Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Technica AT-LP120 - problem z antyskatingiem

odziom91

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Kilka dni temu zakupiłem gramofon Audio Technica AT-LP120 z wkładką AT-95E.

Ramię zostało ustawione prawidłowo, natomiast zastanawia mnie antyskatting, który wydaje się być niedziałający.

Jak jest napisane na wielu forach - należy znaleźć płytę o małej ilości nagrań i ustawić AS tak, aby igła nie uciekała ani do środka, ani na zewnątrz.

Problem jest jednak w tym, że AS w tym modelu niezależnie od jego ustawienia (od 0 do 7) ciągnie ramię do środka płyty.

Zauważyłem również, iż po ułożeniu płyty na rowkach przed pierwszym nagraniem powoduje nagłe przesunięcie ramienia w pierwsze rowki nagrania - co jest to zjawiskiem niepożądanym.

Co mogę w tej chwili zrobić? Jakie działania podjąć?

Czy mam reklamować sprzęt (zakupiony przez internet - przysługuje 10 dni na zwrot towaru)? Czy może ja coś źle wykonałem? :)

Pozdrawiam :)

Jak jest napisane na wielu forach - należy znaleźć płytę o małej ilości nagrań i ustawić

Chodziło raczej o czystą stronę płyty a i tu zdania są podzielone bo czysta płyta stawia inne opory igle niż ta nagrana .

Zauważyłem również, iż po ułożeniu płyty na rowkach przed pierwszym nagraniem powoduje nagłe przesunięcie ramienia w pierwsze rowki nagrania - co jest to zjawiskiem niepożądanym.

Takie coś zauważyłem u siebie na dwóch nowych , niedawno wydanych płytach które moim zdaniem są w tym miejscu krzywe - wzniesione.

Na starych płytach jest OK.

Co mogę w tej chwili zrobić? Jakie działania podjąć?

Są specjalne płyty testujące i z tego co się dowiedziałem to według nich najlepiej ustawiać .

Wkładkę Ty montowałeś ?

Sprawdzałeś czy jest dobrze ustawiona ( pion , poziom i wysunięcie ) ?

To samo wysokość wieżyczki ?

Dzięki za zainteresowanie się tematem. :)

Wiedziałem, że trafiłem na dobre forum. :)

Chodziło raczej o czystą stronę płyty a i tu zdania są podzielone bo czysta płyta stawia inne opory igle niż ta nagrana .

Powiem tak, czytałem już sporo na ten temat i sam nie wiem, co tak naprawdę jest prawdziwe. Antyskating na moje ma tylko zapobiegać nadmiernemu przeskakiwaniu na sąsiednie żłobienia rowka. Siła ta nie może być zbyt duża, ani zbyt mała - wiadomo dlaczego. Nie rozumiem zatem dlaczego testuje się to na "gładkiej" płycie skoro liczy się rowek. :)

Takie coś zauważyłem u siebie na dwóch nowych , niedawno wydanych płytach które moim zdaniem są w tym miejscu krzywe - wzniesione.

Na starych płytach jest OK.

Zgadza się - mam stare płyty, między innymi Maanam - O! (pierwsza Musicorama! M-001 :) ) i ona na rowkach na początku płyty jest wzniesiona. Uwielbia przeskakiwać na początek nagrania. Są płyty, które tak nie robą, a są takie, które robią to notorycznie.

Wkładkę Ty montowałeś ?

Sprawdzałeś czy jest dobrze ustawiona ( pion , poziom i wysunięcie ) ?

Nie. Wkładka dostarczona przez producenta. Wystarczyło, że wkładkę zainstalowałem w ramieniu gramofonu. "Zakładam", że jest ustawiona prawidłowo.

To samo wysokość wieżyczki ?

Nie ruszałem wieżyczki - domyślnie jest ustawiona na "0" :)

Powiem tak, czytałem już sporo na ten temat i sam nie wiem, co tak naprawdę jest prawdziwe. Antyskating na moje ma tylko zapobiegać nadmiernemu przeskakiwaniu na sąsiednie żłobienia rowka. Siła ta nie może być zbyt duża, ani zbyt mała - wiadomo dlaczego. Nie rozumiem zatem dlaczego testuje się to na "gładkiej" płycie skoro liczy się rowek. :)

Większość osób ustawia AS na taką samą wartość jak nacisk .

Najlepsza będzie płyta testowa .

Nie. Wkładka dostarczona przez producenta. Wystarczyło, że wkładkę zainstalowałem w ramieniu gramofonu. "Zakładam", że jest ustawiona prawidłowo.

Sprawdź to samemu .

Poczytaj instrukcję jak ma być ustawiona wieżyczka zgodnie z wysokością wkładki.

Poszukaj też jaka jest wysokość Twojej wkładki od igły do jej górnej powierzchni i tak ustaw wieżyczkę

Kolejno sprawdź wysunięcie wkładki . Zdemontuj wkładkę z mocowaniem i zmierz suwmiarką odległość między oringiem mocowania a igłą . Ma być 52mm.

