Skocz do zawartości
IGNORED

Wieża? Czy zdecydowanie lepiej kolumny?

zloczynca

Rekomendowane odpowiedzi

JBL E80 i E100 słyszałem i wiem, że to nic specjalnego.

Acoustic Energy AE120 znam na wylot, bo były to moje pierwsze porządniejsze kolumny. W swojej klasie są dobre, ale nadają się bardziej do spokojniejszych odmian muzyki i nie nadają się do bardzo głośnego grania. Ponadto piankowe zawieszenia lubią się sypać.

Nie jestem wielkim znawcom, dlatego nie będę się wypowiadał na temat kolumn, których zwyczajnie nie znam :)

Zawsze najlepiej kolumny przesłuchać przed zakupem, ale wiem z własnego doświadczenia, że bardzo często nie jest to możliwe...

Przypomniała mi się jedna rzecz.

Znajomy ma do sprzedania Cantony GLE490, nie są to wybitne kolumny, ale na pewno nie są złe (pozytywnie mnie zaskoczyły). Trzęsienia ziemi nie zapewnią, ale wykop owszem.

zestaw audio do pokoju 30m2, posiadam wzmacniacz NAD 3240 PE, wart 600 zł i na wydanie mam 1400 zł, jakbym sprzedał wzmacniacz to mam 2k na audio, ii teraz główny problem.. oczekuję mocnego basu który nieźle zatrzęsie podłogą i oczywiście aby głośno grało, trochę amatorskie wymagania ale będzie to mój 1 sprzęt i słucham sporo " łubu dubu"

Łał 2 tysie do wydania żeby mieć pełny bas w 30 m kw! To tylko i wyłącznie jakaś markowa wieżyczka z MOCNYM subwooferem. (Możesz go sobie ustawić jak chcesz bez problemu). Za 2 koła bez problemu znajdziesz nówkę. Coś z yamahy , pioneera, denona itp. Żadne tam kolumny z alledrogo z wykruszonym zawieszeniem i używane wzmacniacze z wyschniętymi kondami, bo marne szanse żeby zagrało nawet poprawnie bez adaptacji akustycznej pomieszczenia, zawsze bas gdzieś ucieknie albo przełom średnicy i wysokich będzie wyostrzony. Nie daj się wpuścić w tę uliczkę. Potem będziesz szukał za tysiąc "kabli co dociążą bas..." itp. i inne takie.

P.S. wystrzegaj się doradców, którzy udając "pomocnych melomanów" chcą się pozbyć badziewia doradzając Ci stary sprzęt.

85827441_1_644x461_wieza-sony-mhc-rg440s-600w-subwoofer-skierniewice_rev003.jpg

Markowa ( Sony ) z mocnym subwooferem - nie straszne jej problemy z akustyką.

Jeszcze na flachę zostanie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Idąc Twoim tokiem rozumowania kupowanie lepszego sprzętu niż wieża mija się z celem w przypadku 99% ludności Polskiej, gdyż zawsze "bas gdzieś ucieknie albo przełom średnicy i wysokich będzie wyostrzony "

Zapewniam Cię, że jeśli będą problemy takie jak napisałeś to żadne przestawienia subwoofera, ani kolumn niewiele się zdadzą.

Żadne tam kolumny z alledrogo z wykruszonym zawieszeniem i używane wzmacniacze z wyschniętymi kondami

Oczywiście - dali wykruszyły się gumy, a całkiem niestary i myślę, zadbany nad cierpi na problem wyschniętych kondensatorów ( co jest ostanio niesamowicie rozdmuchaną sprawą, zresztą niesłusznie ) .

Ukryta Zawartość

Osobiście jestem miłośnikiem starego sprzętu, a nie próbuję Mu wcisnąć kolumn z lat 70. DALI 450 to względnie nowe kolumny, tak samo jak Cantony, które będą łatwiejsze w ustawieniu, w doborze wzmacniacza, ale jednak nie zagrają tak dobrze. Muszę je przesłuchać na spokojnie i zobaczyć jak tam wygląda sprawa z basem.

