Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacze ALEPH MINI, ALEPH 3 oraz ZEN: modyfikacje techniczne

elektron18

Rekomendowane odpowiedzi

Odnośnie biasu ALEPHA 3 to po zdjęciu rezystora regulacyjnego(47 kohm) to bias zależnie od napięcia zasilania i typu użytego tranzystora i jego wzmocnienia powinien wynosić od 2,8A w dół wstanie zimnym coś w tych okolicach.W ALEPHIE X ciekawą rzeczą może być prawdopodobna częściowa kompensacja zniekształceń,lecz jeśli ktoś badał to niech zda relacje.

Pdyn co sądzisz o takim rozwiązaniu ,żeby na zasadzie ALEPHA M zmienić w nim tranzystory wyj. na np.IRFP044N LUB PODOBNE O DUŻEJ TRANSKONDUKTANCJI i lepszej jej liniowości lub testowane przez ciebie.Problemem były tu dużo wyższe pojemności dren-bramka i bramka-źródło a to powodowało w odsłuchu przysłonicie wysokich. Stosując te tranzystory można by uzyskać mniejsze zniekształcenia.Za osłabienie wysokich odpowiada efekt Millera dla dolnego tranzystora mocy działającego w konfiguracji wspólnego źródła.Można go zmniejszyć stosując układ kaskody,czyli układ wspólnej bramki dla tego stopnia zasilając dolny tranzystor napięciem ok. 7V podanego przez wtórnik napięciowy na IRFP044N z diodą Zenera.Wymagało by to zasilenia dolnej gałęzi napięciem w granicach 25V.Co o tym sądzisz,bo ja osobiście spróbuje coś połączyć na pająka i przebadać na zasilaczach,bo może coś z tego będzie.

Też jestem za pomysłem,żeby zrozumieć tą topolgie SUPER-SYMMETRY,bo tam można rzeczywiście ciągnąć duże obciążenia ,więc warto może wspólnymi siłami coś wybadać w tej sprawie.

W ALEPHIE X ciekawą rzeczą może być prawdopodobna częściowa kompensacja zniekształceń,lecz jeśli ktoś badał to niech zda relacje.

Dokładnie tak jest, część zniekształceń powinna się skompensować. Pozostaje tu problem dużej oddanej mocy. Dlatego też warto raczej przyjrzeć się SuperSymmetry

Pdyn co sądzisz o takim rozwiązaniu ,żeby na zasadzie ALEPHA M zmienić w nim tranzystory wyj. na np.IRFP044N LUB PODOBNE O DUŻEJ TRANSKONDUKTANCJI i lepszej jej liniowości lub testowane przez ciebie.

Trudno powiedzieć. Pytanie jaka pojemność jest za duża a jaka nie. Aleph 1.2 mają po 12 równoległych irf240 a pojemności równoległe się przecież dodają ale Nelson się tym nie przejmuje.

Na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) gdzieś był artykuł o tym jaki powinien być driver alby wpływ pojemność tranzystorów zmniejszyć tj. po prostu szybko rozładowywać.

Wiadomo jest że można np. wstawić w Aleph wtórnik ale wtedy aleph nie będzie już taki minimalistyczny :)

Z wielu wpisów wynika że dorzucając tranzystory wyjściowe dostajemy więcej basu i spokojniejszy dźwięk, bardziej ciemny (nie wiem jak to dokładnie określić).

Patrząc na wykres Id od Vgs widać że tranzystory o im większej transkonduktancji są coraz bliższe tranzystorom BJT. Wydaje się dźwięk jest potężniejszy. Kiedyś przeglądając pl.farnell.com widziałem że nowe tranzystory SOT-227 mają coraz mniejsze pojemności we i coraz większą transkonduktancję. Ale mimo to zawsze powinno jednak stosować się rez w źródłach a to też zwiększa rez wyjściową wzmacniacza.

