Skocz do zawartości
IGNORED

który CD philips jest wart uwagi?

BeerfaN

Rekomendowane odpowiedzi

>Bartek1

>"Ciekawił by mnie wynik takiego na przykład Philipsa Cd 304MKII (CDM1/TDA1541),czy po tych samych przeróbkach byłby lepszy od CDM 9.Ma duze szanse patrząc jak naped CDM 1 jest zbudowany i jak pracuje.

Jak byś miał okazję spróbuj sie pobawić.Myśle ,że jako baza na transport CD 304MKII może być nawet lepszy niż CD 960."

>"Do tego dochodzi jeszcze charakter dźwięku TDA1541A ,który jest bardzo "przyjemny" w odbiorze i znaczenie bardziej preferowany przez wielu niż dzisiejsze delta-sigmy,mashe i inne."

Być może nawet bez przeróbek CDM1 będzie lepszy. CDM9 dopiero co zmodyfikowałem, a na CDM1 robiłem ostatnio tylko Marantza CD74 niestety bez wyjścia cyfrowego więc nie mogłem porównać. Szukam czegoś odpowiedniego z CDM1 lub 2 i jak zmodyfikuję to na pewno podzielę się doświadczeniami. Na razie spróbuję gruntownie przerobić jakiś CDM4. Przyrost jakości CDM9 rokuje duże nadzieje także na przeróbkę CDM4 (tym bardziej oczywiście CDM1 lub 2). Jak będę miał CDM1 (CDM2) z TDA1541 zrobię przeróbki "full wypas" zarówno z zastosowaniem TDA1541 jak i Burr-Browna PCM1792 (chyba aktualnie najlepszy, choć już niezupełnie delta-sima). Tylko takie bezpośrednie porównanie z identycznym transportem i prawie identycznym torem analogowy da odpowiedź co ewentualnie jest lepsze.

Próby na transportach (przetwornik był zasilany z akumulatorów) z filtrami sieciowymi wykazały, że warto zainwestowaś w zasilanie, w szczególności w dobry ekranowany transformator. W CD950 warto dać trafo o większych napięciach zasilających +/- 10V i zrobić je stabilizowane.

Dawno temu robiłem też porównania mechanizmów CDM12 i 12PRO. PRO był lepszy ale niewiele. Zresztą z tego co się orientuję PRO jest robiony z myślą o niezawodności podczas nieprzerwanej pracy w studiu, radiu itp. zaś walorów audiofilskich raczej nie brano w nim pod uwagę.

>DS-Kustagon

chipset SAA7000/7010/7020/7030

Polak Węgier dwa bratanki ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam pdf;7010,7020,7030 mogę wysłać jeśli się przyda.

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich. Okazyjnie wpadł mi w ręce CD-840, może ktoś wie, co w nim siedzi i czy da się coś z niego wycisnąć ? W necie nie udało się znaleźć nic o możliwościach upgrade'u tego modelu.

Panowie, a jakie są Wasze opinie na temat poniższego, raczej współczesnego modelu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pholips CD 753. Istotnie niestary. Wymieniony w katalogu Philipsa 2002/3. Najwyższy model odtwarzacza Cd ale czy jest to w tym wypadku jest jakakolwiek rekomendacja? Odtwarzacze CD wymienione w tym katalogu robią wrażenia dodatku do linii nagrywarek. I ten "design"... Zajrzyj do wątku o Philipsach, może tam coś znajdziesz ale w jeśli nawet w środku jest coś sensownego, to skrzynkę należałoby wymienić.

>Beerfan

Generalnie nie mam jakiegoś bardzo dużego doświadczenia w tuningowaniu i doprowadzaniu do perfekcji gotowych Cd-ków dlatego że często wolę po prostu je partiami przebudowywać.Czyli zamiast na przykład zmieniać op-ampy ,rezyst. i konden. w torze analogowym wolę dobudować całkiemn nowy tor analogowy z własnym zasilaniem....itd.

Co do twojego CD to przede wszystkim polecam ci wymienić wszystkie elektrolity i głównie nie chodzi o to że lepsze tylko po prostu świeże bo tamte maja kupę lat.A jak już zmieniać to szkoda na jakis badziew ,polecam Panasonic FC.3 kondensatory na TDA1541 i jeden na SAA7220 dobrze dać 100-120uF zamiast orginalnych 47uF.

