Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny do 40 m2 zamiast Sonus Faber

robin102

Rekomendowane odpowiedzi

I to jest przykład ,że ma być łubudubu-ale wspólnego z dobrym odbiorem to nie ma nic.

Myślałem jednak że coś więcej wiesz .

Jak kupujesz samochód z wielkim i mocnym silnikiem to nie sprawdzisz ile potrafi ?

Nikt normalnie nie słucha muzyki z takim poziomem głośności . A może i słucha . Nie każdy jest audiofilem siedzącym przez kilka godzin z głową ustawioną co do centymetra .

Sam czasem słucham " ustawiony " a czasem lezę , chodzę po domu czy choćby słucham muzyki jak zmywam gary w kuchni . Tam też chcę zeby muzyka dotarła na odpowiadającym mi poziomie . Dlatego mam uniwersalne kolumny do audiofilskiego pitolenia i do muzyki w tle ...

Nie wiesz , gdybasz i zaśmiecasz wątek .

Jesteś dobry bajkopisarz,potrafisz się kłócić i nic więcej.

Ja o kolegi 40m2 pisałem że tam Amstaff ok,ale nie w twojej klitce-a do tego że gra wybornie ? ;)

Wybornie to zagra u niego.w 40m2

Jak można usłyszeć głębię,pozornie ustawione instrumenty w przestrzeni,dobrą scenę-mając tak ustawione kolumny-MASKRA! ;)

Poczytaj sobie o kolumnach Audio Physic jak powinny być ustawione a jak moga być ustawione Kefy z coaxialem i co dzięki niemu zyskujemy .

Porównaj też charakterystyki w bliskim polu pod różnymi kątami

jak moga być ustawione Kefy z coaxialem

Postaw je w min 30m2 po 1,5 od ściany tylnej,i po 80-100cm od bocznych,i zrozumiesz o co kaman.

Jak w takiej kubaturze posłuchasz to zrozumiesz co znaczy duże lokum do rozwinięcia skrzydeł muzyce. ;)

Jesteś dobry bajkopisarz,potrafisz się kłócić i nic więcej.

Fakty !

Fakty które jestem w stanie udowodnić albo fotkami albo w realu .

Ja o kolegi 40m2 pisałem że tam Amstaff ok,ale nie w twojej klitce-a do tego że gra wybornie ? ;)

W tym samym pokoju była masa różnych kolumn . Od małych monitorów po wielkie .

Teoria mówi o monitorkach w takim metrażu ale praktyka nie zawsze idzie w parze z teorią .Zwłaszcza jeżeli chodzi o akustykę .

Były monitorki i była lipa .

Jak wyżej pisałem . Każdy pokój trzeba rozpatrywać indywidualnie a nie wyrabiać sobie opinii z testów w gazetkach czy odsłuchów w salonie w locie .

Postaw je w min 30m2 po 1,5 od ściany tylnej,i po 80-100cm od bocznych,i zrozumiesz o co kaman.

Jak w takiej kubaturze posłuchasz to zrozumiesz co znaczy duże lokum do rozwinięcia skrzydeł muzyce. ;)

Siedzę w tym temacie od 1987r .

Muzyki słuchałem na dziesiątkach kolumn , w wielu pomieszczeniach u siebie w salonach i znajomych , nie masz takiej wiedzy żeby mnie w czymś pouczać .

Mam salon , dużo , dużo większy a jednak wolę słuchać tu . Kubatura to nie wszystko

Tyle z mojej strony w tym temacie .

Przerabiałem to kilka lat temu MARCINKU.

Przerabiałem to kilka lat temu MARCINKU.

To teraz poczytaj o Kefach serii R . Nie zapomnij porównać charakterystyk pod różnymi katami

Poczytaj i więcej praktyki życzę zamiast wróżenia i domysłów .

Powodzenia .

