Skocz do zawartości
IGNORED

Kable kolumnowe które przyciemnią brzmienie Harman/Kardon (Avr 5550) + Proac Minitower

baron_bartek

Rekomendowane odpowiedzi

cs-122-hybrid

Przestrzegam!

Co znaczy przestrzegam! Kable te sprawdziły się w moim systemie. Mogą i w Twoim. Czary mary. Kable nie grają -grają i współdziałają wszystkie składniki.systemu. Sekta jakaś? Ktoś podłączył swojego Techniksa pod Vdh i mówi, że kable kiepskie.

Vdh i mówi, że kable kiepskie.

Nie twierdzę, że kiepskie, tylko moim zdaniem nie nadają się w tej konfiguracji. CS122 u mnie są jasne, suche, bezbarwne, choć bardzo spokojne i ciepłe. Przyznaję się bez bicia: nie cierpię sygnatury brzmienia VdH.

Przyznaję się bez bicia ni cholery nie potrafię sobie wyobrazić jak jeden kabel może być jasny i ciepły zarazem...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Nie wiem czy to pomoże ale powinno trochę złagodzić wysokie tony to znaczy nie ubędzie ich ale ich barwa będzie cieplejsza przyjemniejsza dla ucha i bas fajny i średnica raczej nie ucierpi może warto sprawdzić bo to groszowa sprawa . Środkowy kabelek zostawiasz wolny a 2 po bokach wykorzystujesz jak normalny kabelek głośnikowy trochę to sztywne mało wygodne w podłączaniu ale posłuchać warto zanim się wyda 300 lub więcej pln na kable no i ciekawe doświadczenie będzie a jak się nie spodoba zawsze można później porównać z tymi droższymi kabelkami .

Ps. zaraz pewnie zacznie się wojna lub wyśmiewanie tego co poleciłem uprzedzam że mam to gdzieś :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zrobiłem test i był zdecydowanie warty tylko 6ściu złotych :). Dźwięk jest cieplejszy, barwa fajniejsza w tym zestawie.... za to rzecz jasna ogólnie mniej szczegółowy i trochę zatracił - testowałem mająć podłączone po jednym kablu z każdej strony i przełączając balancem kolumnę. No ale to jest miedziany kabel elektryczny za parę złotych metr. Wniosek prosty - dla jasno brzmiącego zestawu kable oparte o miedź (lub inne ciepłe - może po kolorze da sie poznać? :P ).

Proac nawet z tą miedzią są szczgółowe - efekt jest na tyle pozytywny, że zastanwiam się czy nie zostawić miedzi, póki nie dorwę ciepłego kabla z prawdziwego znaczenia.

Sądzę, że ten kabel elektryczny położy większość "entry level" kabli kolumnowych, tak jakby ktoś potrzebował ultra-taniego roziązania - tylko kombinerki szykujcie aby to wpiąć :D, bo pazurów szkoda.

Poszukam sobie tego używanego Strait Wire stage albo czegoś podobnego? Jakieś inne propozycje? Anyone?

CS122

Trochę zbyt mieszane opinie czytam - jak przypuszczam to specyficzny kabelek.

Jeśli wzmacniacz to jaki? Było kilka propozycji zmiany na wzmaka, tylko nikt nie napisał na jakiego :).

Ukryta Zawartość

Przyznaję się bez bicia ni cholery nie potrafię sobie wyobrazić jak jeden kabel może być jasny i ciepły zarazem...

Kuriozalny wpis. Plastyka 1 klasa szkoły podstawowej.

Jakieś inne propozycje?

O kablach trzeba wyrobić samemu zdanie. Za kilka dni dostanę nową serię Wireworld Solstice.

Zrobiłem test i był zdecydowanie warty tylko 6ściu złotych :). Dźwięk jest cieplejszy, barwa fajniejsza w tym zestawie.... za to rzecz jasna ogólnie mniej szczegółowy i trochę zatracił - testowałem mająć podłączone po jednym kablu z każdej strony i przełączając balancem kolumnę. No ale to jest miedziany kabel elektryczny za parę złotych metr. Wniosek prosty - dla jasno brzmiącego zestawu kable oparte o miedź (lub inne ciepłe - może po kolorze da sie poznać? :P ).

