Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do 1500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Poczatkowo rozgladalem sie za zestawami 5.1 jednak zrezygnowałem na rzecz dobrego zestawu 2.0.

Prosze o pomoc w doborze zestawu . Kilka przydatnych informacji:

-mój wzmacniacz to Diora WS 442.

-sprzęt będzie używany w pokoju 3mx3m

-słucham muzyki z rodzaju hardcore , gabber itp. więc zależy mi na wysokiej jakosci niskich tonów

-z uwagi na to , że mieszkam w bloku nie slucham muzyki zbyt głośno - zależy mi na jakości dzwięku

-akceptuje kolumny uzywane

-cena około 600zł (+/-50)

Pozdrawiam .

Witam chciałbym uzyskać poradę w sprawie zakupu zestawu jak w temacie. Wcześniej miałem tanie chińskie Modecomy MC-2110. Na wyżyny się nie wzbijały ale jak za swoje 270zł to dawały radę dużo bardziej niż creative, które też mam ale przy innym kompie. Po oddaniu modecomów na gwarancji okazało się, że nie da się ich naprawić i dostałęm pieniądze z powrotem i tu pojawił się pomysł żeby kupić coś więcej. Słuchałem kiedyś długi czas heco victa chyba 300 ze wzmacniaczem pioneer nie mam pojęcia co to za model na allegro takiego nie ma teraz. Grało to nawet dobrze. Było czysto tylko basu bez szału, szczególnie przy cichszym słuchaniu. Chciałbym kupić jakiś zestaw może do 1000zł. Dla audiofilów to śmieszne pieniądze a i kolumny za dużo więcej za sztukę nie robią dla nich szału ale niestety nie stać mnie na nie. Myślałem o zakupie nowych kolumn i używanego wzmacniacza. Myślałem nad Heco victa 301, jbl es20, jbl 20 i teraz nie pamiętam jakieś infinity i monitory cośtam 2? (zapomniałem kartkę miałem spisane ;D. Uzupełnie jak ją odzyskam.). Słucham głównie rapu ale i wiele innych gatunków też się trafia. Pokój ok 3X6 wys 3,5. co do wzmacniacza nie mam zielonego pojęcia co robić i dlaczego. Wszelkie sugestie i rady mile widziane.

Gdybym napisał post w nie tym miejscu proszę o przeniesienie ;)

Witam:) Co sądzicie o Teac TC-X350i-B? Jak myślicie, lepiej wybrać Teac TC-X350i-B czy Denona D-M38? Szukam nowego sprzętu do pokoju 20 metrowego. Słucham muzyki poważnej, elektroakustycznej i rocka. Z góry dziękuję za odpowiedz.

Witam:) Co sądzicie o Teac TC-X350i-B? Jak myślicie, lepiej wybrać Teac TC-X350i-B czy Denona D-M38? Szukam nowego sprzętu do pokoju 20 metrowego. Słucham muzyki poważnej, elektroakustycznej i rocka. Z góry dziękuję za odpowiedz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zyczę powodzeniai dobrego wyboru, zeby zadowolić Twije potrzeby.W tym klubie można się sporo dowiedzieś i powtóżyć pytanie.

Ja nie stety na takich zastawsch nie znam się, ale koledzy zorientowani w temacie napewno pomgą.

Zachęcam do czytanie i wyciągnięcia własnych wniosków.Oczywiście przed zakupem odsłuchy.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Witam!

Jestem nowy na forum, więc jeśli wybrałem zły dział, albo popełniłem jakieś błędy w zakładaniu tematu, z góry przepraszam. Przechodząc do tematu. Mam okazje kupić od kolegi wieżę Diora 502 (Tuner, Wzmacniacz, Equalizer, Magnetofon, CD ). Czytałem trochę w internecie na jej temat i opinie są bardzo zróżnicowane od "najgorszy polski sprzęt nadaje się do wyrzucenia" po " naprawdę fajny sprzęcik, dobra polska produkcja". Kolega chce za to 450zł, jedyną wadą jest guzik w tunerze, który po prostu wpadł do środka i na pewno nie będzie to trudne do naprawienia. Do tego dorzuca gratis głośniki Diora Zgc-100-8-903. Są niestety trochę zdezelowane tzn. skrzynie są prawie idealne, ale jak w wielu tonsilowskich głośnikach posypały się zawieszenia, Są także wgniecione kopułki. Zamierzam kupić taki sklejony już

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za 20zł/szt. i zregenerować głośniki. Czy opłaca się kupić ten zestaw, w tym stanie, za te pieniądze. Wrzucam zdjęcie jednej z kolumn.