Dziewczyny nie drapcie się :)

Teoretycznie jest szansa choc z drugiej strony te moje konfliktowe 40m2 co to już kłótnie wywołało nie jest takim prostokątem idealnym. To powierzchnia całkowita jest w tym mały aneks kuchenny oraz przedpokój i wnęka spora na biblioteke i jakieś zakamarki. Jak by pomierzyć to wyjdzie pewnie i więcej tych metrów. Materiału na podłogę zużyto 50m2 po całości . No odrzutu trochę było. Fakt faktem że mam możliwość prawie dowolnego ustawienia głośników i nawet tak że ściana najbliższa membranom będzie 5 metrów przed nimi a z tylu za głośnikami ponad metr miejsca i po bokach grubo ponad metr. Co do zapotrzebowania na bas to z dwojga złego wolę mniejszy mniej obszerniejszy pampuch ale barwniejszy. Już po prostu wyrosłem z zapotrzebowania na basowy masaż stóp i mózgu. Dodam że kiedyś grały tu budżetowe nieduże kolumny B&W 603 S3 i bas z nich miał gdzie wybrzmieć i było go akuratnie a czasem nawet z racji żywej akustyki podciągającej bas zatykałem otwór w kolumnie pianką. Jak miał by być głośnik z reprodukcją dużego basu to musiał by być perfecto kontrolowany a taki to chyba kosztuje ze 20- 30 tys zł. Choć nie powiem u znajomego z SonuS Faber Lutio basu jest dla mnie miło dużo ale jest i właściwie prowadzony jak dla mnie a głośniki tyko ;) za 15 000 zł kupione :)

ps.

Z moich doświadczeń z różnymi innymi głośnikami wydaje ;) się że Amstafy mimo że wersja MINI by styknęły na moje zapotrzebowanie ale w tej kasie są też fajne od Studia 16 Hz Minas Anor no i chyba cała kupka różnych innych używanych kolumn. Pewnie wypożyczę te MINI Amstafy do odsłuchania u siebie.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Co do zapotrzebowania na bas to z dwojga złego wolę mniejszy mniej obszerniejszy pampuch ale barwniejszy. Już po prostu wyrosłem z zapotrzebowania na basowy masaż stóp i mózgu.

Nie zrozumiałeś mojego wpisu . Nie chodzi o dudniący stereotypowy bas z BR ale o stopę , szybkość i uderzenie . Tego nie da się zrobić z małych głośniczków .

Pisałem też o ilości - głośności . Zeby ruszyć powietrzem w takiej kubaturze musi być duża powierzchnia membran nawet przy cichym słuchaniu .

Nie wszystkie małe kolumny potrafią i mogą grać głośno i czysto .

Musisz posłuchać takich kolumn , pisać sobie mogę . To trzeba usłyszeć żeby poznać / zrozumieć / mieć z czym porównać .

Z moich doświadczeń z różnymi innymi głośnikami wydaje ;) się

No właśnie . Kupisz Mini i dam sobie to i owo obciąć że w niedługim czasie dojdziesz do wniosku że trzeba było brać duże Amstaffy .

Wypożycz jedne i drugie , tylko na czas słuchania pożycz inny bardziej rozdzielczy wzmacniacz

To powierzchnia całkowita jest w tym mały aneks kuchenny oraz przedpokój i wnęka spora na biblioteke i jakieś zakamarki.

No i właśnie jak wcześniej zapytałem,czy to ma być cała powierzchnia nagłośniona ,czy tylko wydzielona część,okazuje się że tylko część,więc nie musisz brać pod uwagę tylko potężnych kolumn( no chyba że jak gary będziesz zmywał to tam też ma być łubudubu),choćby z tego względu że budżet ograniczony-a za 6 koła to Jurek pewnie nie sprzeda-bliżej 7,5 za duże Amstaffy.

Studia 16 Hz Minas Anor

Też bardzo rozsądna manipulacja. ;)

. Pewnie wypożyczę te MINI Amstafy do odsłuchania u siebie.

Zrób tak-p Rogala sporo jest w rozjazdach,wypożycz Amstaff Mini-i w tym czasie umów wizytę u siebie p Rogali z Minasami.

Lepszej opcji nie widzę do porównania.

Kontakt i do jednego i do drugiego masz w necie. ;) pozdro i powodzonka.

To teraz poczytaj o Kefach serii R

No widzisz-ty ciągle że poczytaj-a nie przyszło ci do głowy że już je też przerobiłem-fakt nie 900,ale 700 i powiem ci że większy zachwyt miałem nad obecnymi kolumnami,+ extra rabat,-prosto od dystrybucji,każdy lubi to co mu się słuchowo podoba.

Po następne zauważyłem-poczytałem setki twoich wypowiedzi-i jest tak.

Co muda ma obecnie to jest lux.

