Skocz do zawartości
IGNORED

Odświeżenie zwrotnicy w Dali Concept 2

maxwell12

Rekomendowane odpowiedzi

Cieszę się, że dobrze Ci gra ta linka. Musisz pamiętać, że szukałeś dźwięku i znalazłeś, ale za zbytnią przejrzystość systemu nie wiń tego kabelka. On zwyczajnie oddaje to, co dostał i ani grosza więcej; i ani grosza mniej. Po prostu system trzeba w taki czy inny sposób modelować, żeby Ci odpowiadał. Ja używam go w kolumnach, a nawet jako IC, ale CD z OPA 2604 BB i wzmacniacz naprawdę neutralny i bez śladu agresji. Mnie pasuje, ale każdy lubi inny dźwięk, a do tego słucha innej muzyki...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 2 tygodnie później...

Odświeżę trochę temat i opowiem o pierwszych modyfikacjach.

Zabrałem się dziś za wytłumienie. Postanowiłem że jednak wymienie oryginalne wytłumienie z włókniny na coś innego. I zrobiłem tak:

- wywaliłem stara włókninę

- przykleiłem maty bitumiczne z filcem firmy BOLL - całość grubość ~10mm na górę, boczki i tył. Dołu nie ruszyłem, nadal jest goła decha.

- na boczki dałem ok 1/4 ilości oryginalnej włókniny, na tył ok 1/2 ilości oryginalnej włókniny a na górę ok 1/2 ilości oryginalnej włókniny

Całość według mnie nie zmieniła objętości kolumny - optycznie oczywiście, bo realnie to ciężko zmierzyć ze względu na inna strukturę włókniny względem filcu (włóknina o wiele bardziej jest w stanie się ścisnąć no i jest więcej powietrza między jej włóknami.

Co uzyskałem - trochę więcej niższego basu i to wszystko. Średnie i wysokie są według mnie bardzo zbliżone do tego co było w oryginale.

Szczerze mówiąc to oryginalne wypełnienie nie powaliło jakością zamontowania. W obydwu kolumnach była inna ilość włókniny - różnica nie była duża ale zauważalna. Do tego w jednej z kolumn wyloty od BR były przykryte od góry całkowicie włókniną (leżała na rurach na ich końcach). Generalnie na bocznych ściankach to miałem wrażenie że było jej tyle i tak umiejscowiona jak się akurat operatowi włożyło za pomocą jednego ruchu ręką - tu krzywo, tam w ogóle nie ma itp.

Wiem że to budżetówka ale nie sądziłem że przywiązanie monterów do produktu jest na podobnym poziomie jak kasjera do produktów które kasuje w hipermarkecie ;-)

Następny etap to zwrotnica - części zamówię w przyszłym tygodniu. Opiszę wyniki, może komuś się przyda.

Jeszcze obrazek aby pokazac jak to było przed modyfikacją.

Zapomniałem zrobić po, ale w przyszłym tygodniu to nadrobię przy okazji wzięcia się za zwrotnicę.

DSC_1484.jpg

Aktualizacja:

Po przesłuchaniu wilku skrajnie różnych utworów nabrałem przekonania że dźwięk mi jednak mocno nie pasuje. Zdecydowanie za dużo "s"i "sz" w wokalach.

Gdy eksperymentalnie dodałem poroso 10mm na dno kolumn zrobiła się totalna masakra - było bardzo dużo pogłosów, szczególnie słyszalnych w wokalach np George Michael "Precious Box" słychać było jakby śpiewał w wielkiej, pustej hali.

Za radą jędrka (za którą bardzo dziękuję) usunąłem całe poroso z góry i dołu. Na górze zostawiłem tylko bitum i trochę włókniny. Usunąłem także 2gą warstwę poroso z tyłu. Teraz jest mata Boll (bitum + poroso - całość ok 8-10mm) i na to przyczepiłem odrobinę włókniny.

Efekt jest taki że dźwięk dość mocno jest zbliżony do tego przed modyfikacjami. Czyli nadal nie mam więcej basu i średnicy na której mi zależało.

Napisano dziś, 14:07

Aktualizacja:

Po przesłuchaniu wilku skrajnie różnych utworów nabrałem przekonania że dźwięk mi jednak mocno nie pasuje. Zdecydowanie za dużo "s"i "sz" w wokalach.

Gdy eksperymentalnie dodałem poroso 10mm na dno kolumn zrobiła się totalna masakra - było bardzo dużo pogłosów, szczególnie słyszalnych w wokalach np George Michael "Precious Box" słychać było jakby śpiewał w wielkiej, pustej hali.

