Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz z LM4780 (PCB)

veteran

Rekomendowane odpowiedzi

Ogólnie wokół przewodnika elektrycznego przez który płynie prąd powstaje pole magnetyczne proporcjonalne do wartości tego prądu, a zmienne pole magnetyczne wytwarza pole elektromagnetyczne, które indukuje SEM w przewodniku znajdującym się pod jego wpływem. Płaszczyzna masy pomiędzy ścieżkami prądowymi a elementami wejściowymi (głównie kondensatorami wejściowymi C5,6) ekranuje je od pola wytworzonego w ścieżkach prądowych. SEM indukuje się wówczas w płaszczyźnie masy, ale ponieważ impedancja wyjściowa zasilacza (masy) dąży do 0, to wielkość wytworzonego SEM również dąży do 0 pomimo, że powierzchnia indukcji jest duża. Także to jest wg. mnie lepsze rozwiązanie niż gdyby masa nie była rozlana, gdyż wówczas SEM indukowałaby się w obwodach wejściowych (kondensatorach), i byłaby wiele rzędów większa, gdyż obwody wejściowe mają wiele rzędów większą impedancję mimo, że płaszczyzna indukcji byłaby mniejsza. Tak mnie się wydaje, ale teorię pola EM skończyłem dawno dawno temu i nie pamiętam już za wiele:)

Nie wiem czy właściwie trafiłem... nie widze stosownego watku..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to jest taka 1/2 concentry??? a może jest to samo na 3*LM4780 symetrycznie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

choć w sumie to za mało nóżek jak na 3886 czy 3875:) Być może to jakiś młodszy brat tych układów, ale zgadywać to mi się nie chce, chyba najprościej będzie jak zapytasz projektanta.

To jest generalnie klon concentry z ciekawości zbudowany na LM3875 (po trzy równolegle i całość w mostek).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomyliłem się i przez przypadek umieściłem tam LM3886 zamiast LM3875 (na szczęście nie lutowane). Po dobraniu pod względem identycznego napięcia na wyjściu zostaną zamontowane.

Ale concentra ma chyba po 6 x LM3686 a nie 3 x LM3675 (?) Żeby na tej płytce zmieścił się klon concentry to powinno być przynajmniej 3 x LM4780... I chyba jakieś odwracanie fazy sygnału czy coś takiego? Wiec co to jest tak naprawdę.

Inną jest kwestią czy kompletacja elementów i uruchomienie jest równie łatwa jak na pojedynczym układzie scalonym? No i ile by kosztował taki klon?

~Qubric

To są równolegle i mostkowo połączone LM3875 z zewnętrznym inwerterem. Płytki przeznaczone do montażu jedna na drugiej (czyli 6 układów na kanał). Koszt? Zależnie od użytych elementów...

Wygląda na to, że wszystko działa...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Veteran

Witam!

Bardzo kuszące rozwiązanie,ale czy coś z tego wyjdzie i bedą takie plytki na 12 ukladów jesli dobrze rozumiem?

Było by mniej roboty niż z łaczeniem "normalnych płytek". A gdyby uczynić coś takiego na 4780, co panowie na to?

Pozdrawiam!

Czyli to co na zdjęciu to jest dopiero połowa kanału mono? Trzeba drugą połowę i inwerter?

Tak się zapytałem >przebiegle< bo zauważyłem, że koszt płytek jest w przybliżeniu podobny (do pewnych granic wymiarów). Po prostu gdyby na jednej zmieścić cały kanał byłoby taniej. A tak wychodzi po te 25 zł za płytkę plus inwerter, to same druki do klona concentry będą kosztowały przynajmniej 125 peelenów, jak nie więcej. Trochę dużo. To mnie się już bardziej podoba zdwojenie płytki wzmacniacza mostkowego na LM4780. Czyli 2/3 Concentry a i tak będzie pewnie mocniejsze od tego power-clone na LM3875.

12 układów LM4780 bo to by były dwie stereofoniczne Concentry.

Ja raczej sugerowałbym jedną płytkę kanału mono z 3 x LM4780 (czyli 6 x LM3886) i inwerter, połączone jak w Concentrze kanały L każdego układu i P każdego razem i potem L i P przez ten no tam... inwerter (ale się fachowo wypisałem! :) Kupujemy lutujemy włączamy, gra i burczy ;)

Jakie duże trafo powinno być na taki jeden kanał power-clone i ile pojemności? Czyli na 6 x LM3875?

W tej chwili odpalam tylko równoległe (po 3 na kanał).

Qubric, weź pod uwagę grubość warstwy miedzi, wymiary takiej płytki, prowadzenie masy. To wszystko nie jest takie proste. W oryginale zasilanie prowadzone jest poprzez specjalne szyny.

