Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny do 40 m2 zamiast Sonus Faber

robin102

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli Amstafy to te mniejsze MINI

Bo ?

Coś Ty się tak na nie uparł .

Napisz , przedzwoń do Harpii i się zapytaj za ile Ci zrobią Amstaffy .

Poczytaj ten test

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A zwłaszcza o górze pasma , czyli o tym Seasie a możesz sobie zmówić z taką wersją zwrotnicy Amstaffy .

" Dodam jeszcze tylko, że skraje pasma z odpowiednimi wzmacniaczami (Krell na dole, Luxman na górze) są tutaj znakomite. Góra z SEAS-a jest fenomenalna i trudno ją czymś pobić. "

Te głośniki zagrają bankowo w moich pokręconych 40m2

Bankowo to w banku kupę kasy stracisz .

Tylko czy z taką klasą jak SF TT ? ;)

Dalej to samo ...

:/

To są tanie budżetowe kolumny .

Sonus Faber Venere (monitory) plus subwoofer

Tyle że trzeba mieć we wzmaku wyjście regulowane albo za każdą regulacją głośności korygować głośność suba .

Może jeszcze jakieś propozycje Panie :) i Panowie ? może coś zagranicznego ?

Ja odpadam . Ty i tak czytasz testy ( testy trzeba umieć czytać między wierszami ) a wybierasz i jestem pewien - wybierzesz oczami .

Wybierając kolumny trzeba być świadomym pod co się je podepnie . Do mulącego i słabego prądowo NADa powinno się dać kolumny szybkie , przejrzyste z dużą sprawnością i łagodnym przebiegiem charakterystyki impedancji .

Powodzenia .

Ukryta Zawartość

Bo ?

Coś Ty się tak na nie uparł .

Napisz , przedzwoń do Harpii i się zapytaj za ile Ci zrobią Amstaffy .

Poczytaj ten test

Ukryta Zawartość

Akurat to co podlinkowałeś to dawno już czytałem ze dwa trzy razy :) i powiem szczerze nie ma takich pieniędzy abym mi płacono za wstawienie ich do mojego pokoju. Nie ma :) ;)

Co innego ta konstrukcja Amstaf standard czy jak dokładnie określić nie wiem

Ukryta Zawartość

wyglądająca bardzo szlachetnie i dokładnie tak jak lubię w ciemniejszym fornirku pięknie by się prężyły w zachodzącym słońcu i pięknie zapewne grały po dokupieniu jakiegoś mocarnego wzmaka. Niestety cena kosmos jak dla mnie .

Czemu rozważam tylko Amastaf MINI bo lubię taką formę taką bryłę bo portfel mini bo tak bo tak i już :)

MINI też subiektywnie dla mnie są trochę drogie a jagód na nie już nie nazbieram :D

No szukamy kombinujemy za wszystkie sensowne propozycje dziękujemy Paniom i Panom :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Nie slyszalem zadnych harpii ale wiem co potrafi ten seas na gorze bo sam posiadam juz ktoras z rzedu parke i to sa bdb glosniki i swietny przykald ze nie tylko drogie glosniki gwarantuja dobre granie

Co innego ta konstrukcja Amstaf standard czy jak dokładnie określić nie wiem

Ukryta Zawartość

wyglądająca bardzo szlachetnie i dokładnie tak jak lubię w ciemniejszym fornirku pięknie by się prężyły w zachodzącym słońcu i pięknie zapewne grały po dokupieniu jakiegoś mocarnego wzmaka

Przecież cały czas o tych właśnie piszę .

Niestety cena kosmos jak dla mnie .

Dzwoniłeś , pytałeś ?

Czemu rozważam tylko Amastaf MINI bo lubię taką formę taką bryłę bo portfel mini bo tak bo tak i już :)

No , czyli jak pisałem .

Ukryta Zawartość

muda44: Tyle że trzeba mieć we wzmaku wyjście regulowane albo za każdą regulacją głośności korygować głośność suba.

Wystarczy wejście i wyjście wysokopoziomowe w subwooferze.