Porównując np. topologię circlotron na bazie 2 tranzystorów SOT-227 IXYS a 4xIRFP044N to ten pierwszy grał jaśniej a drugi miał bardziej dogrzaną średnicę. Ale nic więcej nie mogę powiedzieć.

Oczywiście rez w bramce dla IXYS miał dużą mniejszą wartość żeby pasma nie obcinać.

Też jestem za pomysłem,żeby zrozumieć tą topologię SUPER-SYMMETRY,bo tam można rzeczywiście ciągnąć duże obciążenia ,więc warto może wspólnymi siłami coś wybadać w tej sprawie.

Zgadzam się!

Porównanie tranzystorów z diyaudio.com

Well I had a good play around with it this morning.

Using the IRFP044's I decided to add an additional 15,000 to the amp end of the CRC*. I think that helped with the stereo imaging a bit. Shorting the 0.22R resister did not change much with the extra filter capacitors but I still felt the presentation was overly rich compared to what I have been accustomed to.

I then changed over one channel to the IRFP240's with the same power supply conditions.(Grey's orginal schematic)

Nelson comments about gain devices effecting the sound were borne out here. In comparisions and I am still assessing this, the IRFP240 appears to have a somewhat thinner presentation and more billiant high frequency response. The IRFP044 is richer sounding with more body in the midrange but otherwise less linear .....The jury is still out but I tend to think that while using only one pair per side of each, neither is better than the other and the IRF240 perhaps offers more lattitude to use in various numbers for the right tonal balance. I doubt if I would use the IFRP044 for a tweeter amp in a bi amp setup and more likely the midrange.

Mean while back at the ranch I think the IRFP044's were masking my subjective impressions overall. I plan to investigate CLC filtering to see what happens there as I will be using the amps for a horn loaded mid and tweeter in my 4345 monitors (JBL 2308 /2307 / 2425 & 2405).

I just tried the extra capacitors again, they certainly help and looking at Nelson's photographs of the AX 200 there appears to be an extra pair of 25,000 75v capacitors and the amp end of the supply.

Thankyou all for your comments.

Ian

i jeszcze to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po chwilowym zastanowieniu uważam że nie powinno się patrzyć tylko który tranzystor jest mocniejszy ale przede wszystkim który jest bardziej liniowy dla danego punktu pracy.

Weźmy Firstwatt J2. Oparty jest na tranzystorze SJEP120R100 ma on mniejszą transkonduktancję ale jest bardziej liniowy, dużo ma mniejszą poj wejściową. Neson tam zmniejszył wzmocnienie w otwartej pętli a więc i głębokość s.z. a i tak uzyskał dobre parametry. W Aleph J chyba głębokość s.z. także zmniejszył + zastosowakł bardziej liniowe jfety zamiast irf9610. I do tego dąży: bardziej liniowe tranzystory i mniejsza głębokość s.z. (a przynajmniej tak mi się wydaje :) ).

Tak więc więcej tranzystorów w aleph lub o większej transkonduktancji to większa głębokość s.z. i pewnie lepszy bas ale kosztem liniowości. Dobrze by było to zbadać a nie tylko gadać o tym :)

..ale z 2giej strony mniej tranzystorów + mało skuteczne kolumny = kicha :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zatem będziemy badać,lecz warto obgadywać pomysły i kombinacje,żeby czasem trafić na to coś.

Widziałem wątek ,gdzie brałeś udział Pdyn w dyskusji o (Wzmacniacz Symetryczny typu X.5).

Zatem będziemy badać,lecz warto obgadywać pomysły i kombinacje,żeby czasem trafić na to coś.

Widziałem wątek ,gdzie brałeś udział Pdyn w dyskusji o (Wzmacniacz Symetryczny typu X.5).

Dokładnie o tym mówiłem (pisałem).

Pdyn zapewne te o większej ilości par równoległych mają większe zniekształcenia przy wysokich z powodu spadku wzmocnienia różnicowego dla pary różnicowej(pojemność wypadkowa z efektu MILLERA DO 392 OHM).