Proac nawet z tą miedzią są szczgółowe - efekt jest na tyle pozytywny, że zastanwiam się czy nie zostawić miedzi, póki nie dorwę ciepłego kabla z prawdziwego znaczenia.

Sądzę, że ten kabel elektryczny położy większość "entry level" kabli kolumnowych, tak jakby ktoś potrzebował ultra-taniego roziązania - tylko kombinerki szykujcie aby to wpiąć :D, bo pazurów szkoda.

Posłuchaj go sobie kilka dni . Trudno Ci będzie kupić kabel który jest super detaliczny i ocieplony sam bym teraz taki chciał ale jeszcze nie trafiłem no może najbliżej był WDH Wind mkII i Transparent Audio Music Wave które miałem kiedyś w innym systemie . A z detalicznych to Hotline Blue Spiral jest fajny tyle że u Ciebie by Cię zabił wysokimi tonami niestety bo w nim ciepła niestety brak . Ten drut jest na tyle dobry że lepiej zanim kupisz jakieś inne drogie kable wypożycz sobie do odsłuchu kilka z jakiegoś sklepu żeby się przekonać czy któryś jest warty swojej ceny bo tak w ciemno bez odsłuchu to raczej nie trafisz z idealnym kablem głośnikowym do Twojego zestawu .

A napisz jeszcze czy zauważyłeś poprawę w kontroli basu u Ciebie na tym drucie ? Napisz co Ci się w nim podoba a co nie tak będzie najlepiej :)

Sądzę, że ten kabel elektryczny położy większość "entry level" kabli kolumnowych

a ja sadze ze jak go posłuchasz kilka dni to stwierdzisz ze ma sporo piachu i gra po prostu brudno... Niech sie troche słuch oswoi :)) Z bezpiecznych kabli polecam atlasa, kabelek przypomina troche aq ale ma tą miekkość w sobie. Vdh sobie odpuść, do takich kabli potrzebny jest odpowiednio dobry wzmacniacz aby zrozumieć jak na tym kablu grać powinno, u ciebie vdh zagra jedną bryłą, zero kontroli w basie z wycofaną górą

a ja sadze ze jak go posłuchasz kilka dni to stwierdzisz ze ma sporo piachu i gra po prostu brudno...

Racja. Słyszę to już teraz (ogólnie brzmienie się zmatowiło) ale tak jak napisałem, to tylko kabel za parę złotych/metr :) Nie chodzi o to, że jest dobry/zły, tylko o to, że daje efekt który chciałem osiągnąć czyli ocieplenie dźwięku - teraz wiem, że warto będzie kupić porządny ocieplający kabel. Jaki? No właśnie próbuje ustalić :)

A napisz jeszcze czy zauważyłeś poprawę w kontroli basu u Ciebie na tym drucie ? Napisz co Ci się w nim podoba a co nie tak będzie najlepiej :)

Narazie bez suba puszczałem... tylko sub leci po innym kablu więc żaden test nie pomoże raczej :/. Wydaje mi się, że wykrzysał sporo więcej basu z proaców (mój zestawowy dobierany do qlx'ów nie musiał basu podkreślać, tylko wysokie i średnicę). Chyba więcej nie powiem. Do "normalnej" muzy basu starczy. Do czegoś co potrzebuje trochę łupnąć już nie. Niestety w moim pomieszczeniu bez suba raczej basu nie wyciągnę z kolumny, która ma bas reflex z przodu... nie ma znaczenia skoro sub stoi.

Porobię lepsze testy i dam znać - generalnie bez szału, tylko że trafne cieplejsze brzmienie.

lepiej zanim kupisz jakieś inne drogie kable wypożycz sobie do odsłuchu kilka z jakiegoś sklepu

Żebym ja jeszcze miał gdzie wyporzyczyć :D Jednego sklepu hi-fi w mojej okolicy nie znajdziesz (są car audio, gdzie kiedy zapytałem o ocieplający kabel usłyszałem "yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy"). Chyba, że wysyłkowo spróbować.

Z bezpiecznych kabli polecam atlasa, kabelek przypomina troche aq

Jakieś konretne modele jadnej i drugiej firmy?

