Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc przy kupnie wieży

docxp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym was prosić o pomoc w wyborze wieży.Jeżeli byście mogli to podajcie modele wież, które spełniały by nast. kryteria:

zmieniarka na przynajmniej 3CD

2 kasety z autoreversem

żebym mógł słuchać mp3 z kompa

odczyt płyt cd-r/w z mp3

radio z rds

kolumny przynajmniej 80W(nie znam się, ale chodzi mi nie o tą muzyczną czy PMPO tylko normalną moc)

żebym był subwoofer w komplecie lub żebym mógł takowy dokupić i go podłączyć

equalizer

cena ok. 2500zł

Z góry dziękuję za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/11124-pomoc-przy-kupnie-wie%C5%BCy/

hehe ....ja mam Sony mhc :o)

wady - brak góry, troche buczący dół, brak klarownośći...........

no ale jak na swoja klasa gra naprawde dobrze, a bez opisanej przez Fademana opcji "groove" to sie muzyki nie da słuchac......bo gra to gorzej (znacznie) niz 20-letnie tonsile podłączone do 10letniej wiezy Panasonica.

ale bierz - sprzęt nie do zajechania ;)

choć ja bym chyba wolal juz coś klockowego....;)

2500?

Radzę iść do jakiegoś salonu, gdzie mają Yamahę Pianocraft.

Posłuchać i zdecydować, czy ten dźwięk nie jest wart rezygnacji ze zmieniarki CD itp.

Ogólnie ze srzętem jest tak, że im wiecej bajerów, tym gorzej gra.

Acha, klocek magnetofonowy do pianocrafta się dokupi.

Hmm miniwierza...

A moze tak jak kolega wyzej wspomniał wzmacniacz+ cd + kolumny??

Na allegro spokojnie sobie poskładasz za ta kase o niebo lepsze stereo niz jakas miniwierza.

Za 600 zl kupujesz tannoye m2, i ci zostaje 1900 zl na wzmacniacz + Cd. Za taka kase spokojnie kupisz jakiś zestaw Cambridge Audio, np A500 + D300, lub NAD-a...

Mam pytanie...

Po co Ci w dzisiejszych czasach urządzenie do odtrwarzania dzwieku z kaset??

Kasety maja duzo gorszą jakość od CD i szybciej sie zurzywaja... Pozatym teraz plyta CD kosztuje 1 zl i mozesz sobie spokojnie to Twoje mp3 nagrac na CD.

Jeżeli juz tak bardzo sie uparłeś na tą miniwierze to kup sobie piano crafta E400.... Na allegro chodzą za 1700 zl. Zostaje Ci jeszcze jakies 700 zl i spokojnie mozesz sobie do tego dokupic subwoofer jezeli Ci bedzie potrzebny bo z tego co pamietam (nie jestem pewien na 100%) piano craft ma wyjcie na suba.

UT> jak Kamil-16 to czyta to zaraz Cię zjedzie:

"Niektórzy chcą mieć nowy sprzęt (z pewnego źródłą, bez konieczności grzebania po różnego typu giełdach itp.), który oferuje funkcje takie jak zmieniacz CD, mp3 dźwięk 5.1 czy takie może BZDETY jak timer czy możliwość przegrywania kaset (nie koniecznie do odsłuchu własnego) i wystarcza im jakość dźwięku taka ja w tym właśnie "gównie", "badziewiu" itp. nazywajcie tego technicsa jak chcecie."

UT> jak Kamil-16 to czyta to zaraz Cię zjedzie:

"Niektórzy chcą mieć nowy sprzęt (z pewnego źródłą, bez konieczności grzebania po różnego typu giełdach itp.), który oferuje funkcje takie jak zmieniacz CD, mp3 dźwięk 5.1 czy takie może BZDETY jak timer czy możliwość przegrywania kaset (nie koniecznie do odsłuchu własnego) i wystarcza im jakość dźwięku taka ja w tym właśnie "gównie", "badziewiu" itp. nazywajcie tego technicsa jak chcecie."

Zupełnie nie rozumiem po co ci taki zabytek jak magnetofon... Zmieniarka? Chyba tylko żeby coś szybciej się zepsuło... Equalizer - tylko gdy zależy ci na gorszym dźwięku. A tak w ogóle to na widok miniwież robi mi się niedobrze. Koledzy dobrze ci radzą. Panocraft, ew. DENON D-F101. Ten ostatni posiada dodatkowo funkcję podbicia basu, wyjście na suba, a do tego jest pięknie i solidnie wykonany. I co ważne - masz możliwość kupienia go bez głośników, a kolumienki możesz wybrać jakie chcesz.