Chyba że masz taki plastikowy wzornik .

W załączniku masz dwa wzorniki do wydrukowania . Jedn uniwersalny a drugi Technicsa

W tej chwili mam ustawione na tym uniwersalnym ale może dzisiaj sprawdzę na Technics ARC PROTRACTOR . Jest to wzornik do 1210 MKII a Ty masz jego klona .

Pamiętaj żeby skala drukowania zgadzała się z linijką na wydruku .

Kup cieniutkie rysiki do ołówków automatycznych . Naklej jeden z boku wkładki na taśmę klejącą i sprawdź w obydwu punktach czy rysik jest równolegle do linii .

Pamiętaj też że wkładka ma być równo w pionie . Połóż na gramofonie bokiem kartę kredytową i zbliż ją do czoła wkładki . Moja ma pionową kreskę i mi jest łatwiej ustawić ją w pionie .

Później skos według wydrukowanego wzorca .

AS na 0 , ustaw równowagę ramienia równolegle nad płytą . Ustaw nacisk i AS

Na koniec pamiętaj że Twoja wkładka jest bardzo tania wkładką a dobrze grające wkłądki trzeba trochę kasy wyłożyć .

Z czasem warto w tym drapaku ominąć preamp . Sa o tym filmiki na YT

Na chwilę obecną mogę powiedzieć, co następuje:

Sprawdź to samemu .

Poczytaj instrukcję jak ma być ustawiona wieżyczka zgodnie z wysokością wkładki.

Poszukaj też jaka jest wysokość Twojej wkładki od igły do jej górnej powierzchni i tak ustaw wieżyczkę

Kolejno sprawdź wysunięcie wkładki . Zdemontuj wkładkę z mocowaniem i zmierz suwmiarką odległość między oringiem mocowania a igłą . Ma być 52mm.

Chyba że masz taki plastikowy wzornik .

Sprawdziłem odległość pomiędzy oringiem a igłą - jest 52 mm. :)

Wysokość wkładki od igły do jej górnej powierzchni wynosi około 15 mm. Wieżyczkę musiałbym wtedy ustawić na 15 mm? Nie skopię przez to płyt lub igły od zbyt wysokiej pozycji ramienia? Instrukcja gramofonu niestety za dużo nie wnosi - fragment instrukcji poniżej (spolszczona przez sklep Conrad)

W razie użycia większych adapterów, grubszych nakładek lub płyt (np. 78) możliwe, że będzie konieczna zmiana wysokości ramienia gramofonu. Opuszczanie i włączanie ramienia gramofonu: w pierwszej kolejności należy poluzować blokadę regulatora wysokości (rys. 2, nr 29), następnie obrócić skalę ustawienia wysokości (rys. 2, nr 27). Skala jest podzielona na milimetry. Po naniesieniu poprawnych ustawień należy zatrzasnąć blokadę.

Gdzieś czytałem, że ramię musi być równolegle do płyty/talerza - nie może być ani niżej, ani wyżej. (dobrze kojarzę? :) )

W załączniku masz dwa wzorniki do wydrukowania . Jedn uniwersalny a drugi Technicsa

Dzięki. :) Niestety nie posiadam w tej chwili sprawnej drukarki, ale się przedrukuje gdzieś. :)

Pamiętaj też że wkładka ma być równo w pionie . Połóż na gramofonie bokiem kartę kredytową i zbliż ją do czoła wkładki . Moja ma pionową kreskę i mi jest łatwiej ustawić ją w pionie .

Mógłbyś to jakoś zobrazować? Może jakiś przykład? :)

Na koniec pamiętaj że Twoja wkładka jest bardzo tania wkładką a dobrze grające wkłądki trzeba trochę kasy wyłożyć .

Z czasem warto w tym drapaku ominąć preamp . Sa o tym filmiki na YT

Wiadomo, że to co producent daje, to jest wkładka "byle grała". :) Audiofilem nie jestem, nie mam też wygórowanych potrzeb.

Jednak zastanawiam się, czy siła nacisku jak na tą wkładkę jest mała - 1,5 do 2,5g (zalecana 2,0). Trochę lekka, może dlatego tak bardzo płyty znosi do środka?

Co do pominięcia przedwzmacniacza - nie jest to dla mnie potrzebne, ale widziałem filmiki tuż przed zakupem. :)

Mam jeszcze pytanie.

Wiadomo, że podczas kalibracji ramienia trzeba ustawić AS na "0", żeby nie bujało ramieniem do zewnątrz. Czy w takim razie jeśli przekręcę AS na inną pozycję podczas kalibracji, a ramię będzie powracać do początku talerza, to oznacza, że AS jest sprawny? :)

Czy AS może być "niewystarczający" dla tej klasy gramofonu?

