Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do 1500zł

Rekomendowane odpowiedzi

To są bardzo złe wybory i bardzo mi się nie podobają. Kup Dali 606 / 6006 + wzmacniacz JVC AX-A662 .

Dziekuje za odpowiedz. A kolumny Monitor Audio MR4 ?

• 1 miesiąc później...

Witam,

Bardzo gorąca prośba o Waszą pomoc. Chciałbym kupić kolumny wraz ze wzmacniaczem. Interesuje mnie tylko stereo.

1. całkowity budżet 1600 zł

2. sprzęt tylko używany

3. tylko stereo

4. wzmacniacz + kolumny 2 szt tylko podłogówki, żadnych monitorów

5. ok 20- 25 m2 powierzchnia lokalu

6. muzyka: hh, dance, pop, rock,

7.zakup na kilka lat kiedyś przerzucę ten sprzęt na siłownie

8. źródło dźwięku komputer,

Do tej pory co miałem to to zestawy kina domowego, najpierw sony + amp sony de598, obecnie hk 2000 + heco vitasy podłogowe 500,

Nie widziałem w tym dobrej jakości. Chciałbym cos co mi znacznie przewyższy poziom dźwięku stereo.

Prośba o doradzenie co mógłbym teraz kupić z dostępnych na allegro bądź olx w tej cenie. Miejscowość odbioru nie ma znaczenia. I jaki wzmacniacz do tego?

witam,

Na razie jestem po złej stronie mocy. Chcę kupić stx 360 + denon pma 860 (czy ten wzmacniacz pod te głośniki to dobry wybór?), więc zamknę się w 1500 zł. Patrzyłem na Tonsil premium za 1000 zł, ale nie wiem czy dadzą radę w pokoju powyżej 25m2(chyba nie). Może ktoś odwiedzie mnie od tej decyzji, albo poleci jakiś inny zestaw (jak używany to najlepiej z dolnośląskiego). Ogólnie słucham raczej hip hopu, nieraz łupanek, ale sporo też starszych polskich zespołów/utworów.

Fajnie jakby ktoś polecił coś, co jest fizycznie dostępne do kupna. Przesiadam się z komputerowych 5.1 za 200 zł, więc do wybrednego raczej mi daleko.

Dzięki za propozycje, pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

Witam serdecznie,

Mam nadzieję że w dobrym dziale zamieszczam swój post/prośbę.

Otóż, poszukuję jakiegoś dobrego zestawu Hi-Fi tzw. budżetowego do salonu z aneksem (powierzchnia ~27 m2). Chodzi mi głównie o słuchanie CD i Radia (następnie planuje zakup gramofonu, bo parę vinyli kurzy się od dłuższego czasu).

Na chwilę obecną jestem posiadaczem starej unitry, tejże firmy głośników i starego gramofonu (też rodzimej produkcji). Nie zamierzam podłączać go do żadnego TV (bo nie posiadam i nie zamierzam posiadać tego pożeracza czasu), jedynie czasem do lapka bądź mp3.

1) Ile pieniędzy możemy przeznaczyć na sprzęt?

Chciałbym przeznaczyć 1500-2500 (wraz z głośnikami)

2) Czy sprzęt ma być nowy, czy używany.

Używany jak najbardziej.

3) Czy chcemy sprzęt stereo, kino domowe czy sprzęt analogowy (gramofony, lampy), bo od tego zależy m.in. dobór działu.

Stereo i odsłuch - gramofonu i CD, oczywiście radio też (tuner).

4) Jaki jest sprzęt towarzyszący

wzmacniacz, tuner FM, CD, kolumny

5) Jaka jest powierzchnia pokoju? Można też uzupełnić to o wymiary i rysunek tego, co znajduje się w pokoju (ale niekoniecznie od razu w pierwszym poście musi być wszystko) oraz czy pokój jest jakoś przygotowany do odsłuchów (albo czy będzie taki w przyszłości).

27 m2 - dowolność w ustawieniu.

6) Jakiej muzyki słuchamy

Wszelka - głównie blues, jazz, rock - nie zamierzam męczyć ciężkimi nutami sąsiadów - ale rammsteina też trzeba czasem im dać posłuchać :)

7) Czy to ma być jednorazowy zakup na kilka lat, czy też będziemy stopniowo rozbudowywali zestaw?Możemy kompletować nasz sprzęt małymi krokami, albo chcemy od razu kupić wymarzony zestaw i mieć spokój na parę lat...