Pdyn zapewne te o większej ilości par równoległych mają większe zniekształcenia przy wysokich z powodu spadku wzmocnienia różnicowego dla pary różnicowej(pojemność wypadkowa z efektu MILLERA DO 392 OHM).

hmmm... nie wiem :)

nie wiem też czy potrzebnie kasowałem do lekkie odkształcenie w przebiegu prostokątnym które też było w oryginalnym Aleph 3 w testach stereophile. Takie lekkie odkształcenia które nie są jeszcze oscylacjami dają bardziej zdecydowany/szorstki dźwięk i może o to chodziło Passowi. Specjalnie nic nie poprawiałem a tylko to mnie podkusiło ale nie chce mi się teraz rozkręcać/poprawiać. Jeszcze zmniejszyłem mocno wyjściowy offset z 90/110 do 2..10. Przy J2 słyszałem że to ma wpływ na dźwięk (albo sobie tak wmówiłem ale wydaje mi się że słyszałem różnicę). Teraz szukam pre w którym będzie królowała 3cia harmoniczna żeby dodać więcej dynamiki bo pre lampowe to chyba kiepski pomysł (chyba że aikido).

Ztym SUPER-SYMETRY TO DAŁO BY RADĘ ,ALE BRAK MI JFETÓW a ,że jestem bidulenikm rencistą to nie mam możliwości kupienia(oryginałów) za przystępną cenę.Rozpocznę próby,żeby zastąpić te stopnie MOSFETAMI(TAK WIEM O RÓŻNICACH W LINNIOWOŚCI,ALE spróbuje zastosować lokalne sprzężenia zwrotne kosztem wzmocnienia stopnia i ew. wzrostu zniekształceń po zamknięciu pętli sz.).Schematy są dostępne i coś zrobimy(nie marudzić ,że tylko piszę ,że chciałbym coś zrobić.

Pdyn ALEPH P 1.7 to chyba przeważająca 3(rozsądnie) charmoniczna.Skoro dałeś 22PF to spokojnie.Wiem jak to jest gdy coś się złoży spróbuj modulację biasem,czasem w grę wchodzi charakterystyka dźwiękowa źródła i preampa.Osobiście trudno jest o dobrą współpracę z preampem lampowym,ponieważ,jeśli to WK-WA to dla wysokich słabo one sobie radzą z ich prawidłowym odwzorowaniem,gdy są obciążone pojemnością wejściową(czytałem o tym dane techniczne,można go wygrzebać w google).

Ztym SUPER-SYMETRY TO DAŁO BY RADĘ ,ALE BRAK MI JFETÓW a ,że jestem bidulenikm rencistą to nie mam możliwości kupienia(oryginałów) za przystępną cenę.Rozpocznę próby,żeby zastąpić te stopnie MOSFETAMI(TAK WIEM O RÓŻNICACH W LINNIOWOŚCI,ALE spróbuje zastosować lokalne sprzężenia zwrotne kosztem wzmocnienia stopnia i ew. wzrostu zniekształceń po zamknięciu pętli sz.).Schematy są dostępne i coś zrobimy(nie marudzić ,że tylko piszę ,że chciałbym coś zrobić.

Tak na przyszłość - czy dał byś radę np. zlutować układ Ayre V-3 ? To jest na mosfetach, jest też komplementarny układ różnicowy oraz brak tu sprzężenia zwrotnego. Uważam że jest bardzo ciekawy. Ciekawe czy uda się jakoś zapanować nad offsetem wyjściowym (oczywiście można by było zrobić 1szy stopień na jfetach).

1.

Ukryta Zawartość

2.

