Skocz do zawartości
IGNORED

Clearaudio Concept

annaz

Rekomendowane odpowiedzi

A jakie masz kolumienki? Przedwzmacniacz jakiś phono jest? Jaka muza? Ma wyglądać ładnie tak na pokaz tylko dla koleżanek, czy też grać? ;-)

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Jestem facetem ogólnie :) kolumny AA Phoebe III kable głośnikowe Chord Odyssey 2, muzaka różna głównie rock klasyczny z lat 70-tych, jazz, muzyka wokalna, muzyka filmowa, przedwzmacniacz Pro-Ject.

Zestaw który buduje ma grać, myślałem o Primare I21??

nie do końca rozumiem kolegę, czy poważnie ??

No Primare ma być właśnie.

Też ładny.

mogę się tylko zgodzić z przedmówcami, ładny gramofon.

Raz go słyszałem w korisie w poznaniu gdy mieli jeszcze w swojej ofercie gramofony Clearaudio.

Był, jeśli dobrze pamiętam, podpięty pod Epoca 2 Baltlaba, oraz phono Pro-Jecta, i hulało.

A jaki masz budżet ?

ps. mogę też zapytać ile zapłacisz za sam gramofon ? jestem ciekaw pewnej rzeczy.

Mam nadzieję, że to nie jest dla Ciebie problem,

dzięki z góry,

Napisano dziś, 15:30

mogę się tylko zgodzić z przedmówcami, ładny gramofon.

Raz go słyszałem w korisie w poznaniu gdy mieli jeszcze w swojej ofercie gramofony Clearaudio.

Był, jeśli dobrze pamiętam, podpięty pod Epoca 2 Baltlaba, oraz phono Pro-Jecta, i hulało.

A jaki masz budżet ?

ps. mogę też zapytać ile zapłacisz za sam gramofon ? jestem ciekaw pewnej rzeczy.

Mam nadzieję, że to nie jest dla Ciebie problem,

dzięki z góry,

na sam gramofon budżet 5000 zł no i teraz potrzebowałbym do tego wzmacniacz, dla tego właśnie myślałem o Primare I21, chciałbym wydać na zestaw wzmacniacz + cd (Primare I21, CD21) kolejne 4000 zł, tak to wygląda, myślałem też o wzmacniaczu Electrocompaniet Eci-2 ???

Miałem Concepta. Na początek może być, da się słuchać, ładnie wygląda.

Ale cudów nie oczekuj, szału nie robi (z seryjną wkładką MM).

Jeśli chcesz mieć naprawdę dobry dźwięk, to za te pieniądze Ad Fontes i pozamiatane.

Ja przeszedłem drogę od plastik-fantastik, Pro-Jecta, Concepta, ale dopiero Kredens spowodował, że mam banana na twarzy :o)

ZAP TeXtreme Reference Monitor, ART Loudspeakers Deco 8, Triangle Australe 260, Cabasse Clipper / Audion Sterling, Bladelius Brage / Denafrips Pontus II / Moon 260 Dt / Pioneer N-70ae

• Redaktorzy

Moje doświadczenia z gramofonami Clearaudio są takie sobie. Te parę modeli, które znam, grało trochę bezbarwnie. Talerz z POM z kolei znam z gramofonu Transrotor Dark Star, ktory jest jedynym Transrotorem, który gra nudno. Wydaje mi się, ze przed zakupem koniecznie trzeba posłuchać w docelowej konfiguracji. To za droga sprawa, żeby wtopić a potem żałować.

Moje doświadczenia z gramofonami Clearaudio są takie sobie. Te parę modeli, które znam, grało trochę bezbarwnie. Talerz z POM z kolei znam z gramofonu Transrotor Dark Star, ktory jest jedynym Transrotorem, który gra nudno. Wydaje mi się, ze przed zakupem koniecznie trzeba posłuchać w docelowej konfiguracji. To za droga sprawa, żeby wtopić a potem żałować.

Rega PR6 z exact2 zagra lepiej? Ta z kolei ma szklany talerz:-)

Mam Concept z wkładką MC. Nabyłem go w cenie takiej jak w wersji z wkladka MM i smiem twierdzic, ze raczej w wyniku ignorancji personelu sklepu niz swiadomej decyzji sprzedazowo-promocyjnej ... ale to inna historia ...

