Skocz do zawartości
IGNORED

Daniel - wkładka lepsza,droższa niż AT 440

smax

Rekomendowane odpowiedzi

Finansowo na pewno jest to tańsza wkładka ale pewnie równie dobra. Nie słuchałem jej więc nie będę się wypowiadał - miałem natomiast założoną wkładkę AT-440MLa i byłem z niej bardzo zadowolony. Owszem musisz się wcześniej napocić zanim dobrze ją ustawisz ale warto. Wiem że kilku jeszcze na Danielu miało właśnie tą wkładkę. Nie znam Twojego toru jaki posiadasz więc nie będę namawiał Cię na którą się zdecydować.

Zanim kupiłem AT440MLa też zastanawiałem się nad AT120 - wybrałem jednak 440MLa.

Nie traktuj jednak tego postu jako wyroczni - najlepiej byłoby posłuchać jak grają obie ale często jest jednak to niemożliwe.

Tylko ,z tego co tu piszą,żeby do Daniela założyć AT440 trzeba zmienić heandshela,a to już kolejne 350 zł wydatku :(

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Tylko ,z tego co tu piszą,żeby do Daniela założyć AT440 trzeba zmienić heandshela,a to już kolejne 350 zł wydatku :(

Fizycznie z tego co wiem AT-120 wygląda identycznie jak AT-440 MLa to po pierwsze a po drugie to nie prawda że nie można założyć tego na oryginalny headshell. Ja co prawda miałem headshell Micro Seiki ale widziałem tą wkładkę powieszoną na oryginalny headshellu Daniela.

Poszperaj w tym temacie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Warto, od tego zaczynałem jak miałem Daniela.

Sprawdziłem i potwierdzam że fizycznie 120 jest identyczna jak 440.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z uwagi na brak możliwosci precyzyjnego ustawienia szczegółowej geometrii. wszelkie dywagacje w/g mnie są nieporozumieniem. Daniel grał ale nie GRAŁ.

No nie, grał lepiej - ale pisałem trochę wcześniej, że to taki trochę przerost formy nad treścią i szybko uciekłem od samego Daniela. Każdy patefon ma swoje granice. Ale z drugiej strony kto bogatemu zabroni. Każdy eksperymentuje jak może i to jest fajne. A że czasem mniej udanie... Ryzyko czai się wszędzie.

A może zamiast AT 440 MLa szarpnąć się już na nową AT F2 MC ?

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Musisz pamiętać jedno, czym będziesz szedł wyżej cenowo z wkładkami to w przypadku Daniela będziesz wyrzucał co raz to więcej pieniędzy a poprawa dźwięku będzie znikoma lub od pewnego progu żadna.

Ale z drugiej strony kto bogatemu zabroni.

Krótko mówiąc Twoje pieniądze i Twoje uszy.

Musisz pamiętać jedno, czym będziesz szedł wyżej cenowo z wkładkami to w przypadku Daniela będziesz wyrzucał co raz to więcej pieniędzy a poprawa dźwięku będzie znikoma lub od pewnego progu żadna.

Krótko mówiąc Twoje pieniądze i Twoje uszy.

Od strony technicznej ta wkładka może być podpięta pod ramię Daniela ?

Od strony technicznej ta wkładka może być podpięta pod ramię Daniela ?

Może być. Tylko, że w przypadku LO możesz nagle usłyszeć, że masz transformator pod talerzem.

Daniel to bardzo fajny gramofon, ale inne grają lepiej.

Może być. Tylko, że w przypadku LO możesz nagle usłyszeć, że masz transformator pod talerzem.

Daniel to bardzo fajny gramofon, ale inne grają lepiej.

Skupiam się jednak na Danielu :) Nie oddam,go nie sprzedam za żadne pieniądze z sentymentu oczywiście. A co do wkładki to zamiast wydać 630 zł na AT 440 MLa , to zaryzykowałbym z tą nowa wkładką AT-F2 MC ,w końcu to 170 zł więcej,ale za to MC :) Tylko własnie czy nie będzie jakiegoś " ała" po założeniu tej wkładki

No co ja mogę Ci napisać. Do odważnych świat należy. Spróbuj to bedziesz wiedział. W moim Danielu było słychać buczenie transformatora i musiałem go przenieść na zewnątrz. Może u Ciebie będzie inaczej. To stary gramofon i od przypadku do przypadku może być inaczej.

• Redaktorzy

Do Daniela AT120E. Wiecej nie ma sensu. Chyba ze zrobisz tak jak zrobil 4321 i wywalisz automatyke i odczepisz zbedna mase od ramienia znajdujaca sie pod plinta. Ramie jest na licencji Micro Seiki, jednak automatyka "zepsula" Daniela. Lepszych wkladek nie ma sensu pakowac, bo fabryczne ramie i automatyka ogranicza mozliwosci lepszych wkladek.

Ja tez mam Daniela z sentymentu i wisi na nim AT110E.Nie tuninguje go, bo ma zostac jak fabryka go przewidziala.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.