Skocz do zawartości
IGNORED

quadral phonologue gold rondo

Marcin_75

Rekomendowane odpowiedzi

Powitać.

Mam aktualnie kolumny jw.Jeszcze w tym roku planuje kupić lepszy wzmacniacz.Target to używki za około 4000 pln. patrząc na polski rynek (kupował będę w Belgii lub Holandii) czyli analogue audio,Vincent,naim itd.Jak bardzo waszym zdaniem te kolumny będą ograniczały wzmacniacze z tej półki cenowej,bo będą musiały posłużyć ok. roku?

https://www.audiostereo.pl/topic/111889-quadral-phonologue-gold-rondo/

Od razu zaznaczam że nie wiem czym się różni "Gold" od klasycznego Rondo. Ale klasyczne Rondo to tania budżetowa konstrukcja Quadrala i na pewno nie ma sensu łączyć ich ze wzmacniaczem za 4000 zł. Już lepiej kupić kolumny za 2000 i wzmacniacz za 2000 - będzie dużo sensowniej grało.

Gość wieslaw119

(Konto usunięte)

Cóż, też nie jestem pewien,ale phonologue gold to była chyba najlepsza seria quadrala z lat 90,ze wstęgowym tweeterem.Na pewno to nie jest dzisiejszy marketowy quadral.

Dokladnie tak.

Gość wieslaw119

(Konto usunięte)

Od razu zaznaczam że nie wiem czym się różni "Gold" od klasycznego Rondo. Ale klasyczne Rondo to tania budżetowa konstrukcja Quadrala i na pewno nie ma sensu łączyć ich ze wzmacniaczem za 4000 zł. Już lepiej kupić kolumny za 2000 i wzmacniacz za 2000 - będzie dużo sensowniej grało.

No sorry, ale jezeli Kolega nie zna serii Phonologue Quadrala, to nie ma nie ma o czym gadac ;)

Znam te kolumny, to bardzo dobra konstrukcja, jedynie wymaga ciepłego, dobrze wypełnionego wzmacniacza.

Proponowałbym posłuchać hybrydę lampową Vincent SV-227 lub świetny, pracujący w czystej klasie A Xindak PA-M.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

To by się mogło zgadzać, teraz pracują z hybrydą mistral mm-6, i brzmią naprawdę ładnie.Przynajmniej w spokojnej muzyce.Dziękuję.

Bardzo zacnie wyglądające klocuszki.Dzięki. Spróbuje gdzieś posłuchać.

Nad Luxmanem lub Sansui też się zastanawiałem,bo tutaj jest tego naprawdę sporo,tylko muszę dokładnie przestudiować,listę wzmacniaczy wraz z opiniami,żeby coś naprawdę ciekawego wyłowić.

Gość

(Konto usunięte)
  • 1 rok później...

Może ktoś coś więcej napisać o tych kolumnach? Są dość trudne do napędzenia (86db, 4ohm), czy Roksan Kandy sobie poradzi? W jakim przedziale jakościowym dzisiejszych konstrukcji się znajdują?

Witaj.

Kilka moich uwag na temat tych kolumn.Probowałem ich z:sansui aux711,mistral mm6,końcówką accuphase p11,i z dziadkiem luxman r1050.W sypialni(gdzie cały czas grają) ca 15m2 i w salonie ca 30m2.

Na mniejszym metrażu ze wszystkim zagrały przyjemnie.Ostatecznie zostały z sansujem.Ale w salonie,gdzie zniknął bas,z sansujem było za jazgotliwie.Tu fajnie zagrał luxman.

Bardzo ładna,czysta szczegółowa góra.Bas w mniejszym metrażu fajny,ale to jż zależy od akustyki pokoju.Srednica zależna od wzmacniacza.Z hybrydowym mistralem i ciepłym luxmanem było jej akurat,z neutralnym sansujem trochę wycofana.

Za tą kasę(150€) warte odsłuchu.

Marcin

Niestety :( Cała reszta kolumn które zagościły u mnie to podłogówki.Poza tym nie mam porządnych standów,więc nie mogę mówić o jakichś normalnych odsluchach.Pamiętaj,że jestem początkujący w temacie.Mogłem Ci tylko podać moje subiektywne odczucia po roku używania tych kolumn.

• 3 lata później...

Witam.

Czy możecie zaproponować tańszy wzmacniacz do tych kolumn? Ok.700zł. Z możliwością podpięcia dac. Muzyka naprawdę różna i słuchana niezbyt głośno. Pokój 25m2.  Od kilku dni szukam i już mam lekko dość.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.