Jakieś konretne modele jadnej i drugiej firmy?

konkretnie to wypożycz i posłuchaj u siebie, jesli nic blisko nie masz to nawiąż kontakt z chłopakami z elektropunktu z Bydgoszczy, maja tam fajne kabelki n normalnych cenach, potestuj z trzy pary, daj kazdym kablom szanse około 2 dni na wygrzanie. Stracisz jedynie na przesyłce czy paliwie a napewno na cos sie zdecydujesz i co wazniejsze fajna zabawa-bezcenne:)) Pozdrawiam

Kuriozalny wpis. Plastyka 1 klasa szkoły podstawowej.

Kuriozalne, to jest pseudo audiofilski bełkot i zwyczajne pieprzenie bez sensu.

Akurat w audio jak coś jest "jasne" to nie może być również "ciepłe" bo to jest po prostu idiotyzm,

ale nie wiem, może na plastyce w 1 klasie szkoły podstawowej o tym jeszcze nie było.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Porobię lepsze testy i dam znać - generalnie bez szału, tylko że trafne cieplejsze brzmienie.

Szału nie może być ale ogólnie ten drut gra łagodnie i ciepło zostaw go sobie i później porównaj z innymi firmowymi ocieplającymi kabelkami być może któryś 10x droższy zagra gorzej od tego drucika ale to zależy na co trafisz i jak to się zgra z resztą systemu . Jak coś kupisz lub posłuchasz to napisz w temaciku przyda się też dla innych poszukujących podobnych kabli .

bo to jest po prostu idiotyzm,

Sprawdź, jaka jest różnica między ciepłą, a zimną barwą, a dowiesz się, kto tutaj wyszedł na idiotę.

Hmmm. Pożyczyłem od kolegi kabel który wygląda mniej więcej tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - napis na nim głosi. Hight Quality silver cable by Caliber 2x4 mm... i to właściwie tyle (być może to inny model bo kolega się upiera, że dał mi drogi kabel :) ). Dowiedziałem się, że jest to "posrebrzana miedź wysokiej jakości". Jest prawie tak tani jak ten miedziany drut. Gra jeszcze dużo bardziej ciepło/basowo i łagodnie (obecnie mam gałki na 0/0 i jest przyjemnie - więcej ciepła, mnie wysokiej średnicy).

Hmmmmmmmmmmmmmmmmmm.

... niestety szczegóły średnicy ucierpiały na tyle, że to zauważam bez szczególnego wsłuchiwania się (drut jest zadziwiająco szczegółowy po wygrzaniu). Nie jest to problem bo i tak kolumny nadrabiają szczegółami - zastanwiam się czy to w ogóle możliwe by ciepło i przyjemnie nie oznaczało mniej precyzji w średnicy.

Takie sa pierwsze wrażenia z dzisiaj. Słuch się musi oswoić. W każdym razie kierunek dobry, tylko nie kabel za 6 zł/metr :). Z chęcią wysłucham propozycji idących w podobnym kierunku.

PS. Apropo akustyki poddaszy - dalsze testy ukazały, że wspomnaine wcześniej miejsce jest KLUCZOWE dla problemu męczących wysokich. Wsadzenie tam poduszki wyłącza problem jak przyciskiem. Ponowne jej wyjęcie, już zdążyło skojarzyć się z bólem w pojęciu mojego psyche, bo mnie męczy już samo jej wyciąganie. Jak maty przyjdą dam znać więcej o akustyce.

zestaw2.jpg

PS2. Jak sobie tak pomyśle to nie wiem co mnie dziwi, że wsadzam łeb w komorę niewytłumioną komorę rezonasową dla wysokich jak się okazuje tonów...

PS3. Za techniczne nieścisłości z góry przepraszam, nie wiem jak się nazywa odpowiednik/zamiennik komory rezonansowaej dla wysokich tonów

Ukryta Zawartość

Dalsze odłsłuchy: Co do tego taniego calibra to jestem zdumiony ale właściwie subwoofer nie jest do niczego potrzebny (podejrzewam, że 4mm zrobiło tutaj swoje). Niestety utwierdziłem się w przekonaniu, że zmniejszona szczegółowość w średnicy dyskwalifikuje ten kabel.

