Skocz do zawartości
IGNORED

Eryk S Concept - kolumny NUVO

STEREOSOUND

Rekomendowane odpowiedzi

do --- FADEOVER'a

Rozumiem teraz dokładnie problem.

Biorąc pod uwagę fakt nieuniknionego zmęczenia słuchu po paru godzinach pracy nawet z równym pasmem, regulowanie głośnika wys. będzie wówczas konieczne.

Przyjmując zatem przygotowanie specjalnie na rynek profesjonalny tzw. "NUVO pro" będą one mogły mieć redukcję (nie szkodzącą jeszcze silnie pozostałym parametrom) w zakresach: - 0,8dB i - 1,5 dB(maks) - patrząc od 3,5kHz w górę.

Czy taka możliwość odpowiadałaby wymaganym założeniom???

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Do --- Andrea29

Miło mi zatem będzie powitać na Audio Show.

POZDRAWIAM

Wężu - co KIT? KIT kolumna czy kit wciskają? ;)

Praca nad TYMI kolumnami nie mogła trwać 12 lat bo 12 lat temu nie było serii Excell Seasa ani wstęgowego Visatona. To jest pewna prznośnia, którą zastosował producent żeby podkreślic swoje doświadczenie wkładane w produkt.

Gdyby tak dosłownie patrzeć na cykl konstrukcyjny to ja pracuję nad kolumnami od 16 lat :)))

Kolumny na seasach prezentował też na forum CASP (chyba nie pomyliłem nicka). Cena wraz z kosztami konstrukcji takiego monitora zmiesci się w 2500-3000zł. Ale ile i czego trzeba wcześniej się nauczyć żeby zrobic go od początku to już jest całkiem inny temat ;)

pozdr.

wężu, czy Ty jesteś pisarz? To znaczy piszesz, ale czytać już nie potrafisz? Przeczytaj najpierw wpisy, a dopiero potem pokrzykuj. W moim wpisie z 2004-10-31 o 10:19:35 napisałem o tych 12 latach...

>Praca nad TYMI kolumnami nie mogła trwać 12 lat bo 12 lat temu nie było serii Excell Seasa ani wstęgowego Visatona.

Wstege (RHT12S) Visatona sluchalem w 1987, wiec troche wiecej niz 12 lat temu...

Szanowni Państwo,

pragnę zauważyć, iż budując tekst na stronę zakładałem bardziej, iż czytanie między wierszami będzie kwestią oczywistą i łatwo "wyczuwalną". Natomiast na przykładzie owych 12 lat widzę, że istnieje zupełnie odwrotna reguła, wręcz matematyczna w dekodowaniu zdań.

INŻYNIER był uprzejmy już wytłumaczyć wcześniej wszystkim poważnie zainteresowanym tym wątkiem różnicę między 12 letnim doświadczeniem, a budowaniem samego modelu (w sumie 3 lata). Pozdrawiam.

Zainteresowanych zapraszam na Audio Show, bądź na: www.eryksc.com

Do zobaczenia.

Tak wężu, inżynier ma rację. Ja to sprostowanko zauważyłemenatychmiast, bo wzmianka o... w AV, trochę mi zaleciała nie tego ;)

A poza tym: jakie to ma znaczenie. Dla nas liczy się przede wszystkim efekt finalny, a ten zachwyca ludzi.

AS się zbliża i zaraz potem będą Świeta. Czyli 2 rzeczy przyjemne jedna po drugiej. Nie warto się kłóci. Lepiej przyjść, posłuchać, popatrzeć i np. podzielić się na forum swoimi wrażeniami albo poczytać innych /jak kto leniwy/. Na pewno porobię sporo zdjęć...

Już się zamykam.

Pozdr.

Pawleg - nie wiem o jakiej wstędze piszesz - byc może jakąs wstęgę Visatona - o nazwie RHT12S - słysześ w 1987 roku (napisz w jakich kolumnach bo chyba Visaton nie miał jeszcze wtedy dystrybutora w Polsce, a też nie przypominam sobie kolumn z tymi przetwornikami).