Muda miał Xindaka był lux.A był też lampowiec co dynamiką NADA 375 przegonił-oczywiście mogło tak być. ;)

Muda miał Krella -był lux.Muda ma SM6 i jest to hi-end-jest O.K ale do hi-end to mu trochę brakuje.Muda czyta gazetki-a tam był zakwalifikowany na szczycie,prawie klasy A,ale stosunek jakości do ceny-to nie ma dwóch zdań. ;)-tym bardziej w obecnej cenie.

Muda ma Denona jest lux-ku..wa ale te wszystkie klocki to całkiem inne brzmienia-więc Muda zmienia co kawałek swoje interpretacje słuchowe-i MUDA chce komuś doradzać. ;)

Smieszny jesteś facet.

Do tego jak czytam o tych modyfikacjach(nie chodzi o mod) chodzi o ilość sztuk (samych Nad ) to śmiech na sali-muda ich prawie 40 zmodyfikował-tak,tak,zaraz będzie-( znasz mnie,widziałeś),pewnie że cię znam,i jesteś może nie erotoman-ale gawędziarz.

Bo czasem tak się mówi że erotoman-gawędziarz.

Sorry Marcinku ale te bajki i to swoje bajkopisarstwo to w buciki powkładać.

Ładnie potrafisz odzewy na posty robić-a jak brak argumentów to wpisy że nie zaśmiecaj wątku.

Koniec tematu-i koniec zaśmiecania .

pozderki

A i przypomniało mi się-na temat SM6-wszyscy próbowali filtra w nim(zmieniając ) nikt zmian nie słyszał-mało tego recenzenci nawet pisali że te zmiany są na granicy percepcji-a co to znaczy to niech Muda poczyta,no ale Muda napisał oczywiście że ma tak system przejrzysty że u niego słychać zmiany-buhaha.

Klik w kolumnach po przełączaniu pewnie że słychać-ale zmianę dzwięku-Muda daj na luz. ;) koledzy posiadający SM6 mieli trochę lepsze graty od twoich i tego nie stwierdzili-a ty to wyłapałeś. ;)

Złotouchy ?-no ale złotouchu i tylko takie klamoty? ;)

Zeby było jasne to Gracjan = maniekn274 .

Teraz jest nowa odsłona starego pieni...cza .

No widzisz-ty ciągle że poczytaj-a nie przyszło ci do głowy że już je też przerobiłem-fakt nie 900,ale 700 i powiem ci że większy zachwyt miałem nad obecnymi kolumnami,+ extra rabat,-prosto od dystrybucji,każdy lubi to co mu się słuchowo podoba.

Nie miałeś R900 , R900 grają inaczej od R700 .Zresztą słuchasz z budżetowym NADem .

Sorry , wydaje ci się że słuchasz bo te wzmacniacz wycinają 1/3-1/4 informacji .

Muda miał Xindaka był lux.A był też lampowiec co dynamiką NADA 375 przegonił-oczywiście mogło tak być. ;)

Muda miał Krella -był lux

Nie błaźnij się facet .

Najpierw przeczytaj uważnie co piszę i pisałem o poprzednim wzmaku mając następny i dlaczego sprzedałem i kupiłem kolejny .

Nawet wydzwaniałeś do mnie z prośba o poradę w sprawie Krella .

Pamiętasz ?

A tu taki " fachowiec ".

Każdy z nich był i jest w pewien sposób wybitny w swojej i nie tylko swojej cenie .

Xindak wymagał bdb preampu którego nie miałem i nie miałem zamiaru kupować - dokładać . Krell nie podobał mi się wizualnie ( wykonanie , spasowanie ) a główną bolączką jest dla mnie wyłącznik z tyłu ( problem z kolanem i ciągłym klękaniem do jego wyłączania ) .

O tym że NAD C375 mocowo jest słabszy od MC-100B Yaqina pisali i inni forumowicze w wątku o nim .

Muda ma Denona jest lux-ku..wa ale te wszystkie klocki to całkiem inne brzmienia-więc Muda zmienia co kawałek swoje interpretacje słuchowe-i MUDA chce komuś doradzać. ;)

A skąd ty to możesz wiedzieć ?

Miałeś R900 ?

NIE

Miałeś Xindaka A600P ?

NIE

S300i ?

Wątpię z tego co mówiłeś i pisałeś .

Wróżymy ?

Do tego jak czytam o tych modyfikacjach(nie chodzi o mod) chodzi o ilość sztuk (samych Nad ) to śmiech na sali-muda ich prawie 40 zmodyfikował-tak,tak,zaraz będzie-( znasz mnie,widziałeś),pewnie że cię znam,i jesteś może nie erotoman-ale gawędziarz.

