Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do 1500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Według mnie mini wieża klasy Pianoctaft czy Denona zawsze zagra oczko niżej od zestawu stereo w podobnej cenie. Dźwięk będzie bardziej stłumiony, dynamika nie będzie zachwycać. Ot takie przyjemne plumkanie w tle. Mozna oczywiście podłączyć inne kolumny ( w mnie kiedyś zamiast firmowych Yamahy grały Paradigmy Monitor 3- i tu fakt, było dużo lepiej!!) jednakże pewnych ograniczeń nie da się ominąć. Dźwięk można powiedzieć jest z początku efektowny, nie efektywny.

Ograniczenie pasma zawsze pozostanie i niedostatki dynamiki też. Oczywiście gdy nie porówna się tego z niczym innym, nie będzie miało się punktu odniesienia dźwięk z mini wieży może cieszyć. Ale do czasu ....

Podłączenie stojących zestawów w przypadku mało wydajnie prądowo sprzętu może być już nietrafione.

Dlatego jeśli ktoś jest przed powinien jednak pomyśleć o zestawie nie mini wieży.

To może zacznijmy od nowa...

OK. W takim razie proponowałbym bogata lekturę forum łącznie z wyszukiwarką, gdyż gotowej odpowiedzi nigdy nie dostaniesz. Każdy będzie polecał ci to co ma lub miał, a gusta jak wiadomo są różne i ponoć o nich się nie dyskutuje. Dlatego po wnikliwej lekturze zapraszam ponownie. Z taką wiedzą popartą własnymi odsłuchami będzie można nawet i podyskutować. 3000złotych na zestaw to już sporo i można wybrać naprawdę coś interesującego. Tylko pamiętaj, że jeśli choroba audio doskwiera ( tak jak i wielu z nas) na pewno niedługo świetnie grający zestaw wymienisz na inny. Edytowane przez sittek

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Według mnie mini wieża klasy Pianoctaft czy Denona zawsze zagra oczko niżej od zestawu stereo w podobnej cenie. Dźwięk będzie bardziej stłumiony, dynamika nie będzie zachwycać.

Dlaczego zawsze? Bo elektronika zapakowana w mniejsze metalowe pudło? A. Przyznaje się. Nigdy poza Audio Show nie słuchałem sprzętu klasy wyższej niż tak ok. 10 000 za "klocek" bo rozumiem, że to co na show to się nie liczy.Tylko, że jak tam mega drogie rzeczy nie grają to jak mają zagrać w typowym mieszkaniu gdzie warunki są dość podobne? Nawet na szole taki drogi sprzęt powinien miażdżyć zawsze i wszędzie tanie zabawki jak Yamaha czy Koda grające na wystawie również w podobnych warunkach.

Edytowane przez Raziel

Tylko, że jak tam mega drogie rzeczy nie grają to jak mają zagrać w typowym mieszkaniu

No akurat na AS raczej nie ma wybitnych warunków do odsłuchu. Co prawda część wystawców walczy z akustyką trochę bardziej lub mniej, ale część nie robi nic. Na pochwałę w Sobieskim (rok 2010) zasługiwał pokój z kolumnami SWANS. Adaptacja robiła wrażkę ;)

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Dlaczego zawsze? Bo elektronika zapakowana w mniejsze metalowe pudło?

Bo to nie ta sama elektronika i głośniki też jakieś nie takie same. Jesli ktoś produkuje dobrą elektronikę niestety w tej klasie sprzętu i za tę cenę nie zrobi dobrych głośników.

Witam Serdecznie, od razu chciałem się przywitać, bo jestem nowy na tym forum ;)"

Mam takie pytanie otóż, mam dylemat, bo mogę wydać na stereo tak max do 1300 zł i zastanawiam się nad zakupem Yamaha Pianocraft. Mój dylemat wygląda następująco... Lepiej kupić nowego Pianocraft'a MCR-550 czy używanego E810, E410 ?

I jak wygląda sprawa z gwarancją 3 letnią ?

Proszę bardzo o pomoc, bo niestety nie znam się na tym dobrze.

Pokój ma 20 m2

Słucham hip-hopu, radia czwórki, rock (ale bardzo rzadko).

Cześć

Ja też nie jestem specjalistą, ale mogę ci powiedziec na moim przykładzie

Też mam pokój podobnej wielkosci (21m2) i moim zdaniem pianocraft, mimo swojego całkiem przyzwoitego dźwięku, nie nadaje się do dużych pomieszczeń. To wieżyczka raczej do niewielkich pokoi.

Mając 1300zł od biedy można złożyć coś w miarę przyzwoitego.

