Skocz do zawartości
IGNORED

Używane tannoy mercury m2 vs Taga Harmony TAV-606v3

kabaruto

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie. Mam pokój 14m2. Szukam kolumn podłogowych lub podstawkowych do rapu, cena do 600-800zł. W przyszłości i tak zakupię subwoofer bo jestem basolubem. Mam pytanie, które z tych kolumn podstawkowe tannoye czy podłogowe koda zagrają lepiej jeżeli chodzi o średnice i górę?? Dodam, że preferuję brzmienie ciepłe i ciemne(stąd w przyszłości zakup subwoofera)

Na dzień dzisiejszy potrzebne mi po prostu kolumny grające ciepło z miękkim basem. Nie musi być basu dużo liczy się jakość. Lepszy byłyby te tannoye czy Tagi? Biorąc pod uwagę ze tannoye używane chodzą po 500-600zł i zawierają 2 głośniki a tagi 4 to te w tannoyach powinny być lepszej jakości dobrze myślę??

Proszę o porady.

Pozdrawiam wszystkich

Tannoye na pewno grają ciepło. Tej Tagi nie znam - ale spodziewanie się że Tannoye zagrają lepiej bo nazywają się Tannoy jest naiwnością - jest to najtańsza klasa budżetowa.

• Moderatorzy

Błądzisz ;-) subwofer i ciepłe brzmienie nie mają ze sobą nic wspólnego. Nikt nie lubi wyostrzonego i chłodnego dźwięku - ale to nie jest w wcale definicja jasno grającego systemu. Każdy za to lubi mocny i nisko schodzący bas, ale wcale do tego nie potrzeba subwofera. Szukasz mocnego i dobrego basu, to podstawą jest dobrze dopasowany wzmacniacz do kolumn - tak by mógł je napędzić w 100%. Nie można zlekceważyć również źródła - jak podepniesz wzmacniacz przez wyjście słuchawkowe w laptopie, to może byś średnio - chyba że masz jakąś lepszą kartę muzyczną/DACa. Na początek nawet CD za 100-200zł jest jakimś rozwiązaniem.

Na dzień dzisiejszy potrzebne mi po prostu kolumny grające ciepło z miękkim basem. Nie musi być basu dużo liczy się jakość.

Ja w 16m miałem zarówno M1 jak i M2 - znajomy nagrywający rap, hiphop lub coś w tym stylu, przyszedł do mnie posłuchać swoich nagrań i był w ciężkim szoku jak dowiedział się że M1 wielkości pudełka do butów grają tak bez suba. Sęk w tym, że podłączone były do kilka(naście) razy od nich droższego wzmacniacza i źródła.

reasumując - podłączysz tannoye do słabego wzmacniacza, zamiast basu będzie buczenie. Kupisz do tego subufer bedzie jeszcze większe buczenie - ale nisko schodzącego basu nie uzyskasz tak.

Pozdrawiam.

-----------------

A więc co by było dobre do mojego metrażu?? Wzmacniacz to onkyo integra 8250. Posiadam jeszcze yamaha a-520.

Kwota 600 w porywach 700zł. Czy te tannoye będą lepsze od tych Taga?? Może rozejrzeć się za czymś innym??

Gość numik

(Konto usunięte)

A więc co by było dobre do mojego metrażu?? Wzmacniacz to onkyo integra 8250. Posiadam jeszcze yamaha a-520.

Kwota 600 w porywach 700zł. Czy te tannoye będą lepsze od tych Taga?? Może rozejrzeć się za czymś innym??

te Tagi są mizerne, Tannoyów nie znam. Może Dali Concept 2? A wzmak NAD? Marantz?

Poszukaj choć będzie ciężko Alesis one.monitory bliskiego pola dużo ciekawsze od Tannoy m a znam wszystkie od 1 do 4 najlepsze jeszcze produkowane w UK. Do 700 warto poszukać trochę wiekszych Celestionn Ditton22 stare lecz warte każdej złotówki.

Przy tym wzmacniaczu bierz cokolwiek, bo i tak nie wyciągniesz z obu zestawów nic ciekawego. Tannoye wskazane przez ciebie to bardzo dobre monitory, ale podłączone do słabego wzmacniacza zagrają po prostu nijako. Taga to zestawy uniwersalne dedykowane do kina domowego oraz tanich i budżetowych wzmacniaczy o dość jasnym dźwięku. Mocny wzmacniacz wyciągnie z nich dużo ciekawej muzyki. Jeżeli naprawdę zależy ci na jakości dźwięku zmień wzmacniacz bo nic dobrego z niego nie usłyszysz, nawet jeśli podłączysz dużo droższe i lepsze kolumny.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.