Powiewa mi to co myślisz i gdzie i w jakim celu węszysz . Jak być był odrobinę bardziej bystry to byś prześledził wpisy w klubie NAD i poszukał w wyszukiwarce .

Duża ilość osób pisze do mnie na PW i są to znajomi tych co takiego NADa mają ( i nie czytali mańko - gracjana a słuchali / porównywali ) lub tacy co takiego mieć chcą a mają czasem dosłownie kilka wpisów na AS bo potrafią ciekawiej spędzać czas a nie czytać pieniaczy .

Choćby dzisiaj taki NAD został do mnie wysłany .

Ale to ciebie przerasta .

I litości facet

Przestań do mnie dzwonić i pisać tu , na pocztę w roli gracjana mańka czy innego klona .

Ps.

A tak się cieszyłem jak pisałeś że przestałeś pisać na AS

Pomyślałem ...

Jednego mniej ...

A tu lipa .

Tacy się nie zmieniają ...

Ty jesteś kolego chory jakiś,nigdy w życiu do ciebie nie dzwoniłem,znam cię z setek wpisów,jaki maniek,na głowę ci padło.

W duszy mam twoje podejrzenia-zresztą nie pierwsze,już kilka razy o klonowanie forumowiczów podejrzewasz..

Jak się setki wypowiedzi przeczyta to wszystko można wywnioskować.

To że Marcinek jesteś jest jawnie na forum,to że modyfikowałeś Nady 320 też jest-i to że się wykłócasz i zawsze ma być po twojej stronie też można wnioskować.

Marcinek zawsze naj.... ;)

Ochłoń kolego.

Jak napisałem wcześniej-do kłótni i odpisywania z krzykiem to ty pierwszy jesteś.Bo jak tobie się zwróci uwagę,albo chce się tobie coś przekazać,to absolutnie nie,bo Muda ma zawsze rację,i głupie wpisy że teoria co inne a praktyka co inne. he he

Rozmowa zaczęła się na temat(twojego pokoiku) malutkiego-a jak zawsze muda musi jazdę robić że gra tam rewelka.

Powiem tak-jak posłuchasz w dużym pokoju,przystosowanym akustycznie(ten twój z tym sporym wyrem to daruj sobie) to wtedy porozmawiamy.

Ty też wróżysz Z fusów-bo nie sprawdziłeś a produkujesz się.

I nie pisz więcej do mnie.

I nie pisz więcej do mnie.

To się uśmiałem .

Mógłbym ci to wszytko udowodnić . Kolumny Focal o których piszesz już jako gracjan , te sam NAD jako końcówka , SM6 i ten sam styl pisania z przeklinaniem i tak jak kiedyś maniek tak i teraz do mnie pisałeś na PW .

Mógłbym poprosić moderację o skopiowanie tego jak ty mnie na PW ponownie zaczepiłeś bo ja ten wpis skasowałem .

Ale po co ?

zresztą nie pierwsze,już kilka razy o klonowanie forumowiczów podejrzewasz..

Chyba nie jest tajemnicą na forum kto i ile ma klonów , wystarczy poszukać . Teraz jest kolejny .

Rozmowa zaczęła się na temat(twojego pokoiku) malutkiego-a jak zawsze muda musi jazdę robić że gra tam rewelka.

I po co skoro mi gra " rewelka " ?

Ty tego nie wiesz więc skąd te podejrzenia ?

Można tak długo ...

Zresztą nie ma z kim i o czym pisać .

Chłopaki, dajcie już spokój....

Odpuszczam .

Sorry ale nie trawię takich typów którzy najpierw prywatnie trwonią mój czas , guzik o mnie i o moim sprzęcie wiedzą a się pienią .

Nie zrozumiałeś mojego wpisu . Nie chodzi o dudniący stereotypowy bas z BR ale o stopę , szybkość i uderzenie . Tego nie da się zrobić z małych głośniczków .