Wiem, że zaraz mnie zjecie, ale zastosowałem pewien trick - kolumnę bardziej narażoną na negatywny wpływ akustyki podłączyłem calibrem, a drugą drutem - efekt ciekawy. Brzmienie przyjemniejsze, a szczegóły (przynajmniej częściowo) odratowane.

Van den Hul D - 352 Hybrid

Wireworld Oasis V Biwire

Czy ktoś wie coś na temat tych kabli?

Van den Hul D - 352 Hybrid

Muł bagienny. Niby dużo informacji, ale wszystko jakby w zwolnionym tempie i bez życia, ale delikatna, ładna góra. Ja mam po prostu awersję do VdH. Obecnie mam wpiętego Wireworld Solstice 7 Bi-wire. Ale krótko to gra, a zauważyłem, że z każdym dniem gra to inaczej. Na pewno kable VdHula D-352 i CS-122 Wireworld bije na łeb dynamiką, barwą, przestrzenią, precyzją basu, a nade wszystko rozdzielczością wysokich tonów. Jeśli masz możliwość, popróbuj tego Oasis, zwłaszcza, że jest bi-wire, a więc dodatkowe pole do eksperymentów.
  • 2 tygodnie później...

Jestem już po paru dniach testowania (Wireworld Oasis V Biwire) i jak obiecałem relacjonuje.

Kabel tonalnie jest bardzo podobny do druta (w końcu oba miedziane bez dodatków).... tylko lepszy... dużo lepszy. W sumie trudno to opisać: trochę więcej szczegółów, przyjemniejszy, żadnego brudu czy zniekształceń, dźwięki które w drucie drażnią tutaj są aksamitne i płynne, jest porządna dawka basu o ciepłym brzmieniu. Krótko mówiąc inna klasa (cóż za zaskoczenie :P ), ale nie wiem czy różnica jest warta 100nie wyższej ceny :) (drut kosztuje parę złoty metr, a najnowszy Oasis VII biwire bodajże 350 zł za metr :) - mnie 4ry metry kosztowały 180 zł. ).

Tak czy inaczej to jest kabel dla mnie - brzmienie mi odpowiada. Szczegółowy jak trzeba i ocieplający zestaw.

Po męczących wysokich nie zostało śladu. Może być ich 2 razy więcej niż powinno i nie przelewa się w to w żadne cierpienie cielesne (chociaż też nie brzmi). Poduszki zamieniałem na maty - lepiej. Generalnie teraz bas mam ustawiony na 0, subwofer tak aby tylko reagował na bardzo niskie pasmo (maty sporo dodały basu), gałka treble wacha się u mnie od -40% do -0 (0 jeśli chcę posłuchać wokali lub muzyki gdzie nie ma za dużo talerzy i płyta jest dobrze nagrana)

Podsumowując: najwiecej dała zmiana ustawienia, oraz zablokowanie kantów poddasza chociażby szmatami. Potem kabel, który pozwolił mi uciec od mojego starszego bardzo jasnego kabla (już nieważne czy drut czy oasis - oba podobnie ciepłe), na koniec maty.

Zestaw ciągle gra jasno, ale dokładnie tak jak to lubię. Dla testu wyciągnąłem jeszcze stare tannoy'e m2. Różnica jest dość szokująca - jakbym wrzucił proac do studni,a przecież tannoy w swojej klasie cenowej jest na samym szczycie.

Zapewne kolejny będę zmianiać amplituner na wzmacniacz z prawdziwego znacznia - chętnie wysłucham propozycji, ale zpewne kiedyś założe oddzielny post na to.

Pomieszczenie teraz wygląda trochę jakby mieszkał ktoś kto wymaga jeszcze kaftanu poza sprzętem audio:

zestaw3.jpg

zestaw4.jpg

I jeszcze kabelki, zewnętrzna warstwa miedzi ma ciut inny kolor od wewnętrznej:

zestaw_kable.jpg

Za pomoc wszystkim dziękuje.

• 4 miesiące później...

Postanowiłem trochę odświeżyć temat dla potomnych i innych forumowiczów.