Nie zawodzi mnie jesli chodzi o brzmienie, to jest naprawde dobry gramofon, nie jest tani, to fakt, ale tez trudno doczepic sie pod wzgledem jakosci wykonania. Nim kupilem testowalem Projecty i Rega, takze VPI i Acoustic Solid tansze modele, finalnie wybralem Concept, ale nie ukrywam, ze takze dlatego iz to byla wkladka MC ...

Ostatnio pojawily sie nowe wersje z chasis drewnianym, ale tutaj cena jest o ponad 1,3k zl wieksza niz wersja niedrewniania!!!, oraz z wkladka Clearaudio Artist MM, co akurat moze byc dobrym wyborem - w tej wersji gramofon jest drozszy o 800 zl, a wkladka kupowana oddzielnie kosztuje ponad 2k zl).

• Redaktorzy

A jakby tak spróbować gramofonu Clearaudio z wkładką MC innej firmy? Np. z ZYX R-50?

Rega PR6 z exact2 zagra lepiej? Ta z kolei ma szklany talerz:-)

Posłuchać. Z jednej strony Rega to uznany producent, byle czego nie robi. Z drugiej to są jednak konstrukcje, które przerzucają na użytkownika odpowiedzialność za odsprzężenie akustyczne od otoczenia. Masywny stolik, albo masywny przykręcony do ściany nośnej i tak dalej. Jeśli idzie o Projecta to podobały mi się dwa ich gramofony: stary Perspective oraz RPM 10. Nic poniżej. A to juz są prawdziwe pieniądze. Jeszcze inna sprawa z wkładkami. Tutaj wchodzi tyle zmiennych, że właściwie kupujac pierwszy solidny gramofon tzreba chyba wziąć to, co sie wydaje (byle nie za drogo), a potem dopiero szukać docelowej wkładki. Znam dwie stosunkowo niedrogie konstrukcje MC, które mogę poradzić w ciemno: AT OC-9 oraz ZYX R-50. Jedna detaliczna i taka trochę hi-endowa w manierach, druga miękka, organiczna, nastrojowa.

Jak masz ok. 5 koła sprawdź jeszcze Avid Ingenium

Cena w zależności od 4 do 6 koła zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-43720-0-46033200-1399735208_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dominic tak, ale najtańszy Avid z ramieniem to 6300, a do tego kolega annaz pewnie by chciał dokupić jakąś wkładkę... i koszty rosną :)

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Napisano dziś, 18:43

Użytkownik Dominic2509 dnia 10.05.2014 - 16:20 napisał

Dominic tak, ale najtańszy Avid z ramieniem to 6300, a do tego kolega annaz pewnie by chciał dokupić jakąś wkładkę... i koszty rosną :)

krzysiek masz racje, to już po za granicami budżetu poza tym, wizualnie nie odpowiada mi co też uważam za ważne

Mam Concept z wkładką MC. Nabyłem go w cenie takiej jak w wersji z wkladka MM i smiem twierdzic, ze raczej w wyniku ignorancji personelu sklepu niz swiadomej decyzji sprzedazowo-promocyjnej ... ale to inna historia ...

Nie zawodzi mnie jesli chodzi o brzmienie, to jest naprawde dobry gramofon, nie jest tani, to fakt, ale tez trudno doczepic sie pod wzgledem jakosci wykonania. Nim kupilem testowalem Projecty i Rega, takze VPI i Acoustic Solid tansze modele, finalnie wybralem Concept, ale nie ukrywam, ze takze dlatego iz to byla wkladka MC ...

Ostatnio pojawily sie nowe wersje z chasis drewnianym, ale tutaj cena jest o ponad 1,3k zl wieksza niz wersja niedrewniania!!!, oraz z wkladka Clearaudio Artist MM, co akurat moze byc dobrym wyborem - w tej wersji gramofon jest drozszy o 800 zl, a wkladka kupowana oddzielnie kosztuje ponad 2k zl).

Dzięki za radę, do wkładki MC musiałbym mieć lepszy sprzęt, na co mnie nie stać :(, myślę że muszę trzymać się wkładki MM

Miałem Concepta. Na początek może być, da się słuchać, ładnie wygląda.

Ale cudów nie oczekuj, szału nie robi (z seryjną wkładką MM).

Jeśli chcesz mieć naprawdę dobry dźwięk, to za te pieniądze Ad Fontes i pozamiatane.

