Skocz do zawartości
IGNORED

Clearaudio Concept

annaz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

generalnie potrzebuje pomocy przy doborze interkonektu od przedwzmacniacza do wzmacniacza, nie wiem dla czego wszyscy opisują oryginalny kabel który jest wpięty przez producenta na stałe od gramofonu do przedwzmacniacza

Twój problem jest bardzo prosto rozwiązać.Wypożyczasz interesujący cię kabel ,słuchach ,podejmujesz decyzję. Po sprawie.
Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Jakie modele, marki ?

Każdy interkonekt będzie pasować między pre a wzmacniacz ,ale wybór będzie należał do ciebie.Nie nastawiaj się że ten gramofon +pre zagra rewelacyjnie.Co byś tam nie wetknął to pewnego poziomu nie przeskoczysz zarówno gramofonu jak i pre.

miniabyr,

ile kosztuje taki ZONTEK?

Każdy interkonekt będzie pasować między pre a wzmacniacz

czyli rozumiem, że nie ma różnicy w interkonektach czy to do garmofonu czy do CD? sorry dopiero się uczę całej tej kuchni

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

miniabyr,

ile kosztuje taki ZONTEK?

czyli rozumiem, że nie ma różnicy w interkonektach czy to do garmofonu czy do CD? sorry dopiero się uczę całej tej kuchni

Nie ma różnicy technicznej. Ale musisz sam spróbować podłączyć różne interkonekty i wybrać ten najlepiej pasujący do tego co masz. Zontek kosztuje tyle ile 5 twoich clearaudio

Dokladnie jak pisze kolega powyzej, zajmujesz sie kablami a pre masz nic niewarte , plaskacz i suchotnik na dodatek bazbarwny anemik (przerabialem wszystkie PJ) jesli chcesz pograc z patefonu to pre musi byc duuuzo lepsze z mozliwosciom wszystkich ustawien i wtedy zblizy sie poziomem do najlepszych zrodel a w wiekszosci je przewyzszy (ale nie bedzie latwo) niestety dluga droga przed Toba do osiagniecia nirwany z czarnym krazkiem

LAR PhonoStage LPS-1 , np taki trzeba było sobie wypożyczyć i posłuchać jak gra z conceptem

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Trochę naskoczyliście na kolegę, przecież pisze, że dopiero zaczyna, więc Swoimi docinkami raczej go zniechęcicie niż pomożecie. Przykład LPS-1 jest dosyć słaby – skąd miał kolega o nim słyszeć ??? Pan Czyżewski raczej nie sprzedaje w MM itp. i nie ma kolorowych reklam w broszurach.

Do sedna. Ile masz kasy na kabel ? Z jakiego jesteś miasta (masz w Swoim mieście sklepy audio) skąd mógłbyś wypożyczyć kable na weekend ? Już prawie każdy sklep oferuje podobne praktyki (psychologia marketingu mówi, że ¾ respondentów już nie zwraca coś co mają w domu)

Dlatego Tobie proponowałem abyś bardziej zajął się kablem na linii gram-pre, ponieważ według moich doświadczeń, (siedzę w tym 2 lata, wiem, że krótko, ale każdy jakoś zaczynał,) tutaj jest większe pole do manewru i więcej możesz osiągnąć. Przynajmniej tak było u mnie.

Pomiędzy gram – phono pre mam podpięte Pro-Ject RCA-C a phono-pre – pre zwykły zakupiony w osiedlowym sklepie z elektryką. Ten zwykły za, bodajże, 20-30 zł metr, wniósł więcej niż np. QED Audio 2 który może się pochwalić przeróżnymi nagrodami i który kosztuje 5 x tyle albo Van den hul The name . Więc tu nie ma reguły.

W przyszłości planuję sobie wypożyczyć Albedo Blue/ Van den Hul The Bay / Kimber PBJ – ale nic w ciemno, z tej branży, już nie kupię.

Osobiście mogę Tobie polecić Pro-Ject RCA-C, długość poniżej metra, pod względem cena/jakość, według mnie, bardzo dobre rozwiązanie. Ale musisz samemu ruszyć tyłek do sklepu, albo pożyczyć przez neta i słuchać, słuchać oraz słuchać.

Z drugiej strony, tak jak pisali koledzy, to nie jest ta liga, aby oczekiwać cudów, więc kup dobrze wykonany kabel za kilkadziesiąt złotych, nawet w ciemno, a zaoszczędzone pieniądze wydaj na płyty.

Trochę naskoczyliście na kolegę, przecież pisze, że dopiero zaczyna, więc Swoimi docinkami raczej go zniechęcicie niż pomożecie. Przykład LPS-1 jest dosyć słaby – skąd miał kolega o nim słyszeć ??? Pan Czyżewski raczej nie sprzedaje w MM itp. i nie ma kolorowych reklam w broszurach.

Do sedna. Ile masz kasy na kabel ? Z jakiego jesteś miasta (masz w Swoim mieście sklepy audio) skąd mógłbyś wypożyczyć kable na weekend ? Już prawie każdy sklep oferuje podobne praktyki (psychologia marketingu mówi, że ¾ respondentów już nie zwraca coś co mają w domu)

Dlatego Tobie proponowałem abyś bardziej zajął się kablem na linii gram-pre, ponieważ według moich doświadczeń, (siedzę w tym 2 lata, wiem, że krótko, ale każdy jakoś zaczynał,) tutaj jest większe pole do manewru i więcej możesz osiągnąć. Przynajmniej tak było u mnie.

