną

No niestety nie wiem.

Napisz do ahfc, on zamieszczał na forum schemat Tonsil Sonata (lub Denonów?), może będzie miał także informacje o większych modelach.

Ja je po prostu widziałem i Denony na oko były mniejsze. Ale niewiele. Te na 16 GDNach grały moim zdaniem za bardziej rozwlekle.

A na 2x16 GDN polipropylenową membraną nieco wcześniej były produkowane takie ZgB- ileś tam też chyba 2.5 drożne w obudowach podobnych stylistycznie do Denonów tylko wyższych, chyba ponad metrowej wysokości z drugim basem bliżej ziemi i chyba dwoma otworami BR – pod każdym niskotonowcem otwór (brzydkie były tak na oko).

PS. Jak się okazuje w Sonatach 200 były jakieś nieznane mi głośniki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jeśli ten głośnik Sonat 200 jest średnicy 13cm.

Głosnik wygląda jak GDN16/40/1 z twardą kopułką przeciwkurzową, zamiast tkaninowej. A wiec nie są to ani GDN13/40/8 ani 16/50/6 - jak myślałem.

Ukryta Zawartość

Qubric,

>Głosnik wygląda jak GDN16/40/1 z twardą kopułką przeciwkurzową, zamiast tkaninowej.

Zgadza się, to właśnie ten głośnik, ale nakładka, mimo, że jest z PP, jest baaaaardzo miękka. Okazało się, że głośniki, które kupiłem jako uszkodzone są ok, jednak na skutek fabrycznego błędu w lutowaniu obwodu zwrotnicy, spaleniu uległ jeden z rezystorów- pełna moc na jeden z głośników szła przez obwód zabezpieczenia wysokotonowego, czyli ptc + rez. 4(?)ohm równolegle (w obu zwrotnicach). Mam zamiar popełnić na nich kolumny, nie wiem tylko, jakie dać soprany, bo jeden oryginał definitywnie poszedł z dymem.

Oryginalnie był w Sonatach GDWK (GTC) 11/100 lub 11/130. Jeśli masz całe Sonaty tylko uszkodzone to najszybsze rozwiązanie bez żadnych przeróbek.

Można też spróbować GDWK10/80/19 lub Vify D27tg-05-06. Wymagane będzie zaprojektowanie zwrotnicy.

Mnie się Sonaty/Denony nie podobały ze względów stylistycznych. Gdybym miał robić coś w ich stylu to obudowa byłaby węższa, wyższa, głośniki maksymalnie przysunięte do siebie obudowa mocniej wytłumiona, a BR większy. Problemem tych głośników jest też małe wychylenie membrany. Dlatego bas z nich będzie raczej rozmyty.

Można spróbować modyfikacji głośników przez dodanie magnesów na nabiegunniki (w sonatach 160 podobno dolny basowy głośnik miał zdwojony magnes). Wtedy również wymagany pomiar głośników i przeprojektowanie zwrotnicy i obudowy.

Skrzynki też mi się nie podobają, więc spróbuję wystrugać nowe, z drewna klejonego, o mniejszej pojemności, z silniej działającym bass-reflexem (strojony o 10 Hz wyżej i większej średnicy). Wstępnie zakładam szer.20cm, gł.30cm, wys.110cm, powiększony cokół z kolcami i tylny B-R. Głośniki w układzie symetrycznym- na wstępie spróbuję układu 2,5-drożnego na częściowo oryginalnej zwrotnicy, gałąź wysokotonowa dostosowana do WA10. Nie wiem tylko, czy czas pozwoli szybko urzeczywistnić moje plany....

• 1 miesiąc później...

Sonata 120:

2x gdn 16/40/1 (PP membrana i nakładka, miękka jak kaczuszka)

gdwk 11/100, alu front

W orginale duuudniący, rozlazły bas. Zwrotka wg McG zdecydowanie poprawiła brzmienie tego zestawu.

--------------------

wracając do ls-10

w-170 to jaka tesla?

Ukryta Zawartość

Albo coś bardzo podobnego.

Patrząc uważnie pod "oryginalną" nalepką IT widać namalowany znak TVM, ale symbol jest nieczytelny (nie chcę zdzierać nalepki).

Ukryta Zawartość

• 9 miesięcy później...

WITAM !!! CHCIAŁBYM ODŚWIEŻYĆ TEMAT !!!

Czy ktoś już zbudował ten zestaw ?? Jakie są Wasze doświadczenia ??

Ja chcę go zbudować w wersji na 4omowym ARN . Zrobiłem małą wycenę .

Zobaczcie czy się zgadza .

POZDRAWIAM

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

AmadeosFather, 18 Lis 2007, 15:14

>WITAM !!! CHCIAŁBYM ODŚWIEŻYĆ TEMAT !!!

>Czy ktoś już zbudował ten zestaw ?? Jakie są Wasze doświadczenia ??

>Ja chcę go zbudować w wersji na 4omowym ARN

Ale wiesz, że jak zrobisz na głośniku 4 ohm, to już nie będzie klon LS-10?

LS-10 NIGDY nie był produkowany w wrsji 4-ro ohmowej.

Tak wiem ale mam nadzieję że ktoś już robił jeden bądź drugi projekt i podzieli się z nami opiniami i doświadczeniem.

Mam jeszcze jeden problemik WA10 Peerlessa jest do kupienia tylko na www.qba.com.pl , ale przy nim jest napisane 8ohm . Czy to błąd czy one występują w różnych wersjach ??

• 2 tygodnie później...

Ja zrobiłem wersję 4 ohm - naprawdę warto - dźwięk cię pozytywnie zaskoczy, jak zaskoczył kilka osób które je u mnie słuchały. Obecnie mam obudowę 24 l - lepsze rozciągnięcie i kontrola basu. Głośnik ARN 165-05-4 najtaniej kupisz obecnie w f-mie Astronik, DT-100 Peerlessa u Akustyka, ew. Vifa TC 26 w Onstage .

Opinie z prasy audio co prawda nie liczą się na forum, ale może warto wspomnieć że Audio Video w swojej klasyfikacji umieściło LS-10 w klasie C, z maksymalną liczbą punktów, w tej samej klasie była ESA Ostinato 2000.

Zachęcam do budowy LS-ek - powodzenia !

• 4 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.