Muda zrozumiałem zrozumiałem bo jak Ty 1987 roku kupiłeś czy otrzymałeś swój pierwszy wzmacnaicz to ja sprzedałem swój 5 czy siódmy aby kupić pralkę Wiatka do prania pieluch swojemu synkowi. Ja w hi fi tańszym albo ciut droższym siedzę raz mocniej raz płyciej już jak widzisz chyba długo. Nie zobaczysz raczej w mych zdaniach czy między wierszami prężenia się na szefa tematu ale uwierz na słowo wiem o czym pisane jest :) Pytam ludzi też czasem jak lajkonik w temacie bo tak lubię bo ważne mieć hamulce i trzymać fason. Nawet na forum gdzie ludzie udają że ich nie ma bo przebrali się w jakieś niki :)

Co do rzeczonego basu to jeśli lubisz takie huragany w 18-20m2 to rozumiem. Jak byłem młodziak to Altusy 140 pchałem do klitki 3x3m Dziś bym takich Dobermanów nawet do 35 m2 nie wstawiał. Patrzę na przetworniki i widzę ich rozmiar i co z tego będzie :) Ja łóżka łykającego bas nie mam. Wręcz przeciwnie akustyka podciąga mi niskie rejestry więc ....... sam widzisz jak sam mówiłeś najważniejsze jest pomieszczenie to one gra napędzane głośnikami. Poza tym zapotrzebowanie na bas autentycznie spada z wiekiem :)

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

sam widzisz jak sam mówiłeś najważniejsze jest pomieszczenie to one gra napędzane głośnikami. Poza tym zapotrzebowanie na bas autentycznie spada z wiekiem :)

powiem tak, jak akustyka nie kuleje to bez problemu słyszysz różnice klas , nie masz akustyki to nie ma co szaleć bo drogie/tanie gra podobnie. Co do zapotrzebowania na bas jestem zdania ze własnie z wiekiem człowiech jest pod tym wzgledem bardziej wymagający, chce mieć na dole instrument i słyszeć młoteczek nogi czy przester gitary basowej... Wracając do tematu kubatura spora, z mało wydajnym wzmacniaczem słusznie robisz ze celujesz w spore podłogowce. Mysle ze te amstafy mini to dobry kierunek chociaz nie słuchałem.

Miałem kolego na myśli edytowanie posta-nie pisanie na PW-taki inteligentny kolego ponoć jest.

Co do Nada ,i Focala-kurde kolego,dziesięć min osób go posiada,o czym tu mowa.

I po co skoro mi gra " rewelka " ?

Ty tego nie wiesz więc skąd te podejrzenia ?

Można tak długo ...

Owszem nie neguję tego-ale jak poprosiłem żeby kolega sprawdził w sporym pokoju-to kolega swoje-a może jak kolega by spróbował to kolega za te wszystkie kłutnie by przeprosił.

Ja rozumiem że nie każdy ma lokalowe możliwości-ale od razu żeby kogoś dołować,i mówić że nie ma racji,że p Muda testował i jest O.K.

nO WŁAŚNIE-JEST O.K ALE TYLKO DLA KOLEGI.

Sorry ale nie trawię takich typów

Przepraszam-ale nigdy kolegi nie obraziłem-a kolega mnie już kilka razy,choćby pisaniem i wyzywaniem od (typów)

Przykro mi ale jest kolega moim zdaniem zauroczony za każdym razem swoim zestawem jaki kolega kupi,i weryfikacje innych są zbędne-bo kolega ma zawsze rację.

To już ostatni wpis kontra p MUDA.

pozderki

Aha miałem tego nie pisać-ale już pierwsze osoby na PW piszą że ten pański metraż faktycznie jest zbyt mały do rozwinięcia skrzydeł kolumną. :)

Jak ktoś jeszcze tak sądzi to niech pisze-ale w sumie kolega szuka kolumn,to już zakończmy awanturę.

prywatnie trwonią mój czas ,

Potwierdziłem koledze tylko na pw- że branża się wypowiada ze sprzętami które ma na stanie-i tyle.A kolega już zdenerwowany bo mu czas zabieram-żenada.

Przepraszam kolegę że 3 słowa kolega odpisał-i stracił mnóstwo czasu.