Pomiędzy gram – phono pre mam podpięte Pro-Ject RCA-C a phono-pre – pre zwykły zakupiony w osiedlowym sklepie z elektryką. Ten zwykły za, bodajże, 20-30 zł metr, wniósł więcej niż np. QED Audio 2 który może się pochwalić przeróżnymi nagrodami i który kosztuje 5 x tyle albo Van den hul The name . Więc tu nie ma reguły.

W przyszłości planuję sobie wypożyczyć Albedo Blue/ Van den Hul The Bay / Kimber PBJ – ale nic w ciemno, z tej branży, już nie kupię.

Osobiście mogę Tobie polecić Pro-Ject RCA-C, długość poniżej metra, pod względem cena/jakość, według mnie, bardzo dobre rozwiązanie. Ale musisz samemu ruszyć tyłek do sklepu, albo pożyczyć przez neta i słuchać, słuchać oraz słuchać.

Z drugiej strony, tak jak pisali koledzy, to nie jest ta liga, aby oczekiwać cudów, więc kup dobrze wykonany kabel za kilkadziesiąt złotych, nawet w ciemno, a zaoszczędzone pieniądze wydaj na płyty.

No aż tak początkującym nie jestem, przez 3 lata miałem Technicsa SLD coś tam, przez kolejne 3 lata miałem Pro Jecta Debut III, w dzieciństwie taż miałem jakieś tam Radzieckie gramofony, te 2 ostanie miałem podpięte pod stary wzmacniacz z wbudowanym pre Technicsem (nie pamiętam modelu ale pracował w klasie A) grał naprawdę świetnie, czasami jak teraz odsłuchuje Primare I21 to wspominam tego Technicsa, miał świetny bas, bardzo nasycone brzmienie, jestem z Poznania (Plewiska), z tego co wiem też jesteś z Poznania ? podpowiedz gdzie można wypożyczyć kable do odsłuchu, może przedwzmacniacz też można wypożyczyć, generalnie pisałem że przedwzmacniacz Pro Jecta mam na początek i jest do wymiany.

A co Panowie myślicie o przedwzmacniaczu Clearaudio Nano Phono?? może by się zgrał z Conceptem najlepiej??

Dodam że nie jestem aż jakim audiofiłem, myśle o dobrym, pięknym brzmieniu -)

Zontek kosztuje tyle ile 5 twoich clearaudio

muszę powiedzieć że ten Twój ZONTEK wygłąda bajecznie, nawet bym nie pomyślał, że jest to DIY!

salon Koris

Hi End Corner

Robiłem u nich zakupy, nie mogę powiedzieć złego słowa, czasami w Hi Endzie starają się wcisnąć bajkę marketingową, ale taka ich praca, żyją z marży, jednak jak trochę ich poznasz, to bardzo mili panowie, i o muzyce porozmawiasz, a to też ważne, przynajmniej dla mnie. gdyż np. w salonie Denona w starym browarze, to zapomnij. Tam spotkasz grzecznie uczesanego, sztucznie uśmiechniętego w wyprasowane koszule, sprzedawcę, który nie zna nic poza ofertą sklepu, a o muzyce (rozumiem, że o gustach się nie dyskutuje) ale warto coś tam wiedzieć jak się siedzi w tej branży, nic nie powie. A w takim Korisie spotkasz normalnego chłopaka o długich włosach, w spranej koszulce slayera, który z Tobą usiądzie i z przyjemnością posłucha głośno na dobrym sprzęcie dobrego starego rocka. Dla czystej przyjemności. Nikt Cię nie pogania, nie płacisz za odsłuch, do usług podstawią kolejne kolumny, a nawet z kilku mitów audio wyleczą, opierając się na doświadczeniu które zdobyli przez lata pracy przerzucając te wszystkie klocki.

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Do Annaz.Każdy z nas piszących tu ma większe lub mniejsze doświadczenia jeśli chodzi o audio. Dobór odpowiednich komponentów trwał latami,wypracowała się jakaś estetyka brzmienia. MUSISZ sam/sama odrobić lekcję w audio. Wiem ,że to co pisze brzmi banalnie.Jak sam/sama nie przerzucisz "tony" sprzętu, skonfigurujesz go i osłuchasz,to mówienie o brzmieniu jest jak mówienie ślepemu o kolorach.Człowiek najlepiej uczy się na błędach, Ja takich błędów miałem kilka ,a najwiekszy z nich był gramofon clearaudio performance. Piękny ,ale na tym kończyły się jego zalety.W analogu liczy się wytrwałość i tej wytrwałości ci życzę. Hej

• 3 tygodnie później...

Jednak zakupiłem Concepta i muszę powiedzieć, że jestem mega zadowolony z zakupu, naprawdę świetna maszyna, Zontek to inna klasa :), nie stać mnie na zakup takiego sprzętu, ale Concept brzmi świetnie, na 100 % tego brzmienia szukałem, teraz muszę się zastanowić nad pre, ktoś coś poleca ? budżet 1000 zł

polecam

dziękuje za wszystkie rady

pozdrawiam

Maks

Jeżeli masz gramofon clearaudio to spróbuj kupić dedykowany przedwzmacniacz tej samej firmy. Co prawda musiałbyś zwiększyć budżet, ale z moich doświadczeń wynika, że lepiej od razu zainwestować więcej, niż po jakimś czasie ponownie wydawać pieniądze na docelowy sprzęt. Przekonałem się, że przedwzmacniacz ma niebagatelne znaczenie. Sprawdź na stornie winyle.pl mają w ofercie przedwzmacniacze clearaudio.

Jak chcesz dobry kabel to mam do sprzedanie kabel "made by ahaja" w wersji pro ze znakomitymi wtykami RCA od Neutrika.

Został mi bo wymieniłem na jeszcze lepsze i niestety duuuuuużo droższe. Ale do Zonteka jak znalazł.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.