Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór przedwzmacniacza DIY

Krzych600

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jakiś czas temu zbudowałem wzmacniacz Pass Aleph X i przyszedł czas na drugi klocek w postaci przedwzmacniacza. Moją uwagę przykuły dwa projekty, Aleph P1.7 często budowany przez hobbystów, oraz wersja XONO, o której czytałem bardzo dobre opinie. Póki co nie posiadam źródła zbalansowanego, więc zastanawiam się, która wersja lepiej zagra. Zamierzam użyć pasywki Khozmo, która jest bardzo droga, w związku z tym myślałem o wersji stereo, a nie quad i zewrzeć ujemne wejście do masy z uwagi, że i tak nie mam zbalansowanego źródła. Pytanie jakie się rodzi to czy Aleph P1.7 nie straci na brzmieniu i parametrach przy podawaniu sygnału niezbalansowanego i czy nie lwpiej zbudować XONO?

Byłoby fajnie gdyby wypowiedział się ktoś, kto miał do czynienia z obiema konstrukcjami.

https://www.audiostereo.pl/topic/111022-wyb%C3%B3r-przedwzmacniacza-diy/

Zgadza się, sam jeszcze nie wiem jakie źródło będę miał za jakiś czas, a XONO można chyba używać przy innym źródle, chyba że to nie ma sensu to mnie poprawcie... Może jest ktoś kto porównywał przedwzmacniacz Aleph P1.7 z innym i może podzielić się spostrzeżeniami.

Zastanawiam się również w jaki sposób P1.7 balansuje sygnał wejściowy? Mógłby mi ktoś przybliżyć zasadę ?

Zastanawiam się również w jaki sposób P1.7 balansuje sygnał wejściowy? Mógłby mi ktoś przybliżyć zasadę ?

Rzuć okiem na BLS

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

który jest taki sam jak P 1.7 tyle, że inaczej zorganizowane są źródła prądowe.

To typowy wzmacniacz różnicowy. Bez względu co podasz na "+" czy na "-" zawsze na wyjściu będziesz miał ten sam sygnał tyle, że jeden odwrócony w fazie.

Także w sytuacji gdy We "-" zewrzesz z masą.

Popełniłem zarówno P 1.7 jak i w/w BLS.

Nie widzę miedzy nimi różnicy :> albo inaczej... poddany zostałem sugestii, że BLS będzie lepszy ze względu na swoją prostotę.

Ukryta Zawartość

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

W obu przypadkach rezystory metalizowane 1% i kondensatory WIMA MKS4. Napędzałem końcówki Aleph 3, Mini…

Słucham każdej muzyki, ale do testów gównie baroku…

Ale proszę się aż tak mogą oceną sugerować, bo nie dokonałem aż tak dogłębnych porównań, bowiem szybko doszedłem do wniosku, że najlepszy pre, to jego brak.

Poza tym wtedy bardziej byłem omamiony brzemieniem samej końcówki (wspomniany Aleph3) niż pre.

Testowane bez wykorzystania XLR, tylko RCA.

Porównałem jeszcze z preampem z Audiolaba 8000S i tu bez wątpliwości mogę powiedzieć, że ten z Audiolaba wypadł gorzej.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Krzych600 piszą na forach, że z pre w wersji zbalanowanej te wzmaki grają swobodniej tak więc zrób sobie 1.7 tak na wszelki wypadek, albo X-ksa. Prędzej czy później będziesz miał też zbalanoswane źródło. Nie myśl o BLS, bo te źródła prądowe w 1.7 na pewno dużo dają. Ważny w tych układach Passa jest kondensator wejściowy - bardzo dobry w granicach rozsądku. Warto trochę lepiej pofiltrować w zasilaczu np. dołożyć CLC, dobrać diody i ich gasiki. To takie wywody po zabawie kiedyś BOZ'em a obecnie Alephem L. Nie mam dylematu wejść zbalasowanych bo w końcówce mam tylko RCA.

