Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie laika o telewizor do 5 tyś

dariusz964

Rekomendowane odpowiedzi

tylko LCD są cichutkie....ale niestety jest to ich jedyna zaleta ;)))))

Czyli brak migotania (nie licząc wyjątków), brak przygasania na jasnym, brak ditheringu, brak wypalania/utrwalania obrazu (nie licząc wyjątków) to już nie zalety?

ps. nie, nie wbiłeś kija w mrowisko, tylko pokazałeś jakim jesteś dyletantem

Jasne ze wbiles - moj LCD tez bzyczy (stare JVC tak mialy). ;)

Miałem styczność z wieloma LCD (też starymi) i bzyczenia nie ma na SONY, LG, Samsung, Sharp, Thomson ... tak że bubla jakiegoś kupiłeś.

chciałbym jakiś telewizor,taki z 3D będzie miło,smart tv ,zależy mi na tym aby nie mulił,a obraz na wysokim poziomie,wielkość 50-60 cali.Pomieszczenie 6x5metrów.

Ja bym wybrał SONY KDL-55W829

.Pomieszczenie 6x5metrów.

to nie ma znaczenia. Liczy się odległość TV od oczu.

na LCD masz tak jakby wypolerowany, faktura powierzchni jest tak jakby bardziej rozmyta, obraz wydaje się że ma mniejszą głębię.

Plazma, dodaje swoje zniekształcenia w postaci ditheringu - jest faktura nawet tam gdzie jej nie powinno być.

Oczywiście jak ktoś na LCD zostawi włączone "usuwanie zniekształceń mpeg", "usuwanie zniekształceń blokowych", "usuwanie szumu", lub procesor dokładający klatki pośrednie będzie kiepski, to będzie faktycznie sztuczna polerka.

Czyli brak migotania (nie licząc wyjątków), brak przygasania na jasnym, brak ditheringu, brak wypalania/utrwalania obrazu (nie licząc wyjątków) to już nie zalety?

Migotania większość osób nie widzi, a ci którzy to widzą i nie są w stanie tego zaakceptować są niestety skazani na obraz z lcd...

Zeby w tych nowych panasach coś wypalić to trzeba naprawde być zdolnym i kochać tvn24...ja gram w różne RPG jest tam sporo stałych elementów i po wypaleniach ani sladu... Plazmy są dla świadomych użytkowników i trzeba je troszkę poznać..... :)

Jak widze jesteś fanem lcd skoro nie widzisz zalet plazmy miażdżących technologię lcd...

LCD = nierównomierne podświetlenie matrycy ( clouding ), sztuczny obraz, niski kontrast, brak czerni ( porównując do plazmy lub kineskopu ), kąty, i najwazniejsze wysoka cena jesli chcemy zbliżyć się jakością obrazu do plazmy....

Oczywiście lcd mają też zalety , ale dla mnie obraz z plazmy jest bardziej naturalny i przyjemniejszy dla oka...

Oczywiście obie technologie są nie doskonałe, zeby nie było ze jestem ślepo zapatrzony w jedną z nich... :))))))

P.S.

... A tak na marginesie to mój post który zmusił Cię do użycia słowa "dyletant" był pół-żartem ,pół-serio....

.... ale Ty niestety Kolego masz problem z odczytywaniem emotikonów i pokazałeś jakim jesteś sztywniakiem..... ;)

Plazmy są dla świadomych użytkowników i trzeba je troszkę poznać..... :)

Jak widze jesteś fanem lcd skoro nie widzisz zalet plazmy miażdżących technologię lcd...

LCD = nierównomierne podświetlenie matrycy ( clouding ), sztuczny obraz, niski kontrast, brak czerni ( porównując do plazmy lub kineskopu ),

LCD są dla świadomych użytkowników i trzeba je troszkę poznać ... :]

Jak widzę jesteś fanatykiem plazm, pisząc że LCD nie mają czerni (a mają czerń na poziomie starszych plazm). Tak samo czerń na LCD vs na kineskopie - na SONY EX720 jest lepsza czerń niż na starym SONY 25" trinitron. "Clouding" na całkowicie czarnym, w ciemnym pokoju jest widoczny - ale jak to mówią fanboye plazm: TV służy do oglądania plansz testowych? ;)

"Sztuczny obraz" to też bujda i "gdybyś poznał" LCD, to wiedziałbyć, że wiele zależy od ustawień (choć obraz na LG po ustawieniach nadal dosyć sztuczny, natomiast na SONY nie = kwestia elektroniki).

