Skocz do zawartości
IGNORED

McIntosh MA 5100 50-cio letni wzmacniacz

kamil79

Rekomendowane odpowiedzi

Accuphase 206 to nudny wzmak. Zdecydowanie wolę Densena, przynajmniej ma charakter.. z mięsem zbliżony do lampy. Za 2.5 to dobra cena według mnie o ile stan idealny. Zdecydowanie bliżej Macom niż Accu, Accu powyżej 400 to może tak ale mnie nigdy nie przekonywały, takie "obojętne" granie ani ciepłe ani jasne ani suche ani nasycone.. wzmacniacz niby przezroczysty ale nie chce się słuchać.

Dlaczego uważasz, że Accuphase E 206 jest nudny tzn. przymula czy co? szczerze powiedziawszy zastanawiam się nad kupnem tego wzmacniacza, możesz napisać z czym słuchałeś E 206?

nie przymula, jest "japońsko" poprawny, nie kreuje dla mnie emocji po żadnej stronie jak napisałem. Nie potrafię tego lepiej wyrazić jak "nudny". Może być dźwięk po stronie cieplejszej lub zimniejszej za to szczegółowej i każdy wyzwala emocje i o to mi chodzi może się podobać lub nei ale jest jakiś klimat. A tu wszystko jest jakoś "średnio poprawne" nie sposób się doczepić. Błędu przy tym wzmaku się nie zrobi ale też wielkiej radości i emocji nie ma. A słuchałem w salonie w Krakowie bo kiedyś przymierzałem się do jego zakupu. Kolumny nie pamiętam ale chyba 3A da Capo Reference czy jakoś tak i jakieś Chario. Cd to był Ayon.

tez mnie dziwia tu opinie ze densen nie gra, długo szukałem pieca aby było warto dołozyc i go zastapic a słuchałem z przedziału 10-16 tys, róznej masci od tranzystorów 50kg po lampy, druga sprawa aby usłyszeć jak densen gra to trzeba mieć troszke lepsze kolumny od fokusów, super to grało z diapasonami karis2

Chetnie ale gdzie ja znajde?Za ile sprzedales 110?

Focusy 110 sprzedałem za 600£ ze standami Dynaudio stand 1. Densena B-300XS również będę sprzedawał. Nie chcę tutaj robić ogłoszenia i szukać kupca ale tak jak wspomniałem jest to dobre połączenie i myślę że byłbyś zadowolony co nie zmienia faktu że najlepiej posłuchać samemu czy taka prezentacja brzmienia nam odpowiada.

Pozdrawiam

do Skopio (nie da się tu "odpowiadać" z cytatem w każdym razie nie umiem)

Zwykle kupuję po odsłuchach porównawczych.. nie wiedziałem że można inaczej :) i porównuję kilka sprzętów (nie za dużo za jednym razem 2-3) i jeśli coś nie zagra w salonie to NA PEWNO nie zagra w domu to też wiem NA PEWNO..

jeśli coś zagra w salonie to MOŻE zagra w domu i dlatego pierwszy odsiew jest bezwzględny :)

do Skopio (nie da się tu "odpowiadać" z cytatem w każdym razie nie umiem)

Zwykle kupuję po odsłuchach porównawczych.. nie wiedziałem że można inaczej :) i porównuję kilka sprzętów (nie za dużo za jednym razem 2-3) i jeśli coś nie zagra w salonie to NA PEWNO nie zagra w domu to też wiem NA PEWNO..

jeśli coś zagra w salonie to MOŻE zagra w domu i dlatego pierwszy odsiew jest bezwzględny :)

Jak przynosi się do salonu swoje żródło i kable i wybiera do odsłuchu podobne brzmieniowo kolumny ( swoje nie zawsze można zabrać ) to zgadzam się , taki odsłuch można uznać za wiarygodny , ale w Twoim Kolego wypadku były inne okoliczności . Ja ze swojego doświadczenia wiem , że każdy wzmacniacz można zestawić dobrze i żle , więc bardzo ważny jest osobisty odsłuch w swoich warunkach i własnym systemie . W salonie jest często za mało czasu i brakuje wiedzy jak właściwie klocki poskładać . A poza tym tam też mają priorytety ... coś im się bardziej opłaca sprzedać , a coś mniej ( bo i tak sprzedadzą )

do Skopio:

Następny wszystkowiedzący się trafił? OK niech będzie poddaję się wszechwiedzy wiesz o mnie wszystko co słuchałem i gdzie i kiedy i z czym.. :(

Ja tylko napiszę jeszcze raz: MOIM ZDANIEM z MOICH odsłuchów wynika że Accu 206 jak i 211 i 212 jest nieciekawe i już. Poprawny wzmak nie da się tym zepsuć wiele w systemie ale dla mnie zupełnie wyprany z emocji. Wyższych słuchałem tylko wyrywkowo i nie wysuwam tak kategorycznych stwierdzeń ale Accu 2.. są DLA MNIE nudne i już. I nie boję się tego napisać nawet wbrew Wszystkowiedzącym na tym forum.

Nie mam się za wszechwiedzącego i wolałbym czytać tu na forum bardziej wiarygodne opisy brzmienia niż opisy przypadkowo zestawionych systemów słuchanych godzinę lub krócej , które o niczym nie świadczą

Skopio,

Jeśli Twoje wrażenia są inne to po prostu je opisz, możesz dać swoją recenzję. Nie ma żadnych szans że sprzęt który gra na odsłuchu źle zagra w domu dobrze - to moje zdanie.

Mam jeszcze jedną uwage dla Ciebie Kolego fxx i być może innych , którzy znajdą się w podobnej sytuacji . Mam swój wzmak Accuphase już 10 lat , znam ( tak mi się wydaje ) jego brzmienie i niedawno coś mnie podkusiło , żeby wymienić cd na lampowe . Poprzedni system doprowadziłem do dżwięku niemal 3D ( cd też było firmy Accuphase ) W znanym mi przez lata systemie wymieniłem tylko cd i na oryginalnych lampach nie dało się tego słuchać - tragedia , chociaż to cd do tanich nie należało . Dopiero wymiana lamp z oryginalnych na Nosy ( philips i telefunken ) zmieniło dżwięk o 180 stopni . Ja oczywiście wiedziałem wcześniejj , jak to cd gra na Nos-ach , ale nie spodziewałem się tak słabego dżwięku na oryginalnych lampach ( EH i Sovtek ) . Piszę to dla osób , które sprawdzają systemy w salonach w oparciu o żródła lampowe ( tam są tylko takie z oryginalnymi lampami ) . I tyle z mojej strony w tym offtopie . przepraszam , że tak długo .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.