Łał 2 tysie do wydania żeby mieć pełny bas w 30 m kw! To tylko i wyłącznie jakaś markowa wieżyczka z MOCNYM subwooferem. (Możesz go sobie ustawić jak chcesz bez problemu). Za 2 koła bez problemu znajdziesz nówkę. Coś z yamahy , pioneera, denona itp. Żadne tam kolumny z alledrogo z wykruszonym zawieszeniem i używane wzmacniacze z wyschniętymi kondami, bo marne szanse żeby zagrało nawet poprawnie bez adaptacji akustycznej pomieszczenia, zawsze bas gdzieś ucieknie albo przełom średnicy i wysokich będzie wyostrzony. Nie daj się wpuścić w tę uliczkę. Potem będziesz szukał za tysiąc "kabli co dociążą bas..." itp. i inne takie.

P.S. wystrzegaj się doradców, którzy udając "pomocnych melomanów" chcą się pozbyć badziewia doradzając Ci stary sprzęt.

Dawno nic śmieszniejszego nie czytałem:)

Nikt nie doradzał tu kupowanie 30-40 letniego sprzętu. Kolumny 5-7 letnie w idealnym stanie technicznym posłużą jeszcze kolejne 15-20 lat. Co do piankowego zawieszenia to AE stosuje je od dawna i także w najnowszych konstrukcjach i nic się z nim nie powinno dziać przez wiele wiele lat. Zaletą tego zawieszenia a także aluminiowych membran jest mocniejszy bardziej kontrolowany, punktowy bas i mniejsze amplitudy wychyleń. Rozwalić to będzie bardzo ciężko. To nie pianka z przed 30 lat. Jeśli bawić się w suby w stereo to tylko dwa i to bardzo dobre i drogie. Tani jeden sub da tylko jakieś tam pomruki ale nie bas. JBL nie są jakimś tam wyrafinowanym sprzętem ale walnięcie mają i rozwalą każdą wieżyczkę z niewiadomo iloma subami. Nawet nie ma co porównywać aby się nie ośmieszać Jeśli JBL ci nie podchodzi to jak pisałem wcześniej poszukaj dużych trójdrożnych kolumn najlepiej z metalowymi membranami i dość neutralnie zestrojonych. Później poczytaj o nich w necie a jak nie będziesz przekonany spróbuj się poradzić. Każdy doradzi Tobie co sam by widział a niekoniecznie to może ci podpasować ale masz swój rozum i nikt nie podejmie decyzji za ciebie. Wymyśl coś a nie czekaj na gotowe recepty bo takich nie ma.

Z JBL ciężko uzyskać ciepłe kluchy. To naprawdę musiałbyć jakiś straszny muł i nie sądzę, żeby ten Nad taki był. Nikt wcześniej nie pisał że ten wzmak i JBL dadzą kluchy bo to absurd.

Skoro już zdecydowałeś się zostawić NADa to zgodnie z tym co pisze producent

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ciągła moc jest niewielkie 40W zarówno przy 8 i 4 omach :-( a clipping przy 50W. Pomijam chwiliowe oddanie mocy kilkuset wat w ciągu milisekundy bo to nawet nie jest w stanie mocno rozruszać 4 ciężkich głośników

Zamiast basu z JBL będzie pierdziawka i buczenie.

Zresztą w opisie aukcji do E100 sam sprzedający przestrzega przed słabymi wzmakami.

Taki NAD 3240PE to może poprawnie napędzić podstawkowe 2-głośnikowe kolumienki, albo podobne im podłogówki.

DALI 450 tez lubią wysokie rezerwy prądu (nie mylić z mocą wzmacniacza) bo inaczej mają dudniący i rozlazły bas w celach marketingowych określany jako "ciepły" ( tak jak ciepłe kluchy ).