Z góry dziękuję za odpowiedzi

post-44536-0-95801000-1338842380_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cześć,

potrzebuję pomocy w wyborze zestawu stereo do pokoju 25m2.

najlepiej coś opartego na kolumnach podłogowych.

zestaw będzie podpięty pod tv oraz laptopa z kartą dźwiękową Maya U5 z głównym naciskiem na to drugie (muzyka głównie z mp3, youtube, radia internetowe).

jeśli chodzi o typ muzyki - naprawdę wszelkiej maści, z głównym nastawieniem na trance/house/hip hop.

kolumny będę stały przy tv, na ścianie na której oprócz szafki pod tv, samego telewizora oraz kolumn nic więcej nie będzie.

do tej pory nastawiałem się na microlaby solo 7c + podstawki, z tym że nie wiem czy będą wystarczająco mocne jak na taki metraż, dlatego zastanawiam się nad podłogówkami + wzmak.

kwota do 1,5-2tys zł

polecicie coś?

No to jeszcze ja się dołoże...

Mam aktualnie kultowy, stary zestaw, mianowicie Altusy 75 podłączone do Unitry PW 9013...

Ich brzmienie w pewnym stopniu mnie zadowala, brakuje mi trochę tych najwyższych pasm i bardziej podbitego środka...

Uzbierałem sobie trochę gotówki na nowy sprzęt i po 4 godz. czytania chyba już wszystkich wątków postanowiłem napisać..

W planach miałem kupić dobry subwoofer a Altusy sprzedać i kupić jakieś dobre monitorki, tylko nie wiem czy jest sens podłączać je pod starą diorę.. więc nie myśląc już za dużo:

Oczekuje:

-Mocnego basu, to przede wszystkim.. zwłaszcza tych dolnych granic, ale żeby miał to "kopnięcie", które zatrzęsłoby jelitami i oknami w domu...

-Ogólnie dobrej dynamiki, wyrazistego, ładnego brzmienia.

Słucham głównie electro, dubstepu trance i muzyki klubowej..

Sprzęt ma zagrać w pokoju 20mkw. Mając do dyspozycji kwotę ok. 2000zł (+-300zł) jaki zestaw moglibyście polecić? Dodam, że mieszkam w miejscu, gdzie nie mam możliwości odsłuchu czegokolwiek... Czy dobry subwoofer do Altusów to pozytywne rozwiązanie, czy zmieniać cały zestaw.. A może dobry bas będzie możliwy do uzyskania z jakiegoś dobrego stereo? Chociaż osobiście wolałbym 2.1...

Z góry zakładam, że przeczytałem wiele krytycznych odpowiedzi osób mających sprzęt nieraz za 20 kafli, niestety przy takim budżecie trzeba liczyć się z każdą złotówką, stąd ten post. Czekam na odpowiedzi.. z góry dzięki :)

Edytowane przez licznik2

Uważam, że znacznie lepiej będzie pójść w jakieś duże podłogówki. Np coś z paradigma:

Ukryta Zawartość

Ten egzemplarz chyba w takim sobie stanie, ale do twoich oczekiwań i muzyki pasuje świetnie.

Do tego Rotela 971 lub podobny i będzie miał bas i wykop na świetnym poziomie. Zresztą całość będzie sensowna.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez smog

Brzmi interesująco, tylko nie wiadomo do końca w jakim to jest stanie.. będę szukał, tymczasem jak ktoś będzie miał jeszcze jakąś ciekawą propozycję to naprawdę dzięki z góry..

PS: Jakby do tego podłączyć jeszcze altusy osobno i stworzyć takie quadro, byłby lepszy efekt?

Aha.. i zastanawiałem się jeszcze na początku nad JBLami ES80, ale po opiniach stwierdzam marketing i chyba nie taki typ muzyki..

