Skocz do zawartości
IGNORED

dobry DAC za rozsądne pieniądze

Bartek3city

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem szczęśliwym posiadaczem Hegla H70. Używam jego wbudowanego DAC'a do konwersji sygnału z budżetowego odtwarzacza cd(po Toslinku), ale coraz częściej zaczynam korzystać z laptopa jako źródła dźwięku dla niego i tu niestety pojawia się mały problem. Aktualnie podłączam lapka do integry po USB, ale jak wiadomo H70 po USB obsługuje tylko 16/48 co niestety widać po obniżonej jakości dźwięku. Tutaj pojawia się mój dylemat i prośba do forumowiczów. Zastanawiam się czy jest sens inwestować w umiarkowanie taniego DAC'a - niestety mam ograniczony budżet na to - 2k PLN to jest maks. ;) czy lepiej używać tego wbudowanego we wzmaka DAC'a tylko kupić przejściówke z USB na SPDIF (jak np. M2Tech HiFace 2)

Innymi słowy chodzi mi o to czy jestem w stanie jakimś DAC'iem do 2k osiągnąć efekt lepszy od tego jak bym podłączył laptopa do wewnętrznego DAC'a w H70 kablem SPDIF. Jeśli są takie DAC'i do 2k to proszę o namiary na konkretne modele. Minimalne wymagania dla DAC'a to wejście USB, nie pogardzę dodatkowymi wejściami cyfrowymi ale musi obsługiwać minimum 24bit/192kHz. Wyjście - para RCA bo XLR raczej w tej cenie nie ma się co spodziewać ;) Wzmacniacz słuchawkowy byłby wartością dodaną, mile widzianą, ale nie jest obowiązkowy. Z góry dziękuję za wszelkie opinie i propozycje.

Pozdrawiam,

Bartek

Witaj Bartku,

jeśli zastosujesz konwerter, będziesz miał możliwość wykorzystania komputera jako dobre źródło dźwięku. Wbudowany w H70 przetwornik jest dodatkiem, przy dobrym wyborze optymalnego przetwornika w granicach cenowych 2 tys. zł. uzyskasz lepsze brzmienie.

Na pewno idealnym rozwiązaniem byłby Hegel HD11, który w pełni wykorzystałby potencjał wzmacniacza. Natomiast w podanym przedziale koniecznie trzeba posłuchać przetwornik Myryad Z20 oraz Audiolab Q-DAC.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy, jest także możliwość odsłuchu w Twoim systemie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wszystko zależy od potrzeb

Konwerter USB/SPDIF już trochę pomoże, jednak wybrał bym inny (ten jest rozdzielczy ale mało dynamiki), dobry jest Musiland 03USD ale dla Windows, teraz są też inne tańsze

Oczywiście jest wiele DAC (i z USB) które działają lepiej niż ten wbudowany, trudno wybrać który, jest o tym wiele, choćby na tym forum, raczej patrzył bym na nowe modele, wszystko zależy od upodobań

Różnica w cenie RCA i XLR jest znikoma, to są raczej preferencje producentów

Wzmacniacz słuchawkowy to oczywiście opcja ale teraz wiele ma

----

Polecam:

Tanio i z dobrym efektem można spróbować przesyłania strumieniowego (np. pożyczyć), już nawet iPort Express czy BluRay z wyjściem SPDIF pokaże lepszą jakość (oczywiście z ograniczeniem 16(24)-44(48). HiRez to już potrzeba coś więcej.

Ta próba może też będzie punktem odniesienia dla doboru innego sprzętu dla grania z USB.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Minimalne wymagania dla DAC'a to wejście USB, nie pogardzę dodatkowymi wejściami cyfrowymi ale musi obsługiwać minimum 24bit/192kHz. Wyjście - para RCA bo XLR raczej w tej cenie nie ma się co spodziewać ;) Wzmacniacz słuchawkowy byłby wartością dodaną, mile widzianą, ale nie jest obowiązkowy. Z góry dziękuję za wszelkie opinie i propozycje.

Te wymagania spełnia Asus Xonar Essence One i XLR też jest.

A moze audio gd?To naprawde dobry sprzet za nieduze pieniadze.Wiem co mowie bo sam posiadam takowy.Jest polski dystrybutor wiec mozna wypozyczyc i przetestowac.

Potwierdzam :)

Napisz na priv - jestem z 3city i mogę pomóc.

Pozdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.