Sprawdziłem odległość pomiędzy oringiem a igłą - jest 52 mm. :)

Po skosie ?

Gdzieś czytałem, że ramię musi być równolegle do płyty/talerza - nie może być ani niżej, ani wyżej. (dobrze kojarzę? :) )

Zgadza się ale na oko tego nie sprawdzisz .

U mnie dla wkładki 17mm ustawione mam na 2

Mógłbyś to jakoś zobrazować? Może jakiś przykład? :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Audiofilem nie jestem, nie mam też wygórowanych potrzeb.

Tu chodzi o dbanie o płyty...

Mam jeszcze pytanie.

Wiadomo, że podczas kalibracji ramienia trzeba ustawić AS na "0", żeby nie bujało ramieniem do zewnątrz. Czy w takim razie jeśli przekręcę AS na inną pozycję podczas kalibracji, a ramię będzie powracać do początku talerza, to oznacza, że AS jest sprawny? :)

Czy AS może być "niewystarczający" dla tej klasy gramofonu?

AS działa nie w powietrzu ale w czasie grania .

Popytaj tych co mieli i mają ten gramofon .

Wyszukiwarka i wpisz AT120

Powodzenia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ramię zostało ustawione prawidłowo, natomiast zastanawia mnie antyskatting, który wydaje się być niedziałający.

Oczywiście, że nie działa. Antyskating w lp-120usb jest o kant 4 liter rozbić. Oczywiście piszą o tym też w necie. Ja zastosowałem patent taki jak jest w gramofonach pro-ject i dzięki temu ramię nie leci do środka.

Czy mam reklamować sprzęt (zakupiony przez internet - przysługuje 10 dni na zwrot towaru)? Czy może ja coś źle wykonałem? :)

Jak jest taka możliwość to kup coś innego. Ja przejechałem się na at-lp120usb.

Ja zastosowałem patent taki jak jest w gramofonach pro-ject i dzięki temu ramię nie leci do środka.

O jakim patencie mowa? :) Czułem, że coś tu jest nie tak. Generalnie gra dość dobrze, nie przeskakuje, ale słaby AS trochę mnie martwi.

Zastosowałem się do poniższego filmiku:

Ja bym nie stosował się do tego.

Pewnie chodzi o żyłkę z ciężarkiem...

Dokładnie o to mi chodziło. Wygląda to tak:

gramofon-pro-ject-debut-carbon-red.jpg

Później wrzucę zdjęcia jak rozwiązałem to u siebie.

Za 3 stówki wiecej masz Telefunkena S-500 z dwoma niemal nowymi igłami / wkładka Shure N-91-ED i jakieś 60-70 płyt.

A jednak sprzedajesz ?

Też się zastanawiałem nad tym gramofonem ale kupiłem najpierw Duala a potem oryginał 1210MKII Technicsa .

Dobre , nowe gramofony zaczynają się dużo drożej .

a potem oryginał 1210MKII Technicsa .

Dobre , nowe gramofony zaczynają się dużo drożej .

Dokładnie, at-lp120usb to półśrodek do słuchania płyt. Ma więcej wad niż zalet. Jedynie oko cieszy jego wygląd. Cała reszta to milczenie, głośny silnik, przeciętne ramię, nie działający antyskating. Drugi raz nie dałbym się naciąć na to "cacko".

Czy ma ktoś dostęp do obu gramofonów, by sprawdzić wagę ciężarka przeciwwagi?

Antyskating w gramofonie zaczął działać, gdy ustawiłem siłę nacisku na 0,8 - 1,2 g. Według instrukcji wkładki to błędna wartość. Jednak gdy przyjąłem zależność, że Antyskating ustawiony na "7" to 4g na miarce, to AS ustawiony na "2" daje około 1,1g na miarce.

Edycja:

"Obu gramofonów" - miałem na myśli Technicsa i Audio-Technica

Panowie, wokół ustawiania antiskatingu narosło wiele mitów i pojawiło się wiele porad jak ustawić ową kompensację siły ściągającej na oko-uchometr. W ten sposób można ustawić siłę kompensacji zbliżoną do poprawnej ale niestety takie ustawienie obarczone jest niedokładnością i to sporą.

Wartość kompensacji siły ściągającej zależy od wielu czynników min. od oporów i stanu łożysk ramienia, od wartości siły ściągającej czy stanu samego mechanizmu kompensacji itd. W starszych gramofonach ze względu na starzenie się niektórych elementów podziałki na pokrętle antiskatingu gramofonów "vintage" często nijak się mają do rzeczywistości. W załączniku znajdziecie opis sposobu ustawiania antiskatingu metodą techniczną przy użyciu oscyloskopu i płyty testowej. Daje ona gwarancję poprawnego ustawiania i spokój wewnętrzny operatora gramofonu o jego płyty. Stosuję ją od lat i nigdy się na niej nie zawiodłem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.