Edytowane przez licznik2

To może ja napiszę jaki zestawik sobie poskładałem ostatnio:

- wzmacniacz Pioneer A-676 - 450 PLN

- CD Pioneer PD-7700 - 250 PLN

- tuner Pioneer F-550 - 200 PLN

- kolumny Mission M33i - 600 PLN

W sam raz 1500 zł. Zestaw złożyłem wbrew wszelkim regułom: wszystkie elementy toru grają ciepłym, ciemnym dźwiękiem. Ale co poradzić skoro to brzmienie mnie urzekło :-) Na dodatek lubię mieć wszystkie elementy z jednej serii, podobają mi się dwudziestoletnie klocki Pioneera - zarówno ich brzmienie jak i wygląd. Teraz planuję pobawić się w dobór kabelków bo na razie mam marketowy zestaw drutów.

Wcześniej grałem przy pomocy Yamahy AX-700 - była dynamika, była moc, brzmienie jasne , szczegółowe, ładnie budowana scena. Ale jak usłyszałem tego Pionka 676 i Pata Metheny z Anną Marią Jopek to się zakochałem w tym brzmieniu. Góra wycofana, środek plastyczny, cieplutki, basik misiowaty. Nie każdemu to spasuje :-) Ale jest to jakiś sposób na stereo za 1500.

Pozdrawiam

No jest... troche takiego brzmienia szukam, potrzebuje tylko nisko schodzącego dołu i tego plastycznego środka ;)

Pytanie do posiadania Tonsilów Zeus. Do czego one się nadają, jak brzmią, i jaki wzmak trzeba byłoby pod nie podpiąć, żeby ładnie zagrały? Czy dysponując kwotą 2000zł złoże taki zestaw? Bez żadnych tunerów ani CD.

Do muzyki , którą słuchasz potrzebujesz coś z większym życiem niż te Pionneery i Mission. Ale chyba Zeusy i Altusy to nie jest dobry trop. Posłuchaj Paradigmów, JBL, może Klipsch. Natomiast sprawdziłbym te kolumny z którymś z wzmacniaczy Pionnera z 616, 656, 676. Bas ma w nich odpowiednią masę i wypełnienie. Ceny z drugiej ręki są bardzo atrakcyjne. Yamaha przy nich wydała mi się sucha i szczupła, choć bas miała bardziej punktowy i może nawet niżej schodzący. Ale ciężar i barwa dla mnie jest fajniejszy w Pionkach.

Też bardzo chętnie bym sprawdził, uwierz :).Sprzęt ma być głośny, nie wiem jak jest z tymi paradigmami, ale ogół Tonsila już znam i podoba mi się to brzmienie.. Po JBL chodzą jakieś negatywne opinie, nie mam pojęcia skąd i dlaczego bo nie widziałem tych kolumn na oczy.. czekam aż ktoś się wypowie co do nich ale jakoś nikt nie ma chęci.

Jednak uprę sie i zostane przy zeusach. Czy gdyby podpiąc do nich jeden z Pioneerów podanych przez Ciebie, pociągnąłby on je? czy trzeba szukać czegoś mocniejszego?

Tak między wierszami czytam i jednak te Paradigmy to chyba będzie najlepsze wyjście..

Czy coś takiego byłoby dobrym rozwiązaniem? (zakładając, że ma to być uniwersalne, bo nie wiem jakie kolumny dokupię)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez licznik2

Tego Pioneera nie znam. Ale nie wygląda na zbyt zadbanego. Na pewno mogę polecić serię 6xx, bo te klocki słyszałem.

Zeusów nie słyszałem, miałem natomiast kiedyś Altusy 110. I ten mój Pionek na pewno dałby sobie z nimi radę.

Jeśli to możliwe to szukaj wzmacniacza z prywatnego źródła. Najlepiej byłoby mieć możliwość posłuchania ale nie zawsze to możliwe. Ja póki co miałem szczęście do zakupów z drugiej ręki. Kieruję się zasadą - jeżeli sprzęt dobrze wygląda to jest szansa że dobrze będzie grał. Nie znam miłośników muzyki którzy nie szanują swoich klocków więc te porysowane, podrapane, obtłuczone skreślam natychmiast.

Spróbuj w wyszukiwarce forumowej poszperać za tymi Pioneerami. Swego czasu było dużo na ich temat. Kiedyś w zakładce Stereo funkcjonował też Klub Pioneera. Spróbuj znaleźć ten wątek.