Uważam, że za ta kasę spokojnie kupisz używki, które o niebo lepiej zagrają niż Yamaszka.

Proponować Ci nie będę bo raz, że średnio się znam a dwa, każdy ma inne preferencje.

Powiem tylko, że ja do niedawna grałem na sony 650ESD (350zł-raczej okazyjna cena za wzm który miał może ze dwie ryski), cd sony cdp791 (100zł) i kolumnach DIY (700zł) i powiem Ci, że grało to super.

Nawiasem mówiąc wracam do zestawu Sony z serii ES (wzm 530ES, tuner 550es, cd-poluję bo nic ciekawego w rozsądnej cenie nie ma), a kolumny zaczynam budowę nowych DIY

Pozdrawiam

Edytowane przez toor4610

Jeśli toor4610 znasz się na budowie kolumn to oczywiscie jest to bardzo dobre rozwiązanie.

Co do piano, zależy do czego ma ono służyć. Jeśli chce się miażdżyć poziomem ciśnienia akustycznego to faktycznie się nie nadaje do 20metrów.

Natomiast jeśli do zwykłego słuchania to pod warunkiem, że jakość/brzmienie dźwięku odpowiada to jest okej (slyszałem piano w ok 20 metrach).

Lepiej kupić nowego Pianocraft'a MCR-550 czy używanego E810, E410 ?

Ja bym czekał na używkę e410.

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Nie słucham raczej głośno muzyki, potrzebuje mieć dobry dzwięk;) I stacja do iphone/ipod bardzo się sprzyda. a co do e410 - to bardzo duży problem jest żeby dostać tego pianocrafta... A boje się, że kupię używkę i będzie bardzo zmasakrowana...

To jest właśnie urok kupowania używek, że trzeba wyczekać okazję (czyt. stan idealny) i w jakiejś przystępnej cenie.

To jest właśnie urok kupowania używek, że trzeba wyczekać okazję (czyt. stan idealny) i w jakiejś przystępnej cenie.

- Tak rozumiem. Ale E-810 odpada ze względu na DVD?

W sumie spodobał mi się ten model mcr-550 i jest on dla mnie jak najbardziej jeszcze przystępny cenowo, tak jak pisałem wyżej raczej słucham hip-hopu ewentualnie radia (czwórka) :p

Co do piano, zależy do czego ma ono służyć. Jeśli chce się miażdżyć poziomem ciśnienia akustycznego to faktycznie się nie nadaje do 20metrów.

Natomiast jeśli do zwykłego słuchania to pod warunkiem, że jakość/brzmienie dźwięku odpowiada to jest okej (slyszałem piano w ok 20 metrach).

Ciekawe. U mnie jakoś potrafi zmiażdżyć. Dobrze, że już mam poza sobą mity idioaudifilskie. Dobranoc.

- Tak rozumiem. Ale E-810 odpada ze względu na DVD?

Nie, nie odpada. Pod względem muzycznym to identyczna wieża.

Dobrze, że już mam poza sobą mity idioaudifilskie. Dobranoc.

Jak najbardziej, jednakże najpopularniejsze u nas mini wieże Denona czy Yamahy ustępują budżetowym zestawom dynamiką i rozdzielczością. W moim odczuciu wieże te brzmią jak w miarę dobry zestaw w samochodzie. Niby nie można się do niczego doczepić, ale dźwięk jest ściśnięty. Zastosowanie innych lepszych głośników przynosi niewątpliwą poprawę, ale wtedy to już jest modyfikacja zestawu.

Pare miesięcy słuchałem Pianocrafta E-810 i było OK.

Jednakże gdy podłączyłem zestaw od razu słychać było różnicę.

Jak najbardziej, jednakże najpopularniejsze u nas mini wieże Denona czy Yamahy ustępują budżetowym zestawom dynamiką i rozdzielczością. W moim odczuciu wieże te brzmią jak w miarę dobry zestaw w samochodzie. Niby nie można się do niczego doczepić, ale dźwięk jest ściśnięty. Zastosowanie innych lepszych głośników przynosi niewątpliwą poprawę, ale wtedy to już jest modyfikacja zestawu.

Pare miesięcy słuchałem Pianocrafta E-810 i było OK.

Jednakże gdy podłączyłem zestaw od razu słychać było różnicę.

Ja zrobiłem dokładnie w odwrotną stronę i nie słyszę żadnego ściśnięcia. Dynamiki i rozdzielczości nie brakuje.

i nie słyszę żadnego ściśnięcia. Dynamiki i rozdzielczości nie brakuje.