Nie myśl o BLS, bo te źródła prądowe w 1.7 na pewno dużo dają.

W BLS też są źródła prądowe, bo inaczej nie da się tego zrobić. Jeno zrealizowane na rezystorach i odpowiednio większym źródle napięciowym. Źródło prądowe ma zapewniać stały prąd w założonych przez projektantach zakresach pracy. W obu okładach prąd jest zapewniony. Tyle, że zasilanie BLS to w sumie 120V

Ważny w tych układach Passa jest kondensator wejściowy - bardzo dobry w granicach rozsądku.

Dokładnie tak. Nimi można też zmieniać brzemienia. Na korzyść BLS przemawia fakt, że jest tylko na wyjściu, zaś w P 1.7 na wejściu i na wyjściu. Trzymając się tezy, że czym mniej elementów przez które przechodzi sygnał tym lepiej, BLS mógłby być lepszy.

Warto trochę lepiej pofiltrować w zasilaczu np. dołożyć CLC, dobrać diody i ich gasiki.

Ja zauważyłem, że P 1.7 jest bardziej wrażliwszy na jakość zasilania, choć chyba BLS cięgnie więcej prądu wiec jak raz powinno być odwrotnie.

Sybic - ciężko mi się wypowiedzieć dokładniej o BLS, ale na przykładzie BOZ'a i Alepha L które maja prawie identyczne warunki zasilania i "część grającą" zastosowanie źródła prądowego na fecie wyraźnie poprawiało wydajność basu i jego kontrolę oraz ogólnie bardzo poprawiało kulturę dźwięku. Stąd per analogia gdybym miał wybierać BLS i 1.7 na pewno po tym doświadczeniu wybrałbym 1.7 mimo, że nie miałem okazji ich słuchać. Co do zasilania to głównie chyba tu istotne jest pozbycie się jakiś śmieci HF. A może warto by kolega zrobił sobie X'ksa?

Tak czy siak P 1.7 jest projektem późniejszym, więc jak robić to rzeczywiście już P 1.7, jednak jak kolega ma w szufladzie jakieś IRF9610 to BLS też warto na prędce zrobić (nawet na uniwersalnej) , by zobaczyć czy ten charakter brzmienia w ogóle nam odpowiada.

Zapewne o tym :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A słyszał ktoś z kolegów jak ten X brzmi ? On ma zasilanie symetryczne a P1.7 nie co pewnie również wywiera wplyw. Z uwagi na znaczne koszty nie chcialbym zmieniać koncepcji i połowie prac.

Ciężko coś powiedzieć o jego walorach bo chyba mało osób go próbowało. Może faktycznie zrób P 1.7 bo to projekt sprawdzony, tylko ten worek kondenstatorów wejściowych... jak bawiłem się moim Alephem L to zaczynał grać "bez gumki" dopiero z czerwonym Jantzenem. Jak byś projektował płytkę to sugeruję tak by mieć możliwość poeksperymentowania i wlutowania kondensatowów różnej wielkości, możesz go wtedy odpalić na czymkolwiek, Jantzeny czerwone są ogromne (10uF) stąd gdybyś chciał te lub podobne wynalazki o takiej wielkości to raczej sugeruję ustawić 2*4,7uF jeden na drugim.

Hmm... Myślę, że zdecyduję się na P1.7 tylko te kondensatory... Długo zastanawiałem się jak to ugryźć i jak na tą chwile zaprojektowałem płytkę, w której zamiast 3*10uF mam 1*30uF by zminimalizować koszty, ale nie wiem, czy nie zmienię tego jeszcze... Z jednej strony lepiej byłoby dać 3 równolegle, by zmniejszyć impedancję wyjściową, a z drugiej strony, czy nie lepiej dać jeden a konkretny? Myślałem o Mundorfach, ale są bardzo drogie szczególnie te z wyższej półki... Będę robił pre dual-mono, więc trochę tych kondensatorów będę potrzebował.