Jeśli nie chcesz odcinać monitorów od pełnopasmowości, to korzystasz tylko z wejścia.

Z każdym, dowolnym wzmacniaczem to zrobisz - i masz wspólną regulację głośności sat + sub.

Dzwoniłeś , pytałeś ?

Tak dzwoniłem wczoraj. Pytałem konstruktora i chyba w jednej osobie producenta bardzo rzeczowego i bardzo sensownie mówiącego człowieka o cenę Amstafów MINI. Trochę jednak dla mnie za drogo się wydało ale nie mówię nie. Na pewno poproszę o możliwość odsłuchu w domu. Przypomnieć pozwolę jeśli nie pobijecie to grały u mnie kiedyś w tym pomieszczeniu B&W 603 S3 i w temacie obszerności czy ilości basu sam już nie wiem jak to nazwać byłem kontent na 102 ! ogłady może i trochę brakowało ale .....

ps.

Nie wiem jaka różnica w cenie Między Amstafami a wersją Amstaf MINI. Wydało mi się że sam konstruktor jakby wolał sprzedawać wersje Amstaf. może bardziej udana :) pewnie bardziej popularna a więcej udanych kolumn u ludzi to dla producenta wielki plus dodatni.

Jeśli nie chcesz odcinać monitorów od pełnopasmowości, to korzystasz tylko z wejścia.

Z każdym, dowolnym wzmacniaczem to zrobisz - i masz wspólną regulację głośności sat + sub.

Zaciekawiło mnie to rozwiązanie. jakiego niedrogiego suba by dało się wkomponować w brzmienie SF TT

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Moim zdaniem kiepskie rozwiązanie .

Sygnał z wyjść przeciętnego wzmacniacza dodatkowo przefiltrować i wzmocnić w subie .

Jeżeli sub to tylko napędzany z wyjść z przedwzmacniacza - takie jest moje zdanie .

Subwoofer to zawsze tylko proteza, zgranie fazowe, na ucho to tylko pozornie mozna sobie faze zgrac, wyrownanie czasowe, problemy z podbiciami itp, wiecej klopotów niz zalet

Przypomnieć pozwolę jeśli nie pobijecie to grały u mnie kiedyś w tym pomieszczeniu B&W 603 S3 i w temacie obszerności czy ilości basu sam już nie wiem jak to nazwać byłem kontent na 102 ! ogłady może i trochę brakowało ale .....

No to była namiastka z pełnych Amstaffów - zapewniam .

>> robin102

Odezwij się do dystrybutora, który zrobił udaną prezentację. Najwyraźniej wie, jak wszystko ze sobą połączyć, żeby żaden przypadkowy zestaw nie zagrał lepiej. Chyba niezbyt trudno zauważyć, że poddajesz się radom osób, które w temacie tylko "mają zdanie". A przydałoby się też jakieś doświadczenie. Masz optymalny metraż i robisz wszystko, żeby to zmarnować. Takie moje zdanie :)

Odezwij się do dystrybutora, który zrobił udaną prezentację. Najwyraźniej wie, jak wszystko ze sobą połączyć, żeby żaden przypadkowy zestaw nie zagrał lepiej. Chyba niezbyt trudno zauważyć, że poddajesz się radom osób, które w temacie tylko "mają zdanie". A przydałoby się też jakieś doświadczenie. Masz optymalny metraż i robisz wszystko, żeby to zmarnować. Takie moje zdanie :)

Jest małe ale .

Budżet to około 5000zł a same Venere więcej kosztują . Dobry SUB to też nie 2000zł

Słucham dziś cały dzionek Sonusów. O ja pierdziu co te małe szkaradne diabełki potrafią wyczarować. Wokale A.M. Jopek Michała Bajora Basi Trzetrzelewskiej Kory Jackowskiej Leonarda Cohena Katie Melua Edytki Górniak Fisza z Marillion wokal Wotersa Amy Winehouse czy Alicia Keys po prostu miód na uszy. Czary normalnie. A jak to będzie na Amstafach ? Hmmmmm trzeba będzie sprawdzić.