Głośnik w kolumnach NUVO to Visaton MHT 12 , wymieniony w katalogu z 1999 roku jako "NEU im Visaton Programm".

Nie wydaje mi sie żeby był produkowany już 1987 roku.

pozdr.

• 2 tygodnie później...

Wszystkie kolumny z głośnikami wstęgowymi pojawią się na nowo na www.akkus.com.pl. To, że zniknęły z e strony (na chwilę) to zwykły zbieg okoliczności, a nie efekt jakiejkolwiek polityki.

Pozdrawiam!

AW

A jak ocena innych osób po odsłuchu NUVO na Audioschow ?

Przyłączam się do pochlebnych opinii. Jednak moim zdaniem produkt ma jeden istotny dla mnie mankament. Wstęga grała głośniej niż głośnik nisko-średniotonowy. I to mnie studzi do tych monitorów. Czy też macie takie spostrzeżenia ? Warto chyba pokusić się o wspomnianą wyżej korektę góry pasma o te np. – 1,5 dB. Wtedy będzie miód dla uszu. Ale generalnie to gra. I to pięknie, zwłaszcza na górze. Dźwięcznie, realistycznie i bez syczenia.

PS.

Zastanawiam się czy nie można by zrobić wersji z większym głośnikiem z serii Excell. Zamiast 15 cm, użyć 18 cm. Wtedy to na prawdę mógłby być prawdziwy dźwięk, przekonujący realizmem.

PILOT -> a ja miałem kompletnie odwrotne wrażenia . Jak pojawiłem się w sali Eryka , to pogrywał Dire Strais . Bardzo fajny głęboki basik , przejrzysta średnica ale mocno nieciekawa góra . Brakowało otawrcia i trochę więcej nasycenia . Coś tam cykało i cichutko świszczało . To raczej nie była kwestia płyty ani akustyki . Już raczej towarzystwo napędzające - jak podkreślał pal - zawodziło na całej linii (chyba że ta wstęga jakaś mizerna) . Tak czy siak potencjał wydaje się być niezły i chyba warto posłuchać głosniczków w ludzkich warunkach

Stronka ciekawie zrobiona, parę małych błędów w angielskiej wersji, np. dumping to zwałka lub sprzedaż poniżej kosztów, powinno być damping. Kolumny zrobione ładnie i starannie.

W kwestii aspektów technicznych, to jest kilka szczegółów konstrukcyjnych które nie bardzo mi się podobają:

- Tech X-ray - Kliny można było umieścić w przeciwną stronę i w jednym schować tył tweetera a w drugim zwrotkę. Oba te elementy są dość wrażliwe na wysokie ciśnienia akustyczne generowane przez midwoofer. Dodatkowo pozwoliłoby to skierować odbicia wewnątrz obudowy dalej od midwoofera, metalowe membrany są wrażliwe na takie rzeczy.

- Break-up midwoofera wzmacnia harmoniczne (wystarczy zajrzeć do kart katalogowych Seasów Excel) i żadna pułapka LCR na to nie pomoże. Co gorsza efekt ten jest wąskopasmowy i występuje dla częstotliwości leżących w zakresie przetwarzanym przez midwoofer, zwłaszcza gdy tweeter to wstęga pracująca dobrze dopiero od 4kHz. Być może niektórzy odbiorą to jako detaliczność, ale niestety są to wąskopasmowe peaki w harmonicznych. Pomóc na to może pochylenie przedniej ścianki, ale jest to nie do pogodzenia z kierunkowością wstęgi w płaszczyźnie pionowej.

Do PILOT: 18cm Excel ma break-up na 4.5kHz - nie do połączenia z MHT12, chyba że jako woofer w 3-way.

Tyle od DIY-owca.

Pilot > mozna uzyc 18-tki Excela, ale z inna wstega, ktora da sie podpiac bez ryzyka od 2,5-3 kHz, np. Raven'a lub (mutacje) Aurum Cantus. Link do przykladow jest na pierwszej stronie tego tematu.

Magnezowa 15-tka Seas'a rzeczywiscie ma dosc znaczne znieksztalcenia w dolnym i gornym pasmie, wieksze niz pozostale glosniki z serii Excel'a. Ciekaw jestem czy konstruktor eksperymentowal z wersja polipropylenowa (M15CH), ktora gra bardzo ladnie (sluchalem w zestawie Intertechnik) i w pomiarach testowych wykazuje znacznie mniejsze znieksztalcenia. Bylaby idealna do wstegi. Co prawada polipropylen ma wyzej rezonans, wiec mid-basu bedzie jeszcze mniej.

Do pawelg:

M15CH To typowy średniotonowiec, ma on Xmax = 1mm (W15CY Xmax=5mm), więc do 2-way się w ogóle nie nadaje (chyba że do tuby jakiegoś partyzanta). Poza tym zamiast M15CH wolałbym zdecydowanie C-Quenze 15cm Skaaninga, cewka 50mm średnicy i Xmax=3.5mm przy układzie krótka cewka - długa szczelina, a efektywność ta sama. To w ogóle dwie ligi wyżej.

A co z membraną Skaaninga. Z tego co wiem, to to jest polipropylen lub jakiś "silikat". Przecież to chyba miękkie na bas, duże tłumienie wewnętrzne może wytłumić mikrostrukturę i podbarwić w szerokim paśmie drobnymi rezonansami (delikatnie). Jeśli chodzi o długą szczelinę i krótką cewkę, to suuuper.

P.S. Po wystawie zostało nam dużu katalogów I.T. 2004-2005. Możemy je rozesłać pezpłatnie do forumowiczów. Zainteresowanych prosimy o e-mail.

QBA

Jakub Nyka

Do QBA JN:

Ja nie twierdzę że polipropylen jest lepszy od magnezu, tylko że Skaaning jest lepszy od polipropylenowego Excela, zwłaszcza do konstrukcji dwudrożnej.

Misiomor > nie pisz mi to o jakis teoretycznych dywagacjach, ale ze sluchu. Slyszales, ktorys z tych glosnikow? Sluchalem kit'a na Skaaningach (13+30) i twierdze, ze nic nie uzasadnia tak wysokiej ceny tych glosnikow (2-2,5 x) w odniesieniu do gornej polki innych producentow. Ot gra to, ale bez fajerwerkow. Jakos tez nie widac ich masowego zastosowania w konstrukcjach high-endowych bazujacych na ogolnodostepnej ofercie.

Konstrukcja oparta na 15-tce Seas'a to rzecz gustu. Jak ktos jest sklonny wydac nan 6900 zlociszy to jego sprawa - nie ma przymusu ;o)

Polecam link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

paragraf Distortion - wrażenia jak najbardziej odsłuchowe.

Od siebie dodałbym, że rozwiązaniem problemu harmonicznych w twardomembranowcu może być pochylenie przedniej ścianki (break-up znika a za nim peaki harmonicznych).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

C-Quenze 15H52 - 173 euro (producent)

M15CH - 277 euro (intertechnik.de)

Nie wspomnę już o dwa razy większej cewce dla C-Quenze, większym Xmax i długiej szczelinie z krótką cewką przy takiej samej efektywności. Wrażenia odsłuchowe to rzecz subiektywna i dyskutował o tym nie będę.

He, he, Misiomor, zapewne masz juz pewna prace u p. Eryka :o) On szukal 20 lat, a Ty odkryles lepszy i tanszy zestaw w ciagu jednego dnia ;-) Choc... byc moze jest to pomysl.

Cen nie porownywalem z Interetchnikiem, bo sa cokolwiek nadmuchane. Lepiej kupowac u innych, a wciaz najkorzystniej jest w Stanach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.