Skocz do zawartości
IGNORED

Nieznany Kanon Rocka

fubb

Rekomendowane odpowiedzi

Rainbow/Midnight jest już u tatusia , słucha się więcej niż przyjemnie , pierwszy wokalista był jednak mniej ekscytujący od tego z Midnight, co nie znaczy że był kiepski, poza tym powyższy krążek jest niezbędny w każdej szanującej się kolekcji prog/rock.

• 2 tygodnie później...

calkiem fajnie zagrane :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Witam serdecznie . Nie jest to reklama - to co robię robię społecznie i traktuję jako hobby . Od ok.12 lat pasjonuję się tylko tym gatunkiem rocka / mam prywatną kolekcję ok.300 płyt tych zapomnianych grup - ulubione to : INDIAN SUMMER,SPRING,RAW MATERIAL,CZAR,CRESSIDA,T.2.,GANDALF,KHAN,ARZACHEL,VELVET FOGG i wiele innych/ .Od kilku miesięcy prezentuję ją w mojej audycji -zawsze w ostatnią sobotę m-ca w godz.21-24 na antenie www.radiotczew.pl / dobra jakość przez net/. .Na stronie zobacz info o mnie /i na forum radia/ .Zapraszam do słuchania tych ,których nie stać na każdą,drogą płytę a nie mają innych możliwości przesłuchania./współpracuję z J.Leśniewskim z Megadiscu/ . Widzę że na forum jest dużo fanów i znawców starego rocka ,ale pewnie też wszystkiego nie macie i chętnie posłuchacie . /nie jestem zawodowcem/ . ps.zobacz też www.nieznanykanonrocka.vgh.pl

widze ze watek nieznany kanon rocka przerodzil sie w reklamy radiowe i niuanse zwiazane z w znowieniami na CD

zespoly ktore przytoczyles tut na forum kazdy z forumowiczow juz zdazyl sie z nimi zapoznac.piszcie moze ludzie o nieznanym kanonie rocka a nie o pierdolach - pozdr

• 1 rok później...

Ostatnio wpadła mi do przesłuchania muzyka Shuttah "Image Maker vol 1 & 2" z 1971 r.

Brytyjski prog. troche w stylu moze wczesnego Caravan, Moody, Who z okresu Tommy (nie wiem) ale momentami zakręcone. Koncept album podwójny. Jak dla mnie ciekawe odkrycie.

Ukryta Zawartość

post-8986-100004457 1234112966_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• 2 tygodnie później...

Bruce HAACK "Electric Lucifer"

Bardzo ciekawa muzyka - krótkie utwory utrzymane w konwencji "amerykańskiej psychodelii", zaaranżowane na instrumenty klawiszowe (z epoki).

Z całą pewnością "z perspektywy czasu", krążek jest śmiałym i pionierskim zwiastunem muzyki elektronicznej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

KALEIDOSCOPE "Side Trips"

Amerykański zespół wpisujący się w nurt west-coast rocka i psychodelii.

Krótkie, rewelacyjne, brawurowo wykonane kompozycje, "umoczone" w muzyce cygańskiej, orientalnej i "westernowej" - świetne aranże, zaskakująco dobre brzmienie; szkoda że płyta tak krótko trwa...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiele lat temu zakupiłem sporo kaset, na które ponagrywane są z analogów, nieznane mi płyty nieznanych zespołów...

Właśnie "odświeżam" jedną z nich - NEO MUSEUM - czy ktoś z Was ma jakieś informacje na temat tej grupy? Jakie płyty wydali? Gdzie "tego" szukać?

Na wkładce kasety ktoś zapisał jedynie nazwę kapeli i tytuł płyty:

NEO MUSEUM "Vol. 1"

Muzyka przednia - kojarzy się z HENRY COW, z The MUFFINS, z tym, że jest mniej kanciasta, a bardziej "melodyjna" - skręca w stronę dżezu i progrocka - wirtuozeria i wyczucie, dużo dęciaków...

^bananamoon

czy to może być to?

Ukryta Zawartość

Nouvelles Ethnologique de L'Obscur Museum "NEO MUSEUM - VOLUME 1"

Ukryta Zawartość

- dong

Dziękuję Ci bardzo! Właśnie o płyę, do której dałeś linka, mi chodziło.

Wiesz, nieporadnie poruszam się w sieci i nie mogłem nic znaleźć...

Tym bardziej dziękuję... wygląda jednak na to, że poszukującym tej płyty nie będzie łatwo - wszystko wskazuje na to, że NEO MUSEUM "dostępny" jest jedynie na płycie analogowej...

Wygląda na to, że podobnie sprawy mają się z EIDER STELLAIRE.