Ukryta Zawartość

Czyli wnioskuje że najlepszym rozwiązaniem będzie pozbycie się wzmacniacza, skupieniu na znalezieniu kolumn które będą odpowiadać moim wymaganiom i kupić stosownie najlepszy wzmak pod nie?

Nie przesadzałbym z tą mocą. JBL są wysoce efektywnymi kolumnami a więc dość łatwo je napędzić (trochę trudniej kontrolować) ale fakt do tego Nada brałbym e80 (91dB i 8 ohm). W zupełności wystarczy.

Zamiast basu z JBL będzie pierdziawka i buczenie.

A co ma moc wzmaka do buczenia i pierdziawki?

Czyli wnioskuje że najlepszym rozwiązaniem będzie pozbycie się wzmacniacza, skupieniu na znalezieniu kolumn które będą odpowiadać moim wymaganiom i kupić stosownie najlepszy wzmak pod nie?

Zostaw tego wzmaka. Poradzi sobie z większością kolumn bez zająknięcia. Dawniej 40W to było całkiem sporo a budowano trudne kolumny i problemów nie było. Ponadto podawana przez producenta moc zwykle jest zaniżona o 10-15%. Nad to nie jest jakaś chińska zabawka z lat 80. Miałem 40W wzmak przy 8ohm a targał kolumny których minimalna impedancja była w granicach 2,5 ohm. Większa moc to większa dynamika i kontrola w zwykłych warunkach domowych ( czyt. nie najlepszej akustyce) bywa na granicy percepcji. W najgorszym wypadku w co wątpię wymienisz wzmacniacz i po sprawie. Póki co nie wpadałbym ze skrajności w skrajność.

zloczynca

odpuść sobie używane...

Do łubu dubu powinny zaspokoić Twoje wymagania kolumny polskiego producenta www.stx.pl

Zobacz co jest na ich stronie, mają wiele łatwych do wysterowania modeli o efektywności 93dB (nie wchodząc w szczegóły -w porównani z JBL 91dB zagrają o 60-70% głośniej) poza tym masz możliwość odsłuch przed zakupem i gwarancję. Za 1400 zł spoko znajdziesz coś tam...

zloczynca

odpuść sobie używane...

Do łubu dubu powinny zaspokoić Twoje wymagania kolumny polskiego producenta www.stx.pl

Zobacz co jest na ich stronie, mają wiele łatwych do wysterowania modeli o efektywności 93dB (nie wchodząc w szczegóły -w porównani z JBL 91dB zagrają o 60-70% głośniej) poza tym masz możliwość odsłuch przed zakupem i gwarancję. Za 1400 zł spoko znajdziesz coś tam...

Sprawdziłem.. lecz z moim doświadczeniem mogę tylko zobaczyć jak wyglądają ( są piękne ) nie znam się na - dB i tego typu sprawach wybaczcie braków . Z tym że zagrają głośniej.. pewnie każde kolumny by mi wystarczyły bo pewnie rzadko będę słuchał powyżej 50 % mocy,ponieważ nie mieszkam sam, aczkolwiek lubię słuchać głośno i z mocnym basem .

Z podanej strony wypatrzyłem te kolumny :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co o nich myślicie, bo ja totalnie nie znam się na tym co mają w środku, jak mogą zagrać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

. Nad to nie jest jakaś chińska zabawka z lat 80. Miałem 40W wzmak przy 8ohm a targał kolumny których minimalna impedancja była w granicach 2,5 ohm.

