Skocz do zawartości
IGNORED

DAC do ~1500zł neutralny do wielu gatunków muzycznych

rayfe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jak w temacie, poszukuje daca do 1500zł ale to max, chcę żeby brzmienie było neutralne gdyż słucham wielu gatunków głównie trance, techno, rock ale także jazz, trochę klasyki itp. Obecnie mam SMSL SD793 v1 zmodowany, wymieniony opa, wywalone kilka kondów, zasilanie z baterii itp itd także gra o niebo lepiej niż jak go Pan Chińczyk stworzył. Na oku mam daca Gustard:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oczywiście czytałem o nim trochę i piszą że jest neutralny, porównują do benchmark daca i inne kwiatki co tam można wygooglować. I teraz pytanie - czy ktoś z was porównywał to urządzenie z jakimś innym? Czy warto sobie tą konstrukcją zawracać głowę? Nie mam porównania z innymi przetwornikami pcm, ak, wm ale z tego co czytam aplikacja się liczy i wtedy każda nawet słabsza technicznie kostka zagra dobrze. Tutaj jest dual mono, konwersja usb-i2s na układzie xmos (recenzje na tenorze i cmedia wypadały dobrze a xmos jest układem lepszym).

Proszę o opinie ewentualnie o porady na temat czegoś lepszego w tym przedziale cenowym. Na razie chciałbym posłuchać urządzenia bez dłubania w nim ale przewiduję modyfikowanie począwszy od wymiany opampów.

Ukryta Zawartość

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Właśnie miałem napisać, że przy założeniach autora wątku to chyba tylko Audio-GD NFB-3.33 zostaje do wyboru.

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Dodam że chciałbym uniknąć zakupu konwertera usb-spdif i korzystać z wejścia usb więc jak najlepsza konwersja mile widziana. Produkty Audio GD już kiedyś rozważałem ale konkretnie model 1.32 na es9018. Kurcze nie ma żadnych recenzji modelu 3.33... Detale, scena, dynamika...?

Zapytaj w wątku klubowym:

Ukryta Zawartość

Ale podejrzewam, że będzie brzmiał jak reszta DAC'ów od Audio-gd, czyli..

.. sucho i płasko :)

Jeżeli tego szukasz - to znajdziesz w ofercie Audio-GD.

Wypożycz za kaucją i odsłuchaj.

W tej cenie to jeszcze chyba można rozpatrzyć Audiotrak dr.dac 3

Ukryta Zawartość

Co prawda z recenzji forumowego kolegi wynika, że gra ten DAC swoim charakterem:

Ukryta Zawartość

Ale mieści się w Twoim budżecie, i ma wymienne opamp'y więc teoretycznie może uda się tak je dobrać, żeby brzmiały płasko.

Inne propozycje w cenie ~ 1500 pln o płaskim brzmieniu nie przychodzą mi do głowy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to przewertuje wątek i tam będę pytał odnośnie ich urządzeń. Martwi mnie jednak określenie suchego brzmienia... Neutralności szukam raczej w tonach ale nie w pozostałych aspektach o których napisałem powyżej. Totalnie płaskie brzmienie niezbyt mnie zachwyca. Ale dzięki za sugestię, być może po prostu coś wypożyczę i znajdę punkt odniesienia.

To musisz sam sobie odpowiedzieć, czy szukasz neutralności, czy naturalności?

Bo to są dwie zupełnie inne cechy brzmienia.

W skrócie:

neutralny = plaski, suchy, techniczny

naturalny = podkolorowany, muzykalny, ciepły

Poziom proporcji jednego do drugiego determinuje końcowy sound.

Audio-GD brzmią zdecydowanie neutralnie :)

Mimo określenia "sucho i płasko" proponuję sprawdzić. To jest ogólna sygnatura tych DACów, ale różnią się w pewnym stopniu w zależności od układu jaki siedzi w środku. Proponowany 3.33 na Wolfsonie stoi po cieplejszej stronie w porównaniu do PCM 5102 a tym bardziej w stosunku do Sabre 9018. Nie słuchałem Sabre ale w porównaniu z PCM 5102 jest delikatne zaokrąglenie dźwięku i troszkę mniej detali no i jest cieplej. Różnice nie są jednak duże ale słyszalne. Mnie np. PCM 5102 (DAC NFB-3.384) po dłuższym słuchaniu delikatnie męczył. Na Wolfsonie nie ma problemu. Detali a zarazem redukcję suchości uzyskałem stosując konwerter ale to inny temat w który Ty nie chcesz wchodzić. Dodam, że do Audio-gd są różne firmware i mają one słyszalny wpływ na dźwięk poprzez gniazdo USB.

