Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie laika o telewizor do 5 tyś

dariusz964

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów,w temacie lcd,plazma jestem zielony,mam 32 calowy lcd 10 letni Thomson kupiony za spora kase,ale takie były kiedyś ceny,teraz za około 2 miesiące przeprowadzka do domu i tam na poddaszu będzie pomieszczenie dobrze zaciemnione tylko do kina .Zestaw kina posiadam raczej wyższej klasy 5,1 do tego chciałbym jakiś telewizor,taki z 3D będzie miło,smart tv ,zależy mi na tym aby nie mulił,a obraz na wysokim poziomie,wielkość 50-60 cali.Pomieszczenie 6x5metrów.

To tylko plazma Panasa , teraz jest ostatni dzwonek . Dobrze byłoby gdyby z serii GT , VT , ewentualnie niższy model ST , jest dość dobry i za tą samą cenę można kupić większy . Wielkość ma znaczenie i bierz jak największy , w zasadzie to 60 cali .

GT i VT ma autorski Panasa , japoński procesor obrazu " HEXA " , a ST tańszy tajwański Mediateka . W ST panel jest OK Są dwie szkoły , pierwsza bierzesz ST i masz wielki TV , lub druga bierzesz GT , VT i masz świadomość , że jest lepszy procesor ( elektronika ma bardzo duże znaczenie ) , ja wybrałem tą drugą opcję .

Mój TV to 50GT50 . Pierwsza liczba 50 oznacza wielkość w calach , GT " półka " , a ostatnia to model na rok . Teraz Panasy kończą się na rok 60 , lub 70 ( na 70 chyba nie doczekaliśmy się ) , nie wiem dokładnie .

Jest jakiś jeszcze Samsunga , podobno dobry , a co z trwałością tego nie wiem .

" Panasy niestety się kończą, ale podobno całkiem niezły jest Samsung F8500 "

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ależy mi na tym aby nie mulił,

Co masz na myśli ?

Ukryta Zawartość

Pisząc o muleniu pewnie Koledze chodzi o szybsze działanie menu i tych całych niepotrzebnych ( jak dla mnie ) "smart bajerów"....

Procesor jest odpowiedzialny za szybkość " smart bajerów " i oczywiście za input lag ( jeśli ktoś jest hardcorowym graczem )... Jeśli interesuje Nas idealny obraz to szukamy ST ( nie zobaczymy różnicy między VT a ST )...... Tylko jest pewien problem troszkę za późno Kolega dariusz964 się " obudził " ponieważ bardzo ciężko jest dostać teraz 65 cali ST60 ( około 8 tyś. pln )..... 55 cali troszkę łatwiej...

I jeżeli Kolego dariusz964 interesuje Cię 3D to koniecznie, po szczęsliwym znalezieniu takiego ST lub VT ( GT tylko 42" lub 50") nalezy taki tv skalibrować , przede wszystkim w trybie 3D.... Róznica będzie kolosalna do fabrycznego 3D, oczywiście na mega plus :)

......... i pamiętaj im więcej cali tym większa frajda z oglądania 3D.....

Jeśli takowe 3D lubimy ..... bo jak Wszyscy Wiemy jest wielu przeciwników 3D na tym Szanownym Forum ;))))))

............ale o gustach się nie rozmawia ( podobno ) ................... :))))))

Nie zależało mi na nowym telewizorze bo przeprowadzka miała być dopiero na wiosnę 2015 roku,ale muszę to zrobić do Września tego roku.jak jest takie pomieszczenie do zrobienia,to lepiej dać tam spory telewizor a nie 32 cale.

,taki z 3D będzie miło,

Ciekawe ile razy w życiu tego użyjesz . Moim zdaniem technologia wymagająca okularów do 3D mocno utrudnia ekspansję tego 3D.

,wielkość 50-60 cali.Pomieszczenie 6x5metrów.

Wielkość pomieszczenia jest bez znaczenia, liczy się tylko odległość oczu od ekranu.