Ukryta Zawartość

A to jest prawdziwe supersymmetry (taką mam nadzieję :) ):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - też same mosfety

ale to chyba trzeba się przenieść na inny wątek z SuSy

Pod koniec tygodnia będę miał 3x UGS3 to jeden mogę ci wypożyczyć. Mają sparowaną 4kę jfetów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A to jest prawdziwe supersymmetry (taką mam nadzieję :) ):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - też same mosfety

@pdym

czy to jest Twoja wariacja.?!

Nigdy nie wydziałem tej strony.

Ktoś go słuchał.?

Ukryta Zawartość

Dzięki Pdyn za tę stronę(

Ukryta Zawartość

Nic nie przenosimy na stronę o SU-SY, to nasz wątek o modyfikacjach i pomysłach.

Ukryta Zawartość

No to jak chłopaki ciekawi mnie czy zamiarujecie złożyć coś z podanych na stronie(amplicanor) produktów.PYtam ,bo sam bym chciał to zbadać,lecz.....Zdajcie ewentualnie relacje dla ciekawości.

Pdyn nie byłem na Audioshow,ale czytałem opisy i wspominałeś mi ,że będziesz.Jaki sprzęt diy dałeś do odsłuchu i jakim ewentualnie przedwzmacniaczem był sterowany,pytam z ciekawości.

No to jak chłopaki ciekawi mnie czy zamiarujecie złożyć coś z podanych na stronie(amplicanor) produktów.PYtam ,bo sam bym chciał to zbadać,lecz.....Zdajcie ewentualnie relacje dla ciekawości.

Zacząłem badać układ podobny do Aleph XJ. Czyli para różnicowa 2sj79 a dalej irf610 i jako źródło irf9610. Nie dałem tu Aleph current source gdyż to ma napędzać wtórniki, łatwiej zaimplementować, w przeciwsobnych układach można liczyć na pewną redukcje zniekształceń. Ładne to ma przebiegi prostokątne (nawet 100kHz), jeszcze nie wiem jak gra. W symulacji poszczególne strony mają dużą parzystą harmoniczną która powinna się skompensować w ukł zbalansowanym. stabilność temperaturowa taka sobie.. w sumie to jeszcze mało mam w tym temacie do powiedzenia.

Co do układu folded cascode to mam złe doświadczenia. Jak czytałem na diyaudio to też nikt nie jest zachwycony. Chodzi głównie o zniekształcenia, małą stabilność temperaturową ale mam nadzieję że ktoś te problemy pokona.

Widać jednak że Pass już dawno też z tego zrezygnował, Ayre zresztą też. Ale nie chcę zniechęcać. Wolałbym żeby ktoś zbudował i opisał.

Pdyn nie byłem na Audioshow,ale czytałem opisy i wspominałeś mi ,że będziesz.Jaki sprzęt diy dałeś do odsłuchu i jakim ewentualnie przedwzmacniaczem był sterowany,pytam z ciekawości.

J2+P1.7 - ale nie sprawdziły się. Do mało skutecznych kolumnach to lepiej działają push pule, nie zgrało się i tyle. Był też aleph 3 ale nie został podłączony gdyż musiałem wcześniej wyjść a nieswojego wzmaka nikt nie będzie podłączał. Czyli dość słabo wyszło :/ ale i tak ciesze się że byłem.

Nieważne jak zabrzmiało na audioshow,bo w grę tak jak piszesz wchodzi to co z czym współpracuje a i tak zabiegamy o to aby system stworzony w domu umilał nam czas a nie uszy innym.

Jak ktoś z sukcesem zrealizował jakieś pre passa ale zamiast mosfetów zastosował jfety to też mógłby podzielić się przemyśleniami/schematem/pomiarami... :)

Pdyn jeszcze jedno,może A2,pomyśl o plus i minus :)

Mam pytanie, bo tego nie rozumiem, dla np. Aleph 3 mamy w specyfikacji

30 watts/ch 8 ohms

60 watts/ch 4 ohms

Przecież to jest SE to powinno być raczej odwrotnie.

