Skocz do zawartości
IGNORED

Jakich płytek CD-R używacie?

slava3

Rekomendowane odpowiedzi

-> totem2

Wspomniałem o tym. Metody korekcyjne przewidziane dla cd-audio są prymitywne w porównaniu do "komputerowych" ale w 99.99% wystarczające.

Na pewno nie jest tak, że mozna rozróżnić kopie wykonaną na TDK i Vrbatimie na przykład. Korekcję "załatwił" ripper i od płytki nic nie zależy.

>twonk

wierzylem w to kopiowanie x4 dopóki nie sprawdziłem sobie błędów na KProbe. Okazało się, że na 16 i 20x błedow c1 i c2 było bez porównania MNIEJ niż na 4x. Później, istotnie, ilość błędów znowu rośnie. A zatem ostrożnie z tymi prędkosciami.

• 4 tygodnie później...

Emtecami to obecnie mój klonik się bawi, po tym jak "złotko" odeszło. Wczoraj natomiast po raz pierwszy w historii nie udało mi się wypalić płytki (i to 2 pod rząd). Były to płytki, renomowanej niegdyś, firmy Maxell - SQ. Kupiłem 10 szt bo cena była bardzo atrakcyjna. Na kartoniku znajdowała się nalepka z oceną "sehr gut" niemieckiego czasopisma "Test" nr 4/2003.

Jak widać nie tylko polska prasa siedzi w kieszeniach producentów ;)))

czy jest ktoś kto w końcu wyczaił jakie płyty czyta marantz cd6000? czytałem poprzednie wątki na ten temat i zadnych konkretów. sam przetestowałe już chyba ponad dziesięć. nie chce go wysylac do warszawy- nie mam kasy straciłem prace.

belmondo, to nie jest kwestia plyt, ale:

1. szybkosci nagrywania

2. szczescia (pewne modele czytaja, pewne nie -> mcgyver)

sam mialem podobny problem i sie z nim nie uporalem. tez testowalem z roznymi plytami i nic. chodzily tylko te kopiowane na starszych nagrywarkach, predkosc x2. tez mialem wysylac do warszawy do tego serwisu, ale w koncu sprzedalem marantza.

pzdr.

No to zaskoczę na moim philipsie 963sa poszły cd-r firm

1.emtec

2.samsung

3.verbatim

4.btc

5.mint

6.platinum

Narazie te sprawdziłem- najzwyklejsze płyty....

Najczęściej to uzywam zwykłych platinum bez żadnych problemów problemów.

Problemów dotychczas nie miałem, zobaczymy czy przy użyciu EAC-a będzie utrata jakości (tzn. będzie, ale czy ją usłyszę?). No i nie wiem czy ustawić prędkość na połowę maksymalnej (czyli 26x? to raczej 24 albo 20)?

mam pytanie czy jest ruznica miedzy "cd-r audio" a normalnymi "cd-rom" czy tylko ruznia sie cenowo? Czy moze tez jakoscia zapisywania na nich dzwiekow(czy jakos tak) w kazdym badz razie czy sa leprze do nagrywania muzyki czy nie ma zadnej ruznicy.

Przepraszam bardzo,że się wcinam,ale troszkę nie rozumiem tematu.Czy ja dobrze odczytałem?Wy wypalacie płyty z muzyką na nagrywarkach komputerowych?Może jeszcze internetowe mp3?Nie gniewajcie się na mnie,ale myślałem,że tutaj nikt poniżej pewnego poziomu jakościowego nie schodzi.Tak w każdym razie wynika z wielu wypowiedzi na tym forum ,kpiących z ludzi słuchających mp3 na mini wieżach i proszących o radę typu,"proszę mi podpowiedzieć,czy jak włączę mp3 na maksa,to spalę głośniki?"Przeważnie pada odpowiedz typu-"spadaj baranie" albo" z czym ty tu wyjeżdzasz człowieku,tu są sami audiofile".