No i od wczoraj grają u mnie w tych moich 40m2 pożyczone od kumpla na jego wyjazd urlopowy Sonusy Fabery TT. O jeżu jakie one brzydkie w moim salonie brzydsze od Nadów. Jakie małe krasnale. Kutffa ale jak grają ! Krasnoludki z wielką duszą. Wokale przepiękne. Równowaga tonalna niesamowita i ten bas zrywny a tylko z głośnika jak nakrętka od słoika :) fakt wspomaga go i to konkretnie akustyka pomieszczenia. Słuchanie w złotym trójkącie ;) rewelacja. Poza trójkątem już niestety trochę niknie dźwięk i lega jego jakość. W trójkącie nieprawdopodobna scena stereo i to o dziwo w górę i w dół. To chyba za sprawką takiego szerokiego rozstawienia przetworników w skrzynce. Głośniki ustawione daleko od ścian. Jeszcze przetestuje w pokoju 21m2 gdzie grały Silver 6 oraz w klitce 12-13 metrów tak z ciekawości :)

Poza tym zapotrzebowanie na bas autentycznie spada z wiekiem :)

Jak? muzyka to pasmo od 20Hz do 20kHz i cale to pasmo jest wazne, tu nie chodzi o burzenie scian basem, ale musi go byc tyle ile przewidzial realizator, tak bardzo kazdy dazy do wiernej reprodukcji dzwieku, niestety w przypadku 6.5'' wooferów i mniejszych o zadnej wiernosci tu nie moze byc mowy, takie kolumny z reguly konzca swoje granie na 45-50Hz

No nie wiem jak to jest. U mnie jakoś tak z roku na rok wzrosły wymagania co do prezentacji na niskich rejsestrach. Nie musi być tego dużo czy obszernie ale musi być czytelnie i barwnie. Chce słyszeć wszystki instumenty perkusyjne i to nawet kosztem siły ich wybrzmienia. Kompromisami życie jest usłane. o realizmie w domowych warunkach to ja dawno zapomniałem i nie gonię tego królicza. Takie głośniki leża na półce za 30-50-80 tys zł według mnie i pod mój gust. Co tydzień z racji uprawianego zawodu słucham muzyki na żywo. Doskonale wiem jak pcha powietrze woofer JBL o średnicy 50 cm albo nawet tylko 30 cm :) W domu o tym nie może być mowy za pieniążki na kolumny w cenie przyzwoitego roweru :)

o realizmie w domowych warunkach to ja dawno zapomniałem i nie gonię tego królicza.

Nigdy go nie zlapiemy ale zawsze mozna sie zblizac do tego realizmu, i to wcale nie oznacza ze ma byc drogo, musi byc rozsadnie

Nie musi być tego dużo czy obszernie ale musi być czytelnie i barwnie.

Dlatego ja juz nigdy nie wroce do kolumn w bass reflexie

Muda zrozumiałem zrozumiałem bo jak Ty 1987 roku kupiłeś czy otrzymałeś swój pierwszy wzmacnaicz to ja sprzedałem swój 5 czy siódmy aby kupić pralkę Wiatka do prania pieluch swojemu synkowi.

No właśnie nie zrozumiałeś skoro piszesz

Co do rzeczonego basu to jeśli lubisz takie huragany w 18-20m2 to rozumiem. Jak byłem młodziak to Altusy 140 pchałem do klitki 3x3m Dziś bym takich Dobermanów nawet do 35 m2 nie wstawiał

Nie ma żadnego huraganu . Jest pełna równowaga tonalna z basem JAKOŚCIĄ niedostpeną małym kolumnom .

A jak chcę słuchać głośno to słucham . Chcę bardzo głośno to i mam bardzo głośno z tą samą jakością . Bez huraganów i innych dziwnych pomysłów ...

Samo porównanie Kefa R900 z Altusami nawet żartem nazwać nie można . To jak poównywać rower do promu kosmicznego .

Poczytaj ich test w AUDIO napisany przez Kisiela który w życiu wiele miał , zbudował i słyszał . Test i ich porównanie do modelu Blade za 100 000zł , a zwłaszcza tym czym się od nich różnią .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Patrzę na przetworniki i widzę ich rozmiar i co z tego będzie :)

Zobaczyć to możesz czy są " czarne " czy " białe " .

Jeden głośnik może być zaaplikowany na dziesiątki różnych sposobów i ten jeden głośnik może grać zupełnie inaczej bo można go dać w innej kubaturze , innym wytłumieniu , inaczej cięty , w innym punkcie cięty itd.

sam widzisz jak sam mówiłeś najważniejsze jest pomieszczenie to one gra napędzane głośnikami

Nie pomieszczenia a " współpraca " pomieszczenia z głośnikami przy czym najlepsze pomieszczenie cuda z byle czego nie zrobi .