I w te warto zainwestować...OS-Con lub Black Gate byłby na miejscu.Możesz potestować też ze zwiększaniem pojemności kondensatorów na op-ampach (tu również BG mile widziane).Także kondensator odsprzęgający (100-220uF w zależności od modelu) który jest w torze na wyjściu warto dać jak najlepszy i zbocznikować go jakimś 1uF lub mniejszym super jakości.Jeśli nie chcesz za dużo inwestować to wszędzie gdzie pisałem Black Gate mogą być też Panasonic FC.

Co do kości,warto przede wszystkim zmienić TDA1541 na wersje A/S1 (około 100zł) jak nie bedziesz mógł znaleźć to przynajmniej na "A".Dobrze też jest zmienić SAA7220P/A na wersje P/B , ale nie wiem gdzie ja znajdziesz bo sklepowo ta kość ze 200-250zł kosztuje,najlepiej z innego/nowszego CD.

Co do diód prostowniczych ja używam zawsze moje ulubione BYV26C - Vishay/Telefunken Soft Recovery.Moim zdaniem lepsze od Schottky.Taniej i łatwiej można dostać te same od innych (nie Vishay/Telefunken) producentów.W TME są po 90 gr.Wymienic wszystkie jakie sa w CD i jednocześnie wywalić wogóle kondensatorki SMD w poprzek kazdej diody w zasilaniu które tam są orginalnie.OP-AMPy polecam BB2604 lub BB2134 tu wedle gustu.I wywalic tranzystory mutujące na wyjściu (z reguły są 4 ,SMD pod spodem lub zwyczajne na górze płyty).

Warto też wywalić kondensatory odsprzehające z TA1541,orginalnie SMD i zamienić na jakieś MKP,na przykład w taki sposób jak na zdjęciu w mojej CD650.Może jeszcze jakieś gniazdo IEC,wytłumienie obudowy,miedziane blaszki na kościach,prowadzenie masy grubymi kablami osobno od każdego z chipów....Dotaczałem też krążki dociskowe na wzór orginalnych plastikowych z mosiądzu.

To w zasadzie taki podstawowe modyfikacje te które wymieniłem.Dalej to już dobudowanie nowej analogówki z dedykowanym zasilaniem,zegar i dalsza rozbudowa zasilań.

Pozdr.

[obrazekLUKASZ-179728_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Kustagon

Myślę że warto było by użyć jako bazowego modelu CD 304MKII.Cała obudowa (oprócz górnej i dolnej blachy) to odlew zaluminum.Napęd przymocowany jest bezpośrednio do tego alu chassis na gumowych odbojnikach.

Chyba ze zrobić jeszcze inaczej i wyciągnąć napęd ,płytę i wyświetlacz i zbudować całkiem nową obudowę.CDM 1 byłby także do tego wyśmienity bo się pięknie montuje (4 równo rozmieszczone otwory w rogach aluminiowego korpusu).

Jeśli ta metoda miaa y byc użyta to w sumie wystarczył by nawet jakiś tani plastikowy CD z CDM1/MKII (znam taki ,ale tylko jeden) lub z CDM 2.

Chociaż tu znowu jest przewaga CDM1/MKII nad CDM 2 ,zeten pierwszy ma korpus z aluminium a drugi z plastiku i w zasadzie tym się różnią.

Hi-endowa maszyna z CDM1/MKII i TDA1541A to swietny CD 80 Marantza i Philips CD 880.

Co do CDM 2 z TDA1541A w jakiejś hi-endowej maszynie to nie znam takiej.Miały to B&O 3300/4500/5500 ale obudowa B&O jest raczej słaba jeśli chodzi o łatwy dostęp.

Były jeszcze pewne modele CDM 4 z tym samym co CDM 2 bezszczotkowym silnikiem (zdaje sie CDM4/65 czy CDM4/33) a nawet ich wersje PRO z aluminiowym korpusem.

Załączam zdjecie CDM 1

Pozdr.

[obrazekLUKASZ-179743_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-->slava3, nie warto za niego dać więcej niż 70zł - 80zł, napęd z CD721/CD720 ( czyli CDM12.1 ) jest dużo lepszy od tego co siedzi w CD723/CD753 czy marantzie CD4000/CD5000. Taki sam jak w CD753 dali w Creek-u CD43, no i to jest najsłabszy( obok wysokiej ceny ) element tego cedeka...

Witam !!!!!