Oczywiście lcd mają też zalety , ale dla mnie obraz z plazmy jest bardziej naturalny i przyjemniejszy dla oka...

Obraz na plazmach taki naturalny nie jest, tylko jego zniekształcenia nie są takie "sztuczno-widoczne" (przygasanie, dithering) - coś jak zniekształcenia harmoniczne wzm. lampowych. Z powodu mrugania PLAZM, obraz LCD jest dla mnie zdecydowanie przyjemniejszy.

LCD są dla świadomych użytkowników i trzeba je troszkę poznać ... :]

Jak widzę jesteś fanatykiem plazm, pisząc że LCD nie mają czerni (a mają czerń na poziomie starszych plazm). Tak samo czerń na LCD vs na kineskopie - na SONY EX720 jest lepsza czerń niż na starym SONY 25" trinitron. "Clouding" na całkowicie czarnym, w ciemnym pokoju jest widoczny - ale jak to mówią fanboye plazm: TV służy do oglądania plansz testowych? ;)

"Sztuczny obraz" to też bujda.

Obraz na plazmach taki naturalny nie jest, tylko jego zniekształcenia nie są takie "sztuczno-widoczne" (przygasanie, dithering) - coś jak zniekształcenia harmoniczne wzm. lampowych. Z powodu mrugania PLAZM, obraz LCD jest dla mnie zdecydowanie przyjemniejszy.

..Ależ oczywiście ze mają czerń na poziomie starych plazm, tylko ze idziemy do przodu i porównujemy czerń dzisiejszych plazm panasa do czerni dzisiejszych lcd .... Dlatego panasa bo nie będe się wypowiadał w tematach innych firm bo nigdy innej plazmy niż panasonica nie posiadałem...

reasumujac.. pierwszą moja plazmą był panas 50 cali model S10 ( jakieś 6 lat temu ), gdy ją oglądałem byłem usatysfakcjonowany, lecz gdy stanął u mnie st60 to dopiero zobaczyłem jak bardzo szara była czerń w s10 i jaka jest przepaść w innych aspektach obrazu.... i masz rację ze czerń dzisiejszych lcd dorównuje starym plazmom ( wyjątek to pioneer kuro )... :))))

co do mojego fanatyzmu to jestem fanatykiem dobrego wiernego obrazu a w dzisiejszych czasach tylko technologia plazmowa takowy oferuje ( choć daleko jej do doskonałości )....

Moze kiedyś staniemy po jednej stronie... jak powstanie technologia która wyeliminuje wszystkie wady lcd i plazm...

Widzisz "miganie" plazm i niestety jestes skazany na lcd... dobrze ze ja jestem na tyle ślepy ze "miganie" plazm mi nie przeszkadza ;)

Co do cloudingu jest dla mnie nie do przyjęcia, ponieważ uwielbiam wieczorne seanse filmowe i gdybym widział plamy na matrycy to bym "oszalał".

...clouding działa tak samo na mnie jak "miganie" na Ciebie... :)

A to ze obraz zalezy od ustawień to doskonale wiem dlatego był u mnie pewien Pan z przyrządami :)

...I przeczytaj poprzednią stronę tego tematu to będziesz wiedział ze też kombinowałem jesli chodzi o lcd Sony... Panasonic vs Sony ( stały obok siebie razem z właścicielem lcd Sony ) i nie musiałem uzywać plansz testowych aby zobaczyć wieczorem różnicę ( to co zobaczył właściciel Sony niestety zmieniło jego światopogląd na temat wspaniałego obrazu jego Sony w905 ) ....mniemam że Ty Kolego takiego porównania nie dokonywałes skoro clouding i czerń jest dla Ciebie tak mało wazna... ;)

Nie ma się co spierać cieszę sie ze Twój lcd jest taki dla Ciebie akceptowalny i to jest najwazniejsze bo to w końcu były Twoje pieniadze i ma cieszyć Twoje oko :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.