Ja przeszedłem drogę od plastik-fantastik, Pro-Jecta, Concepta, ale dopiero Kredens spowodował, że mam banana na twarzy :o)

EmilioE znalazłem Twój post, który wpisałeś w innym temacie zaraz po zakupie Clearaudio Concept, wydawało się, że przeżyłeś szczęśliwe chwile z tym gramofonem???

Musisz zdecydować na ile 'gra' u Ciebie design a ile solidność konstrukcji.

Jak musi to być nowy klocek to uderz do Andrzeja a nawet wystruga Ci ciężkie ramię pod MCLO. Za 350$ masz AT OC9, która sponiewiera każdą MM czy MCHO.

Trochę poodkładasz i nabędziesz jakiś preamp który nie będzie ograniczaj jakości takiego seta.

Jak moze być starszy to pooglądaj sobie coś takiego jak Sony seria PSX 50-60-70. Do MCLO jak znalazł.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Annaz,

Oczywiście nie jest to zły gramofon, sprawdził się i wcale go nie odradzam, absolutnie.

Ale Ad Fontesa przewrócił do góry nogami wizję dźwięku z gramofonu w tym przedziale cenowym.

Róznica jest nie do opisania.

Ujmijmy to tak: moje źródło CD to Yamaha CD-S1000. Concept byl przy niej źródłem dodatkowym, miłym, fajnym, ładnie się prezentującym, ale wyraźnie słychać było różnicę klas in minus gramofonu.

Z Fontkiem, jest odwrotnie, to Yamaha jest słabyszm źródłem w moim zestawie.

Jeśli poruszamy się w założonym budżecie, to za pieniądze, które chcesz wydać, będziesz miał nowego Ad Fontesa z Ortofonem 2M Black, bądź Golringiem 2500 - czyli masloadera z 14-calowym ramieniem i jedną z topowych wkładek MM!

Uwierz mi, Kredens z jedną z powyższych wkładek, w porównaniu z Conceptem to jest PRZEPAŚĆ głębsza niż Rów Mariański!

ZAP TeXtreme Reference Monitor, ART Loudspeakers Deco 8, Triangle Australe 260, Cabasse Clipper / Audion Sterling, Bladelius Brage / Denafrips Pontus II / Moon 260 Dt / Pioneer N-70ae

Annaz,

Oczywiście nie jest to zły gramofon, sprawdził się i wcale go nie odradzam, absolutnie.

Ale Ad Fontesa przewrócił do góry nogami wizję dźwięku z gramofonu w tym przedziale cenowym.

Róznica jest nie do opisania.

Ujmijmy to tak: moje źródło CD to Yamaha CD-S1000. Concept byl przy niej źródłem dodatkowym, miłym, fajnym, ładnie się prezentującym, ale wyraźnie słychać było różnicę klas in minus gramofonu.

Z Fontkiem, jest odwrotnie, to Yamaha jest słabyszm źródłem w moim zestawie.

Jeśli poruszamy się w założonym budżecie, to za pieniądze, które chcesz wydać, będziesz miał nowego Ad Fontesa z Ortofonem 2M Black, bądź Golringiem 2500 - czyli masloadera z 14-calowym ramieniem i jedną z topowych wkładek MM!

Uwierz mi, Kredens z jedną z powyższych wkładek, w porównaniu z Conceptem to jest PRZEPAŚĆ głębsza niż Rów Mariański!

ok, gdzie mogę znaleźć cennik z Fontkiem, żeby się zorientować jak to wszystko wygłąda

Tu jest stronka:

Ukryta Zawartość

Na niej masz linki do testów i innych tam...

Konstruktorem jest Andrzej Analogowy z forum.

Trzeba do niego napisać lub zadzwonić i porozmawiać.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

jednak zdecydowałem się na Clearaudio Concept, zamówiłem i czekam, wzmacniacz Primare I21 oraz CD21 kolumny AA Phoebe III, przedwzmacniacz (jak na razie) Pro Ject Phono BoX II, i teraz bardzo proszę o pomoc z doborem interkonekta od przedwzmacniacza do wzmacniacza

dzięki

generalnie potrzebuje pomocy przy doborze interkonektu od przedwzmacniacza do wzmacniacza, nie wiem dla czego wszyscy opisują oryginalny kabel który jest wpięty przez producenta na stałe od gramofonu do przedwzmacniacza

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.