Można kompletować przez lata lub wymieniać, ale priorytet to wzmacniacz i kolumny (ewentualnie wzmacniacz i CD a póki co pomęczyć się na głośnikach Unitry :)

8 ) Jakich funkcji oczekujemy od sprzętu, pod co będzie podłączony

CD, gramofon, tuner FM i sporadycznie mp3/laptop

Na razie zastanawiałem się nad :

1. Cambridge Audio Azur 640A - wzmacniacz

2. Cambridge Audio Azur 640C - CD

3. Cambridge Audio Azur 640T - Tuner FM

i kolumny

1. Monitor Audio BR2

Zestaw ładnie się prezentuje (ale to nie jest priorytet) i chyba w tym budżecie wydaje się "odpowiedni"

Będę wdzięczny za wszelkie sugestię,gdyż jest to dla mnie póki co błądzenie niczym dziecko we mgle. Do zestawu zamierzam kupić później jakiś gramofon Technicsa, gdyż jest ponoć solidny i do budżetu odpowiedni (ale to osobny temat).

Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie zainteresowanie.

Było by to straszne, męczące, jaskrawe brzmienie.

Wzmacniacz proponuję : Marantz PM-6010OSE, Denon PMA 980, Rotel RA-980BX, Harman Kardon 6500, Onkyo A-9711, 8780 , Sony TA-FB 940QS.

Kolumny Tannoy R2, M4, Mordaunt Short MS906, Dali 104, 400.

Tuner - jakikolwiek pasujący wzorniczo do wzmacniacza - są tanie.

Dzięki za odzew i pomoc w komponowaniu sprzętu :)

Okazało się że inny użytkownik skomponował analogiczny zestaw do mojego ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,tam zasugerowano mu pierw zakup porządnych kolumn a później z czasem zamiana wzmacniacza na lepszy.

Poszukałem i poczytałem o wzmacniaczach i kolumnach jakie wymieniłeś.Z kolumn najrozsądniej wydają się te

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (szczególnie że w moim przypadku odbiór osobisty wchodzi w rachubę, bo mam jakieś 80 km po nie), ciekawe są też te

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - jednak są one z centralnym głośnikiem...

Kwestia ze wzmacniaczem jest bardziej skomplikowana, bo z tego co wyczytałem to Rotel wydaje się być odpowiedni (mocniejsze granie, a brak pilota w moim przypadku nie jest żadnym minusem - według

), ale cenowo też już odstaje od reszty (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) obity,a

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bez uszkodzeń), a poźniej pozostaje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (reszta - CD i Tuner też musiała by być srebrna) lub Denon (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), zaskoczeniem jest dla mnie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Myślałem nad zestawem Dali 400 i Marantz, jednak nie wiem czy dobrym tropem idę:) i jak to będzie współgrało, bo ze specyfikacji wyczytałem że ten Marantz nie ma opcji podłączenia drugiej pary głośników (co i tak jest bez znaczenia dla mnie). Najbardziej wizualnie odstaje ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Czy może lepiej kupić Rotel + Dali 400 i później uzupełniać powoli resztę sprzętu? lub Rotel i tańsze kolumny (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) a do tego jakiś CD ?

Dzięki za pomoc :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rotel RA-980BX - linki do dwóch aukcji są w nawiasach, a głośniki to Dali 400. To dopiero początek mojej przygody z porządnym odsłuchem, więc szukam czegoś co pozwoli nacieszyć się zarówno dobrymi mocnymi kawałkami (AC/DC na winylu czeka) oraz lekkimi jezzowo-bluesowymi kawałkami :)

PS. świetna ikonka Kwadrata :)

PS. świetna ikonka Kwadrata :)

Tyś mi teraz Brat :-)

Cena tego drugiego to jakiś kosmos. Ten wzmak leży tam od miesiecy, szybciej się rozpadnie zanim ktoś kupi za taką cenę. Cena pierwszego jest już dużo bardziej do przyjęcia, ale to uszkodzenie...... Ja bym szukał takiego kto daje gwarancję rozruchową, kupowanie sprzętu kilkunastoletniego, czy nawet kilkudziesięciu, jest małym polem minowym. Choć Rotele trzymają się mocno jeżeli chodzi o bezawaryjność.