No dobrze, tylko czy owy Pioneer z seri 6xx byłby w stanie napędzić zeusy - wzmacniacz kupuję dla siebie do domu, ale będzie on jeździł także czasem po małych-średnich imprezach, więc poszukuje czegoś z dużym zapasem mocy... A ten link to chodzi mi bardziej o model a nie o konkretny egzemplarz :)

Jednym słowem potrzebuję czegoś mocnego, z mocnym wykopem. Nie chciałbym katować wzmacniacza, jednocześnie chcę mieć ten zapas mocy w razie podłączenia czegoś mocniejszego.

Aha, i jeżeli tak to prosiłbym o sprawdzone linki z których mógłbym kupić wzmacniacz. Mogę na to poświęcić nie więcej niż 500-600zł.

Edytowane przez licznik2

Dobra, podsumowując kupiłbym coś takiego:

Ukryta Zawartość

Mając wzmacniacz zostają kolumny.. Zeusy są za duże na ten metraż, zresztą chyba to nie to brzmienie... Kupiłbym coś ala polecane wyżej Paradigm Monitor 9, tylko szukam czegoś mocniejszego. Moglibyście coś polecić? Tak do 1400zł

Ukryta Zawartość

Witam, jestem w posiadaniiu Radmora 5102 TE w którego w skład wchodzi : odbiornik radiowy, korektor,tuner i magnetofon. (cały zestaw)

Prosze o pomoc co mógłbym zrobić z takim sprzetem, gdyż się nie znam na takim sprzęcie i nie mam pojecia jak mógłbym go wykorzystac, Z góry dzieki.

Porównaj z cenami u nas,to będziesz wiedział czy się opłaca.

Przykładowo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez frost1971

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Ukryta Zawartość

A może dołożyć do rotelka czytałem że to jest to samo co 04 prawda?

Ukryta Zawartość

Jeszcze ja wróce - przemyślałem tą chęc na ŁUP ŁUP :) po ogarnięciu postanowiłem zbudować sobie ładne 2.1

Mam altusy 75 z unitrą 9013.. Chcę je sprzedać, kupić coś lepszego, oczywiście wzmacniacz/amplituner + 2 monitorki. Zamówiłem już subwoofer kode sw 100b. Mógłby mi ktoś doradzić wzmacniacz + 2 monitory tak do max 500zł? żeby to zagrało bardziej szczegółowo niż altusy :) chyba, że unitra jest ok, wtedy same kolumny..

muzyka klubowa, dupstep, rock... co wpadnie w ucho, ma być szczegółowo :) pokój 20m2

Edytowane przez licznik2

Witam planuje modernizacje mojego wysłużonego sprzętu a mianowicie magnat 130 /210 (Chyba tak się nazywają), i zestaw Unitra diora fs 032. Sprzęt generalnie nadaje się do wyrzucenia, naprawdę nie opłaca mi się ich naprawiać. Sprzęt który chce zakupić ma grać przynajmniej podobnie do tego w czasach młodości :) a naprawdę dawały rade był to genialny prezent od kuzyna ^^ Mam niewielką kwotę 1000zł ale mam nadzieje że coś ciekawego znajdziecie :) Pokój 20m2, muzyka klubowa/house itp generalnie dobrze by było gdyby głośniki nisko schodziły a co do wzmacniacza myślałem o Technics SU-500M2 albo su-x120.

Z góry dziękuje za pomoc :) Pozdrawiam

Witam planuje modernizacje mojego wysłużonego sprzętu a mianowicie magnat 130 /210 (Chyba tak się nazywają), i zestaw Unitra diora fs 032. Sprzęt generalnie nadaje się do wyrzucenia, naprawdę nie opłaca mi się ich naprawiać. Sprzęt który chce zakupić ma grać przynajmniej podobnie do tego w czasach młodości :) a naprawdę dawały rade był to genialny prezent od kuzyna ^^ Mam niewielką kwotę 1000zł ale mam nadzieje że coś ciekawego znajdziecie :) Pokój 20m2, muzyka klubowa/house itp generalnie dobrze by było gdyby głośniki nisko schodziły a co do wzmacniacza myślałem o Technics SU-500M2 albo su-x120.

Z góry dziękuje za pomoc :) Pozdrawiam

t

Odpuść sobie Technicsa.Poczytaj wątki na forum o sprzęcie w cenie którą możesz przeznaczyć, wytypuj faworytów, wtedy w miarę możliwości posłuchaj danego sprzętu, lub pytaj.Jeśli uda Ci się posłuchać, to sam będziesz wiedział co Ci odpowiada, a co nie.