W tej chwili mam 300W i jakieś 8000uF na kanał.

300 W trafo to jeszcze w miarę rozsądną cenę ma. Niestety niewiele jestem w stanie wziąć pod uwagę bo się na tym słabo znam :) Po prostu widziałem płytkę pod LM4780 i sobie wyobraziłem coś wielkości trzech takich płytek, może ciut większe żeby zmieścić dodatkowe układy. A szyny zasilania chyba się znajdzie w najbliższej hurtowni metali kolorowych?

Pamiętam jak w >uczonych< pismach rozprawiano o tym iż trzeba uzyskiwać idealną symetrię układów i powtarzalność parametrów, selekcjonować, parować itd. itp. żeby taki wzmacniacz symetryczny grał lepiej niż niesymetryczny.

A Ty piszesz tylko o jakimś inwerterze, który jak rozumiem rozdziela sygnał wejściowy na połówki, odwraca je i podaje na końcówki mocy? I w zasadzie odniosłem wrażenie że można wykorzystać do tego którykolwiek z układów gainclone. Nic o parowaniu ani kosmicznych trudnościach w budowie?

Można ciąć koszta, ale do pewnego stopnia ;) 300W to trochę mało.

Rezystory w sprzężeniu są 0.1%, wyjściowy 3W/0.5%. Układy LM3875 zostały sparowane (z 30szt. z tej samej serii) w ten sposób, że na wyjściu offset jest bardzo mały.

~senicz

Dwa LM-y w mostku grają lepiej niż jeden. Co do stu - nie wiem.

Czy to znaczy, że wszystkie inne układu LM do pracy w końcówce symetrycznej też muszą być parowane?

Ciekawe jak to robił Jeff Rowland.

PS. Jak koszty będą za duże to się wypcha do pełności słomą z kolumn Senicza celem obniżenia ceny :)))

• 2 tygodnie później...

Ponieważ jestem bardzo skąpy i nie chcę płacić za dwustronne pcb, wykoncypowałem coś co widać na niżej zamieszczonym obrazku. Nudząc się deczko wziąłem na warsztat projekt płytki veterana i popełniłem na niej gwałt, czyli zdarłem jedną warstwę.

Żeby wszystko się zmieściło na jednej tylko stronie, płytka jest mocno kombinowana:

- zrezygnowałem z biegania ścieżką VCC+: zasilanie idzie do nóżki 27, a dalej p2p (patrz zdjęcie 2).

- nóżkę mute (14) można połączyć z softmutem przekombinowaną zworą, lub od razu wygiąć do trzeciego rzędu.

- nóżka NC (13) musiała się odpaść od scalaka

- masa... no cóż, kombinatoryka stosowana, przynajmniej nie ma zwor. A propos: po co masowane są nóżki NC 23, 24, 26? :]

Płytka ma całkiem poważny mankament: żeby zmieściła się dziura na 13. nogę, płytka wystaje ponad wysokość scalaka o 0,5 milimetra - po montażu, trzeba go lekko nachylić ku płytce, by zamontować radiator.

Projekt popełniony w fuliprofeszonal Express PCB; wymiary: 76x42 mm. Bez śmiechu proszę.

Ukryta Zawartość

post-13482-100000843 1170308144_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pobawiłem się ciutek dłużej.

na fotach zmodyfikowana płyta veterana, fully one-sided.

poprawki:

- ścieżki nie biegną dookoła samych siebie

- nóżki 14 - mute - nie trzeba już wyginać do trzeciego rzędu

- płytka kończy się na wysokości scalaka

- chyba lepiej ta masa wygląda teraz... tak sądze... tak zdecydowanie lepiej ;]

będę toto wysyłał do baranskiego na dniach jakoś, prasować folii mi się nie chce. wszelkie komentarze mile widziane.

BTW nie wiem, czy powinienem się przyznawać, ale nie znam się na elektronice. za to w dzieciństwie lubiłem klocki lego - to w sumie bardzo podobna zabawa ;]

Ukryta Zawartość

post-13482-100000817 1170308187_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Witam,

Postanowiłem tez spróbowac GC na LM4780. Zdecydowałem się na płytke msfalcona. Mam co prawdaa GC na Lm3875 ale trzeba próbowac różnych rozwiązań :).

Pojawi sie pytanie o optymalne wartości elementów. Oglądałem notę aplikacyjna Nationala, oglądałem stronę Audiosector. Ale pytam też forumowiczów o hjakieś optimum. I czy przy LM4780 też krytycznym czynnikiem jest producent elementów?

Moje kolumny maja 4R, zasialnie 2x22V 400VA.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.