Skocz do zawartości
IGNORED

TANI GRAMOFON

Lt_Bri

Rekomendowane odpowiedzi

Co do ramion, to ''a fe'' były ramiona ''S'' w części bernardów z plastikową niezdejmowalną główką, i łożyskiem obudowanym plastikiem. Rurka z całą pewnością aluminiowa, cała reszta nie wiem, paskudztwo. A prostych lekkich się nie czepiam, choć starsze metalowe ładniejsze były.

Witam

Korzystając z licznego forum , rzucam pytanie o gniazda łozysk i wkrety aretujące do obsadzenia ramienia w tym przegubie. Jest to "staw kolanowy"od beściaka Fonicy G 601 A. A może jakaś S-ka zapomniana lezy w szufladzie.Aleto musi być dluższa 12". Z mozliwością zamontowania p-wagi Fi wew 8mm W rozliczeniu moge oferować ramie od benka. Alu, J kompletne z tłumikiem opuszczania , ale bez zatrzsku uczwycie ramienia (ulamana gorna ruchoma część). Szukam tez tzw 8 do 601A. Nie chce starej żywicować .nie będzie ten sznyt.

[obrazekLUKASZ-176819_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

I jeszcze pytanie .Czy w Danielu ze wzmacniaczem, Fonica dała własne rozwiązanie wzmaka , czy jest to jakać adaptacja wewnatrz Unitrowska.Jak oceniacie sam wzmacniacz(Niby na obudowie sito Hi-FI i jakośc 1)A może go mozna jakoś "nasycić "

Ha! Ja też mam GS-464 i zerwany pasek. Jeśli ktos wie, gdzie dorwać takowy, proszę o wskazówki. Poza tym, czy w przypadku tego modelu jest sens inwestować we wkładkę, a może daje się go co nieco ulepszyć (na pewno ordynarny kabelek DIN jest do wymiany...)? Wybaczcie te pytania, ale jestem "lajkonikiem" w kwestii gramofonowej i stąd one się biorą...

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Srebrne "kołki" na dolnym zdjęciu przedstawiającym GS-42.. czyli "Adama", to w kolejności od dołu zdjęcia:

1. Przycisk "STOP" - jego naciśnięcie w trakcie odtwarzania, powoduje podniesienie ramienia, jego powrót na podstawkę i zatrzymanie napędu talerza.

2. Przycisk zmiany prędkości obrotowej. Wciśnięty 33 i 1/3 - wyciśnięty 45 obrotów na minutę.

3. Pokrętło regulacji prędkości obrotowej dla 33 i 1/3

4. Pokrętło regulacji prędkości obrotowej dla 45

"Adasie" występowały w dwóch odmianach napędów. Pierwsza miała klasyczny napęd bezpośredni - oś wirnika silnika była jednocześnie osią talerza i płyty. Druga posiadała napęd magnetyczny - liniowy. Na spodniej części talerza, był umieszczony pierścień z zamocowanym paskiem magnetycznym, a na podstawie były umieszczone trzy cewki zasilane z układu elektronicznego. Cewki były umieszczone obok siebie, mniej więcej na jednej trzeciej obwodu talerza.

GM

Panowie pomóżcie. Co mam sprawdzić w Adamie, bo kręci jak szalony ze zbyt dużą prędkością na obu zakresach? Może kogoś już wcześniej spotkało takie niedzczęście i wie jak sobie z nim poradzić?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

1. Czy prędkość obrotowa jest zbyt duża, ale jest stała w funkcji czasu?

2. Czy daje się prędkość regulować?

Oglądam ten schemat i zacząłbym od sprawdzenia napięć zasilających i napięć na wyjściach U102, 103 i 104. Sprawdziłbym również pozostałe napięcia w punktach wskazanych na schemacie. Jeśli prędkość jest stała, ale zbyt duża to szukałbym uszkodzenia w okolicach T105 i U101. Te dwa elementy są chyba odpowiedzialne za generowanie prawidłowej częstotliwości przebiegu sterującego układami wzmacniaczy U102-104. Spróbuj regulacji dwoma PR-ami R133 i R135. Nie podejrzewam, aby uległ uszkodzeniu czujnik prędkości umieszczony obok cewek napędowych, chociaż warto sprawdzić czy nie odlutowały się jego połączenia lub nie ma w nich zimnych lutów. Przede wszystkim jednak należy zacząć od pomiaru napięć.