Za radą jędrka (za którą bardzo dziękuję) usunąłem całe poroso z góry i dołu. Na górze zostawiłem tylko bitum i trochę włókniny. Usunąłem także 2gą warstwę poroso z tyłu. Teraz jest mata Boll (bitum + poroso - całość ok 8-10mm) i na to przyczepiłem odrobinę włókniny.

Efekt jest taki że dźwięk dość mocno jest zbliżony do tego przed modyfikacjami. Czyli nadal nie mam więcej basu i średnicy na której mi zależało.

Na PW napisałeś mi że dałeś " Zrobiłem jak napisałeś z jedną tylko modyfikacja dotyczącą dołu - jest tam jedna warstwa 10mm poroso a nie 3 ponieważ tunele BR uniemożliwiają położenie większej ilości. Na razie jest też bez wełny - samo poroso. "

Tu piszesz że dałeś co innego ...

- przykleiłem maty bitumiczne z filcem firmy BOLL - całość grubość ~10mm na górę, boczki i tył. Dołu nie ruszyłem, nadal jest goła decha.

Pisałem WYRAŹNIE . Poroso na ścianki a jak mata to sama mata i minimum 4mm .

Dokładny , sprawdzony sposób masz stronę wcześniej .

Boll z filcem to kicha jest .

Zdecydowanie za dużo "s"i "sz" w wokalach.

Tego zupełnie nie łapię . Nie wiem jaki tam jest podział ale to o czym piszesz to raczej domena tweetera a nie niskośredniotonowego a wygłuszenie dotyczyło właśnie jego .

Tego zupełnie nie łapię . Nie wiem jaki tam jest podział ale to o czym piszesz to raczej domena tweetera a nie niskośredniotonowego a wygłuszenie dotyczyło właśnie jego .

Muda, żartujesz? Facet z takim doświadczeniem, a nie wie że od wytłumienia zależy wszystko, wysokie tony również? Im więcej wełny, gąbki, włókniny, tym bardziej wysokie będą siać i brudzić.

a nie wie że od wytłumienia zależy wszystko, wysokie tony również?

Wytłumienie może zmienić równowagę tonalną pomiędzy basem - średnicą a górą pasma i to jest oczywiste.

Im więcej wełny, gąbki, włókniny, tym bardziej wysokie będą siać i brudzić.

Może zmienić się równowaga tonalna ale skąd tweeter ma siać i brudzić skoro go nie ruszamy ani mechanicznie ( tłumienie ) ani elektrycznie ( zwrotnica )?

:)

Jeżeli zmiana wygłuszenia jest zrobiona PRAWIDŁOWO musi być lepiej a nie gorzej . Jeżeli jest zrobiona gorzej niż było w oryginale to midwoofer może siać na wyższej średnicy .

skąd tweeter ma siać

A jednak sieje. Nie wyższa średnica, sieje góra. Dlatego kolega maxwell pisze o "szszyczącej" górze.

Nie wiem jakie ma być prawidłowe wytłumienie, wiem, że im go mniej, tym lepiej. Ale musi być, zawsze.

Wszystkie w zasadzie wysokotonówki są zamknięte od tyłu; te lepsze mają komorę wytłumiającą.

Żadne wytłumienie kolumny nie może mieć jakiegokolwiek wpływu na "sianie" wysokimi tonami.

Owszem, średnie w 3 - ch drogach zamyka się w oddzielnej komorze, ale obejrzyjcie sobie dowolny tweeter ( chyba, że papierowy - stożkowy - i takie jeszcze bywają ) - jest zamknięty akustycznie od strony magnesu.

Chyba, że jest to "jakiś wynalazek"...Błąd jest gdzie indziej.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Na PW napisałeś mi że dałeś " Zrobiłem jak napisałeś z jedną tylko modyfikacja dotyczącą dołu - jest tam jedna warstwa 10mm poroso a nie 3 ponieważ tunele BR uniemożliwiają położenie większej ilości. Na razie jest też bez wełny - samo poroso. "

Tu piszesz że dałeś co innego ...

Tak napisałem, ale dźwięk mi nie pasował więc znów modyfikowałem. Konfiguracje zmieniałem ok 3 razy dziennie, nie pisałem co dzieje się po każdej zmianie stąd zapewne to nieporozumienie.

Pisałem WYRAŹNIE . Poroso na ścianki a jak mata to sama mata i minimum 4mm .

Wybacz ale z wcześniejszego postu na 1 stronie tego nie wywnioskowałem że albo jedno albo drugie ale nigdy jedno i drugie.

