Skocz do zawartości
IGNORED

Wkładki Audiotechnica

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

To pytanie do vinylowców. Która wkładka Audiotechnica była najlepsza swego czasu? Jak brzmiała w porównaniu do ówczesnego topowego Shure'a i Duala oraz współczesnych cartridge'ów do około 1000pln? Czy ktoś robił takie testy?

https://www.audiostereo.pl/topic/11324-wk%C5%82adki-audiotechnica/
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

No tak ale nic nie piszecie o porownaniu wkladek Audio Technica do modeli Shure'a i Duala... No i nic o wspolczesnych dobrych cartridge'ach. Ja mam AT 12 XL zdaje sie. Chyba tez niezla.

• 2 miesiące później...

Witam,mialem kiedys wkladke AT 100 i powiem ze jestem totalnie zawiedziony.Szybko ja oddalem znajomemeu.i jestem szczesliwy!Teraz slucham na Dynavektorze MC,ale mam tez Grado Prestige Gold.Ta pierwsza bez zarzutow,moze po za tym ze troszeczke brakuje dynamiki,ta druga ok,po za prezentacja wysokich tonow(wokale sycza,wysokie sa troche za bardzo wyeksponowane i za bardzo slychac niepotrzebne trzaski na plycie,czego absolutnie nie slychac na Dynavektorze)

Ja posiadam jeden z wyższych modeli Audio technici z końca lat '80 - at 30e (oczywiście niskopoziomowy) i muszę przyznać, że jest to jedna z lepszych wkładek jakie słyszałem (oczywiście nie bez względu na cenę). Szkoda, że firma ta jest postrzegana przez wiele osób patrzących przez pryzmat modelu at-95 jako spełniająca tylko niezbyt wyrafinowane gusta.

sorrki,poprawiam:pisalem nie o AT100 tylko wlasnie tak jaj kolega wyzej wspomina o AT95,a kupilem ja tylko dlatego ze miala dobre recenzje w niemieckiej prasie.Od tamtej pory postanowilem ze nigdy wiecej nie kupie czegokolwiek zwiazanego z audio bez odsluchu.

• 2 lata później...

Czyżby już nie produkowali tej wkładki ? Otrzymałem taką oto odpowiedź ze sklepu:

"Wkładka o którą Pan pyta jest niedostępna. Przedstawiciel Audio Technica nie

posiada AT95e w ofercie".

Sprzedawca Polecał za to tańszą At 3600. Potrzebuję coś do budżetowego Duala, więc nie wiem czy dalej szukać AT95e?

AT95E jest w Voice.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdr

Papamek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z mocowaniem nie będzie problemu. Pisałem do Voice wkładja jest cena 110 zeta. Tylko nie rozumiem tego:

Typ: AT95e

Producent: PRO-JECT

sprzedawca twierdzi, że Audio Technika robi te wkładki dla Pro-Jecta.

Graham Slee używał At95 konstruując swoje genialne preeampy:

My favourite vinyl front end for simply listening to ALL my albums in a way the high-end just cannot do, is the Technics SL1210 II with Audio Technica AT95E.

Z tymi najprostrzymi wkladkami wcale nie bylo kiedys tak zle - prymitywny szlif oferowal zwyczajnie wieksza melodyjnosc a duze napiecie pozwalalo milo gac na zintegrowanych pre nie posiadajacych ustawien razem moglo to dostarczyc sporo radosci, choc oczysicie do niektorych gatunkow muzycznych ta muzykalnosc byla np. zwyczajnym brakiem detalu.

>>>discomaniac _71

W moim odczuciu , róznice pomiędzy wymienionymi wkładkami bedą miały charakter bardzo subtelny. Jest to praktycznie ta sama generacja czyli lata 80-90.Róznica może być najbardziej słyszalna w detalach wyższych częstotliwości.At jako takie właśnie bardziej grają górą .Bardzo ppdobnie do siebie brzmią wkładki AT 13Ea,VM8-3, AT 71E , 72E,AT 11.Róznice jak pisze Piotr_ mogą dotyczyć podatności, niuansów igły,szlifu ostrza.Wkładki te mają podobne U wy w granicach 3,5-4,5mV.Zdecydownie inne brzmienia będa miałay wkładki z poszczególnych grupach .AT10-14,AT70- 110 ,At 120-155, At 440. I to tez nie szokująco.Tak jak cale AT grają jak AT w kontrze do shura, Ortofona,i innych prod.

1. Shure zwyke jest bardziej agresywny w brzmieniu, z więksżą dynamiką,Bywają modele z bardziej podkreslonym dołem pasma.Równiez sygnal wyjsciowy bywa silniejszy 6,5 nawet 9 mV w M 44-7(DJ)Tu w ponad 15 posiadanych modelach najbardziej slychac zróżnicowanie.Zalezna także od serii ,M97HE, M111E,PRO4-8,M91/95/,RXT5/6 Choć w dużej pewnie części to zasluga igieł

2 Ortofon jest z koleji w/g tych co słuchalem FF15 , OM3E OM5E -bez polotu i specjalnego kolorytu.Ot gra

3. Goldring Elan Elektra jakby za lekkiej kurtyny brzmienie z nad mgieł Loch Ness(to już pisalem:- ) Matowo,po "angielsku"

4 Audiotechnika ma chyba w tytm towarzystwie najlżejsze brzmienie , co daje szczególny walor przy smyczkach ,wysokich wokalach, ale uwaga czuła na wady nagran i wylapywanie sybilantów.Stąd lubi dobre ustawienie i czystośc plyt.Ale nie można jej odmówic tzw basu,Choć jest on mniej natarczywy niż u shura

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

conri co zatem powinienem kupic zeby odczuc spora roznice? Muzyka na winylach jest rozna ale mam ogromna kolekcje starej muzyki tanecznej potrzebna do pracy (w sumie mam ponad 1000 winyli). Umowmy sie ze fundusze nie moga przekraczac 400zl (za tyle mam AT 440 ML). Wkladka moze byc uzywka byle igla byla dostepna. Przerabialem: Shure M 44 MB Excel Sound Cooperation M 55 (o ile mnie pamiec nie myli) Stanton 500mkII Goldring Elektra i AT 110 E (mam ja do dzis - niby w rezerwie dokad nie kupie igly do AT 12 XE ale chyba z tego zrezygnuje). Znasz moj gramofon bo wklejalem jego zdjecie. Pozdrawiam. R.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.