To napisałem trochę źle bo raczej naturalność bardziej by mi pasowała. Dlatego celuję w wm8741 bo właśnie jego tak opisywali (bez podbicia żadnego z pasm i dopełniaczy, co nagrane to przekaże, nie ucina itp a przy tym nie brak energii i powietrza). Chyba jednak bez odsłuchu nic z tego nie będzie...

Albo czegoś nie rozumiem, albo się zakręciłeś :)

Piszesz, że bardziej naturalność by Ci pasowała (ocieplony, muzykalny, podkolorowany dźwięk), a później że chcesz mieć przetwornik:

(bez podbicia żadnego z pasm i dopełniaczy, co nagrane to przekaże, nie ucina itp a przy tym nie brak energii i powietrza).

Lepiej jednak wypożycz i odsłuchaj :D

Zakręciłem się ale jak przeczytałem że neutralność wiążę się z:

To jednak wolę muzykalność, dynamikę, detaliczność, szerokość i brak podbicia któregoś z pasm czyli żadne na pierwszy plan ma się nie wysuwać, trochę zakręcone hehe ale susza i techniczność popsują wiele utworów. Poza tym nie lubię armaturowego brzmienia. Skontaktuje się z 4hifi i zobaczę co oni zaproponują. W klubie audio gd też przestudiuję wątek i zapytam o porady.

Dlaczego nikt rDaca lub irDaca nie proponuje.....?

Przecież w tej kwocie zawsze tego arcama trzeba brać pod uwagę...

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

irDAC kosztuje ponad 1500zł czyli założony budżet. Brzmi też zdecydowanie inaczej od Audio-gd. Podbija średni podzakres basu zarazem mając ograniczenia w dolnym. Gra gęsto z bardzo przestrzennym dźwiękiem zarazem mając mniejszą dynamikę od Audio-gd. Jeśli takie brzmienia rayfe szuka to czemu nie. rDACa nie słyszałem ale irDAC jest podobno lepszy.

irDaca może dałbym radę odsłuchać o ile w Melomanie mają ale jednak nie brałem go pod uwagę... Tak czy owak kosztuje jednak 2k...

Witam,nie chciałbym zaśmiecać forum nowym wątkiem pozwolę sobie podpiąć się pod kolegę Rayfe i zapytać o wasze propozycje daca w trochę wyższej cenie ok 2 - 3 tysięcy pod pliki 24 bitowe , wstępnie rozważałem Asusa Xonara One lub wersję Muses.

Poczytaj o nowym Matrix mini-I pro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

irDaca może dałbym radę odsłuchać o ile w Melomanie mają ale jednak nie brałem go pod uwagę... Tak czy owak kosztuje jednak 2k...

irDaca możesz np. z Q21 pożyczyć, w tym samym czasie Audio-gd z 4Hi-fi i będziesz miał czarno na białym. Zdecydowanie polecam przesłuchanie kilku DACów, tym bardziej gdy nie do końca wiesz jakiego brzmienia szukasz.

Gość wieslaw119

(Konto usunięte)

To musisz sam sobie odpowiedzieć, czy szukasz neutralności, czy naturalności?

Bo to są dwie zupełnie inne cechy brzmienia.

W skrócie:

Nie. Pomieszales zupelnie rozne rzeczy.

Neutralny, odnosi sie do toru.

A naturalny do dzwieku.

Zawsze myślałem, że charakter dźwięku jest wynikiem jego ukształtowania przez tor.

Jaki tor, taki dźwięk.

Czyli, neutralnie brzmiący tor da w rezultacie neutralnie brzmiący dźwięk, a naturalnie brzmiący tor da w rezultacie neutralnie brzmiący dźwięk.

