Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha kontra Marantz

ROCKmann

Rekomendowane odpowiedzi

Jak się ma CD-S2000 Yamaha + A-S2000 Yamaha kontra Marantz SA 7003 + Marantz PM 7004? Może miał ktoś możliwość odsłuchu i porównania? Gdzie scena jest szersza, bardziej rozbudowana, gdzie łatwiej słychać kontury instrumentów, a gdzie można łatwiej dobrać kolumny? Prosiłbym o wypowiedzi, bo na chwilę obecną nie mam dostępu do odsłuchów tych zestawów, bo jeden i drugi zestaw jest coraz trudniej dostępny. A czas do urlopu to jeszcze mi trochę zostału by wykorzystać czas na dojazd...

https://www.audiostereo.pl/topic/111246-yamaha-kontra-marantz/
Gość numik

(Konto usunięte)

Jak się ma CD-S2000 Yamaha + A-S2000 Yamaha kontra Marantz SA 7003 + Marantz PM 7004? Może miał ktoś możliwość odsłuchu i porównania? Gdzie scena jest szersza, bardziej rozbudowana, gdzie łatwiej słychać kontury instrumentów, a gdzie można łatwiej dobrać kolumny? Prosiłbym o wypowiedzi, bo na chwilę obecną nie mam dostępu do odsłuchów tych zestawów, bo jeden i drugi zestaw jest coraz trudniej dostępny. A czas do urlopu to jeszcze mi trochę zostału by wykorzystać czas na dojazd...

wg mnie Marantz SA 7003 po prostu niszczy cd yamahy, natomiast Marantz PM 7004 to podobna klasa co wzmak Yamahy, inaczej gra, trza słuchać. pm 7004 ograniczy Ci SA 7003, to b dobry kompakt, kup lepszy wzmacniacz niż Marantz / Yamaha, szkoda tak dobrego cd wg mnie, może używka Audiolaba? U mnie dobra para (tylko przykład)

Co do cen nie ma się co sugerować tym,Yamaha jest sporo droższa,ale nie ma przepaści w dzwięku sa7003 To bardzo dobry cd w swojej cenie nie ma konkurencji i jest tańszy o połowę od Yamahy .Jest to lepszy wybór,bo sporo kasy zostanie w kieszeni na lepszy wzmacniacz niż 7004,8003,czy as2000.Za 5 tys kupisz juz bdb używany wzmacniacz który zagra bardzo fajnie z sa-7003

Witaj,

to zestawy o zupełnie innej charakterystyce brzmienia, dlatego wybór zależy od Twoich preferencji brzmieniowych oraz podłączonych kolumn.

Marantz dobrze sprawdzi się w muzyce spokojniejszej, klasyce gdzie docenimy jego szczegółowość, dokładność, naturalny środek i krótki, dobrze kontrolowany nas. Yamaha natomiast świetnie sprawdzi się w muzyce rockowej, popowej.

Podaj proszę więcej szczegółów, w tych przedziałach cenowy h jest mnóstwo bardzo dobrych urządzeń, które warto przed zakupem posłuchać. Przede wszystkim jakie gatunki muzyczne słuchasz, jakie preferujesz brzmienie, w jakim budźecie chciałbys się zmieścić, jak duże pomieszczenie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Hmmm... więc domyślam się, że nowa seria 8005, tak wzmacniacz i odtwarzacz cd, to nie będzie zbyt dużego przeskoku np. między serię 7003/7004? Ktoś na tym forum napisał, że dopiero seria premium 15s2 to dopiero przeskok w jakości, zgadzacie się z tym? Ale czy rzeczywiście, czy to tzw. "kosmetyka" poprawiająca 20-25proc. a koszt trzykrotny...??

Różnica pomiędzy serią 7000 a 8000 jest wyraźna, czy warta dopłaty, to zaleźy także od pozostałej konfiguracji czyli przede wszystkim kolumn. Myślę że jeśli zdasz się tylko na teoretyczne poszukiwanie konfiguracji, nie podejmiesz dobrego wyboru. Namawiam na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość

(Konto usunięte)

Witam

W pełni zgadzam się z Q21, że Yamaha i Maratntz to zupełnie inne granie. Zamin pojechałem na odsłuchy i kupowałem oczami wahałem pomiędzy serią 2000 Yamahy a serią Ki Pearl Lite. Pewnie jakbym miał kupować wizualnie stałaby u mnie Yamaha, bo podoba mi się bardzo, na szczęście człowiek został fabrycznie wyposażony w rozum. Po odsłuchach okazało się, że Yamaha tylko mi się podoba i na tym koniec. Wybór padł na Marantza Ki Pearl Lite. Dźwięk Yamahy zupełnie mi podszedł, jak dla mnie był suchy i pozbawiony szczegółów,zduszony górą i środkiem, ale może Tobie taki odpowiadać. Wykonanie Yamahy natomiast, jest niesamowite, jak targałem A-S2000 do domu na II pietro to czka wychodziły z orbitek. Zrobiony jest solidnie, ale dźwięko jak dla mnie oczywiście, zupełnie nie to. "Bardziej podoba mi się dźwiękowo mój mały pianocraft z sypaini".

Ale wszystko niestety zależy od Twojego ucha, my raczej wszyscy w tej kwesti nie powiemy Ci co masz kupić.

PS.

Wg mnie rock na Maranztu też dobrze tupnie, trzeba tylko odpowiednie głośniki.

Radziłbym odsłuchać, mi radzono Rotela 1520 i byłem pewien że po niego idę a wyszedłem z Yamahą AS1000 i też szukałem mocniejszego brzmienia nie tylko środkiem i górą ale porządnego wypełnienia w basie.

Czy moglby ktos porownac dwie obecnie topowe integry obydwu firm, mianowicie:

MARANTZ PM-11S3

YAMAHA A-S 3000.

W Polsce ceny obydwu urzadzen sa porownywalne, ale w UK, skad pisze, wzmacniacz Marantza kosztuje £3000, a Yamahy az £4000 funtow. Czy wynika z tego, ze to wlasnie sprzet Yamahy jest wyraznie lepszy? I jeszcze jedno pytanie: czy ktorykolwiek z tych wzmacniaczy moznaby zaliczyc do przedsionka klasy high end? Pozdrawiam i przepraszam za brak polskich znakow.

Marantz PM-11S3 w zadnym przedsionku juz nie jest !!!! ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.