Edytowane przez sittek

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Tyś mi teraz Brat :-)

Genialny serial a właściwie życie Sławka Opali :)

Ten pierwszy Rotel niby jest z gwarancją rozruchową (14 dni), a oprócz tego mam niedaleko do Opola zobaczyć i przetestować go (tutaj prosiłbym o ewentualne wskazówki jak przetestować przed zakupem). Tego Rotela sprzedaje ktoś niezawodowo zajmujący się handlem sprzętem audiofilskim w przeciwieństwie do tego drugiego.

Jak nie Rotel to może ten Marantz - czy może wstrzymać się i czekać na inne Rotele, bo w kwestii kolumn to jestem zdecydowany na te Dali 400 (tylko na miejscu też nie wiem jak je dokładnie sprawdzić - na co zwracać uwagę).

.Jak nie Rotel to może ten Marantz - czy może wstrzymać się i czekać na inne Rotele, bo w kwestii kolumn to jestem zdecydowany na te Dali 400 (tylko na miejscu też nie wiem jak je dokładnie sprawdzić - na co zwracać uwagę).

Jeżeli szukałbyś czegoś wyrafinowanego, subtelnego, niezbyt dynamicznie brzmiącego to zaproponowałbym coś z nowego Cambridge Audio ( np. to co wymieniałeś), Marantza lub Creeka, jednakże jeśli lubisz muzykę zdecydowaną, dynamiczną, która nie muska ucha, a raczej którą czuć, to właśnie tego Rotela (RA-980BX, może być też RA-985BX, z nowszej półki RA-06SE, RA-1520, dzielone RC/RB-06), a z Marantza PM 7000, PM8000, czy coś z NAD, np. C-372, itp. Ponadto te modele które wymienił justas32 (poza Onkyo, gdyż jak dla mnie to raczej jest marka nie do stereo a raczej skierowana dla fanów KD - robi świetne amplitunery, HK ma bas ale w mojej opinii jest trochę nadmuchany, mało naturalny).

Na co zwracać w kolumnach?

Najlepiej podłączyć je do wzmacniacza i posłuchać, jeśli coś będzie nie tak od razu usłyszysz.

Genialny serial

Wystarczy dodać, że chłopaki z komendy byli konsultantami :-)

Jeżeli szukałbyś czegoś wyrafinowanego, subtelnego, niezbyt dynamicznie brzmiącego (...) zdecydowaną, dynamiczną, która nie muska ucha, a raczej którą czuć

To pierwsze odnosi się do mojej drugiej połówki, ja jestem zdecydowanie za drugą opcją (chociaż czasami człowiek słucha też delikatnych dźwięków) - a skoro ja kupuje to kupuje pod siebie :)

Dzięki za podrzucenie tych roteli, po twoich wpisach widzę że jesteś fanem mocnej muzy i tej marki wzmacniaczy. Ciekawą alternatywą dla RA-980BX, wydaje się być ten RA-985BX (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ciekawa oferta, koleś wystawia już

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) raz ten wzmacniacz na sprzedaż i jest to raczej użytkownik a nie handlarz więc oferta może być godna rozważenia). Jednak nie wiem jak ma się

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - jestem ciekaw twojej opinii w tym temacie, bo raczej zostanę przy Rotelach, bo Marantz to ta sama półka cenowa (np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy PM

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), tylko czy czekać na rozsądnego (cena do stanu) 980 czy brać tą 985 (może koleś puści za1200-1250 pln) ?

Dzięki wielkie za pomoc, bo w tym temacie dopiero zaczynam grzebać :)

Czy warto dobierać CD też Rotela do tego wzmacniacza czy szukać innego budżetowego? (w sumie wzmacniacz i kolumny pochłoną ok 80% budżetu, a jeszcze kable itp - ale to powolutku, będzie powód by rezygnować z tego ostatniego piwa :) )

PS. Nawet moja polubiła ten serial i się wciągnęła jak ostatnio puściłem sobie parę odcinków...biedactwo nie wie co dobre :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawą alternatywą dla RA-980BX, wydaje się być ten RA-985BX

Zaczyna się. Zamiast skorzystać z podpowiedzi - lepiej pokombinować na własną rękę. Każdy tak ma. Tyle tylko że Rotel 985 gra gorzej od 980 który jest akurat rzetelnie grającym wzmacniaczem. Po co ?