Właśnie od tygodnia zaczełem sie pasjonować tym zagadnieniem.

Mam cd 604 nie jest taki zły. Czyta wszysciutko bez zająkniecia. Kolce napewno to nie są :)). Słucham właśnie jakiejs klasyki(Ravel) momentami philips chwyta za serce. Gra lepiej niż tanie soniaki. Ale planuje oczywiście go zmodyfikować. Jakie wzmacniacze operacyjne wstawić najlepiej?. Są tutaj: dwa LM833N i jeden jakiś IRC 45600 Czyli w sumie trzy??? i wszystkie na dip8 (po 4 nózki z kazdej stromy) Na co najlepiej je wymienić ? Aha wszystkie (prawie) elektrolity to nichicon chyba firma dobra (fioletowe) nie wiem czy są one dobre czy to wersje podstawowe. wie może ktoś ile jest tranzystorów muyujących w tym CD (są jakies dwa przy chinchach na 3 nozkach czy to one) . Załączam fotke

Wie może ktoś czy jest jakiś wontek o tych modelach 600/604/614 z cdm 4/19

pozdrawiam wszystkich wielbicieli tuningu

[obrazekLUKASZ-179917_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przypomnę się z tym cd-840, czy nikt nie wie co w nim siedzi ? Przede wszystkim interesuje mnie przetwornik, bo SAA7310 i SAA7220 jakoś znalazłem. Jakoś DACa nie mogę namierzyć :)

>beerfan

Ja nogol wydaje 100-200zl na elektronike. mozna za to zrobic bardzo duzo.

>peterus

Uwazam ze CD600 gra marnie ale i tak CD604/614 nie moze nawet przy nim stanac. Zapewne gra lepiej od sony itp. tymniemniej w kategoriach bezwzglednych to kiepski cdek i nawet upgrade mu niewiele pomoze. Moim sromnym zdaniem:)

>Bartek1

Aktualnie myślę o zrobieniu referencyjnego napędu, a więc o oddzielnej obudowie i wykorzystaniu CDM1, ew. CDM1 mk2, a w najgorzszym przypadku CDM2. Chodzi mi więc o sam mechanizm + elektronika, obudowa może byc z plastiku. Stosunkowo łatwo o CD z CDM1 z TDA1540 tyle, że tu jest problem z pyprowadzeniem wyjścia cyfrowego lub magistrali I2S. 304mk2 byłby niezły tyle że ciężko na niego trafić, ceny też robią się zawrotne (960-Allegro). Co wyżej oceniasz TDA8808/8809 SAA7310/7220 czy też SAA7210/7220/7230 gdyż można spotkac obie konfiguracje (choć tę pierwszą z CDM1 raczej juz nie, ale można dostosować)? Można jeszcze spróbować do elektroniki z CDM4 (co jeszcze najłatwiej kupić) podłączyć CDM1 (ew. mk2) wyciągnięty z jakiegoś CD z TDA1540. A może nawet CDM0 - czy ktoś wie jak się ma on w stosunku do CDM1?

Trafił do mnie właśnie Philips z CDM4/19, TDA8808/8809, SAA7310/7220, TDA1543, LM833 (te dwa ostatnie wylutowałem). Obudowa plastikowa, bardzo kiepska. Interesuje mnie porównanie z CDM9. Scalaki są w większości te same co w modyfikowanym wcześniej CD950. Na wstepie lekka modyfikacja zasilania - wymieniłem większośc kondensatorów w zasilaniu (podobnie jak w CD950-opis wyżej), dorobiłem gniazdo z uziemieniem, filtr sieciowy i wyjście cyfrowe. Porównanie wypadło zdecydowanie na korzyśC CDM9. Jak można było się spodziewać dowodzi to tylko tego, że sam mechanizm niewiele da jeśli reszta jest kiepska i nie podda sie jej gruntownej modyfikacji. Idę więc dalej z modyfikacjami podobnie jak to było z CD950. Teraz kolej na mechanikę - usztywnienie/dociążenie obudowy i będzie czas na kolejne porównanie.

Kilka zdjęć z tuningu CDM9

[obrazekLUKASZ-181203_1.jpg] [obrazekLUKASZ-181203_2.jpg] [obrazekLUKASZ-181203_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-1705-100003016 1170259591_thumb.jpg

post-1705-100003017 1170259590_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd.