Dzisiaj dotarły do mnie płyty tego zespołu zgrane z analogu na CD-R (czego to ludzie nie wymyślą).

Jestem po pierwszym przesłuchaniu i nie mogę się pozbierać...nie spodziewałem się takiej dawki pozytywnej energii, tak natchnionego grania.

"First Album", to nic innego jak muzyka legendarnej Magmy... wiedziałem co się święci z grubsza, znam "odpryski, kontynuacje" zespołu jak ZAO, ART ZOYD, wczesne UNIVERS ZERO solowe płyty Christiana VANDERa, ale tego się nie spodziewałem.

Po prostu - jak bym słuchał nieznanych płyt Magmy z okresu "Attahk" czy "Udu Wudu" - co ciekawe, to "naśladownictwo" nie przeszkadza, nie razi, wręcz przeciwnie.

Jaki dar intuicji muzycznej trzeba mieć, jakie umiejętności, żeby nagrać takie płyty - ehhhhh.

Druga "Eider Steillare II" jest już złagodzona brzmieniowo i nie ma takiej dawki "czadu"...przypomina Magmę z płyty "Merci" - ale to już "złote lata osiemdziesiąte"... a mimo wszystko wszystko się klei i "styka".

EIDER STELLAIRE "First Album", Eider Steillare II" - świetne płyty.

Ukryta Zawartość

post-20981-100002651 1235656950_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znam tylko brytyjski Kaleidoscope:-) - "Tangerine Dream" ('67) i "Faintly Blowing" ('69). Jeśli natomiast chodzi o amerykańską grupę to gdzieś widziałem CD "Pulsating Dream" gromadzący na 3 płytach wszystkie 4 katalogowe albumy tej grupy nagrane dla Epic ( 1967-70).

"Wygląda" na to, że muzycy NEO MUSEUM tworzyli/grali wcześniej w grupie HELLEBORE, której nie znam - buuuuuuu...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mick FARREN "Mona (De Carnivorous Circus)"

Pokręcony, popieprzony, psychodeliczny debiut FARRENa; muzycznie kojarzący się z Edgar BROUGHTON BAND "Wasa Wasa", wczesnymi płytami Arthura BROWNa, amerykańskim YAHOWHA 13...

Mnogość motywów muzycznych i "zwrotów akcji" jest bazą dla wykrzyczanych tekstów-potworków, kolażów słownych, monologów, a nawet "wywiadu z członkiem" Hells Angel.

Chwilową odskocznią od tego "cyrku" jest utwór Summertime Blues; to nic innego jak inteligenty punk zagrany "kilka ładnych latek wcześniej" - no ale FARREN grał z The DEVIANTS...

Piekielnie mocna, dzika, nieokiełznana płyta.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

NIRVANA "Local Anaesthetic"

Płyta brytyjskiego duetu nagrana w 1971 r.

Dwa długie, bogato zaaranżowane utwory, pełne wielowątkowych, muzycznych tematów.

Piękne wyszukane melodie niekiedy "poprzetykane" dłuższymi instrumentalnymi, ognistymi fragmentami przynoszącomi na myśl najlepsze dokonania progresywnych zespołów z "tamtych czasów"; niekiedy przyprawione muzycznym zmysłem Franka ZAPPY.

Brawurowe wykonanie i mnogość gatunków muzycznych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Albumu Farrena niestety nie znam, ale bardzo lubię Deviantów: "Ptoof" ('67); "Disposable" ('68); "3" ('69) oraz Pink Fairies "Never Never Land" ('71); "What A Bunch Of Sweeties" ('72), trzeci LP "King Of Oblivion" ('73) również jest bardzo udany.

O albumie Nirvany trudno cokolwiek sensownego dodać:-) Warto zwrócić uwagę na kapitalną ( jak chyba wszystkie Vertigo ) okładkę autorstwa Keef'a ( m.in. debiut Black Sabbath, Colosseum "Valentyne Suite" ).

LA 1919 "Ars Sra"

Włoski zespół, którego początki sięgają przełomu siedemdziesiątych i osiemdziesiątych lat, w 1987 r. "zmajstrował" płytę "Ars Sra".

Skład grupy był "płynny", co nie przeszkodziło w nagraniu znakmitej muzyki.

W przedsięwzięciu "maczali palce": Luciano Margorani, Piero Chianura, Henry Kaiser, John Oswald, Enrico Salvi, Fabio Martiniand, Angelo Avogardi.

Muzyka brzmieniowo oscyluje wokół takich grup jak TUXEDOMOON, CAMBERWELL NOW, UNREST WORK AND PLAY; muzycznie natomiast można kojarzyć ją ze SCELETON CREW, CAMBERWELL NOW (Charles HAYWARD grał w LA 1919 dopiero na początku lat dziewięćdziesiątych) i MATERIAL (szczególnie sekcję rytmiczną).