. Równowaga tonalna niesamowita i ten bas zrywny a tylko z głośnika jak nakrętka od słoika :) fakt wspomaga go i to konkretnie akustyka pomieszczenia

Ty faktycznie dobrego basu nie słuchałeś . Pomieszczenie nie ma podbijać basu bo będzie to rezonans basu a nie bas .

Słuchasz ich z NADem ?

Gdybyś nawet je napędzał szybkim , wydajnym wzmakiem jak powiedzmy Krell KAV300 czy 400XI to i tak w pewnym momencie ta 18tka na basie będzie chciała z ram wyskoczyć .

Gdybym miał taką kubaturę jak Ty to bym szukał czegoś z wooferem nasto calowym .

Popytaj w okolicy czy ktoś ma takie kolumny . Mogą być odgrody albo choćby stare Infinity . Posłuchaj ich a zrozumiesz o co chodzi z tym basem . Wtedy będziesz miał punkt odniesienia .

O tych kolumnach masz wiele wpisów na tym forum . Fani Sonus Faber twierdzą że to nie SF a chińska ich namiastka . Miało być tanio i pod szyldem znanej firmy .

Ukryta Zawartość

Oj Marcin Marcin z Tobą się trudno gada ;) a już zupełnie trudno do Ciebie cokolwiek powiedzieć klawiaturą ;) może w realu było by łatwiej. Wpadnę posłuchać te Amstafy do Ciebie jak się zmieścimy we dwójkę i te kolumny w Twoich 20 metrach na tym łóżku ;) ;) ;).

Co do samych SF TT to taki mercedesik "A CLASE" :) i tylko tyle. Kto to rozumie i tak odbiera produkt i co on potrafi będzie zadowolony ale 7-8 tys zł to też bym za nie nie dał i nie są robione w Chinach a tylko we Włoszech i nie wiedzę powodu aby tabliczkom nie wierzyć. Oczywiscie w porównani do doroślejszych podłogowych SF Lutio to te TT zabaweczki dla grzecznych panów są ale to dalej SF i z tą samą manierą brzmieniową. Słuchałem jednych i drugich.

Dlatego ja juz nigdy nie wroce do kolumn w bass reflexie

Dawniej miałem kolumny podłogowe typu zamkniętego chyba nawet ze 3 pary w domu były. Jedne to się nawet bardzo podobały na tamten czas marki JBL ale nie pomnę bo chyba nawet miały pasywną membranę. Dziś pewnie budżetowych konstrukcji takich już nie ma za 4-6 tys zł.

Oj Marcin Marcin z Tobą się trudno gada ;)

Kiedyś też się upierałem że Scan Speak i tylko Scan Speak .

Choćby tu

Ukryta Zawartość

Dzisiaj rynek się zmienił są inne ceny i inne możliwości .

Wpadnę posłuchać te Amstafy do Ciebie jak się zmieścimy we dwójkę i te kolumny w Twoich 20 metrach na tym łóżku ;) ;) ;).

Nie posłuchasz . Dawno temu pojechały do Irlandii gdzie zostały zamieniona na Focale za prawie stówę a teraz są gdzieś w Krakowie .

Co do samych SF TT to taki mercedesik "A CLASE" :) i tylko tyle. Kto to rozumie i tak odbiera produkt i co on potrafi będzie zadowolony

Pytanie . Nadal chcesz siedzieć w tej A klasie czy przeskoczyć wyżej ?

Uparłeś się na te TT

Ukryta Zawartość

Nawet tu Ci je odradzano ...

Posłuchaj sobie Amstaffów i dla przeciwwagi Vienn . Precyzja Amstaffów albo malowanie kolorami Vienn . Tyle że Vienn nie napędzisz tym NADem . Moje Beethoveny nie dały się napędzić Vickiem 236 , dopiero Xindak A600P napędzał je prawidłowo .

Amstaffy i NAD na początek będą akurat . Mulący NAD i precyzyjne Harpie .

Szukasz pomocy ale swoje " wiesz " i to jest u Ciebie problem .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uparłeś się na te TT

Ukryta Zawartość

Nawet tu Ci je odradzano ...