Proponuję się zastanowić czy chcesz kupić zestaw do słuchania muzyki czy kolorowy przedmiot z guziczkami do pstrykania...

Kha kha.

Z powyższym ja się zgodzę w tym, że też nie kupiłbym sprzętu używanego - taki uraz.

W kwestii kaset - ja słucham, i to z pełnowymiarowego zestawu klockowego. :-) Dobra kaseta brzmi inaczej niż CD, ale czy gorzej? Płyta analogowa też brzmi "inaczej"!

A to, że niektórym na "bzdetach" zależy - prawda. Ale może nawrócimy na audiofilie autora tego wątku?

docxp

Dołączam do zgodnych wypowiedzi kolegów. CD plus wzmag lub amlituner, jeśli interesuje cię również kino domowek plus głośniki. Da to o wiele lepszy efekt.

Jeśli chcesz z kolumn dużego, muskularnego basu to może zainteresują cię moje kolumny. Będą je sprzedawał. Napisz na priva. mail w o mnie.

Pozdrawiam

pianocraft na pierwszy sprzęt jest b. dobry, zwłaszcza na 10-13 metrów, jeżeli basu będzie Ci za mało to wystarczy dołożyć włókniny do monitorków :-)

pianocraft nowy gra jaśniej od takiego co miesiąc pogra- bierz to pod uwagę przy odsłuchu;

• Redaktorzy

Zakładając że pytający pojawi się jeszcze, odpowiadam podobnie jak większość. Tego typu miniwieże produkowane są dla niezbyt rozgarniętych dzieci. Większość obecnych, jeśli nawet niektórzy wciąż są dziećmi, jest jednak rozgarnięta. Trudno żebyś otrzymał tutaj odpowiedź serio na pytanie, które przypomina pytanie o najlepszy spoiler do malucha na forum dyskusyjnym zajmującym się samochodami sportowymi. Sądzę że jeśli poczytasz trochę więcej, co ludzie tutaj piszą, znajdziesz dla siebie coś ciekawszego niż plastiki sprzedawane na wagę. Powodzenia!

Czekałem na odpowiedź w stylu checkitout. Popatrzyłem co mi się podoba i mam 2 modele jak na razie iproszę mnie nie wyśmiewać, bo każdy ma własny gust. Nie jestem audiofilem i nie mam dobrego słuchu. Chcę tylko posłuchać trochę muzyki ze średniej klasy wieży. Doradźcie Sony MHC-RG444S czy Panasonic SC-AK520? Dzięki za dotychczasowe opinie.

>docxp

Problem w tym, że ludzie z tego forum przeważnie nie słuchają "wież" - jak mają na sprzęt tyle pieniędzy co Ty, to kupują używane cd+wzmacniacz+kolumny lub wchodzą w DIY. Poza tym trudno połapać się w tych literowo-cyfrowych oznaczeniach stosowanych przez japończyków, i nawet jak ktoś czegoś słuchał, to nie za bardzo pamięta model.

>> docxp

Przede wszystkim posłuchaj. Kiedyś przechadzałem się po różnych MM, gdzie akurat grały "wieże" i powiem, że nawet na takich zestawach, pomimo całej ich badziewności można usłyszeć spore róznice w dźwięku. Właściwie to grupowicze dobrze Ci radzą, posłuchaj chociaż Piano Crafta, nie ma co prawda wszystkich wymienionych przez Ciebie funkcji, ale być może po usłyszeniu różnicy w dźwięku zmienisz zdanie. Zwłaszcza nie rozumiem po co obsługa płyt z mp3, skoro zamierzasz i tak podłączyć do komputera, to można przecież taki plik puścić przez komp.

>> do reszty Państwa

Również jako pierwszy odruch przy tak postawionym pytaniu nasuwa mi się odpowiedź cd + wzm. + kol., ale po chwili namysłu można stwierdzić, że to wcale nie musi być dobre rozwiązanie. Budżetowe zestawy "audiofilskie" często dla zwykłego laika mogą okazać się niezbyt efektowne, zbyt zrównoważone, za suche itp. Jak ktoś oczekuje efekciarstwa i dudnienia np. w techno czy hip hopie to kupując "w ciemno" np. na Allegro może się BARDZO naciąć. Dawno temu przez kilka ładnych lat słuchałem mp3 z komputerowych głośniczków Samsunga za 170 zł. Pewnego dnia wprowadziłem do pokoju pełnowymiarowy zestaw z kolumnami Triangle. Akurat miałem wtedy fazę na smooth jazz, więc zapuściłem Kenny'ego G. i... miałem ochotę wyjść z pokoju. Basu prawie zero, za to soprany mało mi uszu nie rozwaliły. Na szczęście sprzęt był tylko pożyczony... Wróciłem do Samsungów ;).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.