Sam nie trawię płyt nagrywanych na komputerze.Na nagrywarce audio jeszcze tak .To ja chyba jakiś dziwny jestem.Mp3 to dla mnie kicha,płytami pirackimi brzydzę się,wręcz parzą mnie one w ręce gdy przeglądam u znajomych,zestawu hi-end nie posiadam,bogaczem nie jestem,ale moja miłość do muzyki jest tak wielka,że na każdy klocek(budżetowy)składam po kilka albo i kilkanaście miesięcy.Ale wypalać płytek na kompie nie lubię,choćby nie wiem jakie to niosło za sobą oszczędności.Zresztą programów komputerowych tez nie kopiuję,wolę oryginały.Taki ze mne zboczek:)

Pozdrawiam

Andy, spoko, ja akurat nagrywam na nagrywarce audio, i to topowej, jest to Pioneer PDR 05. Kopii na moim zestawie nie odróżniam od oryginału. A komputerowe kopie są znacznie gorsze od tych audio.

ja nie kopiuje mp3 tylko z orginalu na plytkr no i robie to (niestety) ale na kompie bo nagrywarki audio jeszcze sie nie dorobilem. A jak jakas plytke uwazam za rodzynek to kupuje orginal bo wiem ze mi sie nigdy nie znudzi. No a jak juz cos wypalam to chcialbym zeby to bylo wypalone dobze (nawet na badziewnej nagrywarce komputerowej). Dlatego pytam zcy jest ruznica miedzy plytami "cd-r audio" a zwyklymi cd-r

Do Andyblacka, który "poniżej pewnego poziomu nie schodzi". :)

Spróbuj może najpierw przetestować sobie jakośc nagrania. Wowczas dowiesz się, że jakośc zapisu na niektórych nagrywarkach audio jest bez porówania gorsza od niektórych nagrywarek komputerowych.

>Jasku

zerknij w wyszukiwarkę, wątek cdr-cdr audio był dość szeroko przewałkowany

I jeszcze jedno. Nagrywałem ostatnio jakąś płytę na cdr Philipsa. Na 4x katastrofa, na 8x równie źle, po prostu gigantyczna liczba błedów c1 i c2. Coś mnie skusiło, żeby popróbować z większymi prędkościami. Spróbowalem na 16, 20 i 24x. Rewelacja. Wyniki bliskie ideału. Radzę zatem ostrożnie traktować rady, aby nagrywać na najniższych prędkościach.

Geertegen, a testy odsłuchowe też robiłeś? Ja porównywałem, bo nagrywarkę w kompie również mam. Z audio kopia zawsze lepiej gra, ale faktycznie na rynku pojawiły się tanie plastikowe nagrywarki audio które nawet komputerowym nie dorównują. Jak producent oszczędza na wszystkim to tak wychodzi. W mojej nagrywarce siedzą nawet kondzie Elna Stargate, Silmic i Rubycon, że o Sanyo OS-Con nie wspomnę, co z niejakim zdumieniem odkryłem podczas czyszczenia.

geertgen - dobrze wiedziec z tymi bledami, ale znow sie okazuje, ze kwestia jest nader indywidualna i nie ma 1 recepty... co oczywiscie nikomu specjalnie nie pomoze. ale im wiecej wiemy, tym... no wlasnie - wiem ze nic nie wiem (?) ;-)

Geertgen-być może,ale trochę tego słyszałem i jeszcze nie uświadczyłem lepszego brzmienia płyt wypalonych na kompie od cd-r nagranych na porządnej nagrywarce audio.

O tych prędkościach nagrywania jedni mówią, że szybciej inni, że wolniej lepiej. natomiast recenzenci z miesiecznika Audio piszą, że im wolniej tym lepiej: "...płyty do naszego domowego archiwum powinniśmy jednak bezwzględnie nagrywać z jak najmniejszą prędkością". Cytat z AUDIO styczeń 2003r.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.