GM

• Redaktorzy

Ukryta Zawartość

Warto!

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Słuchajcie, co to za wkładka ( nazywa się chyba "11236 TONNADEL" ) i czy z czymś "normalnym" jest wymienna?

[obrazekLUKASZ-198093_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Wygląda mi to na jakąś wkładkę, z mocowaniem typu TP4. Szkoda, że nie widać jej od tyłu. Jeśli to jest TP4, to IMHO można za nią stosować inne wkładki z tym samym mocowaniem do ramienia.

GM

-->G.Mark, dzięki za odpowiedź, a są jakieś w miarę przyzwoite ( dobrzeby było żeby przy okazji niedrogie ) wkładki z mocowaniem TP-4 ? Tak jak na początku tematu pisałem, nie musi ładnie grać, ma płyt nie niszczyć...

a co myślicie o tym ustrojstwie

Ukryta Zawartość

jeszcze kilka ostatnio wypatrzyłem...

[obrazekLUKASZ-198198_1.jpg]

post-3536-100002145 1170260888_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

No way :-) Widzisz jaki jest wyświniony. Facetowi nawet nie chciało się go powycierać do zdjęcia. No chyba, że to są uszkodzenia mechaniczne powłoki. Ja bym wybrał to http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33785321

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

No to w takim razie mój typ dla Ciebie to GS-42... czyli "Adam" - byle nie ten http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33706254 :-) - i do niego wkładka AT3600L. U mnie spisuje się ten zestaw całkiem przyjemnie, zwłaszcza przy graniu muzyki w stylu E.Johna.

GM

-->G.MARK, tego Adama to już widziałem, tylko że on zapewne jeszcze sporo podrożeje...

A o wkładkę pytałem się przy okazji tego wynalazka ( ciekawi mnie jaki to napęd ma, rolka, pasek, bezpośredni czy ew. jakaś zębatka... brrr )

Ukryta Zawartość

[obrazekLUKASZ-198231_1.jpg] [obrazekLUKASZ-198231_2.jpg]

post-3536-100002143 1170260890_thumb.jpg

post-3536-100002144 1170260889_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Były kiedyś gramofony samochodowe - znam je tylko z filmów - i to jest jakiś ich kuzyn. Ramię tangencjonalne (chyba tak to się pisze - nie chce mi sie sprawdzać) i to chyba istotniejsza informacja od rodzaju napędu. Domyślam się ale raczej nie mogę się mylić. Co do napędu to zgaduję, że rolka, bo tak byłoby to wykonać najprościej. W rachubę wchodzi jeszcze napęd bezpośredni a pasek to chyba najmniej prawdopodobny. A tak w ogóle to tylko ciekawostka - przy czym najciekawsze jest, czy w ogóle zadziała. Nie ma igły, więc właściwie to wcale nie wiadomo...

Gramofony szufladowe powstały po to żeby można je stawiać na spodzie całego zestawu typu "wieża" - np. Sony PS-FL1 - i miał jak najbardziej napęd bezpośredni oraz full automatic - niestety wystarczyło ze dwa kiepskie styczniki zaśniedziały a cała automatyka wariowała ;)

Do tego maniera stosowania wkładek zintegrowanych z headshellem pozbawia możliwości zmiany wkładki.

Polecam zwykła Fonice. Nie musi być to ten akurat Adam (są dwa typy, oba niby z napędem bezpośrednim ale tylko jeden z nich miał silnik liniowy). Zupełnie porządne są GS - 473, 475 i 500. To te z ostatniej produkcji z lat 1991-1995. Były lepiej robione od starszych GS - 44x , miały bardziej przemyślany układ elementów i płytę nośną z drewna (łatwe do tuningu dla zapaleńców).

pozdr.

-->Qubric, co to jest ten headshell, obudowa wkładki, "główka" ramienia czy coś innego?

Czy ta wkładka -->

Ukryta Zawartość

to właśnie coś takiego?

Ukryta Zawartość

hmmm... - a ktos wie czemu ten taki drogi??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.