Zaczyna się. Zamiast skorzystać z podpowiedzi - lepiej pokombinować na własną rękę. Każdy tak ma. Tyle tylko że Rotel 985 gra gorzej od 980 który jest akurat rzetelnie grającym wzmacniaczem. Po co ?

Ja właśnie korzystam i jestem mega wdzięczny Wam za podpowiedzi, bo teraz jestem w stanie zdefiniować co może odpowiadać mojemu budżetowi i gustowi słuchowemu. Tylko z uwagi na brak na rynku wtórnym 980 (zadbanej w rozsądnej cenie) chciałem wiedzieć czy jest jakaś różnica pomiędzy 980 a 985 (zalinkowałem spór o wyższości jednego nad drugim - czy jest faktycznie ta wyższość starego nad nowym, bo ceny takie same mimo różnicy wiekowej). Dopiero za naszą zachodnią granicą są 980 w dobrym stanie - tutaj muszę wykorzystać rodzinkę:).

Także już zestaw jest wybrany (RA-980BX + Dali 400), a czy dobrze brać do niego CD - Rotel RCD-951 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) bo nie zależy mi na koniecznym zachowaniu tej samej marki, tylko zupełnie nie wiem czym się kierować.

Zestaw jest jako startowy, pewnie wraz z czasem i wsiąkaniem w temat będą szukał czegoś nowego i możliwe że będę wyczuwał te smaczki o których wy piszecie.

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!!!

Ukryta Zawartość

Tu są 980 :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym brał najtańszego i oddał do serwisu do zrobienia potencjometru (albo samemu spróbować Kontaktem).

Co do CD - jest OK, aczkolwiek jego cena wydaje mi się przesadzona. Można też wziąć taniej Marantza CD 63 mkII albo 67 OSE albo najtaniej Sony CDP-9xx.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do CD - jest OK, aczkolwiek jego cena wydaje mi się przesadzona.

400 złotych to przesadzona cena? Bez przesady. Ten CD jest naprawdę bardzo dobry, od legendarnego RCD-971 różni się tylko tym, że ma jednego DAC-a, a nie dwa. Ale jest to też świetny DAC Burr Brown PCM 63/ 20 bit wraz z dekoderem HDCD. Czy w każdym systemie usłyszymy brak drugiego DAC? Chętnie zabawiłbym się w ślepe odsłuchy z nagrodą 1000 złotych za prawidłowe wskazanie konkretnego modelu. Byłoby ciekawie.

Co do różnicy pomiędzy RA-980BX a RA-985BX to też nie jest tak prosta sprawa. Różnice są, ale jak to w przypadku RCD-971/951 nie są aż tak oczywiste, są to pewne niuanse. Dużo ludzi przepisuje bezmyślnie internet, a to może być szkodliwe dla potencjalnych kupujących. Na korzyść 985 mamy sterowanie pilotem i fakt, że będzie parę lat młodszy od 980BX.

RA-980BX ma ciekawszy dół, bardziej zróżnicowany, ale i to tak wszystko będzie zależeć od podłączonych kolumn i źródła

W wielu przypadkach będą również nie do odróżnienia.

Rotel od lat tworzony jest w tzw. Balance Design Concept, dlatego w przypadku tej firmy zdecydowanie proponowałbym dobierać źródło z tej samej fabryki. Nawet mając RCD-971 czy RCD-991AE w przypadku wzmacniacza z innej firmy można się zgarbić. Jak oni to robią? Nie wiem, ale działa.

Edytowane przez sittek

Ja bym brał najtańszego i oddał do serwisu do zrobienia potencjometru (albo samemu spróbować Kontaktem).

Myślałem dokładnie o tym samym (tj. zakup uszkodzonego i naprawa), nawet znalazłem już serwis koło mnie (Śląsk) który tutaj a forum był polecany (a właściwie jeden z dwóch polecanych) - ale równolegle udało mi się kupić na niemieckim ebay RA-980BX w dość dobrym stanie (tutaj opinia wuja co był na odsłuchu, bo było w tym samym mieście - nic nie trzeszczy i balans jest zachowany) od rodzinki która likwidowała całe Hi Fi (chcieli wcisnąć jeszcze kolumny Dual SB 1140) - w każdym razie cały koszt z przesyłką będzie ok 900 zł + butelka dla wuja za fatygę

Na korzyść 985 mamy sterowanie pilotem i fakt, że będzie parę lat młodszy od 980BX.

