Skocz do zawartości
IGNORED

Amp do MA Rx1 do 2000zł

biniek

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Mam prośbę o poradę czym mogę zastąpić Xindaka A-06 do kolumn jw. W pomieszczeniu 14m2 jest zdecydowanie za dużo basu jak na moje preferencje. Dół i średnica są nieco przyciemnione, stopa perkusji brzmi fajnie ale bas mi dudni i trochę zamula pasmo. W grę wchodzą tylko używki nie starsze niż 5 lat. Lubię miękki bas dominację wyższej średnicy i raczej ciepełko niż suchość

Aha muzyka to pop/rock - wyłącznie instrumentalna

Źródłem jest PC spięty z Nuforce Air Dac, kable Audionova Solaris Silver

Dzięki za wszelkie sugestie

https://www.audiostereo.pl/topic/111081-amp-do-ma-rx1-do-2000z%C5%82/

A może coś z lampy, np. jeden z modeli Mingda (MC368-B902 lub MC34-A), trochę powyżej budżetu, ale bardzo dobre urządzenia.

Zapraszam na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Co to wzmaków do twoich kolumn osobiście proponowałbym dwie konstrukcje Advance Acoustic i60 oraz AMC XIA ,są to wg mnie najciekawsze wzmaki mowa o nowych nie używek dostępne na naszym rynku.

Szczerze wątpię, że wina leży po stronie wzmacniacza. Ma on twardy punktowy bas. Nic w nim się nie rozlewa i nie powinno dudnić. Średnica jest delikatna ale bardzo czytelna a na pewno nie powinna być przyciemniona. Nic nie piszesz jak masz ustawione te głośniczki (jak blisko od ściany), jaka akustyka w pokoju (gołe ściany i podłogi mogą wzmagać efekt dudnienia) i jeszcze wiele innych czynników. Pokombinuj, np. zatkaj bass refleks i zobacz czy to pomoże. Kupisz nowego wzmaka i okaże się, że zmiany nie ma. Dodam, że proponowany wyżej Advance Acoustic i60 ma znacznie gorszy zakres niskich tonów (np. słaba kontrola) i z całą odpowiedzialnością powiem, że ten na pewno nic nie pomoże chyba, że będziesz bawił się w regulację tonów a wtedy możesz kupić prawie dowolny wzmacniacz z zakresu cenowego, który sobie wyznaczyłeś.

Radzę przemeblowanie zrobić:) Mnie pomogło bardzo znacznie.

Te kolumny muszą mieć sporo przestrzeni wokół siebie, ja jak odsunąłem 70 cm od tyłu ściany i 70 z boku jest ok, a przybliżenie na 40 x 50 cm powoduje spory przyrost basu, ale ja mam skos(poddasze).

Dodam, że kolumny rozstawione są teraz na 2,80 cm od siebie i uzyskałem fajną stereofonie i efekt przestrzeni jak stanę ciut bliżej. Ustawiłem kolumny i swoje siedzisko tak, że łącząc liniami prostymi tworzy się trójkąt równoboczny, a kolumny zwrócone są w moim kierunku. Podstawki mam o wysokości ok 53 cm z kolcami; im wyżej ustawie kolumny, tym mniejszy czuć bas, może to jest recepta dla Ciebie.

A próbowałeś z zatyczkami b-r?

Mam taki metraż ale inny zestaw. Pozbyłem sie nadmiaru basu zmieniając kabel z drogiego i grubego 2.5mm na market 1.5mm. Nie wieżyłem że to pomoże, pomogło. Inna sprawa, przemeblowałem i poustawiałem po kątach, jeden bliżej pod sufitem drugi w połowie ale dalej i zmnieniony balans, efekt stereo mnie fajnie połechtał

Pobawiłem się przestawianiem odsuwaniem zmianą odległości ulożeniem dywanu itp i rzeczywiście sporo się zmienia na plus. nadal jednak jest trochę "ciemno" średnica mogłaby być bardziej wyeksponowana. zaczynam myśleć o zmianie na lampę. jestem muzykiem z długim stażem i we wzmacniaczach gitarowych róznica pomiędzy lampami a tranzystorami jest taka że każdy szanujący się gitarzysta nawet nie patrzy na te ostatnie

Wlasnie osluchuje nowy zestaw. Roznica na korzysc jest mniejsza niz sie spodziewalem ale progres jest niezaprzeczalny. Poprawie ulegly zdecydowanie wokale i detalicznosc. Scena rozciagnela sie duzo szerzej i glebiej. Zniknelo xindakowe ciepelko czego mi juz brakuje i wycofala sie srednica na rzecz gory. Bas gladszy i schodzi nizej bardziej suchy. Sprobuje wymienic kabelki ktore sa posrebrzane moze sie troche zlagodzi gora bo jak na moje preferencje jest zbyt ostro

Sprobuje wymienic kabelki ktore sa posrebrzane moze sie troche zlagodzi gora bo jak na moje preferencje jest zbyt ostro

Jeżeli jest trochę za ostro to prędzej proponuję ustawić kolumny jeszcze dalej od ścian i skręcić je bardziej do środka.

Słuchałem co prawda modelu RX2 ale wiem że te modele mają mocną górę.

Wierz mi że wyzej wymieniona propozycja da o wiele lepsze efekty pod względem ostrości a dodatkowo zwiększy się detaliczność wysokich tonów, o innych aspektach brzmienia nawet nie mówię.

Wpływ kabli na dźwięk jest tak minimalny że podejrzewam że jak jest ostro to kablami tego nie skorygujesz.

Niestety aranzacja pokoju mi na to nie pozwala. Jest to pomieszczenie tzw przejsciowe i kolumny stoja na scianie w ktorej sa wejscia do kuchi i na przedpokoj... Potrzebuje oslodzic i ocieplic brzmienie bo jest serio zbyt jasno. Macie jakies sugestie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.