Jak posluchasz wokalu na tych seasach to odplyniesz ;p

Mówisz o Seasie w tym Amstafie dużym czy dużym ;) ale MINI ?

ps

granie śpiewania :) z SF TT to bardzo wyrafinowana prezentacja bardzo jak na skale cenową

Robin102, musze sie z nimi zgodzić, masz 40m do nagłosnienia, tutaj duzy woofer dobrze zestrojony w kolumnie jest bezkonkurencyjny, oczywiście nie ma reguły bo liczy sie efekt koncowy i dwa małe mogą zagrać lepiej ale faktycznie najlepszy dzwiek jaki słyszałem był własnie z takiej kolumny

3 strony wątek ma i kilka razy dawałem do zrozumienia że nie samym basem człowiek żyje czyi ja :) a Wy tu Panowie jak kot w koło ogona bas basa bas i jeszcze raz bas. Dla mnie wszystko inne w paśmie tak samo ważne albo i ważniejsze nawet. A sam bas wystarczy jak będzie zrywny i konturowy z dużą czytelnością bez potrzeby ruszania powietrzem w pokoju. Ja potrzebuje słuchać muzyki a nie basu :) ;) Nie potrzebuje zapraszać kumpla odpalać klocki i pierdzieć do ucha stary brachu zobacz jaki bas ! Choćby był nawet pierwyj sort i giga mocny. Co sobota bas z głośników różnych marek estradowych tańszych droższych trzęsie mi łepetyną. Ja w domu muzyki chce słuchać a nie łubu dubu niech nam żyje prezes klubu ;). Muzyki potrzebuje do odpoczywania z pięknymi wokalami z pięknym wybrzmieniem dęciaków kontrabasu klarnetu. Gdzie orkiestra smyczkowa się nie pogubi gdzie jest podparcie na niskich rejestrach z umiarem i czuciem ale szczegółowych barwnych i nie koniecznie bardzo mocarnych jak z dwóch 22 cm niskotonowców wstawionych np. do pokoju 18-20 m2 czego sobie nie wyobrażam absolutnie i grać to dla mnie by nie mogło nawet minuty takie barbarzyństwo.

No to tyle przypomnienia w czym rzecz i jak ktoś chce pomóc doradzić to bardzo proszę i wdzięczny będę. Amstafy wypożyczę a nóż widelec jest to to czego szukam choć Wy tu tylko o basie z tych kolumn jakby za suba miały robić a przecież konstruktor robił je do czego innego :)

Jakie macie zdanie jak to ktoś ujął Panowie o kolumnach MINAS ANOR IIIs i ESA NEO 3 może ktoś miał w domu. Może ktoś słuchał w salonie ?

Gość

(Konto usunięte)

Jakiś taki mało modny jesteś ;-)

Popieram ... nie samym basem człowiek żyje ... i jak chce sobie podudnić bachorem to odpowiednie nagranie wrzuca na tapetę...ma być materializacja a nie destrukcja, wrażenie obcowania z artystą jest najważniejsze...

Pozdrawiam

Napisano dziś, 10:21

3 strony wątek ma i kilka razy dawałem do zrozumienia że nie samym basem człowiek żyje czyi ja :) a Wy tu Panowie jak kot w koło ogona bas basa bas i jeszcze raz bas. Dla mnie wszystko inne w paśmie tak samo ważne albo i ważniejsze nawet. A sam bas wystarczy jak będzie zrywny i konturowy z dużą czytelnością bez potrzeby ruszania powietrzem w pokoju. Ja potrzebuje słuchać muzyki a nie basu :) ;) Nie potrzebuje zapraszać kumpla odpalać klocki i pierdzieć do ucha stary brachu zobacz jaki bas ! Choćby był nawet pierwyj sort i giga mocny. Co sobota bas z głośników różnych marek estradowych tańszych droższych trzęsie mi łepetyną. Ja w domu muzyki chce słuchać a nie łubu dubu niech nam żyje prezes klubu ;). Muzyki potrzebuje do odpoczywania z pięknymi wokalami z pięknym wybrzmieniem dęciaków kontrabasu klarnetu. Gdzie orkiestra smyczkowa się nie pogubi gdzie jest podparcie na niskich rejestrach z umiarem i czuciem ale szczegółowych barwnych i nie koniecznie bardzo mocarnych jak z dwóch 22 cm niskotonowców wstawionych np. do pokoju 18-20 m2 czego sobie nie wyobrażam absolutnie i grać to dla mnie by nie mogło nawet minuty takie barbarzyństwo.