Na motorycznych, a jednocześnie "pokombinowanych" rytmach grupa "snuje" ponadczasowe, trudne, nowatorskie, bogate w niebanalne harmonie improwizacje na gitarę i klawisze (niesamowity Henry KAISER).

Zaryzykuję stwierdzenie, że muzycznie LA 1919, to mocna "konkurencja" dla kolorowych, wspaniałych płyt KING CRIMSON...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

BLAKULLA "Blakulla"

Szwedzki zespół, który grał... "progressiv PGR"

Płyta zaczyna się akustycznym, "obiecującym" utworem - tak zaczepnym, że podświadomie słyszy się już pełnokrwistą, rockową kontynuację, która dopieprzy jak trzeba.

I dopieprzają, ale.....szkoda gadać, i tak mi nikt nie uwierzy.

BLAKULLA to skrzyżowanie EMERSON, LAKE & PALMER, DEEP PURPLE, YES - songs... a wokal zagaja do nas po szwdzku...

Jarex "wywołał" termin - rock rolniczy - to ja też sobie pozwolę...BLAKULLA, to "progresywny pe-gje-er".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

THINKING PLAGUE "In Extremis"

Amerykańska grupa "nowej" muzyki progresywnej, odwołująca się do zdobyczy RIO.

"In Extremis", to skomlikowane rytmicznie kompozycje, wzbogacone naleciałościami współczesnej kameralistyki; bogate, elektryczne aranżacje; nagłe, zaskakujące zmiany tematów muzycznych i emocji; wirtuozeria i przepych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TWINK "Think Pink"

Grupa TWINK, to pomysł na muzykę jednego człowieka o pseudonimie.....Twink, czyli Johna ALDERA - perkusisty, wokalisy, kompozytora.

John ALDER znany jest na rynku brytyjskim z bogatej muzycznej "spuścizny" - grał z The FAIRIES, PINK FAIRIES, The PRETTY THINGS, STARS, Robertem CALVERTem, a przede wszystkim w undergroundowej TOMORROW...

W nagraniach płyty "Think Pink" pomagali Alderowi członkowie grupy DEVIANTS (Mick Farren, Paul Rudoiph, Duncan Sanderson) i basista Steve TOOK; producentem albumu jest Mick FARREN.

Muzyka na krążku to wykrzywiona rockowa psychodelia.

Bogate aranże i instrumentarium, nietypowe utwory zagrane na poważnie ale też i z humorem, zadymiony, odjazdowy kontekst..... niesamowicie oryginalnie dzieło, ponadczasowo - za każdym słuchaniem tej płyty jestem pod wrażeniem!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właściwie mogę powiedzieć, że wychowałem się na jego artykułach w "TR" :-) Przewodnik to fajna rzecz, chociaż dosyć kosztowna. Praca nad II tomem ( G-L ) zbliża się powoli do końca, podobno ukaże się pod koniec tegorocznych wakacji.

Szkoda, że nie ma na polskim rynku podobnej pozycji o amerykańskim rocku.

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Na szczęście zachowałem cały cykl jego artykułów - fakt, że nie do wszystkiego mnie przekonał, ale odwiedziłem rejony ogólnie niedostępne - Jacka poznałem u progu jego działalności - wtedy jeszcze na zapleczu jakiegoś bufetu czy stołówki w Al.Ujazdowskich - zawsze wychodziłem z jakimś "dziwolągiem"

skynyrd, 11 Kwi 2009, 23:37

>Myślę, że jak dojdzie do litery Z to weżmie się za Amerykę... za jakieś 10 lat :)))

A nie sądzi Kolega, że ten wątek powinien służyć do prezentowania mało znanej muzyki rockowej, a nie swoich fascynacji osobami, które "ukształtowały muzyczny gust"?

Gdyby kolega dobrze poszukał, to na pewno znalazł by taki wątek ma Forum...

Jeśli nie, to zawsze można załozyć dziewiczy wątek - np. "Rodzina Leśniewskich" lub coś w tym stylu - w każdym razie chętnie bym w nim skrobnął o Panu L.

bakerloo, 11 Kwi 2009, 23:21

>Szkoda, że nie ma na polskim rynku podobnej pozycji o amerykańskim rocku.

A może bakerloo pokusisz się o założenie wątku traktującego o mało znanych artystach z "hameryki"?

Chętnie bym się dowiedział czegoś interesującego w tym temacie, być może nawet sam podopisuję jakieś bzdury...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.