W mini wieży Pianocraft E-810 z oryginalnymi głośnikami? Słowo?

witam

z przyjemnością informuję że stałem się posiadaczem cambridge audio A500, używany. Powoli należy rozejrzeć się za kolumnami i tu proszę o rady, cenne uwagi, celne riposty, a nawet gorzkie spostrzeżenia.

Przypominam:

1. pokój 4x4

2. muzyka noise, eksperymentalna, klasyczna

3. Nie oczekuję cudów-wianków. Chciałbym aby ten sprzęt przy licznych ograniczeniach grał po prostu/tylko dobrze.

Te kolumny to chciałbym by były w miarę dostępne, allegro jak najbardziej wchodzi w rachubę. Koszt do 500 zł.

pzdr

Takie :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

trochę droższe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy w skład zestawu E200 wchodzą kolumny JBL?

Nie wchodzą. Po co to podchwytliwe pytanie? Ale skoro uznałem, że Piano mi odpowiada z innymi głośnikami niż proponuje producent to gdzie widzisz problem? Nie polecam nigdzie Piano z oryginalnymi głośnikami bo te bardzo ograniczają elektronikę choć słuchać się da bez bólu.

Gość romeksz

(Konto usunięte)

do wzmaka cambridge a500 może zadziałać mission m33i? choć wolałbym podstawkowe

zadziała - z tym, że M33i to podłogowe.

do Cambridge ja bym polecił Tannoy Mercury M3/F3 podłogowe lub, jeżeli wolisz podstawkowe, M2/F2 - ale w 16 m2 to zdecydowanie podłogowe.

mam Cambridge Audio Azur 640A (czyli praktycznie A500 + zabezpieczenia CAP5) i Tannoy Mercury F3, do tego podstawowe kable QED - i to razem gra (na 12 m2 + aneks kuchenny)... cóż mogę więcej powiedzieć ;)

justas32,do wzmaka cambridge a500 może zadziałać mission m33i? choć wolałbym podstawkowe

Podstawkowe ? Nowe - Koda 5500 - są teraz na allegro za 699 zł (z gwarancją).

Nie wchodzą. Po co to podchwytliwe pytanie?

Nie. Po prostu nie do końca zrozumiałem twoje wypowiedzi dot Pianocrafta. Teraz już rozumiem i myślę tak samo.

Witam

Mam pytanie odnośnie takiego zestawu- Amplituner Denon Dra-425 i do tego kolumny Altus 200. Czy będzie to grać porządnie? Czy potencjał tego sprzętu będzie wykorzystany? Dodam, że jeszcze opcjonalnie bym sobie pod to podłączył głośniki od mojej wieży- 60 Watowe Phillipsy (8 ohmów). Czy ten amplituner da sobie radę?

Pozdrawiam

Czy ten amplituner da sobie radę?

Amplituner da rade ale czy ty dasz sobie radę z tym dźwiękiem?

1. Amplituner

2. Altusy

3. Głośniki Philipsa.

Całość może zabić.

Jesli chcesz mieć radość z muzyki to musisz zastosować rewolucję.

Witam serdecznie.

Nie wiem czy dobrze trafiłem z miejscem na ten temat, ale wydawało mi się najbardziej odpowiednie.

Planuję zakup wieży do odtwarzania muzyki z gatunku hiphop/rap (mp3) i sporadycznego słuchania radia. Wiem, że za tą kwotę nie mogę liczyć na nic wielce wybitnego, ale chciałbym wybrać model jeden z lepszych w tym przedziale cenowym. Nie jestem audiofilem, nie mam jakichś wielkich wymagań co do dźwięku, ale dobrze by było, aby wieża trzymała dobry poziom dźwięku jak i miała "przyjemny" bas (ponoć są jakieś wzmocnienia basu w takim sprzęcie). Zależy mi też by w zestawie był pilot i możliwość podłączenia iPoda, czy to przez dock czy przez kabel.

Czy możecie zaproponować coś w tym przedziale cenowym (do 700 złotych) co byłoby warte zakupu?

Witam wszystkich.

Czy taki zestaw będzie dobry na początek? Amplituner Yamaha RX-497 - mam nowy za 850 zł, oral kolumny Yamaha NS 515 F rok 2005 za 600 zł? Jak myślicie niskie tony będą dobre? Przeznaczenie to 70% muzyka 30% film, z tym że lubię dobry efekt w filmach. Z czasem dokupię suba ale to nie teraz. Pokój ma 16m2 - muzyka house electro, ale lubię również czasem posłuchać Red hotów. pozdrawiam

michaił to jest klasyczny zestaw do KD, nie do słuchania muzyki, na tym oczywiście można posłuchać ale okazjonalnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi