Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o pomoc w wyborze stereo w przedziale 3000-4000,-

Frismastazzz

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za opinie. Jestem już zdecydowany na wzmak Marantz PM6005 + najtańszy używany odtwarzacz żeby móc wymienić go przy najbliższej okazji na coś lepszego jednak nie wiem jakie do tego głośniki. Czy jest w ogóle sens kupowania głośników za 1000zł do Marantz PM6005? Wg sprzedawcy "głośniki do takiego wzmaka powinny być dwa, dwa i pół raza droższe żeby to miało sens" a przesłuchiwałem to na podłogówkach Cambridge Audio i CD Marantz i brzmiało naprawdę dobrze. Czy głośniki Dali Zensor 3, Monitor Audio BRONZE BX2, Cambridge Audio SX60 będą sensowne? Lub jakieś polskie? Zakupy planuję zrobić w Londynie w Richer Sounds (dziękuję romekjagoda za linke- ceny są naprawdę nie do przebicia na polskie realia) w Londynie- nie osobiście więc sprawdzam dostępność przez internet i wysyłam rodzinkę po odbiór dlatego muszę wiedzieć konkretnie czego chcę.

Gdybys otworzyl linki, ktore Ci wyslalem we wczesniejszym poscie to bys wiedzial, ze za ta cene mozesz w Londynie kupic np nowy pm6005, cd6005 i tannoy dc6T/monitor audio BX5. A Ty chcesz kupic w tej cenie uzywki i do tego gorsze LOL i jeszcze jestes wdzieczny za taka porade :D

Wieza STEREO Technics :)

Gość baca5

(Konto usunięte)
Czy jest w ogóle sens kupowania głośników za 1000zł do Marantz PM6005? Wg sprzedawcy "głośniki do takiego wzmaka powinny być dwa, dwa i pół raza droższe żeby to miało sens"

Kolego, zmien sprzedawce ;)

Ja moje kolumny napedzam wzmacniaczem 3x drozszym od nich (a nie odwrotnie, jak sugeruje ten sprzedawca) i dopiero wtedy graja one na 100% swoich mozliwosci.

Gdybys otworzyl linki, ktore Ci wyslalem we wczesniejszym poscie to bys wiedzial, ze za ta cene mozesz w Londynie kupic np nowy pm6005, cd6005 i tannoy dc6T/monitor audio BX5. A Ty chcesz kupic w tej cenie uzywki i do tego gorsze LOL i jeszcze jestes wdzieczny za taka porade :D

Huberto, ale w RicherSound raczej nówki są (chyba, że ex display, otwarte lub zwrócone), więc nie wiem co masz na myśli.

Do autora wątku: sprawdź linki od Huberto, lepiej orientuje się ode mnie w londyńskich/uk realiach w nowych zakupach. Ja tylko podrzuciłem temat. Fajnie, że masz kogoś, kto może dla Ciebie to kupić - mój brat mieszkający w Londynie tez koledze przywoził cały zestaw (zdaje się że był to też marantz + monitor audio).

Powodzenia.

Co do kolumn, to w ogóle dopasowywanie kolumn do wzmaka pod względem ceny to typowo marketingowa zagrywka - ma to razem grać, a nie zgadzać się na rachunku. Owszem, są trudne kolumny, które wymagają wydajnych/specyficznych wzmaków, ale w większości wypadków uważam, ze to kolumny powinny być droższe (jeśli już koniecznie w takich kategoriach rozmawiamy).

Powrót po dłuższej przerwie...

Romek ja mam nadzieje, ze sie nie obraziles na to co napisalem...ja tylko czasem nie pojmuje ludzkiego toku myslenia, dlatego miewam ciety jezyk :) Post byl do autora tematu a w zadnym wypadku do Ciebie. Peter Tyson ma ten sam sprzet co Richer sound o 50 funtow taniej a calym zestawie. Pamietajcie jednak, ze od tego i tak sie mozna potargowac :) Pozdrawiam

Wieza STEREO Technics :)

• 3 tygodnie później...

Cześć wszystkim.

Dzięki za rady i niejednokrotnie "cięty język". System już do mnie jedzie z UK- Marantz PM6005 + Monitor Audio BX5 zakupione na petertyson.co.uk za 600£. W Polszcze za cenę o 300zł wyższą znalazłem ten sam wzmacniacz z głośnikami MA mr4. Czy korzysta ktoś z zakupionego przeze mnie zestawu a jeśli tak to jakie wrażenia?

Puki co integralnymi częściami systemu staną się laptop i PS3 który posłuży tymczasowo za odtwarzacz cedejów i swego rodzaju "odtwarzacz sieciowy", i choć pewnie na tą chwilę zbiorę za to sporo hejtu to od razu powiem że w perspektywie najbliższych dwóch lat chcę poszerzyć go o odtwarzacz CD6005 i streamer MA A100.

Czytając różne opinie na temat głośników MA trochę przestrasza mnie ilość narzekań na przeszkadzające i drażniące po pewnym czasie tony wysokie które stają się zbyt uciążliwe, choć to opinia na temat serii mr to mam obawę czy z bx nie będzie tak samo choć w dużej mierze to prawdopodobnie kwestia subiektywna.