A teraz jak wejdziemy na firstwatt.com to dla Alepha J mamy:

25w 8 ohms

13w 4 ohms

Przecież te konstrukcje mają taką samą topologię. O co tu chodzi ??

dyn testowałeś ALEPHA L nr.2

Niestety tego układu też nie rozumiem tj nie rozumiem założeń.

- dlaczego stosować sprzężenie zwrotne w układzie który powinien wzmocnić sygnał powiedzmy 2x

- dlaczego stosować podobne tranzystory mające spore poj wejściowe

- kondensatory na wejściu i na wyjściu

To samo się tyczy B1 po co tam tyle kondensatorów jak można było bez nich - tak jak np. na poniższym schemacie ? Zresztą żeby sie ich pozbyć na tym forum zastosowano dc servo, servo w układzie z dwoma jfetami :/

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pdyn testowałeś ALEPHA L nr.2

- dlaczego stosować sprzężenie zwrotne w układzie który powinien wzmocnić sygnał powiedzmy 2x

Pdyn,jeśli chodzi o wzmocnienie to Passowi chodziło o to ,aby dostosować w przybliżeniu poziom syg. wyjściowego (jeśli do tego celu odłączymy sygnał wej. z drabinki) będący w punkcie dołączenia syg. wej.,aby były zbliżone do swojego poziomu,dzięki temu następuje zwiększenie rezystancji wej.(20 kohm),dodatnie sprzężenie zwrotne powoduje też efekt ,że po odłączeniu źródła o niskiej rez. wyj. Aleph l się wzbudza. na średnich i trzeba na to uważać.Efekt dodatniego sprzężenia zwrotnego.Dzięki takiemu rozwiązaniu (pomysłowe).

Pojemności są spore to prawda,ale są sterowane ze żródła o niskiej rezytancji wyj.(najczęściej,ale trzeba to w tym przypadku mieć na uwadze),więc sygnał jest w porządku,dodatkowo dzięki silnemu sprzężeniu zwrotnemunawet na wyj.przedwzmacniacza przed drabinką ma ostre zbocza w przypadku prostokąta.

Dodatkowo dzięki regulacji biernej mamy możliwość posłuchania jak brzmi nasze źródło ,bo sygnały z przedwzmacniacza ,aż tak bardzo ze sobą niekolidują z wej. w sensie wprowadzanych zniekształceń.Kondki na wej. są ,bo jest na bramce napięcie polaryzujące ok. 14V a na wyjściu 30V(nie da się zbudować w tej topologi układowej zasilanej wersji symetrycznie)

rzecież to jest SE to powinno być raczej odwrotnie.

A teraz jak wejdziemy na firstwatt.com to dla Alepha J mamy:

25w 8 ohms

13w 4 ohms

Zauważyłem,że różnią się rezystory w aktywnym ,źródle prądowym w ALEPH 3 jest 750ohm a w Aleph J jest 1200 ohm ato przekłada się w przypadku Alepha J na mniejszą ingerencję aktywnego źródła prądowego w zwiększanie -zmniejszanie biasu,co powoduje ,że jest mniej wydajny prądowo.

Mam pytanie, bo tego nie rozumiem, dla np. Aleph 3 mamy w specyfikacji

30 watts/ch 8 ohms

60 watts/ch 4 ohms

Przecież to jest SE to powinno być raczej odwrotnie.

Dla 8 ohm moc jest głównie do pewnego poziomu wyznaczona napięciem zasilania.Jeśli chodzi o 4 ohm to tu decyduje suma czynników aktualnego biasu i działania aktywnego źródła prądowego,ato powoduję rozbieżności w pomiarach ewentualnej mocy dla 4 ohm ,jeśli bias się różni od 4 ohm.Moc tę można zwiększyć podnosząc BIAS zmianą rezystora z 47 kohm na większy.

Nie wiem czy dobrze poradziłem,ale jeśli chcesz to o aktywnym źródle prądowym i jak co się ma można poczytać na początku postu,troszkę obliczń na kartce i będzie git.

