Skocz do zawartości
IGNORED

Uniwersalny odtwarzacz sieciowy audio-video do KD - da się?

underest

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów:)

Dawno nic nie pisałem i przez natłok spraw nie śledziłem nowinek ostatnio, a pewien jestem, że sporo się zmieniło w branży, jeśli chodzi o dostępne na rynku klocki-kombajny, dlatego mam takie pytanie:

jak obecnie najlepiej skonfigurować KD, tak aby "grać" zarówno bezpośrednio z Neta (np. klipy video, koncerty, itp.), z BR (wystarczy 5.1) oraz mieć możliwość odtwarzania (w tym z dysków sieciowych) FLAC z wykorzystaniem wyłącznie kolumn stereo, tych samych, co normalnie robią za front do KD?

Googlując teraz na szybko pod hasłem "odtwarzacz strumieniowy flac gapless" znalazłem np. Yamachę RN500, która wydaje się spełniać wszystkie moje potrzeby jeśli idzie o streamowanie muzyki (+sporo innego sprzętu w zbliżonej cenie), ale czy da podłączyć coś takiego pod ampli aby użyć głośników jako frontów?

Są jakieś warte uwagi (i oczywiście zakupu), dobre jakościowo urządzenia "3 w jednym", czyli pełniące rolę wzmacniacza stereo, zdolnego zasilić w miarę porządne kolumny (takie w klasie 5k pln powiedzmy), ale z wbudowanym odtwarzaczem strumieniowym (FLAC gapless, DLNA 1.5, obsługa ze smartphona) + obsługą KD (streamowanie plików video) w systemie 5.1?

Czy trzeba kombinować z osobnym ampli, odtwarzaczem, DACiem i wzmacniaczem obsługującym pre-out?

Zależy mi na jak największym "uproszczeniu" nowego systemu - idealnie byłoby mieć jeden, max dwa klocki na półce, ogarniające wszystko co napisałem wyżej we współpracy z kolumnami stereo dla muzyki, uzupełnionymi o pozostałe głośniki w przypadku KD.

Będę bardzo wdzięczny za konstruktywne opinie, najlepiej podparte linkami do konkretnych produktów:)

Witaj,

w Twoim przypadku skupiłbym się na wyborze dobrego amplitunera wielokanałowego z funkcjami sieciowym, wyposażonego w dobry przedwzmacniacz oraz wyjście pre-out. Do niego dokupiłbym końcówkę mocy.

W rozsądnych finansach może to być np. Marantz NR1604 z kńcówką mocy Marantz MM7025 lub Audiolab 8200P, NAD C245BEE.

Jest jednak wiele optymalnych dla Ciebie rozwiązań, różniących się charakterem brzmienia, dlatego zapraszam serdecznie na odsłuchy, porównania.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Teraz to wszystko mają odtwarzacze blu-ray. Potem wystarczy tylko podpiąć wzmacniacz stereo (integra z wejściem bezpośrednim na końcówkę mocy) i masz to czego szukasz.

Zabawy z końcówką mocy podłączaną pod pre out amplitunera też dadzą dobry efekt ale nie wycisną całej jakości jak integra. Zintegrowane zabawki typu Yamaha RN500 sobie odpuść.

Czy dobrze rozumiem, że polecasz odtw. blu-ray jako źródło plików muzycznych/odtwarzacz sieciowy? Możesz podać jakiś konkretny model z funkcją gapless? Zależy mi też na sterowaniu z iPada i funkcji AirPlay + DLNA

Optymalnie to chciałbym coś właśnie w stylu RN500, jednak z obsługą streamowania plików video (czego z tego co czytam Yamaha nie posiada) i możliwością podpięcia 5 głośników (i pod to bym podłączyć zewnętrzne źródła). Może też być coś łączącego funkcję odtwarzacza sieciowego audio/video oraz amplitunera ale bez wzmacniacza stereo, który z kolei zakupię osobno.

Gdyby dało się podpiąć RN500 lub coś podobnego jako wzmacniacz kolumn frontowych do ampli to też byłoby dobrze (ale chyba się nie da).

Możecie podać jakieś alternatywy RN500, tylko takie, do których da się podłączyć min. 5 głośników? Mogą być droższe.

EDIT

Czy jak do tego NR1604 podepnę po końcówkach mocy kolumny stereo + resztę głośników do KD bezpośrednio, to przy np. odtwarzaniu FLACów będą grały same kol. stereo, a przy źródłach video całość systemu (5.1) i ampli automatycznie będzie to przełączał w zależności od źródła? Jak wygląda jakość DACa przy FLACach?

Stereo to tylko tryb, może grać w nim nawet amplituner 5.1, wybierasz sobie pilotem (albo idzie automatycznie) więc z tym nie ma problemu.

Problemem jest tylko jakość tej muzyki w stereo gdy używasz do tego amplitunera kina domowego, nawet z końcówką mocy ta jakość jest trochę ograniczana.

Nie ma dobrej klasy sprzętu stereo z bajerami o których piszesz, amplitunery kina mają z kolei wszystkie te bajery, nawet w tanich modelach, tylko najważniejsze - jakość dźwięku kuleje. Końcówka mocy poprawi to mocno, ale najlepsza opcja to wzmacniacz stereo z wejściem na końcówkę mocy, tzn w stereo gra sam wzmacniacz, bez amplitunera w roli przedwzmacniacza. Na początek możesz zobaczyć jak to będzie kupując sam amplituner 5.1, może okaże się że za dużych wymagań nie masz i będzie wystarczająco dobrze ;)

Doradziłbyś wzmacniacz stereo z wejściem na końcówkę mocy + kolumny do tego w cenie do powiedzmy 6k za całość (wzmak + dwie kolumny). Zależy mi, aby kolumny były smukłe, najlepiej coś w stylu Polk Audio vm30. Stereo będzie odsłuchiwane raczej cicho, zaś w KD kolumny będzie wspomagał sub.

• 1 miesiąc później...

A widziałeś Naim Unitiqute ? Brat ma i gra to b.fajnie (+Dynki X32). Ale cały czas myśli o końcówce.

A swoją drogą obsługa jest banalnie prosta, szwagierka sobie chwali :)))

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.