Sprawa z pilotem jest dla mnie bez znaczenia, tym bardziej że podobno nie pozostaje ona bez wpływu na wzmacniacz (sensor pilota) - jedynie właśnie wiek działał na korzyść, ale jeśli brzmienie jest lepsze na starszym wzmacniaczu to trzeba będzie kiedyś zawitać do serwisu pewnie.

RA-980BX ma ciekawszy dół, bardziej zróżnicowany, ale i to tak wszystko będzie zależeć od podłączonych kolumn i źródła

Z tym będę liczył na Was Panowie. Jak pisałem mam już (RA-980BX) teraz planuję zakup Dali 400 - tylko z tego co wyczytałem najbardziej pasują do tego wzmacniacza -Dynaudio Audience. Ale to tylko moje szperanie na necie. Teraz nie wiem czy kupować te Dali (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) - będę mógł je sprawdzić osobiście, czy szukać,czekać (zbierając gotówkę) na coś lepszego (mocniejszego?). Jeszcze liczę na pomoc z okablowaniem, bo po przeczytaniu wątków na forum to mam większy mętlik niż "przed" - nie wiem jakie kable do kolumn (czy samemu robić a z czasem wymienić na firmowe, czy od razu firmowe).

Zamierzam już się trzymać Rotela (poza CD muszę tuner FM jeszcze dobrać) - bo wzornictwo mają dość przyjemne dla oka, a w każdym segmencie są modele udane.

Natomiast co do RCD-951 - zapytałem o wymianę lasera i o odczyt CD, to dodatkowo dowiedziałem się że sprzedawca liczy na co najmniej 500 zł (2-3 lata temu chodziły po 650) - zobaczymy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Jeff Lebowski

Mocniejsze kolumny nie są "lepsze" od słabszych mocowo kolumn !

Dynaudio cieszą się w Polsce dużą estymą więc są drogie a nie wszystkie modele są dobre - więc kupując po taniości nic ciekawego nie kupisz. No i w przypadku wymiany zawieszenia głośnika - koszt głupiej "gumki" przewyższy cenę kolumn bo standardowe zawieszenia nie pasują i muszą być oryginalne.

Mocniejsze kolumny nie są "lepsze" od słabszych mocowo kolumn !

Mocniejsze miałem na myśli z większą efektywnością, ale też żeby pasowały do wzmacniacza. Rotel jest mocnym wzmacniaczem co sprawia że mam szerszą możliwość doboru kolumn - ale jako laik liczę na Waszą pomoc.

Zastanawiam się nad tymi Dali 400 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) - które polecałeś z efektywnością 93dB, a między Monitor Audio MR4 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) z efektywnością 91dB. Jedne mocniejsze ale starsze, drugie słabsze ale nowsze i na gwarancji (wizualnie idealnie będą pasować do pokoju czarno-białego). Tylko nie wiem jak w praktyce będą one brzmiały z Rotelem.

Wiem że jestem irytujący z moimi wątpliwościami, ale cierpliwości dopiero wchodzę w ten "świat".

Natomiast Dynaudio faktycznie są wywyższone w Polsce, bo na zagranicznych forach raczej są darzone mniejszą czcią niż u nas :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MA będą zbyt agresywne do Rotela. Poza tym to budżetówka. Efektywnością kolumn się nie przejmuj bo ten Rotel wysteruje prawie wszystko - nie tylko takie łatwe do napędzenia kolumny.

MA będą zbyt agresywne do Rotela. Poza tym to budżetówka. Efektywnością kolumn się nie przejmuj bo ten Rotel wysteruje prawie wszystko - nie tylko takie łatwe do napędzenia kolumny.

Czyli łasić się na te Dali? czy poszukać coś innego ? jedyny minus to jak powiedzialem że mają już swoje lata i z gwarancji raczej nic nie będzie...

Miałem dali z serii suite i jakoś nie wspominam ich dobrze.

Może warto dozbierać ciut więcej do dynaudio audience 62 ?

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Może warto dozbierać ciut więcej do dynaudio audience 62 ?

Warto.

Zastanawiam się nad tymi Dali 400 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) - które polecałeś z efektywnością 93dB, a między Monitor Audio MR4 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) z efektywnością 91dB.