GT i VT ma autorski Panasa , japoński procesor obrazu " HEXA " , a ST tańszy tajwański Mediateka . W ST panel jest OK Są dwie szkoły , pierwsza bierzesz ST i masz wielki TV , lub druga bierzesz GT , VT i masz świadomość , że jest lepszy procesor ( elektronika ma bardzo duże znaczenie ) , ja wybrałem tą drugą opcję .

Mój TV to 50GT50 .

Była kiedyś taka reklama, jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać ;)

Elektronika ma bardzo duże znaczenie ale warto dopowiedzieć dlaczego, szybsze menu i niższy input lag to jedyne czego wyraźnie można się dopatrzeć w różnicach między tymi modelami, na co może mieć wpływ właśnie ten lepszy procesor. Nikt różnic w obrazie nie był w stanie określić po kalibracji, w testach (minimalna różnica w czerni pojawia się dopiero w VT). Więc te procesory chyba nie wpływają na podstawowe różnice w parametrach obrazu. Można coś poświęcić na korzyść wyższego modelu i się cieszyć że wszystko mamy naj, bez kompromisów, ale pytanie czy za cenę min. 5 cali mniej, warto ?

Inna sprawa, że po przeskoku z 10 letniego LCD na nowy, nawet najgorszy model LCD będzie kosmiczna różnica ;)

Jak ma być od razu coś porządnego do ciemnego pokoju to tylko plazma Panasonic (ostatecznie Samsung) lub LED z local dimming.

Jak są warunki to rozważyć jeszcze opcję - tani tv 50' + projektor. Ja bym tak zrobił.

A co koledzy powiecie o SHARPACH są stosunkowo tanie i duże np

SHARP LC-60LE652E

SHARP LC-70LE747E

Mam 70" Sharpa do sprzedania jak cos pisz na priva ...

Sharp AQUOS 80" Full LED LC-80LE645E .......Benq w1070 120" ... clone Pro-Ac d100 kino+ tannoy mercury 7.4 stereo... 4K... 4k ultrabox+

A co koledzy powiecie o SHARPACH są stosunkowo tanie i duże np

SHARP LC-60LE652E

SHARP LC-70LE747E

SHARP...... ( SZARP )........ PRZED UŻYCIEM WSTRZĄŚNIJ :))))))))))

;)))))))))))))

Sony KDL-55W905A.

Mam wersję 46 cali i obraz bajka !!

Miejscowe wygaszanie pikseli, więc czerń jest czarna,

szybkie menu,

najniższy input lag na świecie

itp, itd

POLECAM.

Faktycznie bardzo ciekawa propozycja,będzie na liście dzięki.

Sony KDL-55W905A.

Mam wersję 46 cali i obraz bajka !!

Miejscowe wygaszanie pikseli, więc czerń jest czarna,

szybkie menu,

najniższy input lag na świecie

itp, itd

POLECAM.

"Obraz bajka" to stwierdzenie zbyt daleko posunięte jeśli chodzi o dzisiejszą technologię lcd sony ( i ogólnie )..

"Czerń jest czarna " to następna nadinterpretacja....... Co do reszty się zgodzę.......

A dlaczego podważam fascynację tym lcd kolegi @Jack ? A dlatego ,że doskonale znam ten właśnie model , posiada go mój sąsiad, i razem go "przestudiowaliśmy" .....

W porównaniu z panasem ST " niestety" wyraźnie przegrywa, jeśli chodzi o jakość obrazu w typowych wieczornych seansach filmowych... A kiedy sąsiada sony (55") stanął obok mojego panasa ( 65") ( ze względu na różnice cali logistycznie prościej jego tv przenieść do mojego domu ), to wtedy różnica klas jakości czerni i ogólnie walorów obrazu jeszcze bardziej się zwiększyła na plus dla plazmy... I nie jest to tylko moje zdanie ale także właściciela omawianego sony....