Co do wydajności NADów to mogę potwierdzić. Miałem kiedyś 310tke która zastąpiła w miare nowego Kenwooda o jakiś ogromnych liczbach W itd. 310 miał chyba jakieś śmieszne 25W z tego co pamiętam czyli dużo mniej niż NAD do którego szukacie kolumn a rozłożył tego Kenwooda bez problemu. Ale nie schodził nisko! Gra średnicą jak wszystkie NADy. Myślę że do takiej muzyki to proponowane wyżej Onkyo byłoby dużo lepsze niż NAD

Zostaw na razie tego Nada, 40W to bardzo dużo, nie sądzę abyś przy takiej mocy w ogóle słuchał, chyba że oczekujesz dźwięku jak na dyskotece. 3240PE ma bas lepszy od niejednego mocniejszego wzmacniacza. Co do kolumn - szkoda pieniędzy na coś takiego jak JBL E czy ES. Nawet w kwestii basu nie sądzę abyś był zadowolony (może i mocny będzie w tych setkach), tzn z jego jakości. Te ES80 kosztowały 1700zł nowe, lepiej jak poszukasz starszych które dzisiaj by kosztowały 6 tys. :)

Ukryta Zawartość

26cm Seas w linii transmisyjnej, te zdmuchną basem, zejściem i jakością prawie każde w budżecie do 1500zł. Jakość dźwięku także na dobrym poziomie, kosztowały kiedyś kilka tys. dolarów.

Ukryta Zawartość

Do łubu dubu polecam JBL ES 90 , używki za 1 k z hakiem wyrwiesz , kolumny z wykopem miałem je niestety musiałem je sprzedać bo w moim metrażu był na nich niezły jazgot przy głośniejszym słuchaniu ale moc mają i basu Ci na pewno nie będzie brakować . Od razu moge powiedzieć że zaletą tych kolumn jest wykop i moc , w brzmieniu w sumie rewelacji nie ma .

Zostaw na razie tego Nada, 40W to bardzo dużo, nie sądzę abyś przy takiej mocy w ogóle słuchał, chyba że oczekujesz dźwięku jak na dyskotece. 3240PE ma bas lepszy od niejednego mocniejszego wzmacniacza. Co do kolumn - szkoda pieniędzy na coś takiego jak JBL E czy ES. Nawet w kwestii basu nie sądzę abyś był zadowolony (może i mocny będzie w tych setkach), tzn z jego jakości. Te ES80 kosztowały 1700zł nowe, lepiej jak poszukasz starszych które dzisiaj by kosztowały 6 tys. :)

Ukryta Zawartość

26cm Seas w linii transmisyjnej, te zdmuchną basem, zejściem i jakością prawie każde w budżecie do 1500zł. Jakość dźwięku także na dobrym poziomie, kosztowały kiedyś kilka tys. dolarów.

Nada zostawiam, sprzęt w dobrym stanie a szczerze nie chce mi sie teraz bawic w sprzedawanie go i szukanie innego.

Nie. muzyki czasami będę słuchać czasem tylko trochę głośniej w domu .

Starsze kolumny, co za tym także idzie mogą mi się posypać po jakimś czasie i pójdą po kosztach naprawy ; ), te kolumny co podałeś widzę tylko jedną pare na internecie czyli pewnie są rzadkie,, a ja i tak będę trochę później kupować kolumny wiec pewnie ich juz nie bd.

Do łubu dubu polecam JBL ES 90 , używki za 1 k z hakiem wyrwiesz , kolumny z wykopem miałem je niestety musiałem je sprzedać bo w moim metrażu był na nich niezły jazgot przy głośniejszym słuchaniu ale moc mają i basu Ci na pewno nie będzie brakować . Od razu moge powiedzieć że zaletą tych kolumn jest wykop i moc , w brzmieniu w sumie rewelacji nie ma .

Nie szukam także super mocnych kolumn których mocy nie wykorzystam ; ), chciałbym optymalnie jak najlepszy bas i jakoś dźwięku za tą kwotę . Jeżeli miałyby zagrać z Nadem lepiej od jbl e80 to oczywiście chciałbym kupić te lepsze,, ale z tego co widze na sklepach to są tylko nowe w tej chwili, brak używanych więc troche szkoda :)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.