Jak zestawik już stanie na mojej szafce to wrzucę fotkę dla pełni lansu w okolicach środy-piątku. :]

Cześć wszystkim.

Dzięki za rady i niejednokrotnie "cięty język". System już do mnie jedzie z UK- Marantz PM6005 + Monitor Audio BX5 zakupione na petertyson.co.uk za 600£. W Polszcze za cenę o 300zł wyższą znalazłem ten sam wzmacniacz z głośnikami MA mr4. Czy korzysta ktoś z zakupionego przeze mnie zestawu a jeśli tak to jakie wrażenia?

Puki co integralnymi częściami systemu staną się laptop i PS3 który posłuży tymczasowo za odtwarzacz cedejów i swego rodzaju "odtwarzacz sieciowy", i choć pewnie na tą chwilę zbiorę za to sporo hejtu to od razu powiem że w perspektywie najbliższych dwóch lat chcę poszerzyć go o odtwarzacz CD6005 i streamer MA A100.

Czytając różne opinie na temat głośników MA trochę przestrasza mnie ilość narzekań na przeszkadzające i drażniące po pewnym czasie tony wysokie które stają się zbyt uciążliwe, choć to opinia na temat serii mr to mam obawę czy z bx nie będzie tak samo choć w dużej mierze to prawdopodobnie kwestia subiektywna.

Jak zestawik już stanie na mojej szafce to wrzucę fotkę dla pełni lansu w okolicach środy-piątku. :]

A możesz powiedzieć jak załatwiłeś i ile Cię kosztowała wysyłka do Polski, bo oficjalnie nie wysyłają?

Nie znam tych kolumn, ale sprawę może rozwiązać przynajmniej częściowo duża ilość ustrojów tłumiących w pokoju - poduszki, kanapa, fotele, etc. Idealnie byłoby gdybyś zrobił sobie panele z wełny mineralnej i dał na ścianę (zob. dział Akustyka) - tanio, a może b. poprawić dźwięk. Jeśli masz gołe akustycznie pomieszczenie faktycznie mogą być zylety...

Romek ja mam nadzieje, ze sie nie obraziles na to co napisalem...j

Co Ty, ja nie z tych. Dobrze doradziłeś, autor kupił tanio - jest git.

Powrót po dłuższej przerwie...

Spokojnie, wcale nie jest aż tak źle. MA ma przede wszystkim różne modele i różne serie, BX jak na MA nie są w czołówce ostrości, nie są też najłagodniejsze na tle innych marek, ale są też kolumny o dużo bardziej gryzących wysokich tonach (np Paradigm, B&W) i jakoś nikt aż tak nie narzeka.

A możesz powiedzieć jak załatwiłeś i ile Cię kosztowała wysyłka do Polski, bo oficjalnie nie wysyłają?

Załatwiłem to przez znajomych w Englandii. W inny sposób się chyba nie da. Ani PeterTyson ani RicherSounds nie chcieli nadać zakupu kurierem do Polandii. Cały set trzeba było nadać w trzech paczkach 2x kolumna i wzmak więc szybka kalkulacja z cennikiem ze strony przesylarka.pl daje nam łączną kwotę około 260,- . Łączna cena i tak jest daleka od tej jaką trzeba było by dać w Polszcze za ten sam set.

Paczkę odebrałem wczoraj, wszystko już jest ale do puki nie skończę remontów u siebie w mieszkaniu to set będzie stał u rodziców (God bless rodziców że mieszkają blisko)- czyli jakiś miesiąc przy dobrych wiatrach... Kończymy kuchnię w tym tygodniu a jeszcze przed nami odświeżenie ścian we wszystkich pokojach i wymiana podłóg no i łazienka do zrobienia a jak wiadomo kurz to największy wróg sprzętu audio zaraz obok dzieci dotykających membrany, piwa i zazdrosnej żony. :]

Wczoraj wieczorem zrobiłem unboxing, szybką instalację i odsłuch sprzętu, wszystko działa ale że nie mogłem przekręcić potencjometru głośności wystarczająco mocno w prawo to niestety nie jestem wstanie powiedzieć nic ponad to że działa i pięknie wygląda. Dźwięk szedł z laptopa to też jego jakość była rzeczywiście kapiasta... Straszne artefakty i przydźwięki... Żeby poprawić jakość sygnału z kompa potrzebna jest przejściówka DAC podpinana pod USB z tego co przeczytałem, np. Dragonflay? Kabel mam z ProLinka ale h*ja daje.

Ps3 optykiem z wzmakiem,

No właśnie i co z tym połączeniem PS3 ze wzmakiem za pomocą kabla optycznego? Da się? W konsoli jest takie wejście? Nie sprawdzałem bo jest na sztywno wkomponowana w regał.

Da sie,tak miałem kiedyś połączoną konsole,tylko w opcjach dźwieku musisz ustawić (chyba tam,nie pamietam a ps3 sprzedana dawno),aby posyłać dźwięk przez hdmi i optyk,no chyba ze chcesz samo optyczne wyjście aktywować też się da,

Pozdro i gratuluje zakupu.

Łokmen Saba

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.