Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa monobloku na lampie EL84T PSVANE Gold

DawidDDC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,

Jestem tu nowy i uprzedza że jestem amatorem w lampach ,ale mam wsparcie elektronika z doświadczeniem ale niestety kazał mi zgromadzić materiały i elementy do budowy on tylko wykona elektronikę. Więc proszę kolegów o pomoc

A wiec przymierzam się do budowy dwóch monobloków w układzie PP na lampach EL84T PSVANE Gold nie wiem czy to dobry pomysł ale lampy raczej godne polecenia no i do wykorzystania . Problem w tym że mam kompletny schemat monobloku z "Elektronika praktyczna 8/2005" może ktoś kojarzy ,nie dość że trzeba zmodyfikować zasilanie to jeszcze te lipne lampy NOS nie przekonuj mnie to za bardzo . Nie ma co ukrywać EL84T PSVANE Gold nie są tanie i raczej lepiej przemyśleć konstrukcję niż wywalać kasę w błoto czy jesteście mi wstanie pomóc w zakresie :

1. Gdzie znajdę sprawdzony kompletny schemat mono bloku pod te lampy

2. Jakieś wskazówki przy budowie ,ostrzeżenia

3. No i ogólna opinia o zamiarze budowy wyżej wymienionego urządzenia

Z pewnością zaraz zostanę skrytykowany jak na innym forum :/ że zielony ,daj se spokój . Nie od 3 lat marzy zestaw hi fi na lampie bo mam dość łomotu estradówek ile można ! . Dlatego zwracam się po raz kolejny o pomoc opinię doświadczonych kolegów w tej branży . Owszem wiem wiem sporo to kosztuje i mogę kupić gotowego chinola albo używkę ,ale według mnie większa satysfakcja jest kiedy wspólnie się coś zbuduje . Proszę o opinię .

Z góry dziękuje za okazanie pomocy .

Pozdrawiam

Z poważaniem Dawid :)

A dlaczego akurat na te lampki EL84 się ukierunkowałeś ? Są przecież różne inne typy lamp, dobrze sprawdzających się jako lampy mocy, wiele różnych dobrych schematów ...

Tak z ciekawości pytam.

A takie coś znasz ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

-- tutaj jest np. bardzo sympatyczny i w miarę nieskomplikowany schemat końcówki, na bazie dość mocnej i konkretnej, jak na dobry początek, lampy KT88.

Jeden kolega takie coś tutaj zbudował, jako swój pierwszy układ lampowy, jest zadowolony z rezultatów i z brzmienia ... ( ? )

Nie miał zbyt dużych problemów z jego uruchomieniem i odpaleniem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Widzę, że jest druga niezależna od mojej rekomendacja dla tego układu PP2012 od Andrea Ciuffolli.

Skoro tak, to jeszcze trzy grosze dorzucę: Jeśli jest problem z językiem angielskim, to tutaj poniżej wrzuciłem jakieś pobieżne tłumaczenie na język polski zawertości tekstowej z jego strony, z podstawową opisówką:

Ukryta Zawartość

Tam w tym tekście znajdziesz przy okazji fotki z realizacji, jaka była robiona przez naszego kolegę tutaj w Polsce, a warto zaznaczyć, iż ten kolega nie miał żadnego wcześniejszego doświadczenia z obwodami lampowymi. A wskoczył w ten temat ... no i jak widać z sukcesem. Zresztą jest sporo zdjęć i fotek z tej jego realizacji, można chronologicznie prześledzić, jak to jego urządzenie (monoblok) powstawało, w innych miejscach w ramach tego mojego blogu (wyniki wyszukiwania):

Ukryta Zawartość

W tym momencie należy od razu wyjaśnić, iż ta przykładowa realizacja jest mocno uzupełniona o pewne dodatki.

Jest "dokombinowana" i "dopakowana" w różne dodatkowe opcjonalne układziki, które były przejawem twórczej modyfikacji pierwotnego układu i wspólnie uzgodnione pomiędzy właścicielem, a konsultantem dla tego projektu.

Czyli innymi słowy: nie daj się przerazić tej niby "złożoności" tego co widzisz na tych fotografiach, bo na nich jest widać de facto o wiele WIĘCEJ układów, niż na tym pierwotnym oryginalnym schemacie.

Po prostu tu i tam trochę mnie fantazja poniosła, a właściciel projektu niektóre z tych pomysłów zaadoptował.