Podsumowując : sony ciekawa propozycja, ale tylko wtedy gdy sytuacja na rynku tv jest właśnie taka jak teraz, czyli brak w sprzedaży plazm panasa... Ale pozostają jeszcze plazmy samsunga, które też są ciekawą propozycją.....

"Obraz bajka" to stwierdzenie zbyt daleko posunięte jeśli chodzi o dzisiejszą technologię lcd sony ( i ogólnie )..

"Czerń jest czarna " to następna nadinterpretacja....... Co do reszty się zgodzę.......

A dlaczego podważam fascynację tym lcd kolegi @Jack ? A dlatego ,że doskonale znam ten właśnie model , posiada go mój sąsiad, i razem go "przestudiowaliśmy" .....

W porównaniu z panasem ST " niestety" wyraźnie przegrywa, jeśli chodzi o jakość obrazu w typowych wieczornych seansach filmowych... A kiedy sąsiada sony (55") stanął obok mojego panasa ( 65") ( ze względu na różnice cali logistycznie prościej jego tv przenieść do mojego domu ), to wtedy różnica klas jakości czerni i ogólnie walorów obrazu jeszcze bardziej się zwiększyła na plus dla plazmy... I nie jest to tylko moje zdanie ale także właściciela omawianego sony....

Podsumowując : sony ciekawa propozycja, ale tylko wtedy gdy sytuacja na rynku tv jest właśnie taka jak teraz, czyli brak w sprzedaży plazm panasa... Ale pozostają jeszcze plazmy samsunga, które też są ciekawą propozycją.....

podlącze się pod temat..mianowicie posiadam sony kdl55hx853(850)te modele sa porównywalne z w905 czy móglbys napisać wiecej szczegółów w jaki sposób porownywaliscie te telewizory ... chodzi mi o kolory dzienne np czy sceny jasne kolorowe typu niebo trawa slonce itd tez sa roznice na plus dla plazmy czy tylko w scenach powiedzmy miasto nocą,,bo wiadomo czern dominuje...chodzi mi oto czy ogolnie kolory sie roznia w normalnych scenach czy tylko czernią w nocy...ogladalem samsunga 64f8500 w warunkach sklepowych i bylo dobrze poza sklepową czernią ale oczywiscie wiem ze w domu inaczej...zabralem dekoder i po wlaczeniu tenisa pilka nie latala plynnie mimo zmiany na smoth..moj sony co do plynnosci jest super zero najmniejszych przyciec..z komputera najlepiej ustawic 1080p 24hz wtedy rowniez jest idealnie..ale wiadomo po zgaszeniu swiatla czern troszke kuleje ale local diming daje rade i nie ma teragedi...wiec stąd moje pytanie o kolory w scenach dziennych..kupujac sonego mialem wziac panasa z seri vt ale nigdy nie mialem okazji go zobaczyc ..w irlandi tylko byl owczas na zamowienie i dawali tylko rok gwarancji a na sonego mam 5 no a pozatym plus te drobne wady plazm.prad itd.. i wyszedl sony...ale ciagle mam w glowie tego panasonica a wiadomo coraz ciezej z dostepnoscia i jestem na rozdrozu moze go kupic..a moze nie...a co na to sasiad? stwierdzil ze przepasc czy mala roznica? bo wiadomo jak bylo duzo gożej to musial sie bronic i cos powiedziec..no i sonego trzeba dobrze ustawic, mi zajelo to pol roku,,,wiem ze smieszne ale prawdziwe...bo naprawde mozna ustawic rewelacyjny obraz...ja znowu porownywalem swoj model z kolegi Sony KDL-55W829 i szczerze nie ma co porownywac..nie moglem ustawic naturalnych kolorow twarzy..kolory slabe, jasnosc..soczystosc taka neutralnosc calkiem inna niz umnie i bylem w szoku ze jest az taka roznica..i on rowniez gdy byl u mnie..

czerń to podstawowy parametr dobrego obrazu ponieważ buduje kontrast..... sasiad skwitował krótko ten pojedynek, a mianowicie powiedział , że "Gdyby miał kupować jeszcze raz tv to kupił by panasonica ST "...

