Skocz do zawartości
IGNORED

najslabszy element toru

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Zbig do rafi

(Konto usunięte)

Sława i T-34 i Kałasznikowa jest mocno przesadzona. Nie słyszałem aby Lee Enfieldy się zacinały. Wiem, że jeszcze w latach 80-tych afgańczycy bardzo je sobie cenili, choć oczywiście nie dawały tak spektakularnych efektów jak Stingery.

AK 47 rzeczywiscie jest niezawodny i prosty w produkcji. Ale na tym zalety się kończą, i nie wytrzymuje porównania z M16 czy FN pod każdym względem. Po za tym podobno nie jest to oryginalna konstrukcja lecz zerżnięta z StG-44.

Na kilka tygodni przed wojna w Iraku tutejsze media obszernie infoprmowaly o tym, ze brytyjskie karabiny sie psuja. Nie wiem, jaki to model, bo mnie to specjalnie nie interesowalo.

Natomiast jesli chodzi o rosyjski (radziecki) sprzet, to nie krytykowalbym go tak bardzo. Spotkalem sie z opiniami specjalistow, ktorzy wskazywali na to, ze za nasza wschodnia granica rzeczywiscie produkowano sprzet wysokiej jakosci - wielokrotnie lepszy od amerykanskiego. Przeczy to obiegowej (w Polsce) opinii o "ruskich" produktach.

Przykladem jest system obrony przeciwrakietowej analogiczny do Patriota, ktory podczas pierwszej wojny w Zatoce sie nie sprawdzil. Czytalem gdzies, ze jeden modul byl w stranie obserwoowac tylko jeden cel, a Rosjanie mieli w tym czasie system, ktory sledzil kilka celow (w swoim czasie byla nawet afera zwiazana z tym sprzetem na Bialorusi) - w kazdym razie przewyzszal konstrukcje amerykanska.

Tak samo radzieckie Migi, ktore pod wzgledem konstrukcji nie ustepowaly maszynom amerykanskim. Inna sprawa, ze Ruskim z powodu systemu komunistycznego przestalo wystarczac pieniedzy na technologie komputerowa i osprzet i przez to na polu walki byc moze rosyjskie samoloty okazalyby sie gorsze. Szczegolnie teraz.

Rzecz w tym, ze Rosjanie mieli swiatowej klasy ekspertow w dziedzinie zbrojen - czesto lepszych od tych na Zachodzie.

To prawda, że MiG 29 aerodynamicznie wygrywa np. z F16. Tyle tylko, że resurs silnika ma 5-krotnie krótszy, technologia wytwarzania kosztowna a awionika o parę generacji w tyle. A jeszcze jak się do tego doda radziecką szkołe dowodzenia typu centralizm niedemokratyczny, to efekt marny.

to poklosie systemu, natomiast mozgi mieli OK - tylko brakuje kasy - jak u nas:

pewien Polak (jakis wojskowy) zrobil w domu pocisk obezwladniajacy, ktory moze byc uzywany na pokladach samolotow. Zachodni specjalisci wysokiej klasy od lat sie nad tym glowili ale zabraklo kasy na wdrozenie i pewnie za kilka lat bedziemy go kupowac od Amerykanow

Przypomina mi się cytat z jednego filmu katastroficznego, dość głupiego, jedyne co z niego zapamiętałem, to jak rosyjski kosmonauta mówi do astronauty amerykańskiego:

Amerykańskie komputery, rosyjskie komputery, i tak wszystkie produkowane są na Tajwanie.

Gość Zbig do rafi i troy

(Konto usunięte)

Jeszcze w kwestii jesieni średniowiecza. Tekst jest genialny, ale np. szeregowy pracownik firmy kurierskiej może nie zrozumieć aluzji. Dlatego polecam powiedzonko autorstwa harcmistrza Kamysa: Bo wam nogi z d... powyrywam razem z płucami.

• Redaktorzy

Niee. Te mi sie spodobaly i juz. Na podstawie recenzji 125 powinny miec wiecej basu, tyle wiem. No a jesli idzie o konstrukcje, to 100 ma na dole SS a 125 Seasa, a co do gniazd z tylu to 100 ma Michell, a 125 jakis zwykly badziew. Wole setke!

rozumiem ze 100 nie potrzebuje wsparcia subwoofera. w jak duzym pokoju grają u ciebie?

czy przy raczej cichym sluchaniu nie brakuje basu?

zastanawiam sie miedzy podłogówkami a podstawkowcami

w ogóle jakos dziwnie sobie ubzdurałem, ze bas z podstawkowców nigdy mnie nie zadowoli

• Redaktorzy

Widzisz, i tu jest pytanie. Obecnie graja przejsciowo w 12 m, natomiast beda docelowo w 16. Nie sadze, zeby to zrobilo duza roznice tym bardziej ze moje wczesniejsze zestawy na te 16 m nie odznaczaly sie przesadnym rozciagnieciem w dol (A&H SS100). Studio 100 nie sa male - 40 cm wysokosci, a pozostale wymiary tez OK. Ale oczywiscie nie mam gwarancji.

W kazdym razie w tej chwili basu jest ile chciec, nawet z LP12, ktory znany jest z mocnego i zamaszystego dolu.

Czy ktoś w ogóle jeszcze pamięta, kto do tego miejsca doczytał od początku, jaki był wyjściowy tytuł tego wątku ? Ja wiem, że było:

1. na temat

2. blisko tematu, ale dalej,

3. eksperci wypowiedzieli się nt. innego wątku - wozów bojowych, Twardego, T-34,

Kałasznikowa, wojny, AK 47, Migów i uzbrojenia, etc., etc. / :-)))) /

4. znowu jakimś cudem wdepnieto na temat "audio", ale chyba przez pomyłkę.

Pytanie: czemu wstępuje w nas czasem taka głupawka, (co i mnie dzisiaj się przydarzyło) (?)

Pytanie - rzecz jasna ku rozwadze. Nie trzeba odpowiadać. ;-)

I po co mi KD... Tu jest o wiele zabawniej.

• Pokaż nowe odpowiedzi