HA ,jeśli chodzi o alepha l NR.2 to rez. wej. 20 kohm powoduję ,że też trzeba zobaczyć jaki mamy kondensator sprzęgający(jeśli takowy jest),aby nie obcieło nam zbytnio dołu.

Oczywiście chodziło mi o kondensator na wyj. źródła

Dzięki za odpowiedzi

Pdyn testowałeś ALEPHA L nr.2

Niestety nie. Widzę że chyba warto.

Podłączałem prosty układ różnicowy na 2sk170 z cascodą na zwykłych bjt. Kwadrat w oscyloskopie dla 20k jest bardzo dobry. Dźwięk bardzo dobry. Choć to zbalanzowany układ ale dobrze się sprawił i sprawdzi w Aleph J (który będzie miał tylko XLR)

Nie buduję Alepha 2 gdyż właśnie składam Alepha J i już więcej Alephów raczej nie będę budował.

Próbowałem zrobić wersję Aleph L na jfetach ale ostatecznie wybrałem prosty układ różnicowy.

W załącznikach próby - może się komuś przyda kiedyś.

Ukryta Zawartość

post-39594-0-20125500-1417769755_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poczekaj Pdyn do śmierci może trzeba czas zabić,więc nie mów nie A2 :)

Potrzebuję kasy(JESTEM NA RENCIE SOCJALNEJ A DIY KOSZTUJE) więc mam do sprzedania komplet tranzystorów parowanych do budowy ALEPH 3, IRFP240 I IRF9610.Sorry za taki wpis ,ale jeśli ktoś kto czyta potrzebuje to szczegóły w dziale ogłoszenia.Cena to 60zł.Więm Pdyn i Sybic ,że wy też macie,ale nie wystawiajcie :)

Chłopaki wczoraj podczas odsłuchiwania kilku nagrań min. Gosia Andrzejewicz zrozumiałem jak bardzo czaruje ALEPH 3,żywy realizm aż się wzruszyłem.Niem ma pozostałych elementów wypasionych ,ale o nich wspominałem.Zbierałem na ALEPHA 3 ponad rok.Sorry za trele morele emocjonalne.

mam do sprzedania komplet tranzystorów parowanych do budowy

z tym to raczej do "Różne kostki do wzięcia"

Czy badałeś oscyloskopem alepha 3 i pre L ?

Chodzi o preamp L nr.2 to ma on bardzo dobre zbocza po podaniu prostokąta i jeśli posiadamy źródło bez separacji przed składową stałą lub o sporej poj. sprzęgającej to do poziomu regulacji biernej mamy płaskie pasmo(w przybliżeniu)pamiętając jednak o takim samym stosunku rezystorów drabinki i musowo dołączamy sygnał wej. do drabinki bo bez tego też będzie działał,lecz nie będzie korzyści z bezpośredniego sterowania źródłem.Aleph L ma niską rezystancję wyj. więc radzi sobie z pojemnością wej. A3 na wysokich.Pamiętaj Pdyn o ryzyku wzbudzenia.

Dzięki za namiar "Różne kostki do wzięcia".

Jeśli masz pytania to śmiało brateńku

Pdyn mam jeszcze dalszą odpowiedz do twojego pytania

Pdyn nie martwmy się o pojemności wej. tych tranzystorów,bo zauważ,że np w drugim stopniu zastosowano kondensator w obwodzie bramka dren zwiększający efekt Millera i zapobiegający wzbudzaniu i przerzutom ,dzwonieniom.Na pomiarach oscyloskopem rzeczywiście on pomaga.

Może niedługo dzięki kumplowi wrzucę zdjęcia ALEPHA 3 i bez obudowy ALEPHA L 2.

To jest zdjęcie jednego monobloku mojego ALEPHA 3.