Pozd.

t

Odpuść sobie Technicsa.Poczytaj wątki na forum o sprzęcie w cenie którą możesz przeznaczyć, wytypuj faworytów, wtedy w miarę możliwości posłuchaj danego sprzętu, lub pytaj.Jeśli uda Ci się posłuchać, to sam będziesz wiedział co Ci odpowiada, a co nie.

Pozd.

Jakoś czytając dużo komentarzy ludzie chwalą technicsa za ciepły dźwięk nie wiem może się mylę :) A kolumn szukam przynajmniej tak grających jak moje magnatki. Ktoś kto je zna może mógłbym podać jakieś propozycje bo niestety nie mam wielkich możliwości większość znajomych ma jakieś słabe głośniki nieliczni mają coś ciekawego ;> np dziś słuchałem altusów 140 i szczerzę wolałem Magnatki. Wiecie już że Altusów nie polecać :D Mam nadzieje że coś innego się znajdzie w takiej cenie O_o

#2 24 Sty 2006 20:21 Re: Altusy 140 + TECHNICS SU-500

--------------------------------------------------------------------------------

szymon555 napisał:

Mam 2 altusy 140W moc znamionowa każdej z kolumn to 100W, czy bedzie do nich dobry wzmacniacz TECHNICS SU-500

Technics i Altusy to chyba najgorsze możliwe połączenie. I to bynajmniej nie z "winy" kolumn...

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Jakoś czytając dużo komentarzy ludzie chwalą technicsa za ciepły dźwięk nie wiem może się mylę :) A kolumn szukam przynajmniej tak grających jak moje magnatki. Ktoś kto je zna może mógłbym podać jakieś propozycje bo niestety nie mam wielkich możliwości większość znajomych ma jakieś słabe głośniki nieliczni mają coś ciekawego ;> np dziś słuchałem altusów 140 i szczerzę wolałem Magnatki. Wiecie już że Altusów nie polecać :D Mam nadzieje że coś innego się znajdzie w takiej cenie O_o

Witam,starczy, za Ciebie nie będę szukał.Poszperaj jeszcze sam zanim popełnisz błąd?

Pozdrawiam.

Autor: Raiden

Data dodania: 09.09.2006 12:03

Jakość/cena:

Ocena ogólna:

Plusy:

Jakie plusy

Minusy:

Dolne pasmo jak kartonowe pudło

Twoja opinia:

Jest To zaprzeczenie dobrego dźwięku . Szkoda kasy na ten złom (Może po tuningu cos z niego będzie ). Niestety dźwięk to porażka nawet z philipsem cd 740 jako źródło nie radzi sobie . dźwięk jest rozmyty po 20 minutach żałowałem że go znalazłem na szafie .Nawet za 30 zł nikt go niechce kupić.Jednym słowem dno totalne . Jakbyście chcieli zrobić komuś na złość to właśnie ten wzmak jest godny polecenia .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kiza

To już lepiej Poszukaj coś z Luxnana,Rotela (starszego) i napewno bedzie to lepszy wybór niż Technics. Z kolumn prócz Altusów i Magnatów,są jeszcze inne lepsze kolumny.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

To już lepiej Poszukaj coś z Luxnana,Rotela (starszego) i napewno bedzie to lepszy wybór niż Technics. Z kolumn prócz Altusów i Magnatów,są jeszcze inne lepsze kolumny.

Dobrze wiedzieć że są lepsze.... I chyba właśnie po to pisze post żeby się dowiedzieć jakie przykładowo.

Dobrze wiedzieć że są lepsze.... I chyba właśnie po to pisze post żeby się dowiedzieć jakie przykładowo.

Witam. Uparłeś się na tego Technicsa, to za wszelką cenę chciałem CIbie odwieźć od tego zakupu żebyś nie żałował.Masz jeszcze do wyboru takie firmy jak Denon, Marantz, Yamaha i wiele innych, lepszych o niebo od Technicsa.Pozd.

Moim skromnym zdaniem najpierw kup kolumny które odpowiadzją Tobie dziwiękowo (wizualnie ), a potem dopasowuj elektronikę pod kolumny, będzie łatwiej dotrzeć do celu.

Jeszcze jedno ,najprostrza zasada obsłuciwać to co się chce kupić, bo nie zawsze wygląd świadczy o dziwięku.

Życzę udanych poszukiwań.

Edytowane przez kiza

• Pokaż nowe odpowiedzi