Zmieniłem ostatnio kartę muzyczną z emu1212m na Dac Asus Xonar Essence One ze wszystkimi (12 sztuk) OP wymienionymi na texas instruments LME49990 i byłem zszokowany efektem. To jest ogólnie karta wyższa o 1-2 klasy od emu (z OP pewnie 2-3 klasy), ale najbardziej zaskakuje to jak fenomenalnie wysterowała moje poczciwe Proac Minitower - dźwięk jeszcze bardziej szczegółowy, głęboki i 0 (słownie zero) nieprzyjemności mimo masakrycznego pomieszczenia odsłuchowego na poddaszu - kręcenia gałką treble tylko zmienia barwę.

Wniosek chyba z tego taki, że do klocka pewnej klasy nie można dać klocka dużo niższej klasy.

W planach jeszcze wzmacniacz, ale to większy wydatek.

Aha... w życiu nie wrócę do cyfrowego źródła bo testy pokazały, że jest po prostu bardziej sztuczne/metalowe/wyostrzone niż analogowe

Wniosek chyba z tego taki, że do klocka pewnej klasy nie można dać klocka dużo niższej klasy.

W planach jeszcze wzmacniacz, ale to większy wydatek.

Zaczynasz trochę od końca. Do kolumn dobiera się wzmacniacz, potem źródło, a kablami dodaje się ostatni szlif. Wpływ tych ostatnich jest subtelny, stąd tak częste wojny na tym forum o to czy kable mają wpływ na dźwięk.

Miedź rzeczywiście łagodzi dźwięk, choć niektóre kable oparte na srebrze też mają taką tendencję.

Cena nie zawsze gwarantuje wysoką jakość, ale generalnie przydał by Ci się wzmacniacz ze średniej półki. Jak będziesz miał okazję podłącz do tych kolumn na próbę jakiś lepszy wzmacniacz ze stajni MF. To nie jest ósmy cud świata, ale mam wrażenie, że Twoja konsternacja będzie co najmniej duża. hihi ;)

kablami dodaje się ostatni szlif. Wpływ tych ostatnich jest subtelny, stąd tak częste wojny na tym forum o to czy kable mają wpływ na dźwięk.

Tak, zdecydowanie - bardzo dobra uwaga.

Cena nie zawsze gwarantuje wysoką jakość, ale generalnie przydał by Ci się wzmacniacz ze średniej półki. Jak będziesz miał okazję podłącz do tych kolumn na próbę jakiś lepszy wzmacniacz ze stajni MF. To nie jest ósmy cud świata, ale mam wrażenie, że Twoja konsternacja będzie co najmniej duża. hihi ;)

Absolutnie, totalnie i całkowicie się zgadzam :) nie mniej jednak szczęka mi opadła po podłączeniu nowego źródła (szczególnie, że złagodzenia odbioru się nie spodziewałem - teraz muzyka się wżyna w mózg ale w żaden sposób nie męczy). Poszukiwania wzmacniacza w toku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z chęcią wysłucham opinii do wzmacniaczy w rejenie finansowym 2-4 tysiące. Jakieś konkretne modele ze stajni MF?

Ukryta Zawartość

Jakieś konkretne modele ze stajni MF?

A3, A300. Unikaj A308, jest suchy. Z drugiej ręki do 4000 znajdziesz masę rewelacyjnych piecyków, np. taki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten Caspian M1 może być strzałem w dychę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A3, A300. Unikaj A308, jest suchy. Z drugiej ręki do 4000 znajdziesz masę rewelacyjnych piecyków, np. taki

Ten Caspian M1 może być strzałem w dychę.

Witam ponownie kolegę Jędrka :)

Tak, szukając informacji na temat Caspiana znalazłem tylko zalety - wydaje się zachwycać wytrenowane ucho.

Jedyne czego się obawiam, to brak potencjometrów (szczególnie treble) i wyjścia na sub. Sub jakoś podłącze (wejście wysokiego poziomu... ciekawe jak to wpływa na jakość dźwięku), chociaż z nowym DAC Proaki produkują całkiem sporo basu (wystarczy do wszystkiego poza utworami gdzie chciałbym usłyszeć "łupnięcie").

Może przenieśmy się do tego wątku (na którym zacząłem poszukiwania wzmacniacza):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.