Chcesz powiedzieć, że neutralnie brzmiący tor daje w rezultacie naturalnie brzmiący dźwięk, a naturalnie brzmiący tor daje w rezultacie neutralnie brzmiący dźwięk?

o_O

Dla mnie neutralny = naturalny.

Neutralny dźwięk to taki, który nic nie zmienia, nie koloryzuje,

a naturalny jest zbliżony do tego w rzeczywistości.

Nie ma czegos takiego jak naturalny tor.

To w takim razie jakie nazewnictwo proponujesz, żeby określić tor który zniekształca (ociepla, podkoloryzowuje, podbarwia), od takiego który ma znamiona studyjnego - czyli wprowadza minimalne zniekształcenia w tor - co w efekcie daje mało atrakcyjne brzmienie, z punktu widzenia audiofila (brzmienie płaskie, suche, liniowe)

?

No moim zdaniem neutralny to poprawne określenie. Neutralny jako nie mający wpływu na nagranie czyli odtwarzający je tak jak zostało nagrane, bez dobarwiania.

To w takim razie jakie nazewnictwo proponujesz, żeby określić tor który zniekształca (ociepla, podkoloryzowuje, podbarwia), od takiego który ma znamiona studyjnego - czyli wprowadza minimalne zniekształcenia w tor - co w efekcie daje mało atrakcyjne brzmienie, z punktu widzenia audiofila (brzmienie płaskie, suche, liniowe)

?

DAC który gra "płasko" (bez dynamiki) to jest szajs, nie DAC (i ze studiem nie ma nic wspólnego). A DAC który ociepla(dodaje spore THD),koloryzuje(znowu THD), podbarwia (...THD) to gniot, nie DAC i 1500zł za taki gniot bym nie dał ... nie ważne jak audiofilskiej firmy by nie był.

No moim zdaniem neutralny to poprawne określenie. Neutralny jako nie mający wpływu na nagranie czyli odtwarzający je tak jak zostało nagrane, bez dobarwiania.

Moim również. ... choć czasem piszą ludzie "naturalny" zamiast "neutralny" ... może z rozpędu ... who cares? ;)

Ja po prostu nie chcę żeby ani zbyt dudnił, piszczał czy wypychał średnicę no i zamulanie też mnie nie bawi... Myślałem że neutralność to zapewni bynajmniej w większym stopniu ale z tego co piszecie widzę że jednak nie...

Ja po prostu nie chcę żeby ani zbyt dudnił, piszczał czy wypychał średnicę no i zamulanie też mnie nie bawi... Myślałem że neutralność to zapewni bynajmniej w większym stopniu ale z tego co piszecie widzę że jednak nie...

Załatwi w pełni.

DAC który gra "płasko" (bez dynamiki) to jest szajs, nie DAC (i ze studiem nie ma nic wspólnego).

Zaczynamy się gubić w określeniach, bo dla Ciebie "płasko" to bez dynamiki a BeatX miał na myśli płaską charakterystykę i brak podkoloryzowań. W tym rozumienie DACi Audio-gd graja płasko a zarazem dynamicznie :-)

Zapomniałbym, jak detale w neutralnych dacach? Kurcze od wczoraj w wątku Audio GD nikt nic nie napisał ale tutaj dyskusja wrze :)

Wolfson < PCM < Sabre. Zależy na którym układzie weźmiesz. Stąd Arcam (PCM) jest troszkę bardziej detaliczny od Audio-gd na Wolfsonie.

Musisz sam posłuchać, opowiadanie o tym nie ma większego sensu. Jak czytałem recenzje DACów których potem słuchałem to każdy miał 5 gwiazdek, problem w tym, że każdy brzmi inaczej i o ile do Audio-gd najbliżej jest M2Tech Evo, o tyle Arcam gra całkiem inaczej a Furutech ADL GT-40 jeszcze inaczej i każde z tych brzmień znajdzie swoich zwolenników. Za 1500zł ciężko mieć wszystko w dźwięku. Każdy z nich czymś się wyróżnia. W dużym uproszczeniu Arcam przestrzenią, Audio-gd zejściem i kontrolą basu, Furutech wglądem w nagranie, a jeszcze inna konstrukcja Hegel HD2 z dodanym zasilaczem Aqvox najlepiej oddawała akustykę nagrania.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.