Przy porównaniu oglądalismy rózne fragmenty filmów o różnym stopniu "zaciemnienia" ( oczywiście źródłem były oryginalne blu-ray ) .... Plazma wygrywa nie tylko pod względem czerni , ale i naturalnosci barw...... A jezeli chodzi o zalezność cena-jakość obrazu to bije na łeb kazdego lcd...

Ja za swoją 65" plazme dałem 8 tyś. ile musiałbyś zapłacić za rewelacyjnego lcd w tym rozmiarze, który zbliżyłby się jakością obrazu do tej " taniutkiej" plazmy :)

W panasie ST czerń jest poprostu jak smoła a to daje niesamowity kontrast...

Pragnę nadmienić że tego porównania naszych tv dokonywałem jeszcze przed kalibracją mojego panasa przez Macieja, pewnie teraz gdyby stanęły te dwa tv obok siebie przepaść byłaby jeszcze większa....ale byłoby to nie fair play ponieważ jego sony takiej profesjonalnej kalibracji nie przeszedł......

podlącze się pod temat..mianowicie posiadam sony kdl55hx853(850)te modele sa porównywalne z w905

Jeśli chodzi o kontrast to jest spora różnica na plus dla Panasonica, ten Samsung także ma wyraźnie głębszą czerń. Zajrzałem w testy i na Sony czerń świeci na szachownicy ANSI - 0,05-0,07cd/m2, Samsung 0,02 a Panasonic 0,006. Ale w dzień tej różnicy nie widać. W nocy to tak jakbyś podwyższył sobie o kilka stopni w górę jasność. W tych Sony nie masz takiego prawdziwego local dimming z wieloma strefami, tylko pewnie jest ich max kilkanaście, jeśli ściemnia jakąś strefę to pewnie też widać jak spada kontrast jasnych elementów znajdujących się w tej samej strefie.

Przy plaźmie - oprócz głębi czerni dorzuć brak przebarwień na ekranie, brak chmurek i problemu kątów. Największa różnica jest chyba w sposobie wyświetlania obrazu, trudno to wytłumaczyć, ale plazma wygląda po prostu bardziej naturalnie. Nie mówię tutaj o prawdziwości barw - bo to można ustawić tak samo, ale obraz wydaje się trochę bardziej nasycony kolorystycznie i gęsty, na LCD masz tak jakby wypolerowany, faktura powierzchni jest tak jakby bardziej rozmyta, obraz wydaje się że ma mniejszą głębię.

Inaczej tego nie umiem określić, ale efekt ten jest widoczny mniej lub bardziej w zależności od materiału, im lepsza jakość HD tym mniej go widać. LCD potrafi wyświetlić bardzo dokładne krawędzie obrazu, dokładniejsze od plazmy, ale w połączeniu z efektami o których pisałem wyżej - obraz bardziej wyraźny, ostry i kontrastowy wydaje się że jest na plaźmie (nie mylić tego z mocą świecenia ekranu bo tu wiadomo jak jest).

nie moge powiedzieć , że była przepaść bo sony robi bardzo dobre lcd serii W8, W9.....Ale były jak, dla mnie, różnice które powodowały o wyzszości tej plazmy nad sony... i nie były to róznice subtelne.....

P.S.

..w poście #19 proszę zastąpić słowo "przepaść" słowem "różnica".....

.....jakimś cudem nie mogłem edytować postu #19 , stąd moje sprostowanie powyżej....

Nie rozumiem Twoich obiekcji.

Mam 46W905A i jest powalająco dobrze, ale ..... po kalibracji przy pomocy płyty "Spears & Munsil".

Jeśli u Ciebie OK z angielskim, tu masz forum angielskie nt ustawień tego TV:

Ukryta Zawartość

Tutaj najpopularniejsze ustawienia (przy 55 calach):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) page-37#post-19425336

Tu masz forum amerykańskie (też dla 55-calowca):

Ukryta Zawartość

Niestety mamy takie czasy, że aby skorzystać ze sprzętu należy najpierw zrobić doktorat !!!