TO JEST ZDJĘCIE JESZCZE BEZ OBUDOWY I PRZEŁĄCZNIKA DRABINKOWEGO MOJEGO ALEPHA L NR. 2

głośność mam ustawioną za pomocą rezystorów odpowiadających sumie rezystorów w odpowiednich przedziałach regulacji biernej i aktywnej co jest rzeczą bardzo ważną dla prawidłowej jego pracy.

Sorry za słabą jakość obrazków,ale innego wyboru jak zrobić lepiej nie bardzo było jak.Wszystko w aluminium robiłem ręcznie,za pomocą wkrętarki w małym pokoju.Na szczęście jestem kawalerem stąd kiedyś wzmianka o braku żony w ewentualnym garażu,jeśli się go ma.

Teraz u mnie z diy będzie cienko,bo niedawno odebrano mi rentę,cholera choć nie mam całkowicie prawej nogi.Fajna polityka i każą chodzić na wybory.a MIAŁEM KIEDYŚ ZBUDOWAĆ A2,TERAZ TYLKO BĘDĘ PYTAŁ DZIKOSKA I HIARO O WRAŻENIA Z A2.

Ukryta Zawartość

post-54667-0-63968400-1418375765_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jak u ciebie Pdyn próbowałeś posłuchać ALEPHA L 2 w wersji z mosfetami.

W moim ALEPHIE L 2 może bym zintegrował płytkę zasilacza z modułem przedwzmacniacza,gdybym miał na początku większy zbiornik do trawienia.Było by stabilniej i bardziej komfortowo jak i skróciło by połączenia z zasilaczem,ale teraz też napięcie zasilające zbytnio nie jest odkształcone(sygnał do przedwzmacniacza podawany jest według zasady pracy w całości od źródła na bramkę pierwszą i wzmocniony na następną,gdzie występuję z tego powodu w miarę spore pobory prądu,lecz wiadomo troszkę na rezystancji połączeń spada,ale jest blokowane kondensatorem na płytce przedwzmacniacza).

A jak u ciebie Pdyn próbowałeś posłuchać ALEPHA L 2 w wersji z mosfetami.

Chyba jednak nie będę go narazie robił. Wyjście z CD mam 3VRMS więc powinien wystarczyć jakiś wtórnik spr wtornik jfet bez żadnych kondensatorów. Ostatnio zacząłęm się interesować też pre ctc johna curla. W sumie to jednostopniowy pre, zbalansowany, bez sprzeżenia zwrotnego, bez żadnych kondensatorów. Ciekawe czy ktoś próbował coś takiego skonstruować. Ja zrobiłem testówkę na 2sj246/2sj103 i bjt i zniekszłałceniana poziomie 0,01THD (tak dla 1V) tak po 2V zaczeły narastać.

I na początku też były większe. Może to szumy nie wiem. Mierzyłem miernikiem Keithley a zresztą ltspice mniej więcej podobnie pokazywał, no może ciut lepiej. Zresztą podobnie zachowują się Passy w Su-Sy tj na początku mamy większe zniekształcenia pożniej dół tj małe i później już rosną.Sztuka chyba polega na tym żeby ten dół był w obszarze jednego/kilku watów a nie np. 50ciu :)

np. jak zobaczymy testy Accuphase E450 to mamy najniższe zniekształcenia przy 100Watach! Czy to nie jest trochę bez sensu ?

a np. XA60.5 ma najniższe w przedziale 1-10watów.

Sprawdzałem THD+N w moim Aleph 3 i miałem takie jak w testach stereophile ale nie wiem czy się cieszyć bo mam trochę podwyższone napięcie wiec w sumie zniekształcenia powinienem mieć mniejsze. W kanale w którym offset był większy były większe zniekształcenia. Z upływem czasu zniekształcenia troszkę też się zmniejszyły.

Testy były dla 8R a jak podłączyłem 2R to się przeraziłem z jaką szybkością zniekształcenia narastają :/

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.