No to tyle przypomnienia w czym rzecz i jak ktoś chce pomóc doradzić to bardzo proszę i wdzięczny będę. Amstafy wypożyczę a nóż widelec jest to to czego szukam choć Wy tu tylko o basie z tych kolumn jakby za suba miały robić a przecież konstruktor robił je do czego innego :)

Jakie macie zdanie jak to ktoś ujął Panowie o kolumnach MINAS ANOR IIIs i ESA NEO 3 może ktoś miał w domu. Może ktoś słuchał w salonie ?

Właśnie 3 strony dajemy Ci coś do zrozumienia a Ty dalej nic nie kumasz .

A sam bas wystarczy jak będzie zrywny i konturowy z dużą czytelnością

Z czego ? z 18nastki ?

Zrywny i konturowy bas to duży woofer w nie za dużej budzie .

DUŻY !

Poczytaj które instrumenty zahaczają o dolny kraniec pasma . Zdziwisz się .

bardzo mocarnych jak z dwóch 22 cm niskotonowców wstawionych np. do pokoju 18-20 m2

Ty znowu o ilości a my o jakości .

Niereformowalny jesteś :)

Jakie macie zdanie jak to ktoś ujął Panowie o kolumnach MINAS ANOR IIIs i ESA NEO 3

Z szybkim i mocnym wzmakiem można spróbować . Na pewno nie z Twoim NADem.

Calyx CTI , Denon PMA2020AE , Stello AI500 , Krell 400xi i inne mocne , szybkie wzmaki .

Muzyki potrzebuje do odpoczywania z pięknymi wokalami z pięknym wybrzmieniem dęciaków kontrabasu klarnetu. Gdzie orkiestra smyczkowa się nie pogubi gdzie jest podparcie na niskich rejestrach z umiarem i czuciem ale szczegółowych barwnych i nie koniecznie bardzo mocarnych jak z dwóch 22 cm niskotonowców wstawionych np. do pokoju 18-20 m2 czego sobie nie wyobrażam absolutnie i grać to dla mnie by nie mogło nawet minuty takie barbarzyństwo.

Na duzych glosnikach po prostu zwiekszy sie realizm, swoja droga najnizsze dzwieki kontrabasu siegaja 32Hz

A to jak zagraja kolumny w pomieszczeniu zalezy od akustyki, ale z kubatura pomieszczenia nic nie zrobisz, jest duza powierzchnia to i kolumny musza byc duze, bez wzgledu an to czy sluchasz muzyki w polu bliskim czy tez nie

3 strony wątek ma i kilka razy dawałem do zrozumienia że nie samym basem człowiek żyje czyi ja :) a Wy tu Panowie jak kot w koło ogona bas basa bas i jeszcze raz bas

To normalne na tym forum :) Musi byc BAS i tyle. Chrzanic resztę

Muzyki potrzebuje do odpoczywania z pięknymi wokalami z pięknym wybrzmieniem dęciaków kontrabasu klarnetu. Gdzie orkiestra smyczkowa się nie pogubi gdzie jest podparcie na niskich rejestrach z umiarem i czuciem ale szczegółowych barwnych i nie koniecznie bardzo mocarnych jak z dwóch 22 cm niskotonowców wstawionych np. do pokoju 18-20 m2 czego sobie nie wyobrażam absolutnie i grać to dla mnie by nie mogło nawet minuty takie barbarzyństwo.