Natomiast ważnym jest to, iż układ w tej wersji najbardziej podstawowej jest już wyśmienity sam w sobie. Co więcej - prawidłowo zmontowany - to pomierzysz i zweryfikujesz poprawność napięć, a potem odpalasz z lampami i to ruszy w zasadzie od kopa. Co więcej, zagra bardzo zadowalająco.

Jedyna rzecz o której bym pomyślał zawczasu, to taki szczegół przy zamawianiu / nawijaniu trafa wyjściowego: o ile będzie taka możliwość, to dorzuciłbym dwa dodatkowe niezależne uzwojenia wyjściowe, nazwijmy je: 2 x "2 ohmy", o dokładnie tej samej liczbie zwojów każde. Być może kiedyś w przyszłości najdzie Ciebie ochota, aby wprowadzić modyfikację do tego układu, polegającą na wprowadzeniu Prądowego Katodowego Sprzężenia Zwrotnego (Negative Current Feedback) dla stopnia mocy. Na razie nie będę Ci w głowie mącił, ale skoro już "teraz" będziesz nawijał trafo, to może warto sobie taką furtkę na przyszłość zostawić po prostu.

Zauważ, że te lampy mocy KT88 są obecnie produkowane, ot, choćby przez Rosjan (Genalex?) czy przez Słowaków (JJ_Electronic), o Chińczykach nie wspomnę. Są zatem dość łatwo dostępne, można ostrożnie powiedzieć, że "niedrogie", przynajmniej w porównaniu z niektórymi innymi egzotycznymi lampami. To samo dotyczy lamy PCL82, bardzo popularnej, oraz klasyka, jakim jest 12AX7 / ECC83.

Innymi słowy: Masz mocno ułatwione zadanie w zakresie pozyskania tych komponentów, a co równie ważne, nie będą one jakieś strasznie drogie. Jeśli interesowałby Ciebie ten projekt, to można będzie próbować nawiązać kontakt z facetem co go tutaj w Polsce własnymi rękoma robił, może zgodzi się tu czy tam coś doradzić przy podobnej realizacji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam ,

Na początek chcę podziękować za normalne podejście do tematu ,a nie skrytykowaniu za co bardzo dziękuję .

Poczytałem co kolega napisał i owszem trochę mnie przerażają bebechy bo wyglądają na dość skomplikowane , no i ostrożność bo niestety ma się do czynienia z dość dużym napięciem :) . Jak już wspomniałem mam elektronika z którym chcę wykonać pierwszą konstrukcję by trochę ogarnąć temat no i już zamówiłem literaturę o konstrukcjach lampowych

Faktycznie konstrukcja fajna bo z możliwością zastosowania 3 różnych lamp . Chociaż elektronik cały czas mnie uświadamia że budowę monobloków wyjdzie drożej bo dwa układy zasilania ,po części podwójnie itp . ale ja uważam że w mono bloku będzie bardziej uporządkowana elektronika chyba się nie mylę .

Postaram się pokazać co tu kolega napisał i zobaczę jego opinię na ten temat .

Nie chcę zadawać dość głupich pytań ,ale z pewnością kolega się orientuje jakie panują ceny np.

Lampy nie wiem czy o te chodzi ale kwadrę za KT88 Gold Lion co ok. 900zł czy po dwie na mono blok starczą ?

- transformator nawijany na zamówienie ?.

Jaki mniej więcej muszę ustalić budżet na jeden monoblok ? orientacyjnie

Jeszcze raz dziękuję za konkretną odpowiedz ,na prawdę dużo mi to dało i już powoli wybieram kierunek .

Pozdrawiam serdecznie

Z poważaniem Dawid .

KT88 Gold Lion

Dlaczego takie drogie lampy? Po mojemu zacznij od KT88 EH np z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a później zawsze można się rozwijać :)

Ukryta Zawartość

Widzę, że jest druga niezależna od mojej rekomendacja dla tego układu PP2012 od Andrea Ciuffolli.

poprawiłem tylko błędnie wpisany link:)

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Kolega "CDC" chyba ma rację by zacząć od wykonania wzmacniacz na tańszych elementach , zawsze można zbudować lepszy i większy prawda .