[obrazekLUKASZ-181204_1.jpg] [obrazekLUKASZ-181204_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-1705-100003014 1170259593_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Kustagon

CDM 0 jest bardzo podobny do CDM 1 tylko korpus zamiast z aluminum jest ze stali.

Co do tych kości nie mam za bardzo rozeznania.Wszystkie CD-ki jakich używałem mają SAA7210/SAA7220.

Później gdy zaczęli stosować przetworniki beatstreamowe nadal używali tych samych zestawów (na przykład Marantz CD 52/62/72),ale to już nie czasy CDM 1 i CDM 2 tylko raczej CDM 4 i ewentualnie CDM1/MKII. CD304MKII są tańsze od CD 960 i sporo ich na eBayu.Myślę że do 500zł można spokojnie znaleźć.Miałem dwie sztuki ale ostatnio pozbyłem się jednej i mam już tylko jedną.

Oglądając te fotki i wyklejanki matą bitumiczną przypomniał mi się mój eksperyment sprzed 2lat.

Na bazie KSS-213 zrobilem prowizoryczny naped paskowy (pasek i na silniku napędowym i na głowicy) z ciężkim krążkiem dociskowym,aby porównac co się zmieni gdy odizoluje się płytę od silnika i ustabilizuje obroty.

Przekładałem wtedy sam moduł napędu w przerabianym NAD-ie CD 514 z całkiem standardowego na ten moduł.

Ten moduł działał nawet chyba z kilka miesięcy w tym CD-ku.Wnioski z doświadczenia były bardzo ,bardzo pouczające.Zalączam fotki napędu.

[obrazekLUKASZ-181893_1.jpg] [obrazekLUKASZ-181893_2.jpg] [obrazekLUKASZ-181893_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-568-100002989 1170259627_thumb.jpg

post-568-100002990 1170259626_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i w ruchu

[obrazekLUKASZ-181894_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trochę padlinek do grzebania, tylko drogo coś...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>bartezzz

Oba scalaki mają różne obudowy. Ponieważ oba układy są sterowane magistralą I2S to na upartego można dorobić płytkę z 1541 i podłaczyć ją (na drutach) zamiast 1543.

Panowie!

Czy widzieliście co się dzieje na Allegro z Marantzami i Philipsami.

Każdy handlarz wielkimi literami pisze SPRZĘT DLA ZNAWCY ,IDEALNY DO TUNINGU, REWELACYJNY PRZETWORNIK TDA1541 ,LASER W POLU MAGNETYCZNYM...itd.Naprawdę nieźli są ci kolesie z Allegro!

Chociaż z drugiej strony można dowiedzieć sie wielu ciekawych rzeczy.Na przykład Pan flashboy w aukcji Philipsa CD 584 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) pisze iż dzięki zastosowaniu lasera pracującego w polu magnetycznym kurz nie osiada na soczewce!

Brawo Panie flashboy! Cóż za błyskotliwość i inteligencja!

Ukryta Zawartość

Mam zamiar kupić sobie cos taniego na allegro do gorzej nagranych płyt. Posiadam NADa C521BEE i faktycznie jakos nie radzi sobie za dobrze z tymi gorzej grajacymi płytami. Znalazłem takiego PHILIPSA na allegro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Czy spełni on swoją fukcje i czy opłaca sie za niego wydac te 189zł?

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Witam

Spory tych modeli Philipsa.

Ja potzrebuje kupić jakiś CD i jeżeli ktoś ma jakiś na sprzedaz to niech da mi znać.

Namiary w o mnie.

Ja wymagam tylko aby czytał CDRW i miał pilota i bobrze grał.

pozdro

• 5 miesięcy później...

peterus, 27 Wrz 2004, 12:06

>Właśnie od tygodnia zaczełem sie pasjonować tym zagadnieniem.

>Mam cd 604 nie jest taki zły. Czyta wszysciutko bez zająkniecia. Kolce napewno to nie są :)).

Witam,

Masz może serwis albo scheamt do tego CD-604 Philips'a ?

Jeśli tak to byłbym wdzięczny za odzew na priva.

Albo jak ktoś inny ma to chętnie bym skorzystał...

może warto zamiast całego odtwarzacza kupić sam napęd. znalazłem coś takiego na ebayu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no i jeszcze pytanko ile to jest warte jeśli chodzi o części, wartość kolekcjonerską i tuning?

Ukryta Zawartość

tutaj fotka tego ostatniego:

.

post-4633-100006121 1170270509_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.