Sens stosowania maty to od około 4mm a co za tym idzie zmniejszenie objętości kolumn .

Bardzo ważne jest klejenie mat do obudowy i między sobą .

Ja bym nie kleił .

Na wytłumienie filc " poroso " . Boki po warstwie , góra 2 , dół 3 , tył 2 warstwy . Później eksperymentalnie płat wełny owczej z Akkusa za midwooferem

Boll z filcem to kicha jest .

Być może, uległem dobrej reklamie. Poroso z Boll jest w moim przypadku o wiele słabiej sprasowane niż samo poroso które zakupiłem. Zdjęcie może nie odda tego jak powinno ale uwierzcie mi że różnica jest spora. Boll ulega pod naciskiem o wiele większemu ściśnięciu niż samo poroso którym dysponuje. Być może któreś z nich (lub oba razem) faktycznie nie nadają się do tej małej konstrukcji jaką mam.

poroso_vs_Boll.jpg

Tak czy owak, bardzo dziękuje za wsparcie !!! :-)

Dźwięk się uspokoił więc i ja jestem bardziej spokojny :-)

Z moich obserwacji mogę powiedzieć że ilość poroso na górze ma zdecydowany wpływ na "sykanie i szczekanie" w tej konstrukcji kolumny. Z 2 warstwami poroso + bitum - razem ok 20mm było znacznie gorzej niż jak jest teraz czyli sam bitum (ok2mm) i trochę włókniny.

W tych kolumnach danie jakiejkolwiek ilości samego poroso na dno skutkuje bardzo dużymi pogłosami - szczerze odradzam.

Tak jak napisałem na razie nie będę dalej modyfikował wygłuszenia - zbuduje sobie najpierw mikrofon pomiarowy i dalsze zabawy z wygłuszaniem będę kontynuował z użyciem programu Homilpulse.

Pozdrawiam.

p.s. Niedługo opiszę zmiany po wymianie elementów zwrotnicy.

Napisano dziś, 08:03

Wszystkie w zasadzie wysokotonówki są zamknięte od tyłu; te lepsze mają komorę wytłumiającą.

Żadne wytłumienie kolumny nie może mieć jakiegokolwiek wpływu na "sianie" wysokimi tonami.

Owszem, średnie w 3 - ch drogach zamyka się w oddzielnej komorze, ale obejrzyjcie sobie dowolny tweeter ( chyba, że papierowy - stożkowy - i takie jeszcze bywają ) - jest zamknięty akustycznie od strony magnesu.

Chyba, że jest to "jakiś wynalazek"...Błąd jest gdzie indziej.

Tym razem nie mogę się z Tobą nie zgodzić ;)

Wybacz ale z wcześniejszego postu na 1 stronie tego nie wywnioskowałem że albo jedno albo drugie ale nigdy jedno i drugie.

Więc jeszcze raz .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W wątku masz to właściwe poroso - zielone

Ukryta Zawartość

W wątku masz też fotkę kolumn nim wytłumioną i widać gdzie dałem kawałek wełny . Wełna ma być bez dodatków. Ta droższa z Akkusa .

Mat ma być minimum 4mm . Warstwa 2mm praktycznie nic nie daje . Więc albo dajesz na najbardziej dzwoniące ścianki po minimum 4mm mat bitumicznych albo wywal .

Poroso z linku dajesz po warstwie na boki , 2-3 tył i 2-3 warstwy góra i dół . Jak się da , dobrze dać miedzy warstwy zwrotnicę .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawi mnie też różnica na charakterystykach z Holmimpulse w zależności od sposobu wytłumiania skrzynki...

Nie wydaje mi się, żeby była możliwość aż tak precyzyjnego wybierania okna pomiarowego.

Robiłem kiedyś pomiary wcz w dziedzinie czasu ( tylko do 3 GHz ), ale na nieco innym sprzęcie i oprogramowaniu, ale mogę się mocno mylić, nie doceniając możliwości tkwiących w tym programie, pomieszczeniu pomiarowym i WM61A...

"Nie może", a jednak ma. Jestem tylko konstruktorem - amatorem, na dodatek nie robię żadnych pomiarów. Mimo to wyraźnie słyszę, że niewłaściwym tłumieniem obudowy zabija się jakieś składowe harmoniczne, które mają znaczący wpływ na brzmienie wysokich tonów. Zresztą, nie pierwszy raz przychodzi mi bronić tej tezy, cieszę się, że kolega maxwell ją potwierdza, bo ja nie mam technicznego wytłumaczenia tego zjawiska.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.