To jest zdrowe podejscie. Bas jest wazny ale nie najwazniejszy, chyba że ktos non stop techno słucha. Masz budżet 4.5 tysi, szukałbym wyrafinowanych monitorów. Posłuchaj Dali mentor na przykład.

szukałbym wyrafinowanych monitorów.

Czlowieku tam jest ponad 40 metrow pomieszczenie, jakie monitory...

Bas jest wazny ale nie najwazniejszy

Cale pasmo jest tak samo wazne, jest tylko taka roznica ze ilosc tego basu trzeba dobrac do wielkosci pomieszczenia

Czlowieku tam jest ponad 40 metrow pomieszczenie, jakie monitory...

Dali mentor 2 mają 6.5 calowy woofer. Wiem jednak że Ty pchałbys paki z 30cm wooferem do 11m, wiec te 6 cali to za mało. Z mentorami to sugestia, posłucha to zobaczy

Kiedys apropo rozmowy o DIY i kosztach budowy kolumn poruszalem kwestie elementów zwrotnicy.

Dali Mentor 2 monitory za 6 tysiecy a w zwrotnicy elektrolityczne kondensatory i ceramiczne indukcyjne rezystory

Dali Mentor 6 podlogowe za 9 tysiecy i podobnie jak wyzej z elementami zwrotnicy.

Dali mentor 2 mają 6.5 calowy woofer. Wiem jednak że Ty pchałbys paki z 30cm wooferem do 11m, wiec te 6 cali to za mało. Z mentorami to sugestia, posłucha to zobaczy

Jakich 11m? tutaj jest 40+ metrow

co tutaj sluchac? 6.5 calowego woofer a 40 metrach, nie chce byc nie mily ale takie zarty to sobie prosze odpuscic

Myślimy podobnie. Dlatego nie mam badziewnych pak za 1000zł tylko bardzo dobre monitory w tej samej cenie:) Moze ktos się tu zajmie innym pasmem niz bas

Jakich 11m? tutaj jest 40+ metrow

Te 11m to nie do załozyciela watku, tylko by podkreslić Twoje uwielbienie dla basu.

Wiec nie rzucaj tutaj haslami w stylu 11m, czy pakami za tysiaka bo nikt tu takich nie ma, bo cos Ci to podkreslanie nie wychodzi w ten sposob.

Teraz ja jeszcze raz podkresle, ze nie chodzi mi o zadne uwielbienie do basu, tylko o zdroworozsadkowe podejscie do tematu i zrozumienie ze aby wypelnic taka powierzchnie uzytkowa dzwiekiem ktory ma byc rzeczjasna, pelny i kontrolowany potrzeba sporego glosnika niskotonowego lub pary mniejszych, monitorów z 6 calowym basem nie ma co nawet proponowac do odsluchu bo sie nie sprawdza

i zrozumienie ze aby wypelnic taka powierzchnie uzytkowa dzwiekiem ktory ma byc rzeczjasna, pelny i kontrolowany potrzeba sporego glosnika niskotonowego lub pary mniejszych, monitorów z 6 calowym basem nie ma co nawet proponowac do odsluchu bo sie nie sprawdza

Dalej piszesz o basie. Moze cos o reszcie pasma? Założyciel watku chce czegos innego niż tapnięcie z 30stek

Dobra ja odpuszczam bo nie ma sensu kontynuowac, mozna sobie kupic Xaviany XN 125 albo Spendor Sa 1, 4 cale na basie wystarcza do 40m2

Naprawdę nie ma sensu .

Obydwaj podstaw budowy i zasady działania kolumny nie znają .

Miałem napisać i wyjaśnić dokładnie dlaczego nawet w małym pomieszczeniu z większego głośnika będzie lepszy bas ale nie widzę sensu się wysilać .

Dla nich duży głośnik to duży bas :)

Dużo , duuuużo basu ...

Monitor do 40 metrów ....

Pewnie że się nada . Do słuchania szumu wody czy wokali . Słuchanie na czymś takim muzyki filmowej czy nawet Dire Straits jest żartem i profanacją dla takiej muzyki .

Ręce się w kolanach uginają ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.