Może faktycznie przystanę na KT88 EH dobra cena więc chyba warto. No to lampy by już by były .Teraz muszę przemyśleć wybrać jakiś schemat ,a potem reszta gratów do zorganizowania ... :)

może posłuchaj wpierw czegoś na KT88 bo opinie o dźwięku tej lampy bywają, zależnie od preferencji słuchacza, dramatycznie różne

w ciemno tyle pracy i wtopa gotowa

pożytek z monobloków vis pojedyncza obudowa jest taki, że jest modnie i drożej

na pierwszy wzmacniacz wybrałbym coś z klasyki, jeśli Twój znajomy jest obyty w temacie, będzie wiedział co to znaczy

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Witam ,

Słuchajcie znajomy z branży estradowej dał mi namiary na Pana który zajmuje się "specjalista teletransmisji i inżynierii dźwięku" zajmuje się budową wzmacniaczy ,kolumn hi fi,hi end i innymi bajerami audio . Już pisałem do niego i sporo ustaliłem polecił na początek wzmaka w układzie pusch-pull na EL 34 ma sprawdzony schemat no i służy pomocą przy budowie , już nawet pomógł i polecił transformatory głośnikowe oraz sieciowe . Jak wrócę do PL to już na mnie będą czekać :) teraz tylko kilka kondensatów,kabelków,płytek i obudowa :). Myślę że ruszę ostro z projektem . Co ciekawe ten pan mieszka niedaleko mnie ,wiec może uda się jak kolega "mamel" zaproponował przesłuchanie kilku modeli :). No i powoli zastanawiam się nad kolumnami podłogowymi ale nie wiem czy lepiej 2-way + sub czy 3- way . No i na jakich przetwornikach , nie chcę tworzyć nowego tematu ale możecie zaproponować jakieś zestawienie na początek myślę nad Fountek NeoCD3.0 + Fountek FW168 co myślicie ?

Pozdrawiam :)

Z poważaniem Dawid .

Oczywiście na EL34 też przyjemnie zagra. Osobiście na EL34 to właśnie mojego pierwszego lampiaka zrobiłem, do dzisiaj to bardzo dobrze gra, aczkolwiek schemat "zrealizowany", w szczeólności ten "teraz" ma już niewiele wspólnego z projektem pierwotnym.

A oryginalnie te EL34 zaczynałem robić wg tego schematu:

Ukryta Zawartość

Już nawet w tej podstawowej wersji to bardzo przyjemnie to zagrało. Ino te siatkowe rezystory lamp mocy to większej mocy bym dał, to te 2 waty to mi dość szybko z dymem poszły.

Warto też dorzucić do traf od razu te uzwojenia pod przeciwsobne katodowe sprżężenie zwrotne (takie niby wyjściowe "2 x 2 ohmy"), które być może zechcesz kiedyś w przyszłości zaimplementować, dla jeszcze lepszej linearyzacji pracy stopnia mocy.

Jak chcesz to mogę nawet Ci przesłać na pryw fotki tego cudaka, co go dawno temu zmajstrowałem.

A co się tyczy pytania o budżet, to moja (IMHO) odpowiedź jest taka: dowolnie dużo lub dowolnie niedużo. Wszystko zależy od tego, co tam do środka zamierzasz napakować, jakiej klasy elementy, skąd trafa, jakie podstawki, itp. Osobiście uważam, że taki "pierwszy projekt" lampowca, to powinieneś potraktować jak dużego królika doświadczalnego. Na desce ze sklejki, powiedzmy 30 x 40 cm. Względnie tanie elementy. Wszystko na wierzchu. równo poprowadzone kabelki metodą punkt-punkt. Punkty lutownicze - takie zwyczajne oczka lutownicze śrubkami M3 do deski. Dopiero jak to tak na "desce" uruchomisz i to zagra, i już wszystko będzie cacuś, to wtedy dopiero pomyśleć, jak tanią lub drogą obudowę do tego chcesz zrobić, z jakich materiałów, połysków, chromów, cudaków, itp.

A skąd te trafa głośnikowe zamawiasz pod te EL ?

Ukryta Zawartość

Witam ,

Słuchajcie znajomy z branży estradowej dał mi namiary na Pana który zajmuje się "specjalista teletransmisji i inżynierii dźwięku" zajmuje się budową wzmacniaczy ,kolumn hi fi,hi end i innymi bajerami audio . Już pisałem do niego i sporo ustaliłem polecił na początek wzmaka w układzie pusch-pull na EL 34 ma sprawdzony schemat no i służy pomocą przy budowie , już nawet pomógł i polecił transformatory głośnikowe oraz sieciowe . Jak wrócę do PL to już na mnie będą czekać :) teraz tylko kilka kondensatów,kabelków,płytek i obudowa :). Myślę że ruszę ostro z projektem . Co ciekawe ten pan mieszka niedaleko mnie ,wiec może uda się jak kolega "mamel" zaproponował przesłuchanie kilku modeli :). No i powoli zastanawiam się nad kolumnami podłogowymi ale nie wiem czy lepiej 2-way + sub czy 3- way . No i na jakich przetwornikach , nie chcę tworzyć nowego tematu ale możecie zaproponować jakieś zestawienie na początek myślę nad Fountek NeoCD3.0 + Fountek FW168 co myślicie ?