W przypadku kolumn o tak wysokiej efektywności można natrafić na problem z prawidłowym wysterowaniem głośności. Od samego początku skali sprzęt zaczyna grać bardzo głośno i nie ma na to rady. Dla przykładu ja tak miałem z Paradigmami o efektywności 91dB, podłączanymi do kilku modeli Rotela. Sfrustrowany w ostateczności stosowałem nawet dławiki-przejściówki, pomiędzy pre a końcówką, aby tylko w jakiś sposób to uspokoić. Dopiero wymiana kolumn na Dynaudio Audience przyniosła ulgę i wszystko gra jak należy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witajcie, potrzebuję pomocy odnośnie wyboru kolumn i amplitunera. Jestem naprawdę przeciętny co do audio ale drewnianego ucha też nie mam. Słucham głównie rapu, house czasem jakiś pop, ogólnie większość kawałków których słucham ma bas więc chciałbym aby w te kolumny dawały radę trochę go "wyprodukować". Zainteresowała nas nasza polska firma STX a dokładnie 2 modele F180(2szt używane za ~500zł) i F130(2szt używane za ~300zł). Czy możecie powiedzieć co o nich sądzicie? Warto się tym interesować? Czy może polecicie swoje sprawdzone kolumny? Oczywiście budżet i tak jest napięty a jeszcze potrzebuję wzmacniacza, najlepiej z możliwością rozbudowy do 5.1 ew. 2.1. Poświęcić na niego mogę ok 300-350zł.

Witam wszystkich,

Od paru dni przeglądam forum, gdyż mam pewien dylemat - w skrócie: przeprowadzam się - do domu I na większe, więc wreszcie będę mógł słuchać muzyki z czegoś więcej, niż słuchawki.

W tej chwili mam koszmarnego Philipsa MCD708, a główne źródło dźwięku to komputer + DAC Fiio E10K + Sony XB700/Creative Aurvana Live!

W związku z tym, że remonty idą powoli, a pieniądz nie spada z nieba, chciałbym móc "coś wstawić" do pokoju. Póki co potrzebuję zestawu na okres przejściowy (mam skończony tylko jeden mały pokój), a latem pomyślę o czymś o pare klas lepszym.

W skrócie:

1) Fundusze:

800 zł+ za wzmacniacz i kolumny (raczej monitory). Wolę zamknąć się w tej kwocie, a nawet z niej zejść. To tylko zakup "na teraz", żeby zacząć odchamiać słuch.

2)Miejsce:

Pokój 5x3, głośniki umiejscowione przy dłuższej ścianie, centralnie. Po jednej stronie meblościanka, po drugiej okno, z tyłu wejście i kanapa. Odsłuch z około dwóch metrów fotel/pufy.

3)Nowy/używany?

Zdecydowanie sprzęt używany, przeglądałem sporo "vintage".

4) Co dokładnie?

Wzmacniacz + kolumny. Wymogi: wejście phono. Fajnie by było, jakby dobrze grał z wejścia AUX z komputera.

5) Muzyka:

Sprzęt ma służyć podczas odpoczynku po pracy. Głównie Morricone, Trzech Tenorów. Do tego blues, swing, big bandy. Trochę rocka i rock'n'rolla. Lubię dobre partie wokalne.

Pytanie - czy da radę zebrać coś sensownego, co przebije wyraźnie to mini-kino-wzmacniaczo-bógwieco i słuchawki, czy lepiej zacisnąć zęby, poczekać pół roku - rok i dopiero kupować coś lepszego? Szczerze - długo czekałem na to, żeby sobie na głos posłuchać muzyki, więc jakakolwiek zauważalna poprawa jakości jest dla mnie ważna. Kombinowałem z Denonem PMA 730, 715R, Technics SU-V4 A, chociaż ten sprzęt jest dla mnie tak egzotyczny, że postanowiłem zapytać na forum. Będę wdzięczny za każdą pomoc.

Pytanie - czy da radę zebrać coś sensownego

Za 800 zł nic ciekawego nie kupisz, szkoda wydawać pieniędzy. Skoro słuchasz z komputera to ja na twoim miejscu kupiłbym nowe aktywne monitory np. Taga Harmony TAV500B. Na wzmacniacz i kolumny musisz odłożyć trochę więcej.

• Pokaż nowe odpowiedzi