:(

Tu - poniżej - masz moje ustawienia do oglądania TV:

INPUT: TV

Home / Settings / Display Settings / Video Input Settings / Dynamic Range / HDMI 1 -> Full

SCENE General

PICTURE Custom

BACKLIGHT 6

CONSTRAST Max

BRIGHTNESS 48

COLOUR 50

HUE 0

COLOR TEMPERATURE Neutral

SHARPNESS 50

NOISE REDUCTION Off

MPEG NOISE REDUCTION Off

DOT NOISE REDUCTION Off

REALITY CREATION Manual

VIDEO AREA DETECTION Auto

RESOLUTION 80

NOISE FILTERING 35

SMOOTH GRADIATION Low

MOTION FLOW Standard

FILM MODE Auto

ADVANCED SETTINGS

BLACK CORRECTOR Off

ADV. CONTRAST ENHANCER Off

GAMMA -1

LED DYNAMIC CONTROL Low

AUTO LIGHT LIMITER High

CLEAR WHITE Off

LIFE COLOUR Medium

WHITE BALANCE

R GAIN -3

G GAIN -5

B GAIN 0

R BIAS -1

G BIAS -1

B BIAS 0

DETAIL ENHANCER High

EDGE ENHANCER Off

SKIN NEUTRALISER Off

Mam nadzieję, że Ci to dopomoże.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja właśnie wybierałem taki tv i wczoraj ostatecznie kupiłem Panasa 55St60.

Myślałem o nowych panasach z serii AS, Sony serii W8, Toshibie 7453 (ma strefowe wygaszanie) no i Philps 7109 z Ambilight którego niemal kupiłem, ale aktualnie mam Panasa 50VT30 i plazma wygrała.

Pozdrawiam

Nie rozumiem Twoich obiekcji.

Mam 46W905A i jest powalająco dobrze, ale ..... po kalibracji

Aż boję się pomysleć co Byś Kolego napisał gdybyś zobaczył obraz mojego panasa po kalibracji... ale kalibracji profesjonalnej z użyciem odpowiednich przyrządów..

...skoro Twój lcd tak Cie zachwyca... Co dla Ciebie jest powalająco dobrze , dla innej osoby może być najwyżej średnie... Nie ma lcd którego obraz by mnie powalał... A ponieważ oba te tv stały obok siebie więc wiem co pisze... i to nie jest kwestią gustu..

Sprawa kolejna ...gotowe ustawienia nic w większości przypadków nie wnoszą pozytywnego ,ponieważ kazda matryca jest inna i ustawienia ich są inne...

Było już na tym forum o gotowcach...

P.S. To ja nie rozumiem Twoich obiekcji, skoro opieram się na bezpośrednim porównaniu, a nie na jednostronnej fascynacji W9..... ale stwierdzam ze jest to ciekawa propozycja, ale.... napisałem wcześniej co za ale.....

Ja właśnie wybierałem taki tv i wczoraj ostatecznie kupiłem Panasa 55St60.

Myślałem o nowych panasach z serii AS, Sony serii W8, Toshibie 7453 (ma strefowe wygaszanie) no i Philps 7109 z Ambilight którego niemal kupiłem, ale aktualnie mam Panasa 50VT30 i plazma wygrała.

Pozdrawiam

Świetny wybór.. Tylko teraz ją odpowiednio traktuj, przynajmniej na początku .... ale napewno wiesz jak skoro masz juz jedną plazmę...... ;))

Aż boję się pomysleć co Byś Kolego napisał gdybyś zobaczył obraz mojego panasa po kalibracji... ale kalibracji profesjonalnej z użyciem odpowiednich przyrządów..

...skoro Twój lcd tak Cie zachwyca... Co dla Ciebie jest powalająco dobrze , dla innej osoby może być najwyżej średnie... Nie ma lcd którego obraz by mnie powalał... A ponieważ oba te tv stały obok siebie więc wiem co pisze... i to nie jest kwestią gustu..