Wiesz Marcin to na serio trzeba posłuchać. Bez uprzedzeń bez nastawienia. Danych głośników najlepiej w kilku pomieszczeniach i mieć wyrobione odniesienie i ocenić co dany głośnik dla mnie potrafi. Przytaczałem wiele razy przykład z piwem. Wypijesz pierwsze w życiu powie się błłłeee wypije się 3 tysięczne to smaki i poru roku zbioru chmielu będzie się odróżniać :). Sonusów małych słuchałem. Zachwyciły bo to okrutnie w dobrym słowa znaczeniu poprawna prezentacja. Oczyścicie wiary nie dajesz z wiadomych powodów ale moje uszy sporo już słyszały i jeszcze słyszą :) ja się na SF TT nie uparłem mało tego w moim niby dużym salonie w trójkącie słucha się wspaniale ale poza już nie o to mi chodzi. Wracać ze sprzętem do pokoju 21 nie mam zamiaru. Szukam alternatywy. Amstafów się trochę boję bo aluminiowe przetworniki. Nie powiem ze tego nie lubię bo i MA je mail i B&W i inne kolumny które posiadałem ale jednak chyba bym wolał jakieś membrany szyte na miękko. Nie skreślam zamierzam pożyczyć amstafy mini do odsłuchu we wrześniu. Jeszcze na horyzoncie mam od Studia 16 Hz Minas Anor III cena zbliżona a także do fajnej polskiej firmy ESA model NEO 3. No to jak bym się zamierzył na większy wydatek powyżej 6 kzł jeśli jagód na sprzedaż nazbieram. Jeśli nie to lecę na kompromis i Acustic Energy Ealite 3 podłogowe za ledwo 3.6 kzł albo już bardzo kompromisowo bez utyskiwania że małe kupię SF TT Tych AE się boje bo zawieszenia głośników piankowe-problematyczne i granie raczej wściekłe może być z tych kolumn patrząc na charakterystyki i opisy brzmienia w teście audio :)

Ukryta Zawartość

Amstafów się trochę boję bo aluminiowe przetworniki. Nie powiem ze tego nie lubię bo i MA je mail i B&W i inne kolumny które posiadałem ale jednak chyba bym wolał jakieś membrany szyte na miękko.

No widzisz a sam piszesz

Wiesz Marcin to na serio trzeba posłuchać. Bez uprzedzeń bez nastawienia. Danych głośników najlepiej w kilku pomieszczeniach i mieć wyrobione odniesienie.

Ale nie w kilku tylko w tym konkretnym .

A właśnie dzięki temu że membrany są aluminiowe mamy rozdzielczość , szybkość i precyzję trudną do osiągnięcia miękkim membranom .

Metalowe membrany i " metalowe " ich brzmienie to stereotyp forumowiczów mających najtańszą elektronikę z najtańszymi kolumnami na takich przetwornikach .

Szukam alternatywy

Już masz , tylko czy lenistwo zwycięży ?

Proponując Amstaffy brałem pod uwagę Twoje preferencje , muzykę , pomieszczenie i wzmacniacz NADa . Tylko koniecznie wersja z lepszą zwrotnicą do tweetera i lepszymi kondami w zwrotnicach .

I żeby było jasne . Nie mam Amstaffów , nie handluję nimi , nie mam nic wspólnego z tą firmą ani jej produktami .

Proponując Amstaffy brałem pod uwagę Twoje preferencje , muzykę , pomieszczenie i wzmacniacz NADa

Jeśli Amstafy to te mniejsze MINI. A jeśli te to przy tych pieniądzach już na serio w budżetowych kolumnach zaczynam być wybór.

Amstaf Mini

Ukryta Zawartość

Minas Anor llls 25R

Ukryta Zawartość

ESA NEO 3

Ukryta Zawartość

nawet test znalazłem :)

Ukryta Zawartość

Te głośniki zagrają bankowo w moich pokręconych 40m2 większym dźwiękiem i dobitniejszym basem. Tylko czy z taką klasą jak SF TT ? ;)

Może jeszcze jakieś propozycje Panie :) i Panowie ? może coś zagranicznego ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sonus Faber Venere (monitory) plus subwoofer - tak były prezentowane chyba 2 lata temu na Audio Show.

Podpytaj dystrybutora o grający wtedy komplet. Pomieszczenie miało ponad 40 m kw.

Muzyka grała tak, że ludzie przestawali rozmawiać. Czyli, że był kontakt z prawdziwą sztuką.

Za takie wrażenia warto się wykosztować.

Gdyby grający wówczas sub był za drogi, to skorzystaj z oferty firmy Yamaha.

Jakaś używka dostrojona zgodnie z podpowiedziami salonu załatwi sprawę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.