Moim zdaniem spokojnie można dać 1x30 uF. To, ze N. Pass dał 3x10 uF nie oznacza że mamy ślepo kopiować jego projekty. On dał 3x10 uF bo po prostu takie kondensatory miał:)

Ważne jest też to jaka jest impedancja końcówki, bo jeśli duża... to przecież można zastosować mniejszy kondensator.

Muszę sobie pomierzyć jaką impedancję ma moja końcówka i może rzeczywiście zmniejszę pojemność. A jeżeli chodzi o rezystory to jakich używacie ? Ja myślałem o DALE RN55, ale ciężko je dostać, a poza tym trzeba je sprowadzać...

W moim pre mam Dale RN60 - można bez problemu kupić na allegro, 55 chyba też. Nie było z nimi problemów. Nie wiem czy ta impedancja końcówki będzie miała aż taki wpływ, tu chyba ważnieszy jest potecjometr, który zobaczy pre na wyjściu, a jego wartość jest tam chyba stsunkowo mała, stąd jak się zmniejszy pojemność na wyjściu za mocno to pre może schudnąć na dole a byłoby szkoda, ale zawsze możesz popróbować - możesz tego wstępnie posłuchać np. na elektrolitach Panasonica FC i na tej podstawie zadecydować jakie pojemności foliowe włożysz.

W moim pre mam Dale RN60 - można bez problemu kupić na allegro, 55 chyba też.

Jest tylko kilka wartości. Np RN60 221 lub 220 są prawie nie osiągalne. Są w DigiKey, ale trzeba kupić min 100szt. Sprawdzałem w Tajwanie,THLaudio.com, są nawet w zaskakująco niskich cenach, ale na oryginalność to nie ma co liczyć.

55 są bardziej dostępne, ale z nie wiadomego źródła. Od pewnego czasu gryzę temat dla mojego A5.

Jak by był ktoś zainteresowany, to można pokusić się w DigiKey.

Też planowałem P1.7. Mam L. Fajnie się zgrywa z większością sprzętu jaki mam.

Te płytki z grupowego zamówienia miały źle poprowadzoną masę i w ogóle były zaprojektowane nogami. Lepiej zrobić swoje.

ale kupić tą :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozostawia wiele do zyczenia

Bo wchodzą tylko kondensatory WIMA MKS4, nic większego.

Miejsca na radiatory dosyć mało, a małe radiatory być muszą.

We wzmacniaczu to jeszcze można jakoś wcisnąć, ale z zasilaczem gorzej.

Raster pod zenery dość nietypowy. Za małe na leżąc, za duży z pionowym montażem.

W torze prądowym wymagane rezystory 0.5 W, a te nie wchodzą, znaczy trzeba kombinować.

Z masy z wyjścia lepiej nie korzystać. Lepiej złapać przy zasilaczu.

Myślę, że najlepiej będzie jak zrobię własne płytki, tym bardziej, że narysowałem już wszystko w eagle. Najgorzej będzie z elementami. Nie natknął się ktoś na jakieś zbiorowe zamówienia na forum? Może komuś został komplet rezystorów Dale...

Zastanawiam się jeszcze nad pasywką... Z jednej strony lepiej, żeby była na wyjściu pre by nie wzmacniać zakłóceń, ale z drugiej strony myślę o pasywce, która będzie obsługiwać tylko dodatnią stronę, co narzuca zamontowanie jej na wejściu ( przy założeniu, że to P1.7 ma symetryzować sygnał, a nie wzmacniacz ) i połączenie P1.7 z wzmacniaczem będzie przewodem XLR.

ale z drugiej strony myślę o pasywce, która będzie obsługiwać tylko dodatnią stronę, co narzuca zamontowanie jej na wejściu

Wzmacniacz nie ma ujemnego sprzężenia zwrotnego zatem szumy z tego jednego tranzystora wzmacniającego są znaczne.

Na ucho słyszalne, tak więc odradzam takie rozwiązanie, ale można dość do jakiegoś kompromisu odpowiednio nisko ustawiając sobie "gein".

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.