Taka dyskusja ambicjonalna to idiotyzm, kolego.

Nie wiesz jak wygląda obraz u mnie, a ja nie wiem jak u Ciebie - licytacja nie ma sensu.

Ponadto autor wątku prosił o podpowiedź, a nie przechwałki.

Jeśli obok siebie stał skalibrowany Panas i nieskalibrowany inny - sens u porównania nie ma, nieprawdaż.

Ja też jestem zadowolony i to bardzo z ST60, ale trzeba przyznać, że zdarzają się też sceny, które nieco lepiej prezentowały się na LCD.

Gdzieś tutaj ktoś pisał, o jakimś Sony z poszerzonym gamutem, ciekawe jak wypada w porównaniu do ostatnich Panasonic VT i ZT, one też mają poszerzoną przestrzeń barwową.

Czy nawet do ST/GT. Bo z kolorami to ciekawa sprawa - na plaźmie zawsze wydają mi się one lepsze - bardziej głębsze i nasycone (oczywiście suwak poziomu koloru nie ma tu nic do rzeczy), choćby LCD był idealnie ustawiony, na obojętnie jakiej matrycy (VA, IPS).

Taka dyskusja ambicjonalna to idiotyzm, kolego.

Nie wiesz jak wygląda obraz u mnie, a ja nie wiem jak u Ciebie - licytacja nie ma sensu.

Ponadto autor wątku prosił o podpowiedź, a nie przechwałki.

Jeśli obok siebie stał skalibrowany Panas i nieskalibrowany inny - sens u porównania nie ma, nieprawdaż.

Czytaj ze zrozumieniem lub uważnie. Pisałem ,że porównania dokonywałem przed kalibracją mojego tv...

Natomiast Ty używasz słów "obraz bajka"... co jest znacznie przesadzone... Gdybyś napisał "obraz bajka" jak na technologię LCD to było by to bliższe prawdy...

Kolego ..jaka ambicjonalna dyskusja..... ja opieram się na bezpośrednim porównaniu, Ty zaś na Swoim zachwycie Tv i własną kalibracją, ( która nie twierdzę ze jest zła )...

Co do przechwałek to zdaje się ,że Ty Kolego użyłeś tego typu "rzeczy" w swoich postach...

Swojej kalibracji dokonałeś na oko i b.dobrze że jesteś zadowolony z ustawionego obrazu, bo o to chodzi zeby Twoje oko cieszyło a nie osoby postronnej... Ja takze długo próbowałem takiej kalibracji i byłem niezadowolony, poległem i zaprosiłem Macieja... teraz jestem równie zadowolony jak Ty ( ze swojego ) z mojego "obrazu bajka "... Tylko że nasze dwie bajki to ( pewnie ) , dwie odmienne bajki i zupełnie inna charakterystyka obrazu....

Jestem skłonny nawet zaryzykować stwierdzenie,że obraz w panasie ST w trybie fabrycznym "prawdziwe kino" będzie lepszy niż w Twoim sony po kalibracji....Ale to jest moje stwierdzenie i nie musisz się z nim zgadzać..a nawet nie będziesz bo widzę jak bardzo zachwycił Cię W9.....

Tak jak pisałem , to co podoba się Tobie ,innej osobie może niekoniecznie.....

Szwagier ma w905 - bawilem sie nim sporo ale i tak zdecydowalem sie na 55st60 i jest git:) Obraz bardziej naturalny i to bez prof kalibracji.

Jedyny minus to moj panas ''buczy z tylu'' przy jasnym obrazie czy planszy a w sony cisza. Slychac to przy minimalnej glosnosci tv.

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

• 2 tygodnie później...

Plazmy bzyczą.. W projektorach słychać wentylator chłodzący...

tylko LCD są cichutkie....ale niestety jest to ich jedyna zaleta ;)))))

P.S. Teraz dopiero wbiłem kij w mrowisko :))))))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.