Pozdrawiam :)

Z poważaniem Dawid .

Czesc Dawid,

Tym Panem jest zapewne Andrzej Witek z Sonus Oliva ?? :) Transformatory o ktorych wspominasz pochodza ze wzmacniaczy W100 czyli 4 x EL34 na kanal. Jezeli o tych mowa to mozesz brac w ciemno, mam takie trzy sztuki po przerobce u Andrzeja, na moje ucho to najlepsze wzmaki ktore poki co slyszalem na lampie El34. W konfiguracji jaka mam, czyli trioda w klasie A/B, przy 70 watach na kanal bez problemu wysterowuja 5 drozne kolumny o efektywnosci 85db. W razie pytan odnosnie konfiguracji zapraszam na priv, mam ten temat dosyc dobrze przerobiony, ostatni rok w sumie nic innego nie robilem :) chetnie Ci podpowiem co w nich warto zrobic, mam tez sprawdzone adresy dostawcow i wykonawcow np. obudow, frezowania, anodowania, graweru itp.

Łał ,dziękuje koledzy za duże zaangażowanie w mojej sprawi :) miło że w końcu trafiłem na dobre forum gdzie nie usłyszę krytyki z brak mojej wiedzy w lampach ale od kogoś trzeba się uczyć prawda.

Odpowiedz dla kolegi "zjj_wwa"

Jeśli chodzi o materiały to będą wszystkie nowe nie ma sensu kombinować z telewizorami,radiami ito. co nie raz widziałem ceny nie są aż tak wygórowane po za trafami i lampami . Transformatory głośnikowe będę zamawiał u P. Leszka Ogonowskiego z Olsztyna firma Edis. jeśli jest taka możliwość to po proszę by kolega wysłał na priv albo na meila ,ardzo chętnie pooglądam to cudo :). Dziękuję za dużo cennych informacji od kolegi widać że doświadczenie spore :)

Odpowiedz dla kolegi "nookie736"

Jak najbardziej chodzi o tego pana kolego "nookie736" chętnie bym poprosił kolegę by podał sprawdzonych dostawców części,grawera,oraz frezowanie . Z udową kolumn nie mam problemu mam kilka konstrukcji na koncie ale na estradę ,do niedawna miałem dostęp do frezarki CNC lecz niestety mój kolego sprzedał bo na stałe się wyprowadził do Szwajcarii :( teraz żałuję że jej nie odkupiłem . Z kolumnami hi fi dam sobie rade bo sporo potrafię no i mam zaplecze sprzętowe :)nie straszne dla mnie obróbka sklejki,mdf,hdf i drzewa litego ,a co najważniejsze jestem taką osobą że nie wykorzystuje materiałów recyklingowych (szafy itp.) cenie dobre wykonanie i profesjonalizm , Musze się zdecydować na jakąś konstrukcje 2-way lub 3 way wybrac głośniki i do dzieła ,na razie chcę zbudować kolumny tak zwana pierwsza konstrukcja więc nie muszą być to głośniki wysokich lotów .

Podsumowanie .

Ogólnie mam ochotę na zbudowanie czegoś nowego ,o estradówki mnie znudziły ,a po za tym ładne kolumny hi fi bardziej pasują do domu niż zestaw 2x subbas 1x18" i 2x satelita 12"+1,7" . Nie ukrywam jak mnie wciągnie (a tak będzie) to powstanie kolejny wzmacniacz na lepszych komponentach no i lepsze kolumny ,ale najpierw coś na początek by się wprawić . Oczywiście zrobię foto relację z budowy na tym forum . Z budową kolumn ruszę może za miesiąc może dwa ponieważ remontuje swoją pracownię , no i moja praca też mnie trochę ogranicza :( ale mogę zapewnić że będę szedł w śmiałe projekty z efektem . Jeszcze raz dziękuję wam za dobre rady i dobre słowa :):) .

Pozdrawiam serdecznie

Z poważaniem Dawid.

Kolego "artw" jak na razie muszę ustalić jeszcze kilka rzeczy ,potem muszę zorganizować resztę gratów ,a następnie będzie druga część tematu jaką będzie realizacja . Niestety jestem 1200 km od domu i nie jestem wstanie rozpocząć budowy :/ taki to nieraz bywa ... Trochę cierpliwości ,a pojawi się temat z realizacji :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.