Skocz do zawartości
IGNORED

Sciany pomieszczenia odsłuchowego

mikahan

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

W tym tygodniu rozpoczynam budowę pomieszczenia odsłuchowego.

Pierwotnie ściany miały być wykonane z pustaków ceramicznych ale dzisiaj usłyszałem opinię że najlepiej wykonaś je z cegły.

Czy to prawda ? Jaki materiał będzie najlepszy na ściany takiego pomieszczenia i na co jeszcze zwrócić uwagę podczas budowy ( o proporcjach wiem, wymiary pomieszczenia już ustalone) ?

Już rozpoczynasz budowę, a jeszcze nie wiesz z czego będą ściany? Trochę późno na zdobywanie wiedzy.

Ogólnie im więcej dźwięku (basu) chcesz zatrzymać w pomieszczeniu tym solidniejsze muszą być ściany. Główny współczynnik który powinien Ciebie interesować to gęstość i grubość. Im większe tym lepiej.

Na co jeszcze zwrócić uwagę to mógłbym pisać przez kilka godzin, bo w zależności jakie będą ściany/podłoga/sufit taka akustyka będzie surowego pomieszczenia. Jeśli zależy Ci na większej izolacyjności akustycznej którejś ze ścian, bo na przykład obok czy nad pomieszczeniem odsłuchowym będzie sypialnia to też już powinieneś to mieć uwzględnione.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Już rozpoczynasz budowę, a jeszcze nie wiesz z czego będą ściany? Trochę późno na zdobywanie wiedzy.

Ogólnie im więcej dźwięku (basu) chcesz zatrzymać w pomieszczeniu tym solidniejsze muszą być ściany. Główny współczynnik który powinien Ciebie interesować to gęstość i grubość. Im większe tym lepiej.

Wiem z czego będą ale jeszcze mam mozliwość zmiany i stąd pytanie. Nie zależy mi zbytnio na wyciszeniu środowiska zewnętrznego typu sypialnia itp.

W pytaniu chodziło mi o to czy stosując cegłę uzyskam akustykę nieosiągalna w przypadku wykorzystania pustaków ceramicznych czy może niezalezienie od budulca ścian odpowiednia aranżacja akustyczna na końcowym etapie pozwoli osiągnąć ten sam efekt ?

Na co jeszcze zwrócić uwagę to mógłbym pisać przez kilka godzin, bo w zależności jakie będą ściany/podłoga/sufit taka akustyka będzie surowego pomieszczenia. Jeśli zależy Ci na większej izolacyjności akustycznej którejś ze ścian, bo na przykład obok czy nad pomieszczeniem odsłuchowym będzie sypialnia to też już powinieneś to mieć uwzględnione.

Właśnie zależy mi na informacji z jakich materiałów najlepiej zbudować ściany i sufit (podłogi już nie zmienię - jest beton i już) żeby uzyskać jak najlepszą akustykę wewnątrz pomieszczenia.

Sprawy adaptacji akustycznej zostawię na później jak już pomieszczenie będzie gotowe bo tutaj rozumiem ze będą tysiące możliwości ;-)

W projekcie jest płyta gipsowo-kartonowa.

Istotne jest co ta płyta zakrywa, nie pisz że cały dom jest z płyty k......;-)

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Istotne jest co ta płyta zakrywa, nie pisz że cały dom jest z płyty k......;-)

Acoustic Lab pytał o sufit. Pomieszczenie znajduje się na pietrze i tam pierwotnie na konstrukcje sufitu oddzielającego od dachu planowana jest płyta k-g na metalowych stelażach.

Ja chcę dorobić strych z drewnianą podłogą więc nad ta płytą g-k będą deski.

Przepraszam za zwłokę.

Skoro sufit nie będzie z lanego betonu to możesz murować ściany z czego chcesz. Chyba że będzie dużo drzwi i okien przez które będzie uciekał niski bas to wtedy cegłą była by lepsza niż coś lżejszego.

A skoro sufit będzie z GK to możesz rozważyć zrobienie jego w części z płyt Nida Sonic lub innych płyt akustycznych.

Dziekuje. W takiej sytuacji ściany będą z pustaków ceramicznych 12cm. Bedzie tylko jedno okno za sprzetem i glosnikami oraz 1szt drzwi po przeciwlegle stronie okna ( za plecami słuchającego). Cała ściana na której będzie okno zostanie zasłonięta grubą kotarą.

Czy na ścianach też użyć tej Nidy Sonic ?

• 3 tygodnie później...

Acoustic Lab - a co na sufit nieciężkiego byś proponował?

wymiary jaki mnie by interesowały to tak 0,6x1,2 m, może coś w tym stylu?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie znam konstrukcji sufitu. Jak płyta GK to najlepiej powiesić dyfuzor 1D lub 2D ze styropianu/styroduru bo będzie najlżejszy. Jak masz beton lub znasz rozstaw belek to możesz zamontować drewniany dyfuzor.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.